vrabc0 Myslel som si, ze to sme si uz vysvetlili. Mensi bike, viac uskakane, obratnejsie, lahsie, vaci drop sedlo rajdy, viac aero poloha, viac vahy na rukach, viac zalomeny krk. Vacsi bike presny opak. Ak narazas na skutocny reach u vacsieho biku, ten vies lahko riesit dlzkou predstavca a backsweepom rajdov.
Nie, hovorim ze ak si na hrane dvoch velkosti vacsi bude pohodlnejsi. Nie ze teraz z toho urobis ze Kenai povedal, ze si mas zobrat XXL lebo ten bude najpohodlnejsi.
U tohto konkretneho biku.
effective top tube M=600, L=620
Stack M=615, L=624
Na oboch bikoch bude mat jazdec rovnako vysoko sedlo, to znamena ze vplyvom ineho stacku bude mat na L o 9mm mensi drop (vertikana vzdialenost sedlo riaditka) zaroven ale bude mat o 20mm dalej riaditka. Drop urcuje uhol v bedrach(zjednodusene), To je z mojej praxe najcastejsi zdroj diskomforku, bolave krize. Ak by to pre neho bolo prilis daleko (uhol v lopatkach, bolava sija ... ) tak moze dat 80mm predstavec a bude na presne tom istom ako u M ale drop ostane o 10mm mensi ako u L. Taketo riesenie je podla mna ovela rozumnejsie ako zvysovat M. Ked pre nic ine tak pre celkovo dlhsi (stabilnejsi) bike.
Naproti tomu zdvihnut riaditka o 9mm je dost problem. Musis nasadit predstavec s velkym uhlom +12 a musi mat 105mm. Aby si dostal tu istu polohu ako mas u L. Co ako iste uznas je nonsens zvlast u MTB.
Tento bike ma menaici sa pomer stack/reach napriec velkostami .... dost nestastie IMHO
S 601/418=1,44
M 615/433=1,42
L 624/450= 1,39
To znamena ze vacsie bicykle maju agresivnejsiu geometriu, su dlhsie a zaroven nizsie = menje pohjodlene. U inej goe s konstantnym pomerom stack/rech plati pravidlo vacsi = pohodlnejsi este podstatne viac.
Edit: teraz pozeram co tam porobili s timi predstavcami. To ze ma M 80mm a L 100mm predstavec robi u L effective toptube o 40mm dlhsi a stack rovnaky ak ponechame povodny predstavec Netusim co tam fajcia.
TalbotMusim priznat ze u tohto konkretne biku bude posed u M pohodnejsi ako u L na kolko skutocny stack je vdaka ich sachovaniu s predstavcami a podivnej geo s nekonstantnym pomerom stack/reach rovnaky aj u M aj L. Cize ak nechces robit fitting a menit predstavce pre doladenie posedu ber M. L ti bude zrejme dlhe.
To zavisi od vela premennych, ak ale budeme zovseobecnovat tak prave vacsi ram (L) bude viac slapavejsi. XC-ckari i ziletkari jazdia natiahnute posedy oproti pohodovym. Je to o zapajani svalstva, stabilnejsom bajku v rychlosti atd. Naopak vzpriamenejsi posed bude skor pohodovejsi. Na co zabudas je ze okrem vysky sedla je mozne upravit i vysku uchopu. A ano pri malom bajku uz bude clovek viac skrceny ale na chrtenie to moc nebude.
Ale ako pisem zavisi, napriklad ak clovek nie je moc flexibilny a je medzi velkostami tak vacsi bajk bude asi vhodnejsi a ano v niektorych pripadoch pohodlnejsi. Ak je flexibilnejsi tak i ten mensi ram bude v pohode. Ak ma dlhsie ruky tak bude vacsi ram vhodnejsi. S kratsimi nohami mensi ram. Bola i taka poucka ak bol clovek medzi velkostami, ak bolo rozpatie ruk vacsie ako vyska tak sa bral vacsi ram a ked bolo rozpatie mensie ako vyska tak sa bral mensi. Neviem ci to este funguje.
