Presne to aj u mňa mi povedali. Že som na hornej hranici dvoch veľkosti a, že tak mám ísť do L. Niekde aj píšu, že radšej Ísť do väčšej a iní zas hovoria, že zostať V menšej.
Pri Mku je teleskopka len 125mm neviem či by to zas málo nebolo. Na L 150mm. Neviem ako to brať presne je tam rozdiel 2,5cm alebo treba do toho pripočítať aj to ,že ne o niečo kratšia sedlová trubka (3cm tuším) takže rozdiel by tam bol 5 cm vo výške sedla) opravte ma ak sa ro inak počíta. Lebo ak by to bolo tých 5cm tak by mi to nestačilo na výšku.
02.02.2021 - 13:15:33
01
Tommy911 Ja by som to v tvojom pripade videl na preferovany jazdny styl. Ak budes vela v sedle vozit sa, bral by som M ak budes chciet agresivne pracovat s taziskom, zatazovat predne koleso v zakrutach, skakat, strme tereny hore aj dole L.

Jojo3033 Teleskop 125 je malo! Nerozumiem celkom co pocitas s tou dlzkou sedlovej trubky. Teleskop sedlovku nastavis na potrebnu vysku rovnako ako pevnu. Jediny rozdiel je ze teleskop ide spustit. To o kolko ide spustit je ta tzv dlzka teleskopu (ale j to vlastne dlzka chodu). Limit pre to aky teleskop mozes namontovat na bike je hlbka do ktorej ide zasunut sedlovka do sedlovej trubky. Celkova dlzka sedlovky - dlzka ktoru ju budes mat vytiahnutu od objimky musi byt < ako maximalna hlbka zasunutia do sedlovej trubky. A zaroven Dlzka chodu teleskopky + dlzka zamku, obijimok.... musi byt < ako dlzka ktoru potrebujes mat teleskop vytiahnuty z ramu. Preto sa neda povedat ci dokazes dat dlchsiu teleskopku do mensieho alebo vacsieho ramu. Zalezi od konstrukcie ramu, teleskopu a aj od toho ako vysoko potrebujes sedlo.

Ak ale vies ako hlboko sa da sedlovka zasunut do toho ktoreho ramu, tak si to dokazes spocitat.
02.02.2021 - 14:47:36
02
Jasné chápem viem ako funguje teleskopka mám aj teraz na biku. Asi som to zle napísal. Skúsim to ešte raz aj keď neviem či to dobre specifikuem. Dám ti príklad. Dúfam že sa pochopíme.
Mám teraz teleskopku 150mm bike L. Keď šľapem mám ju vysunutú tak že cca 2cm- 2,5cm je ešte nevyužitých (zasunutých).
Teraz by som kúpil rovnaký bike M s teleskopkou 125mm. (Tým pádom by som ako stratil tých 2,5cm ale na Lku tých 2,5cm je aj tak vždy zasunútych nevyužitých)
Otázka znie ,že kdeže bude rám o čosi menší tak nebudem na tom istom (aj keď stratím len 2,5cm na teleskopke ktoré som nevyužil na Lku) bude mi tam nejaký ten centimeter na výšku chýbať Tým menším rámom nie ? A aj tak budem pravdepodobne musieť kúpiť 150mm sedlovku?Či? Neviem či sa to dá nejako prepočítať a ani ako sa to berie. Dúfam že chápeš ako to myslím teraz ?

Ešte na okraj, pisal som ďalšiemu skúsenému predajcovi a ten mi povedal ,že on by mi tiež odporúčal Lko pri mojej výške radšej. Tak neviem už. Ale fyzicky to možné vyskúšať a porovnať možné nebude. Keď pride bike bude mať už majiteľa takže je to len objednať presne na veľkosť skúšať sa dať nebude. Voľné biky nebudú.
02.02.2021 - 15:01:52
00
Ja mam 171cm rozkrok 82cm a dlhsie ruky - rozpatie 178cm a bral by som urcite M. Ale pozeram ze ty mas ten bajk v profile, len rocnik 2020, tak trochu nechapem co vlastne riesis, podla stranky ctm je to rovnaky ram.
02.02.2021 - 15:51:57
00
Podla geo vyzera ze si niekde v strede medzi velkostami takze najlepsie vyskusat. Tiez by som sa priklanal skor k L ako ku M ale ako pisem ideal vyskusat. Na tom M-ku ked das sedlo vyssie tak ti to natiahne posed a rajdy budes mat nizsie ako na L-ku, co ti nemusi sadnut. Rovnako ti nemusi sadnut L-ko ked budes mat rajdy vyssie. Ked nemas ako vyskusat tak mozes doma alebo u kamosa pomerat nejaky bike ktory vies ze ti sedi dobre a porovnat geometriu. Horizontal toptube, vysku sedlovej trubky, atd. Zohladnit mozes i dlzku predstavca, upravit sirku riadidiel, podla specky a trochou matiky zistis i to aka teleskopka ti priblizne sadne. Idealne to nie je ale budes mat mozno lepsiu predstavu o tych velkostiach.
02.02.2021 - 16:00:20
02
Jojo3033 Ehm... asi sa stale nechapeme.
Ak mas dlzku chodu teleskopu 150 ale jazdis ho vysunuty len na 130mm tak to mas vlastne teleskop s chodom 130 kde nemas nastaveny spravne doraz. (mozno sa neda nastavit)
Ale najzakladnejsia otazka PRECO ? Vsetci o kom som doteraz pocul pouzivaju teleskop nasledovne.
Plne vysunuty teleskop daju do vysky ako mali pevnu sedlovku pre najoptimalnejsiu polohui pre sliapanie.
Dlzku chodu teleskopu daju najvacsiu aku sa im na ich bike da namontovat vid postup hore.
Ak su na hrane dvoch velkosti chodu 180-210 napr a ram im umoznuje zasunut dostatocne vacsiu sedlovku a jej maximlane vysunutie je im moc aj ked je plne v rame (z ramu trci len pohybliva cas sedlovky), niektore sedlovky (one up. PNW...) sa daju upravit cize 210 vies znizit po 0.5cm kroku na 205,200,195.... Pre prese donastavenie, aby si neprisiel ani o 0.5cm chodu.

