Ahojte, chcel by som sa s vami podeliť o moje skúsenosti s výchovou malého bajkera.

Na prvom 16" bicykli začal jazdiť keď mal 3 roky a 2 mesiace. Prioritou pri výbere bola čo najnižšia váha a vybrali sme Early Rider Belter 16", ktorý navyše namiesto reťaze používal remeň. Hliníkové rajdy som mu ešte vymenil za karbónové a váhou sme sa dostali asi na 5.5kg.

Vďaka zvládnutému odrážadlu trval prechod na šlapací bajk asi 5 minút v parku. Od toho momentu sme mu odrážadlo schovali a jazdil už len na šlapacom. Toto je kľúčový bod s ktorým má veľa detí problém pri prechode na vačší bajk. Ak majú stále k dispozícii aj predchádzajúce odrážadlo, na ktoré su zvyknutí, často sa im zmena nepáčí a prechod sa predlžuje.

Pri učení osobne neodporúčam pomocné kolieska. Radšej treba za dieťaťom chodiť a jemne ho korigovať za chrbát, nie za sedlo, aby muselo samé držať rovnováhu. Touto metódou sa mi podarilo za pár minút zbaviť sa koliesok u viacerých detí kamarátov.

Na ďalšiu sezónu sme originál cestné plášte vymenili za horské a šlo sa do lesa (jún 2019, 4 roky a 1 mesiac)


Pomerne skoro sa ukázali 2 problémy: z originál pedálov sa mu šmýkali nohy a v klesaniach mal problém s brzdením, pretože z mechanických V-čiek ho boleli ruky, aj keď mali páky určené pre deti a museli sme veľmi často stáť, aby si oddýchol. Pedále sme vymenili za Xpedo Traverse 9, ktoré putovali aj na ďalší bajk.

Za jeseň a zimu nabral istotu a silu a začali sme jazdiť dlhšie výjazdy (apríl 2020, 4 roky a 11 mesiacov)
thumb_up3thumb_down

Vďaka vyššie spomínanému remeňu, v ktorom sa stráca menej energie ako v reťazi (a nešpiní nohy) dokázal sám vyšlapať prekvapivé stúpania. Do kratších stúpaní (párkrát aj od Pätbojára na Kamzík..) som ho za jazdy vedľa neho tlačil za chrbát. Potom sme začali používať 2 spojené gumolaná (najhrubšie z Hornbachu, stáli spolu asi 6e) s karabínami na koncoch, ktoré som uchytil na jeho hlavovej a na mojej sedlovej trubke. Toto výrazne pomohlo pri dlhších stúpaniach a gumolano navyše absorbuje rázy pri rozbiehaní, alebo väčších nerovnostiach. Zapnutie/odopnutie trvá asi 15 sekúnd, po odopnutí ho len namotám na môj rám, kúsok je vidieť v poslednom videu.

Takto zvládame aj cca 25km výjazdy.

Kolenačky používa POC VPD Air Elbow youth, čo aj keď sú pôvodne lakťové chrániče, tak vo veľkosti S veľmi dobre sedia na kolená takto malých detí. Na lakťoch má O'Neal Peewee Elbow Guard, ale tieto sa nám úplne neosvedčili a vymeníme ich.

Na 5. narodeniny sme vyberali 20" bicykel. Prioritou bola opäť váha, pôvodne pevná vidlica a hlavne hydraulické brzdy. Reálne som zvažoval 2 možnosti:
1. V-pace MAX24 - váha len 7.5kg s pevnou vidlicou, 29" geometria, super osadenie, vyššia cena.
2. Early Rider túto sezónu vyšiel s novým modelom Hellion 20", ktorý má super geometriu pre jazdenie, aké robíme a rozumnú váhu (deklarovaná cca 9.5kg) s odpruženou vidlicou. Bol trochu lacnejší ako V-pace.

Nakoniec sme sa rozhodli pre Early Rider, hlavne kvôli agresívnejšej geometrii, hravejším 20" kolesám a dostupnosti (Corona, V-pace bol na mesiace nedostupný).