Samozrejme najlepsie je vyskusat, Lko odporucam podla toho ze na natiahnutejsi posed bude asi zvyknuty a tiez podla toho ze to nie je az tak dlhy bike. Plus v 179cm jazdim podobne TT ako ma to L-ko, na endure i ht-cku kde mam este polozenejsiu sedlovku.
S tym v zasade suhlasim. Co sa ale tyka profikov XC, cesta tak ti jazdia aj o 2 cisla mensie ramy ako by im podla tabuliek sedeli. K tomu maju dlhe predstavce otocene na dol. Cize sliapavejsi neviem, ale ak je clovek kategoria ze nosi aero prilbu na XC bike (pre mna chrt) tak urcite mensi ram. copyrightwww.mtbr.com www.mtbr.com
Pomery koncatin by som riesil skor v kontexte konkretnej geometrie, nie velkosti. Ta logika by mala byt najskor najst aky stack a reach potrebujem a potom hladat kto ma taky pomer stack /reach. Az ked najdem model, potom hladam velkost. Cize nie, ze vyberiem bike podla farby a potom sa snazim napasovat velkost na svoje miery.
ahojte, vyberam novy bike 29". teraz jazdim 27,5". viete mi podla tejto tabulky povedat, na ktorom bicykli budem viac natiahuty? bude dlhsia nova 29" ? lebo vcera som zistil, ze by som chcel svoj bike asi skratit tak o 2 az 3 cm. moja vyska 185 cm.
v Mtbikeri som sa vozil na Superior XP 979 L a bolo mi to dlhe. aj predavac mi to povedal. ked sme dali sedlo uplne dopredu tak uz to bolo lepsie, neviem. len skaredo to potom vyzeralo.
preto mi napadlo, ze ked chcem svoj sucasny bike skratit, zobrat novy bike vo velkosti M. pokial neprekrocim max. vysunutie sedlovky tak mi kratsi ram len prospeje? rozmer STACK bude v M mensi o 9 mm a to nie je tak vela, ci?
Zjednodusene na hrubo lebo chyba kopec udajov a roboty ak to ma byt presne.
V tomto poradi: XP 969L > tvoj aktualny>Epic=Podium L>Podium M
Ak chces o 2cm kratsie ako mas, tak Epic alebo Podium L
XP je o 0.5cm dlhsie ako tvoj terajsi bike.
Musim ta ale upozornit, ze porovnavas jeden parameter vytrhnuty z kontextu a to hovori velmi malo o vyslednej polohe. Odporucam najskor nastavit svoj bike tak aby ti vyhovoal a potom hladat bike na ktory sa budu dat najlepsie preniest rozmery jestvujuceho biku. A to by som kludne urobil doslovne, pasmo v ruke a nastavoal jeden podla druheho.
Ak chces jazdit hlavne strme tereny minimum roviny, isiel by som podla geo do Podium L, ak vseho chut tak Epic.
Čaute, využijem tuto tému. Chcel by som si zadovážiť Canyon Stoic 2, ale neviem ktorú veľkosť zvoliť. Mám 172-173cm, inseam +-80cm. Podľa tabuliek by som mal brať veľkosť S (od 166-175cm), ale neviem či by nebolo lepšie M(175-183cm), keďže by toto mal byť môj prvý bike po dlhšej dobe a S mi príde ako označenie veľkosti skôr pre deti. Problém je aj v tom že od veľkosti M už sú rámy osadené 29-nami a S je 27,5 a teda či to v spojení z väčším rámom bude vadiť. Za odpovede vopred ďakujem.
