Tak ale všetci v tom katare zrejme sedia v tych ich fajne klimatizovaných panelákoch, čiže virusik chrochta blahom..
28.06.2020 - 06:42:12
00
A netreba zabudat, ze Araby jedia rukami a casto z jednej misy cela rodina, znamy... Hygienicke standardy su celkovo uplne inde ako u nas.
28.06.2020 - 10:03:41
00
Tak nemyslím žeby klimatizácie na Taiwane, v Hong Kongu, Kórei atd išli o niečo menej a čísla sú tam podstatne iné...kto bol v týchto krajinách tak dobre vie že klimatizácie sú tam úplne všade a idu na 110% :) ...v tom to asi až tak nebude. Skôr ako spomenul Sesulak to môže mat niečo spoločne s hygienou ( aj keď katarci sú dosť kultivovaní čo sa týka arabov, veď aj sú podľa HDP najbohatšia krajina sveta ), alebo možno doplácajú podobne ako nedávno Singapur na množstvo gastarbeitrov z rôznych rozvojových krajín...
28.06.2020 - 10:09:50
00
Tak a teraz... Kedy zas ustanovia fašizmus? (Zákazy, príkazy, bonzovanie)
28.06.2020 - 10:13:41
01
Sesulak napísal:
A netreba zabudat, ze Araby jedia rukami a casto z jednej misy cela rodina, znamy... Hygienicke standardy su celkovo uplne inde ako u nas.


Jedia iba pravou rukou. Lebo ľavou si vytierajú zadok.
28.06.2020 - 12:24:19
04
corsair napísal:
Tak a teraz... Kedy zas ustanovia fašizmus? (Zákazy, príkazy, bonzovanie)

V amerike uz ustanovuju. Len ho volaju inak.
A pomaly sa to siri. Ako ten koronak.
29.06.2020 - 07:39:56
00
laco napísal:
Jedia iba pravou rukou. Lebo ľavou si vytierajú zadok.


... ľaváci to majú blbé 😂 .
29.06.2020 - 08:21:04
01
Celosvetovo vyse 10 mil. nakazenych a cez 500 tis.umrti. To je smrtnost peknych 5%
29.06.2020 - 08:42:03
00
cokupit: deti do 10 rokov s tym nemaju ziaden problem, nebezpecne to zacina byt nad 60 rokov a to prevazne kvoli inym diagnozam. https://www.statista.com/statistics/1105088/south-korea-coronavirus-mortality-rate-by-age/. Vynimky potvrdzuju pravidlo. Hlavny problem je rychle sirenie a vydrz .. a je to idealny nastroj na teror obyvatelstva statom. Uz by fakt stacilo.

ramon1: vsak lavakov keddysi nasilne preucali aj u nas /chcelo by to hnutie left hand matter/ .. ktovie ako to tam maju. Mozno ich stinaju za to tiez.
29.06.2020 - 08:49:20
00
mňa síce nepreúčali, ale keďže žijeme v praváckom svete tak viem skoro všetko robiť oboma rukami. Napríklad aj na tabulu som písal oboma
29.06.2020 - 08:58:47
01
a pre koronaextrémistov (či už tých čo sa boja alebo tých čo silno bagatelizujú) https://www.facebook.com/michal.patarak
29.06.2020 - 09:00:16
00
CZ 305 v nedeľu... Dnes som mal mať stretnutie v Karvinnej a potom pokračovať do Ostravy....takže zase Skype :D
29.06.2020 - 09:14:46
00
lapaloma napísal:
a pre koronaextrémistov (či už tých čo sa boja alebo tých čo silno bagatelizujú) https://www.facebook.com/michal.patarak

Treba prelustrovat cely profil, alebo toho typka followovat, alebo mas na mysli konkretny post z toho profilu?
29.06.2020 - 10:16:27
00
hmm aha, ja ti vlastne neviem, ja som čítal len niečo čo zdieľal môj friend na facebooku ... nedočítal som to celé a ani ďalej neskúmal
ale zaujali ma tie psychiatrické problémy spôsobené covidom
29.06.2020 - 10:27:32
00
lapaloma napísal:
hmm aha, ja ti vlastne neviem, ja som čítal len niečo čo zdieľal môj friend na facebooku ... nedočítal som to celé a ani ďalej neskúmal
ale zaujali ma tie psychiatrické problémy spôsobené covidom


Uz som to nasiel na tom profile. Je to zaujimave, tak to sem skopcim.

Už nejakú dobu sa vie o kardiovaskulárnych, gastrointestinálnych, ale aj o cerebrovaskulárnych komplikáciách nového koronavírusu a o zápaloch mozgu, ktorý spôsobuje vďaka svojmu neurotropizmu (prieniku do centrálneho nervového systému). The Lancet pred dvoma dňami publikoval prvý prieskum neuropsychiatrických komplikácii infekcie COVID-19, o ktorých by mal vedieť nielen psychiater, ale v súčasnej pandémii v podstate každý lekár. Skôr než prejdem k výsledkom tohto výskumu, chcel by som upozorniť na niekoľko vecí:

1. Na COVID-19 preukazovali od začiatku pandémie vcelku dobrú odolnosť deti, dokonca sme často počuli o tom, že ho skôr roznášajú ako by ním trpeli/ochoreli. Pravdou však je, že a) existujú aj deti citlivé na COVID-19, pričom ide najmä o deti so zdravotnými problémami a že b) okrem akútnych účinkov môže na nich koronavírus zanechať dlhodobé následky, najmä na nervovom systéme, ktorý sa totiž ešte vyvíja. Objavili sa články o neuropsychologických deficitoch u detí, ktoré ochoreli na COVID-19.

