cokupit napísal:
Ked si zajtra rozseknes lebku, okrem par blizkych to nikoho nebude trapit ani sekundu.

Nemas pravdu. Ked si rozseknes lebku ty o tom nevies. Problem maju tvoji spolujazdci. A nemusi to byt jednoduchy problem.
10.09.2020 - 17:41:25
00
tazko sa diskutuje, ked oponentom pripisujeme vyroky, ktore nikdy neuviedli
10.09.2020 - 17:46:26
10
Cocupit:
Ale prilba nie je povinná (žiješ v inej krajine? :) ). Tak prečo preboha ju akože musím mať? Ak ju chcem mať, tak si ju dám a keď nechcem, nedám. Basta moja vec. Na pretekoch je napríklad povinná. Ok, nechceš si ju dať? Nevadí, ale nebudeš pretekať. Chápem a akceptujem.

Jak keby som chcel, aby si ty nebikoval (a Scarinko obzvlášť), lebo ak sa náhodou zraníš, tak je pre našu spoločnú peňaženku drahé (skôr to bude chcieť niekto, komu šport nič nehovorí). To je rovnako debilný argument, ako ten tvoj. A to, že niekto osočuje tak to nie. Len sa to tu stále dokola rieši. Príde mi to nespravodlivé. Je to vec tých ľudí, je to ich rozhodnutie. Aj to či si dajú sluchátka, či jazdia v tretroch alebo teniskách. Proste neni to povinné, tak ich vec. Pri každej fotke bez prilby priblblé komentáre. Naposledy som si to všimol, keď týpek na biku pózoval na schodoch. Hneď, že aký je príklad pre mladých a podobné trash kecy. Je dospelý, je to jeho vec. Nič neporušil. Iba to niekomu proste vadí. Jemu môže vadiť niečo iné a snáď nemá potrebu hneď každému o tom hovoriť.

Ďalší podobný príklad sú bezdušáky. Na plášti máš napísaný nejaký minimálny tlak. Na MTB sa často na bezdušákoch jazdí menší tlak ako minimum. Čo keď sa mu vyzuje plášť a on kvôli tomu padne? Kto toto bude platiť? :)

Mne napríklad vadia tuční ľudia. To mám každému na fb a podobne dávať komenty, ako si robí zle a ako sa pomaly zabíja? Trošku mi to príde neetické...

Niektoré športy mi prídu maximálne rizikové. Ale nikdy by som si nedovolil tým ľuďom povedať, aby to nerobili. Veď kto to bude platiť, ak sa im niečo stane? Veď oni hlavne riskujú ich zdravie a je to čisto ich rozhodnutie. Pokiaľ to samozrejme nie je zakázané. Potom sú v našej spoločnosti určité orgány, ktoré im tom majú zabrániť.
10.09.2020 - 18:11:44
01
A ešte niečo na odlahčenie:

Prílohy:

118864466_141891954264333_6508753659915650775_o.jpg
118864466_141891954264333_6508753659915650775_o.jpg 282.58 KiB thumb_up0thumb_down

10.09.2020 - 18:24:14
12
ale na druhej strane plati toto:
kedze nemal NEPOVINNU prilbu, nakoniec uznal najvyssi sud na 90% chybu cyklistovi
https://auto.hnonline.sk/656137-otvoril-dvere-auta-zranil-cyklistu-ten-po-pade-zomrel-odbornici-nevedia-kto-bol-na-vine
10.09.2020 - 20:23:58
10
V tom článku žiadne rozhodnutie nevidím. Nie je to ani na Slovensku. Jediné čo ma napadá, že chudák cyklista. Inak nikde nie je napisané, že by nezomrel, ak by prilbu mal. Ktovie ako padol...
10.09.2020 - 22:47:22
00
exit2 Mas v niecom pravdu a v niecom nie. Mas uplnu pravdu, ze ak neporusujes zakon nic ostatnych do toho co robis a ako sa zabavas. Miera pre teba akceptovatelneho rizika je tvoja vec. Ale to plati len na pustom ostrove, kde s tebou nikto ne zdiela priestor a cas. Ako nahle zijes medzi ludmi tvoja sloboda konci tam, kde zacina sloboda ineho. Ak si ucastnik cestnej premavky, svojim konanim ovplyvnujes ostatnych ci sa ti to paci, alebo nie. Ak nenosis prilbu povedzme, ze ohrozujes len svoje zdravie, ale dopad tvojho chovania moze byt aj na niekoho ineho. Budes mozno nevhodnym prikladom, alebo ti niekto bude poskytovat prvu pomoc, alebo ta sejme babulka 2 tyzdne po autoskole autom a namiesto toho, aby jej len vzali vodicak, ta zabije a skonci na 7 rokov v base s nocnymi morami. Ja viem, ze mozes napisat, ze sa mame vsetci dat na sportovy sach. A ze ked sa das na basejumping a budes mat prilbu stale je vacsia sanca, ze sa dorazis ako ked budes na biku bez prilby. Pripustam aj ze si tak dobry, ze proste nepadas. Ale to stale nemeni nic na veci, ze si ucastnik cestnej premavky a luskacik v podobe tvojej makovice privedie do nestastia aj niekoho ineho.