Pripájam link na bike: https://www.canyon.com/cs-sk/mountain-bikes/trail-bikes/stoic/stoic-2/2659.html
Skratene velkostou kolies sa netrap, su primerane velkosti ramu. U malych rozmov su mensie kolesa lepsie lebo umoznuju zachovat pomer dlzky zadnej stavby k dlzke biku. Pre teba je rozhodujuce ci ches jazdit aktivne, alebo skor pasivne (tak ako sa jazdilo volakedy). Dlhsi bike (citaj vacsi) je stabilnejsi, pohodlnejsi ale tazsie ovladatelny. Vyzaduje viac prace v terene na to aby robil co od neho chces. Kratsi je viac obratny, ale aj menej stabily. Tu je to celkom dobre vysvetlene. https://www.mtbiker.sk/forum/post1692893.html#p1692893
Skratene velkostou kolies sa netrap, su primerane velkosti ramu. U malych rozmov su mensie kolesa lepsie lebo umoznuju zachovat pomer dlzky zadnej stavby k dlzke biku. Pre teba je rozhodujuce ci ches jazdit aktivne, alebo skor pasivne (tak ako sa jazdilo volakedy). Dlhsi bike (citaj vacsi) je stabilnejsi, pohodlnejsi ale tazsie ovladatelny. Vyzaduje viac prace v terene na to aby robil co od neho chces. Kratsi je viac obratny, ale aj menej stabily. Tu je to celkom dobre vysvetlene. https://www.mtbiker.sk/forum/post1692893.html#p1692893
Dlhší pohodlnejší? Kratší vzpriamenejsi nieje lepší na pohodlie? Mam GT sensor teraz, mal som L a v pohode bol, teraz mam príde mi pohodlnejší. Výška 180cm.
Dlhší pohodlnejší? Kratší vzpriamenejsi nieje lepší na pohodlie? Mam GT sensor teraz, mal som L a v pohode bol, teraz mam príde mi pohodlnejší. Výška 180cm.
Bavime sa o HT, kratsi je viac uskakany. Je to ako jimny vs hummer. Vacsi razvor = menaj hopsania. Preto pohodlnejsi. A tiez dlhsi ma 29"kolesa.
To k comu referujes ty - Vzpriamenjsi posed je sice pravda, ale na kolko v terene len extremne zriedka sedis a tahas na vystretych rukach tak to povazujem za menej podstatny udaj. Nehovoriac o tom, ze ked das sedlo do predu mas efektiv toptube rovnaky. Tiez dosiahnes zaroven strmsi efektivny uhol sedlovej trubky. Co je dobre zvlast u 2 lebo tam su chybne udaje v geo na kolko dlzka SR vidlice je o 1cm vacsia ako maju zapocitane v geo.
Lucas189 M ma standover 768mm Co je pri tvojom rozkroku 800 dost na hrane. Asi by som to nesilil a isiel do S.
stanlee ano, kratsi/vzpriamenejsi posed je pohodlnejsi. Ale bavime sa o par cm a tiez o tom ze to nemusi platit na kazdeho. Zavisi od stavby a ohybnosti tela.
Lucas189 Z rychlika to na tom S-ku vyzera tak ze sedlo budes mat s tvojimi nohami celkom vysunute, mozno nebude stacit ta sedlovka co tam je. A na M-ku budes mozno viac natiahnuty a o moc kratsi predstavec uz nezozenies aby si to trochu fixol. S vysunutou sedlovkou na M-ku spolu s mensim zanorenim medzi kolesa ti to vo vyslapoch pojde lahsie na zadne. Najlepsie sadnut niekomu na bajk a zmerat v akej vyske mas sedlo od stredu a od osi pedalu (v tom S-ku su 165 kluky) a porovnat s tym co maju na stranke. Plus ked budes sediet na nejakom biku mozes si zmerat i C parameter podla tho obrazku geo (dlzka TT vo vyske hlavovej trubky vodorovne s podlozkou) a spolu s dlzkou predstavcu porovnat s tym stoicom.
Osobne by som na HT-cko bral urcite 29iny s velkymi plastami, ten stoic sice pojme i 2.8" pri mensich kolesach ale uz ti to nemusi sadnut na rovinkach. Cize mne ak by nesedela velkost s vacsimi kolesami tak by to bol bud velky kompromis nielen s mensimi kolesami alebo iny bajk.
Kenai celkom dost zavadzas. S pohodlnostou, s tym ako casto clovek sedi na bajku, so standoverom, ...