2. Do centrálneho nervového systému sa môže COVID-19 dostať prostredníctvom krvného obehu, ale aj vďaka tkanivovej invázii. Pomocou S proteínu sa vírus viaže na receptory angiotenzín-konvertujúceho enzýmu 2 (ACE-2), ktorý sa nachádza aj na gliálnych bunkách mozgu. Problém s koronavírusom teda nie je len respiračný, ale aj neurologický, s čím súvisí aj psychiatrický. Afinita COVID-19 voči ACE-2 je pritom 10-20 násobne vyššia ako u predchádzajúcich koronavírusov.

3. V priebehu akútnej infekcie sa môže COVID-19 dostať do mozgu aj cez nosovú dutinu. Tú od neuronálnych štruktúr delí len tenká kostená platnička (lamina cribrosa ossis ethmoidalis). Nie je však vylúčená ani možnosť šírenia priamo z periférneho nervového systému.

4. Spôsob, akým sa COVID-19 zväčša dostane k mozgu, je relatívne prirodzený – je to prienik do mozgovej cirkulácie prostredníctvom krvného obehu. Stačí maličký problém s priepustnosťou endotelu (vnútorná cievna výstelka), jeho narušenie, zápal (endothelitis, vasculitis) a vírus je priamo v mozgovom tkanive. S cievnym faktorom súvisia cievne mozgové príhody u starších pacientov s COVID-19 – komplikácie teda presahujú respiračné zlyhanie, o čom už neurológovia v zahraničí dobre vedia. COVID-19 možno zachytiť v mozgomiechovom moku (znak prítomnosti vírusu v centrálnom nervovom systéme), ale objavili sa aj problémy s týmto zachytením napriek tomu, že pacient mal evidentné neuropsychiatrické symptómy v súvislosti s ochorením.

5. Následkom takéhoto prieniku u vulnerabilných (zraniteľných) detí môže byť epilepsia a epileptické záchvaty (vrátane status epilepticus), leukoencefalopatia, demyelinizačné zmeny (v literatúre sa dokonca píše aj o sclerosis multiplex) a encefalitída.

6. Na psychiatrické symptómy v rámci infekcie COVID-19 ma nedávno upozornila kazuistika v British Medical Journal Case Reports, kde išlo o 41-ročného muža s 10 dňovou anamnézou kašľa a 1-dňovou anamnézou bolesti hlavy, u ktorého došlo k prepuknutiu manickej epizódy, k velikášskym predstavám a k sexuálnemu odbrzdeniu. Tento muž mal isté predispozície, keďže jeho sestra mala diagnostikovanú bipolárnu poruchu a on sám zažil pred rokmi paranoidné stavy po užití marihuany. Z akútnej mánie sa dostal kombináciou olanzapínu a klonazepamu. Z tejto a podobných správ vyplýva, že u jedincov s náchylnosťou na duševné poruchy môže mať COVID-19 aj psychiatrickú manifestáciu. Akútna mánia u zmieneného pacienta nebola sprievodným javom zápalu mozgu (!), CT a MR mozgu boli bez intrakraniálnej patológie a lumbárna punkcia negatívna na patologické zmeny, s normálnym tlakom. Psychiatrické komplikácie COVID-19 teda nemusia byť priamym následkom neurologických.

Teraz krátko k štúdii v The Lancet (Neurological and neuropsychiatric complications of COVID-19 in 153 patients: a UK-wide surveillance study). Išlo o analýzu 153 prípadov infekcie COVID-19 v Spojenom kráľovstve, pričom kompletné dáta boli k dispozícii od 125 z nich. Všetci mali neurologické alebo neuropsychiatrické prejavy, 39 z nich malo to, čo autori definovali ako zmenu duševného stavu. Niektoré boli na podklade encefalitídy. Bez zápalu mozgu a s čisto psychiatrickou diagnózou bolo 23 pacientov (59 %). Čo stojí za zmienku opäť rozdelím do bodov:

1. 92 % z tých, čo mali psychiatrické prejavy, mali vlastne novo diagnostikovanú duševnú poruchu. Nešlo teda o ľudí s prechádzajúcou psychiatrickou históriou a ak som vyššie zmienil zraniteľnosť k duševným poruchám, nechápme to ako zraniteľnosť danú len prítomnosťou duševnej poruchy alebo jej výskytom v minulosti jedinca.

2. 43 % z nich malo novo diagnostikovanú psychózu a 17 % afektívnu poruchu, čo je podľa mňa pozoruhodné. Jednalo sa zväčša o mladších pacientov, už od 21 rokov (49 % pacientov s akútnou zmenou duševného stavu bolo mladších ako 60 rokov).

3. Ostatní mali neurokognitívnu poruchu podobnú demencii, čo sa týkalo viac starších pacientov. Cerebrovaskulárne komplikácie ako mozgové krvácania a cievne mozgové príhody sa však objavili aj pred 60 rokom veku (13 pacienti).

Samozrejme, že prejavy zmeneného duševného stavu vídať u pacientov s ťažkou infekciou bežne, najmä u starších alebo u tých s rôznymi rizikovými faktormi. Tu však nešlo len o delíriá, ale o iné psychiatrom rozpoznané klinické syndrómy. Spolu s kazuistikami sa teda objavujú silnejšie dáta o psychopatologických prejavoch infekcie COVID-19, o ktorých mechanizmoch sa zatiaľ nič bližšie nedá dozvedieť.
29.06.2020 - 10:47:21
03
keyboard_arrow_up