este par technickych faktov:
Dezen na cyklopalastoch ma na asfalte len dekoracny efekt. Aquaplaning je nemozny na danom profile plasta a rychlosti dosahovanej na biku. V skutocnosti cestny slick ma vzdy lepsi prilnavost ako vrubkovany plast. Ci na suchom alebo na mokrom. Rychlost ktorou sa bike pohybuje je proste tak mala ze sa vzdy stihne voda vytlacit spod plasta.
Cestny bike nie je zdaleka najnebezpecnejsi, MTB je ovela horsie a ebike/emotorka je statisticky najhorsia na urazy.
Ako uz scarinko pisal, ked sa vysypes v 40km/h je to zvacsa na odreniny, vidnoe aj na TDF. Ale opytaj sa co sa stane ak sa vysekas v takej rychlosti na traily. Tam ti bezne staci 20km/h na navstevu nemocnice.

K noseniu ruska, to je celkom vtipny priklad, alebo tym si strelil capa. Totiz to ze niekto nenosi rusko nuti mna drzat sa od neho na 2m, alebo si dat respirator FFP3. Totiz rusko chrani ostatnych pred tebou. Teba chrania ruska ostatnych.
11.09.2020 - 00:34:57
02
Tu je sparvnejsi postup ako zabezpecit bezpecnost na biku a zaroven nezbavit ludi chute na nom jazdit.
Cyklo dialnica v norsku. Ploty proti detom psom a chodcom, pripajacie pruhy, tunel, len aby cyklisti nemuseli spomalovat. :y:
gfx.nrk.no
gfx.nrk.no
gfx.nrk.no
gfx.nrk.no
https://www.nrk.no/rogaland/apner-snart-sykkelvei-til-1_4-milliarder_-_-bortkastede-penger-1.15137842
11.09.2020 - 01:24:43
03
Kenai, ale ty si ideš stále dokola to svoje. Mne sa tiež nemusí páčiť, že ty ideš 45km/h na biku. Čo keď tá babenka z autoškoly zle odhadne tvoju rýchlosť a sejme ťa? Skončí na 7 rokov v base. Toto je tak isto trápne, ako to čo si ty písal vyššie.

S tým príkladom je to ešte horšie. Na to má decko rodičov, aby mu vysvetľovali. Veď keď bude opakovať všetko čo vidí, tak ako dopadne??? Aj moja malá nechce mať v cyklo sedačke prilbu. Ale už pochopila, že keď si ju dá dole, tak bicykel stojí. Nerieši, že tato prilbu nemá. Normálne si ju nechá aj hodinu na hlave a neprotestuje (skôr sa jej nepáči, tak dlho sedieť). Čiže zase sú tvoje argumenty pritiahnuté za vlasy.

To porekadlo: Ako nahle zijes medzi ludmi tvoja sloboda konci tam, kde zacina sloboda ineho. To je tiež totál blbosť. Na to sú pravidlá a zákony. To, že ty a niekto ďalší chcete, aby každý nosil prilbu, tak na to vám nedáva nič právo. Je to skôr obmedzovanie slobody človeka. Takisto keď nejaké babky nebudú chcieť, aby sme sa bicyklovali, lebo im to vadí a podľa nich zbytočne riskujeme a máme chodiť peši, bude to v pohode? Kde sa toto zastaví? Ak chceš naozaj, aby každý nosil prilbu, tak sa pričiň, aby sa zmenili zákony. Potom každý kto ju nebude mať, bude porušovať zákon. No a či to budú príslušníci riešiť, alebo nebudú, tak to ti ja už nepoviem.

A k tým plášťom. Ja mám cyklo krosový bike. Mám dvojo kolies. Jedny galusky a druhé až do 42 pláštom s dezénom. Okrem toho, že je to oveľa pohodlnejšie, tak sa nemusím báť každej jamy a ani zlého počasia. Okrem toho to celkom funguje aj nespevnených povrchoch. Ja teda napríklad Scarinkovi, kvôli jeho osobnému bezpečiu odporúčam zvážiť, takýto bike. Lebo napríklad jazdiť v zlom počasí v premávke na galuskách je fakt o hubu. Pár dní dozadu som chytil lejak a išiel posledných 30km s naozaj veľa vodou domov a nebolo mi všetko jedno. Našťastie to bolo v noci a chodilo veľmi málo áut. A všimni si jeden podstatný rozdiel. Ja to Scarinkovi dávam ako odporúčanie. Nie ako príkaz. Je to jeho vec. Ak chce ďalej riskovať aj v zlom počasí na galuskách, nič mu nebráni. Nič neporušuje a je to čisto jeho vec.