Mas pravdu v tom ze vacsie kolesa su pohodlnejsie (pri rovnakych plastoch) ale skus si niekedy napriklad odsledovat kolko casu stravis sedom na bicykli a kolko v stoji. Par minutovy trail dole kopcom mozno cely ustojis, ale musis sa k nemu nejak dostat a bude ti to trvat viac ako nasledny zjazd. Teda pokial sa nevyvazas alebo neslapes pesi. Alebo si pozri standover na tvojom bajku a porovnaj si to s dlzkou noh.
vrabc0 Mam na to troska iny pohlad. Obaja vieme o com hovorime len ty sa na to pozeras z pozicie maratonske jazdenie alebo cesta. Tam by som voci tomu co pises nemal ani jedinu pripominku. Ale tu riesime bicykel ktory je agresivne HT jasne orientovane na DH jazdenie, pumptrack, street a dokonca aj slopestile. Hmotnost toho bilku je k 16kg a rozhodne to nie je myslene na chrtenie po zvlnenyuch hrebenovkach. Ten bike bude doma na DH trailoch a strmych technickych trailoch. Tam je efectiv top tube nepodstatny, lebo na HT proste v terene sediet nejde.
Ano, ak by niekto chcel pouzivat ten bike na turistiku, maratony... tak vsetko co pises 100% suhlas ale na to je kopec lepsich bikov. Predpokladam teda ze Lucas189 chce ten bike na gravitacne orientovane jazdenie, inak je to uplne zla volba. A ano musis aj vysliapat hore po zvaznici, ale stopky a kameru pustas az cestou dolu. Tak je ten stoic mysleny a v tom kontexte som to aj komentoval.
Este ku klukam lebo to je tiez dolesizte a opomenul som to. Kratsie kluky maju hromadu vyhod:
1. menej zachyteni pedalov o kamene a koroene
2. pre pruzenie na pedaloch v stoji v predklone treba mensiu pohyblivost na kratsich klukach. Cim mas nohy viac pri sebe, tym to ide lahsie a rozsah pohybu je vacsi, a namaha mensia
3. mali by byt proporcionalne k dlzke noh jazdca, ale kratke keluky neskodia nijako, naproti tomu dlhe pretazuju kolena, brania tahat kadencne a potom ludia kupuju ovlane prevodniky, aby to kompenzovali.
4. na kratich klukach kazdy dokaze urobit vacsiu kadenciu, ak ti stacia prevody, dava ti to vacsi dinamicky rozsah. Nemusus tak casto radit.
5. vacsia zivotnost pohonu
Nevyhoda je len vyssie tazisko a mensia mechanicka paka, ak ti nestacia prevody.
Ja mam inseam 88cm . Scandal v L ma standover 770mm to je 11cm a este som nezaratal hrubku podrazok. Co mam z toho vidiet ? Pre XC sa odporuca cca 5cm rezerva medzi trubkou a tym najcennejsim. Pre takyto bicykel by som chcel este viac, lebo trail nie je rovny a obcas musis zlozit nohu aj do jamy, alebo mas koleso na hrbe. Tiez ti to umoznuje agresivnejsie sklopit bike v zakrute.
Ja vzdy prihliadam na danu kategoriu bajkov, neriesim xc ked evidentne o ziadne xc nejde. Ja sa na to pozeram tak ako biky biky z kategorie enduro vyuzivam a ako vidim ze bajky z rovnakej kategorie vyuzivaju ludia okolo mna. A stoic je pritom trailbike nie enduro. Aj na enduro preteku treba slapat, aj sa treba dostat na start RSiek v nejakom case, v Alpach aj ked sa vozis lanovkami tak casto chces ist este vyssie po tych ich strmych cestach. V okoli Prievidze mas plno trailov kam sa treba dostat po vlastnych, take Sekaniny by som uplne nahor nechcel slapat s tym ze mi ten bajk nesedi najlepsie. A to su len stupania do kopca, ale su traily ktore nejdu len dole kopcom, mas plno vrstevnicovych trailov kde si casto sadnes, aj na preteku mas dlhe rovinky ci dlhe vyslapy v ktorych sedis. A ak ti to vsetko prijde ako blbost tak sa pozri na komponenty ktore ten bajk ma vo vysej vybave (lebo ta dvojka je fakt lowcost a dali tam to najlacnejsie co zohnali), 12 rychlostny 11-50z eagle - naco by ho tam davali ak by sa na tom bajku jazdilo len to co popisujes. A naco by sa riesili vsetky tie barlicky ohladom geosky a komponentov ak by sa na tych bajkoch malo len zjazdovat.