Odpruženej vidlice pre takto malé dieťa som sa bál a myslel si, že to bude len mŕtva váha. Našťastie RST Spex, ktorá na bajku je, chodí aj pod ním (váži 17kg) a dokáže na nej využiť dokonca celý zdvih. Dokonca nastavenia kompresie majú citeľný vplyv na správanie.

Hydraulické Deore brdzy úplne odstránili problémy s únavou rúk a veľmi dobre ich vie dávkovať. Jeho kamaráti, čo si požičajú bajk už ich dávkujú trochu horšie:)

Na bajku bolo treba urobiť pár drobných vylepšení, ktoré by v tejto cenovej kategórii asi mali byť vyriešené už v továrni:
- prehodiť podložky pod stredovým zložením pre doladenie reťazovej linky
- radiaci bowden vstupuje do rámu trochu nepochopiteľne na pravej strane (brzda vľavo), čím je bowden výrazne zalomený. Deore radenie malo tiež dlhý voľný chod a malý nedokázal sám zatlačiť páčku dosť ďaleko a zaradiť ľahší prevod. Bowden som preprobil a Deore vymenil za radenie Saint. Teraz bez problémov zaradí hore aj 3 prevody naraz, a navyše má multirelease na radenie 2 prevodov naraz aj smerom dole

Pôvodné 560mm rajdy som vymenil za karbónové 620mm (-140g). Chcel som ich skrátiť, ale väčšia širka mu sadla a pomohla mu správne držať ruky s lakťami von a zlepšiť kontrolu v strmšich pasážach.

Z kolies išli von ťažké BMX duše (-450g) a dnu šiel Stan's notubes tmel. Ešte stále čakám na karbónovú sedlovku. Tieto úpravy sa môžu zdať prehnané, ale pri malých deťoch je váha bajku nesmierne dôležitá. Výsledky vidieť na videách nižšie.

Prechod zo 16" na 20" zvládol opäť rýchlo a prispôbil sa. Výrobcom odporúčaná minimálna výška je 117cm, malý má len 112cm ale bajk ovláda bez problémov a sám aj nastupuje/vystupuje.

Po necelom mesiaci sme začali jazdiť Blue Trail na Kamzíku. (jún 2020, 5 rokov, 1 mesiac)


Tu sme upgradli aj prilbu. Detská Little Nutty nedržala na hlave dosť pevne a rýchlosťou sa stupňovali aj pády. Po dlhšom prieskume a dobrom online deale sme upgradli na Bell Super DH s odnímateľnou bradovou časťou a sférickým MIPS. Veľkost S sadla na jeho 51,5CM hlavu, aj keď výrobca udáva minumum 52cm.

Teraz už bez problémov zvláda aj trochu technickejšie traily ako Cerovku (júl 2020, 5 rokov, 2 mesiace)


Tento okruh mal z domu cca 25km a trval nám necelé 3 hodiny. Tu už je najdôležitejšia psychológia a udržanie dobrej nálady a motivácie.

U nás funguje naladenie sa na bajk pred výjadzom nejakými bajkovými videami, na peších prechádzkach sa rozprávame, ako to ktoré miesto prejsť na bajku, ako prejsť korene a pod.

Počas výjadzu sa s ním celý čas rozprávam, vopred ho upozorňujem aby preradil, pridal, alebo si dal pozor na konkrétne veci na traile, alebo upravil postoj. Brzdím ho len pred neprehľadnými miestami. Samozrejme chválim všetko čo sa dá. O snackoch písať asi ani netreba:)
16.07.2020 - 10:17:38
341
Pesto napísal:
Pri učení osobne neodporúčam pomocné kolieska. Radšej treba za dieťaťom chodiť a jemne ho korigovať za chrbát, nie za sedlo, aby muselo samé držať rovnováhu. Touto metódou sa mi podarilo za pár minút zbaviť sa koliesok u viacerých detí kamarátov.