Jediny dovod, co si viem vybavit pre ktory by si mohol jazdit sedlovku nevysunutu na plno je, ze ju proste nevies dostatocne zasunut do ramu. V tom pripade mas proste nevhodny model.

Ak chjces vediet ci ti bude pasovat do L ale nebude pasovat do M alebo opacne, ako vravim treba okrem plnej geometrie tych bikov aj maximalnu moznu dlzku zasunutia sedlovky do ramu u oboch. Nemusi platit ze u M to je menej ako u L.

Tak ako pise vrabc0 iba ak by si menil typ biku resp teren styl jazdy... nie je dobre prenasat posed z XC biku na AM alebo EN. Na to pozor.
02.02.2021 - 16:04:12
02
Kenai inak to je presne moj styl, ze chcem prejst z XC na Trail bike a tym padom ked si sadnem na Trail bike M a L ja netusim ci mi je maly, alebo velky. Urcite by som na to prisiel po case jazdenia. Ja som len vychdzal z toho ze moj XC ma sedlovu trubku dlzky 47 cm tak snad nic nepokazim ak by tolko mal aj Trail bike. Mozno sa mylim a tu prave zauraduje ina geo, ktoru ja nepoznam. Vtedy na mojom biku sa neudavali este hodnoty reach a pod, takze tie neviem. Max tak virtualnu hornu ramovu trubku
02.02.2021 - 16:22:10
00
V tom pripade asi zabudni na hodnoty zo stareho biku. Dlzka sedlovej trubky je najmenej dolezity parameter v dnesnej geo. Musis sa pripravit n to ze posed bude razantne iny. Skor si poloz otazku ako velmi chces ist s dobou. Ak sa chces posunut do aktivnejsieho stylu jazdy chod do vacsieho.

Nie zo vsetkym uplne suhlasim, ale celkova myslienka vyborna. Chalan si trocha pletie pojem predklon (hinge) a prenesenie vahy do predu. Vaha je vzdy na klukach rukami sa riadi nie podopiera. Pre istotu pozriet aj druhe video aby si pochopil o com hovorim, aj ked to druhe video nema nic s geo.
thumb_up1thumb_down
OT: cisto technika jazdy
https://youtu.be/u7u1q8E9Q0Q
02.02.2021 - 17:02:27
01
Posed ako taky sa az tak moc nemeni. Hlavne pri xc a trailbiku to bude velmi podobne. Predsa idealne je mat na vyslap posed ako na xc a v zjazde postoj ako na dh. Posed je ale jedna vec a geometria druha. Uvediem priklad: na xc biku a endure mam takmer totoznu vzdialenost od sedla po rajdy, rovnaku vzdialenost sedla od pedalu v dolnej polohe kluky cize som velmi podobne natiahnuty/posadeny. Rozdiel je v tom ze na endure som posunuty viac na predok, s dlhsou tt, kratsim predstavcom, strmsou sedlovkou a stredom viac pod sebou. Trochu som extra v tom ze i na endure sa snazim mat rajdy co najnizsie a to je miesto kde sa da trochu zvolnit posed, podlozkami pod predstavec - ono uz i vyssia vidla nieco spravi a uz je zvacsa kompenzovana kratsou hlavou na modernych bikoch. Takze pre pribliznu predstavu velkosti biku je to dostatocne. Akurat sa na to treba pozriet skor z pohladu posedu ako geo, cize zohladnit i dlzku predstavca, sirku riadidiel, inu dlzku kluk, uhol sedlovky atd.
02.02.2021 - 17:26:08
01
Ja som si vyskladal bike mam ho v bazari a po par km a hranim s niekolkymi typmi riaditok aj s podlozkami, predstavcami som zistil ze to nieje uplne idealne, aj ked slape sa mi celkom ok, ale tazisko nemam uplne tam kde by som chcel pri zjazdoch.. To je u mna najhlavnejsi problem..Mal som podobny bike na 27, 5 predtym tak viem si porovnat ako sa mi jazdilo, jednoducho mi tam trochu chyba do idealu.. Vyrobca to aj udaval tak ako pisal mne chybali do toho tusim 3 cm a je to veru poznat.. Na to vacsom biku som mal posed skor xc..
Teraz sa toho biku zbavit neviem, aby som kupil novy..
02.02.2021 - 17:56:53
00
vrabc0 Ano, ak definujes posed takto tak ano. Aj ked uhly na jazdcovom tele budu ine z voacerych dovodov. Totiz nove AM geo ma strmsiu sedlovu trubku a zaroven vacsi stack. Co sposobi ze vzdialenost sedlo rajdy sice bude podobna, ale bude ta to tlacit napriek tomu do vzpriamenejsieho posedu. Podla mna tam nejestvuje jeden jednoduchy udaj podla ktoreho sa to da porovnat velkost pri roznych geo. Ak si to ale nakreslis v mierke, tak sa od toho odrazit samozrejem da.