A takto je to s vacsinou toho co pises. Mne sa na to vsetko vobec nechce reagovat tak len napisem ze vsetko co sa tu pise by mali ludia brat skutocne s rezervou lebo bez vyskusania skoncia s bajkom ktory im bud nebude sediet alebo nebude mat vlastnosti ktore podla fora mal mat.
Karasa fora je, ze tu kazdy mozen napisat co si mysli. A kazdy si z toho vyberie co mu najviac dava zmysel. Ja na rozdiel od teba respektujem nazor ostatnych. Kazdy vychadza zo svojich vedomosti a skusenosti. Nie keady sa venuje roky bikefittingu, nie kazdy ma popri robote tolko casu vzdelavat sa, preto je jeasne, ze nie kazdy bude mat rovnaky nbazor. Ja tu nie som preto, aby som vyvracal tu siriace sa bludy. Ja som tu len preto, aby som niekomu pomohol. Ak moj prispevok nieco niekomu povie dobre, ak nie nevadi. Ziaden problem.
Uff toto je fakt asi veda hehe. Áno je to trail bike to viem, preto ho chcem ale určite s ním nemám v pláne len DH. Chcem na ňom jazdiť aj s kamošmi po lesoch, niečo dhlšie, ale ked bude treba chcem mať istotu že zvládne aj niečo náročné. Čítal som aj nejaké recenzie a vraj dlhšie trate nie sú s ním problém vraj ani stupanie, pritom všetko testovali M a vyššie. Preto chcem skor to M z 29 že sa neušlapem k smrti len som si není istý či sadne. Ináč vrabc0, dnes som skúsil teda kamošov xc bike Kellys Viper 50 (https://www.kellysbike.com/sk/o-mtb-xc-c714/viper-50-black-orangeneon-275-p53483) velkosť L(19´5). Viem že to je geometriou niečo uplne iné ale nesedelo sa na tom zle ked som si nastavil sedlo. Standover skoro nadoraz čiže tych 80, ale nič hrozné podla mna, čiže na tom Stoicu by som mal mat asi ako tak rezervu. Kľuky ten isty rozmer a ked som meral od pedalov po sedlo tých 80 cm tiež bolo .
Ináč je zaujímavé že ked som sa poohliadol na nete a youtube tak som našiel ľudí ktorí si kupili aj vačší rám pri nižšej velkosti, napr. 164 cm kupil S , alebo aj taký extrém že 177cm kupil až L. Tak ja neviem či tie velkosti su uplne mimo .
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Naopak. A priklanam sa k L-ku
U tohto konkretneho biku.
effective top tube M=600, L=620
Stack M=615, L=624
Na oboch bikoch bude mat jazdec rovnako vysoko sedlo, to znamena ze vplyvom ineho stacku bude mat na L o 9mm mensi drop (vertikana vzdialenost sedlo riaditka) zaroven ale bude mat o 20mm dalej riaditka. Drop urcuje uhol v bedrach(zjednodusene), To je z mojej praxe najcastejsi zdroj diskomforku, bolave krize. Ak by to pre neho bolo prilis daleko (uhol v lopatkach, bolava sija ... ) tak moze dat 80mm predstavec a bude na presne tom istom ako u M ale drop ostane o 10mm mensi ako u L. Taketo riesenie je podla mna ovela rozumnejsie ako zvysovat M. Ked pre nic ine tak pre celkovo dlhsi (stabilnejsi) bike.