Toto je silno individualne, obe moje male odmietali odrazadlo, preto zacali na bicykloch s kolieskami. Ked som videl, ze kolieska ich uz (hlavne v zakrutach) zacinaju obmedzovat, tak som ich zhodil a do 10 min. vedeli obe jazdit bez koliesok. Paradoxne, odrazadlo ich zacalo bavit az potom, co vedeli bicyklovat :-)

Ale pekny pribeh, asi je to aj o tom, ze je to chlapec a bavi ho to a mozno aj to, ze (aspon predpokladam) nema surodenca v rozmedzi 15 mesiacov.
16.07.2020 - 10:58:44
00
Súhlasím, že všetky deti sú iné. Ďalší faktor je ten, že pri rodičoch sa často hádžu o zem a keď sa im venuje niekto iný, tak počúvajú a robia, čo majú:)
16.07.2020 - 11:22:00
03
Pesto napísal:
...Tieto úpravy sa môžu zdať prehnané, ale pri malých deťoch je váha bajku nesmierne dôležitá.....Prechod zo 16" na 20" zvládol opäť rýchlo a prispôbil sa...

Aj u slabsich dospelych je vaha podstatna. U mna aj u inych som si vsimol ako sa trapia s jeho manipulaciou.
Tak isto sa tazsie ovlada tazisko v zakrutach a zbytocne tahat kila naviac do kopca.
Ak mam znizit 1kg pojdem do toho, aj ked to nebude najlacnejsie.
U nas deti tiez jazdia 10km trasy a potom este 3 hodiny santia v okoli po sidlisku do zotmenia. A to nonstop pri vyssom tempe, ako ked bol skupinovy pojazd pre rodiny s detmi, kde sa neustale odpocivalo a slo slimacim tempom.
Z 16 na 24" sme prechadzali tak, ze uz sa nedalo sedlo vyssie, ale na 24" pri sedle uplne dole ledva dociahla a po par jazdach ani necitila, ze je to velke. Pomocne kolieska su potrebne na tie male vyheglane kovadlinky 13-14kg. Takze gramarit urcite, taktiez idealny posed a spravne nahustene pneumatiky. Inak to bude obtiaznejsie bez pomocnych koliesok.
Kde je viac deti s odstupom 3roky od seba, je to jednoduchsie si zvacsovat velkost bicykla aj z 20 na 24"
16.07.2020 - 11:53:48
00
U nas to prave tak je, ze ma mladsiu 2r sestru, ktora postupne vsetky biky podedi:) To je krasa kvalitnych bajkov, aj po 2 rokoch su okrem kozmetickych skrabancov v 100% stave, lebo ich deti pri ich vahe prakticky nedokazu znicit. Predajna hodnota je nakoniec taka vysoka, ze celkova cena vlastnictva je vo vysledku rovnaka, ako za lacne detske bajky, ktore su potom nepredajne, lebo su ich plne bazary.