zejdzek72 nieco mi tam nehra, M bude mat vzdy viac XC posed ako L.
02.02.2021 - 18:33:09
00
Tommy911 napísal:
Ja sa u teba tiez priklanam k velkosti M, porovnal som tu geosku s inymi znackami. Ja vyberam podobny bike ale od CUBE a tam sa neviem rozhodnut tiez medzi M a L. Vyska 178 a inseam 82. Sice mame nohy rovnako dlhe, ale s tvojou vyskou by som sa vedel rozhodnut hned pre M. Ak viete niekto poradte mne :-)))

Mal som 2x L a prešiel som do M (ten istý model) a celkovo lepšie. 180cm,inseam 80cm. Tak si vyber ?
02.02.2021 - 21:08:33
01
tag]zejdzek72[/tag] nieco mi tam nehra, M bude mat vzdy viac XC posed ako L.[/quote]

Ja som pisal moju skusenost a porovnaval som svoje M-ko a S-ko mam 162 cm..
Na tom M som viac natiahnuty ako som bol na s-ku.. Na M som mal pritom len 35mm predstavec oproti s-ku kde bol 60mm.. Proste bolo mi to M-ko vacsie preto som bol viac natiahnuty, ako pri xc jazde
Porovnavam Santa cruz 5010 a GT sensor oba 27,5
02.02.2021 - 21:45:01
01
Kenai pisem o pribliznom porovnani. Tie rozdiely medzi trailbikom a xc-ckom budu v posede mensie ako posed medzi dvomi velkostami rovnakeho biku. Samozrejme zovseobecnovat sa neda, rozny vyrobcovia pristupuju ku geo rozne, na odrazenie a pre predstavu to staci. Sadnes na xc a vopred meranim vies o kolko dlhsi/kratsi bude posed na biku ktory chces kupit, o kolko vyssi bude krk vidlice atd. Ja som napisal ze mne to takmer sedi medzi trail/endurom so 160 vidlicou a xc/trailbikom s pevou vidlicou. rozdiel v stacku medzi tymi dvomi bikami je 23mm, co zmeni posed asi ako rovne rajdy a o 2cm zdvihnute lastovicky, pripadne podlozky pod predstavcom na xc-biku. Na odhad velkosti ti skor zavazi dlzka, potom vyska sedlovky a az potom vyska stacku. A ked si pozries napriklad ctm rambler (xc) a ctm ridge (trail) tak stack je o 2cm nizsi pri ridge (L), co vies doladit lastovickami ci podlozkami. Ale ano na xc mas predok vacsinou o nieco nizsie ako na trail biku ale nie je to ta hodnota podla ktorej by si nevedel vybrat velkost.

zejdzek72 ako pises, na tvoju velkost aj vyrobca odporuca S-ko. Sadnut by ti mohlo aj L-ko ale ako pises nesadlo ti. Preto je dobre biky skusat.
03.02.2021 - 08:35:16
01
Ja som kupoval solo ram v dobrej cene moznost skusania nebola, dufal som ze by to mohlo byt ok.. Reach stack bol celkom porovnatelni s ostatnimi teraz modernimi geo. ale top tube bola dlha tym padom aj seat angle bol mensi a to malo za vysledok ze sme si neporozumeli... ja len tolko.. jasne ked sa da treba odskusat, nieje nad to :)
03.02.2021 - 09:05:16
00
keyboard_arrow_up