Tá cyklo dialnica vypadá fajn. Snáď aj u nás sa bude postupne viac a viac budovať. Mňa napríklad teší, že do BA sa viem skoro úplne úplne po cyklo. Napríklad s malou sa snažím v premávke jazdiť čo najmenej.
11.09.2020 - 02:54:15
00
Inak ešte k tej rýchlosti. Často počúvam od peších alebo od slabších cyklistov z môjho okolia sťažnosti na cyklistov, ktorí idú po cyklo chodníku veľmi rýchlo. Dokonca u nás je jeden paradox. Do vedľajšej dediny vedie cyklo chodník a keďže sa to robilo z peňazí EU, tak je to čisto cyklo. Lenže cez deň tam je všetko (minule v noci som tam dokonca stretol motorkára na superšporte!). Od bežcov, mamičiek s kočiarmi, mamičiek s malými deťmi, psíčkarov až po kolobežkárov, korčuliarov a cyklistov. Cez víkend, keď je pekne, tak je to totálne preplnené. Aj tak sa často nájde človek, ktorý tade letí (lebo segment na Strave) a nespomaluje vôbec. Keď sa ho opýtam prečo to robí, tak mi povie, že je to cyklo chodník a tí ľudia tam nemajú čo robiť. Keďže ja tam chodím tiež aj so psami, s malou atď. (inak už veľmi málo lebo je to tam fakt masovka) a samozrejme aj na biku, tak sa viem asi lepšie vžiť do oboch situácii. A naozaj neviem posúdiť kto má pravdu. Proste iný chodník tam nie je. Takže tí ľudia nerobia cyklistom naschvál, oni tade idú, lebo nemajú na výber. Ale chápem aj cyklistov, že majú nervy, keď idú dve mamičky vedľa seba s kočiarmi a nemajú ich kade obísť. Je to skôr o ľuďoch a o tom akí sme netolerantní. Pozeráme iba na druhých a na ich chyby. Často sa zabudneme pozrieť do zrkadla a posúdiť seba. Preto tu s vami toľko diskutujem o mojej osobnej slobode sa rozhodnúť, či chcem prilbu alebo nechcem. Keď nechceš, aby ťa niekto obmedzoval, tak to nerob ani ty druhým ľuďom.
11.09.2020 - 03:07:56
00
u nás urobili taký smiešny úsek cyklochodníka,hneď vedľa je chodník pre chodcov ale všetci idú po cyklochodníku aj štyria vedľa seba a ešte na teba pozerajú keď ideš oproti že "čo ty tu chceš? to sa ti máme uhnúť?"
11.09.2020 - 07:34:53
01
exit2 napísal:
S tým príkladom je to ešte horšie. Na to má decko rodičov, aby mu vysvetľovali. Veď keď bude opakovať všetko čo vidí, tak ako dopadne??? Aj moja malá nechce mať v cyklo sedačke prilbu. Ale už pochopila, že keď si ju dá dole, tak bicykel stojí. Nerieši, že tato prilbu nemá. Normálne si ju nechá aj hodinu na hlave a neprotestuje (skôr sa jej nepáči, tak dlho sedieť). Čiže zase sú tvoje argumenty pritiahnuté za vlasy.

a pritom to ide tak ľahko.. daj si prilbu, aj tato ju má ! tomu sa hovorí byť vzorom.. :?:
11.09.2020 - 07:47:21
011
Exit - Tam nema co byt nezmyselna tabula cyklochodnik. Ma tam byt cesticka pre chodcov a cyklistov, alebo zakaz vjazdu motorovych vozidiel. Tipujem ze lebo eu projekt, tak hlupa tabula. Ale tie chodniky sa robia pre ludi a pre rekreaciu, nie pre par sasov co si potrebuju mastit ego na strave. A samozrejme najma v lete, v zime tam ide na bajku jeden clovek denne. Je to ako keby postavili novu cestu a dali tam tabulu, ze po nej mozu jazdit len na Teslach.
Tabule pre cyklistov maju zmysel v mestach a tam, kde ide o tranzitnu cyklotrasu na dochadzanie do roboty.
Ale v BA satelitoch, kde ludia nemaju moznost sportovat a mamicky sa nemaju kde s deckami prejst su tie tabule strasny nezmysel a preto ich ani nikto nedodrzuje a nevynucuje.
11.09.2020 - 07:48:19
01
cokupit Nuze si pod vyskusat zajazdit na cestaku medzi tymi BA satelitmi. Za par minut sa ti stiahne ritka. Rozbite krajnice, balansovanie na vyjazdenych kolajniciach, a este k tomu husta premavka, lebo ludkovia zo svojich vysnenych domov so zelenymi dvormi a vysokymi plotmi potrebuju ist nakupit, za kulturou a pod. Bezna realita. Cisto cyklocesty medzi obcami treba.
11.09.2020 - 08:21:11
10
Kenai napísal:
Tu je sparvnejsi postup ako zabezpecit bezpecnost na biku a zaroven nezbavit ludi chute na nom jazdit.
Cyklo dialnica v norsku. Ploty proti detom psom a chodcom, pripajacie pruhy, tunel, len aby cyklisti nemuseli spomalovat. :y:

https://www.nrk.no/rogaland/apner-snart-sykkelvei-til-1_4-milliarder_-_-bortkastede-penger-1.15137842


Vyzera to ako mokry sen :lol:
11.09.2020 - 08:24:25
10
keyboard_arrow_up