Poznam vela deti, ktore si vztah k bajkom nevytvoria, pretoze sa s tazkymi bicyklami trapia aj ked su starsie, ako moj syn a jazdenie ich potom nebavi.
17.07.2020 - 14:02:34
00
Videl som dieta ktore v dost prudkom kopci 120m prevysenie na 1100m plakalo, ze ho nebavi bicyklovanie. Dokial nebude trochu vytrenovane, nesmieme mu vytvarat k tomu odpor. Treba mu zakazat santit naplno po rovine ci v malom stupani, ak nas caka kopec. Nesmie sa zadychat.
A spravny posed rovnako.
Inak bude plakat ako ta zena z toho znameho videa "strcte si celou cyklistiku..."
17.07.2020 - 15:27:09
00
Nevidim dovod cokolvek mu na bicykli zakazovat (pokial to vyslovene neohrozuje jeho bezpecnost). Podla mna ma dieta skusat, objavovat a santit na bajku kolko len chce. Do kopca mu potom radsej treba pomoct. Tiez neviem, preco by sa nemohlo zadychat. Ked nebude vladat, tak spomali a samozrejme ho nikto nebude do toho kopca nasilu hnat.
17.07.2020 - 17:22:29
02
Nemyslel som to za zakazat, ale usmernit ho. Mna tiez tak v zaciatkoch usmernoval kamarat a ak by som ho nepocuvol, musel by som tlacit.
Ja si beriem doporucenia z videi od Imromana. Potom bude nariekat ze nevladze a nebude celkovo spokojny ze vysiel hore na kopec k vysielacu v sedle.
Ak to vyjde, bude chciet na dalsi raz znovu zdolavat vyssie kopce.
Povedat mu ze prehod si na tazsi, ked vidim ze toci uplne netypicky naprazdno 5km vkuse. To som tiez videl. Dievca nepocuvlo a potom muselo zosadnut lebo nevladalo.
Dalsie dieta otacalo hlavou na vsetky strany, otec ze pred seba sa divaj. dieta nepocuvlo a spadlo. Potom malo zafacovanu ruku. Netreba hodit dieta hned 100m od brehu a plavaj.
Vzali dieta na vylet a asi bolo prvy krat na takom niecom viac km v nepoznanej lokalite. Chlapec sa dal na hokej, potom sa zranil a dalsi rok uz nechcel.
17.07.2020 - 19:22:01
00
Boli sme sa pozrieť aj na Sekaninských enduro trailoch, aj keď s juniorom zatiaľ len na zelených.
24.07.2020 - 09:44:01
03
Idem ukázať videá svojmu 4-ročnému. Možno dostane chuť jazdiť viac, keďže zatiaľ potom čo sa naučil raz dva, ho to veľmi neberie. 😔
24.07.2020 - 10:06:08
01
Jasne, pravidelny brainwashing musi byt.. Paw patrol, Redbull Rampage, Poziarnik Sam, EWS highlights a tak dokola:D
24.07.2020 - 18:19:22
04
Pomaly skúšame pridávať aj viac rýchlosti, tu na Turzovom flow traile.
25.07.2020 - 00:31:23
04
Pre nas Youtube kanal som spravil trailer, ktory zachytava jeho pokroky od 2 a pol roka doteraz a aj ked vsetky tie videa poznam, tak ma ten posun takto zostrihany celkom zaskocil..
29.07.2020 - 19:56:50
04
Este par detailnych zaberov na nas gumolanovy setup. Su to dve spojene 1m gumolana so sluckami a karabinami na koncoch. Jeden koniec sluckou uchytavam o moju sedlovu trubku a druhy o hlavovu trubku na malom bajku. Toto riesenie sa mi pozdava viac, ako uchytenie sluckou za predstavec, ktore pouziva napr TowWhee alebo TraxMTB, pretoze neovplyvnuje maleho rajdy a ovladanie bajku. Nevyhodou je, ze zapnutie a odopnutie trva trochu dlhsie. Po troche cviku to ale zvladame do 30 sekund.



Lano sa vie natiahnut na cca dvojnasobok svojej dlzky, elasticita pohlcuje vsetky razy pri rozbiehani a prechadzani prekazok. Tato dlzka mu tiez nechava dost velku rezervu na brzdenie, alebo reakciu na prekazky. Ked lano nepouzivame, tak ho omotam o moj ram a zaistim karabinou.
09.08.2020 - 16:43:25
01
V Lehote pod Vtáčnikom, kde som vyrastal, za posledné roky pribudlo viacero náročnejších trailov - Sekaninské enduro traily. Jedným z nich je Hasičák, ktorý som teraz začal jazdiť častejšie a junior mi po každom výjazde pílil uši, že chce ísť so mnou. Oficiálne je Hasičák modrý trail, čo v kontexte okolitých trailov sedí, avšak v porovnaní s trailami v iných lokalitách to môže byť veľmi tmavá modrá:) Bral som ho teda hore s malou dušičkou, zvládol to ale bravúrne.

14.08.2020 - 22:08:35
09
keyboard_arrow_up