Naproti tomu zdvihnut riaditka o 9mm je dost problem. Musis nasadit predstavec s velkym uhlom +12 a musi mat 105mm. Aby si dostal tu istu polohu ako mas u L. Co ako iste uznas je nonsens zvlast u MTB.
Tento bike ma menaici sa pomer stack/reach napriec velkostami .... dost nestastie IMHO
S 601/418=1,44
M 615/433=1,42
L 624/450= 1,39
To znamena ze vacsie bicykle maju agresivnejsiu geometriu, su dlhsie a zaroven nizsie = menje pohjodlene. U inej goe s konstantnym pomerom stack/rech plati pravidlo vacsi = pohodlnejsi este podstatne viac.
Edit: teraz pozeram co tam porobili s timi predstavcami. To ze ma M 80mm a L 100mm predstavec robi u L effective toptube o 40mm dlhsi a stack rovnaky ak ponechame povodny predstavec
Talbot Musim priznat ze u tohto konkretne biku bude posed u M pohodnejsi ako u L na kolko skutocny stack je vdaka ich sachovaniu s predstavcami a podivnej geo s nekonstantnym pomerom stack/reach rovnaky aj u M aj L. Cize ak nechces robit fitting a menit predstavce pre doladenie posedu ber M. L ti bude zrejme dlhe.
Ale ako pisem zavisi, napriklad ak clovek nie je moc flexibilny a je medzi velkostami tak vacsi bajk bude asi vhodnejsi a ano v niektorych pripadoch pohodlnejsi. Ak je flexibilnejsi tak i ten mensi ram bude v pohode. Ak ma dlhsie ruky tak bude vacsi ram vhodnejsi. S kratsimi nohami mensi ram. Bola i taka poucka ak bol clovek medzi velkostami, ak bolo rozpatie ruk vacsie ako vyska tak sa bral vacsi ram a ked bolo rozpatie mensie ako vyska tak sa bral mensi. Neviem ci to este funguje.
Samozrejme najlepsie je vyskusat, Lko odporucam podla toho ze na natiahnutejsi posed bude asi zvyknuty a tiez podla toho ze to nie je az tak dlhy bike. Plus v 179cm jazdim podobne TT ako ma to L-ko, na endure i ht-cku kde mam este polozenejsiu sedlovku.
A co sa cesty tyka... pozri tu. https://dmcx.com/2020/08/30/tour-de-france-2020s-team-bikes-and-riders-start-list/
Az na vinimky jazdia 130mm predstavce a sedlovky vytiahnute tak ze uz na prvy pohlad je im ram maly.
Pomery koncatin by som riesil skor v kontexte konkretnej geometrie, nie velkosti. Ta logika by mala byt najskor najst aky stack a reach potrebujem a potom hladat kto ma taky pomer stack /reach. Az ked najdem model, potom hladam velkost. Cize nie, ze vyberiem bike podla farby a potom sa snazim napasovat velkost na svoje miery.
v Mtbikeri som sa vozil na Superior XP 979 L a bolo mi to dlhe. aj predavac mi to povedal. ked sme dali sedlo uplne dopredu tak uz to bolo lepsie, neviem. len skaredo to potom vyzeralo.
preto mi napadlo, ze ked chcem svoj sucasny bike skratit, zobrat novy bike vo velkosti M. pokial neprekrocim max. vysunutie sedlovky tak mi kratsi ram len prospeje? rozmer STACK bude v M mensi o 9 mm a to nie je tak vela, ci?
Zjednodusene na hrubo lebo chyba kopec udajov a roboty ak to ma byt presne.
V tomto poradi: XP 969L > tvoj aktualny>Epic=Podium L>Podium M
Ak chces o 2cm kratsie ako mas, tak Epic alebo Podium L
XP je o 0.5cm dlhsie ako tvoj terajsi bike.
Musim ta ale upozornit, ze porovnavas jeden parameter vytrhnuty z kontextu a to hovori velmi malo o vyslednej polohe. Odporucam najskor nastavit svoj bike tak aby ti vyhovoal a potom hladat bike na ktory sa budu dat najlepsie preniest rozmery jestvujuceho biku. A to by som kludne urobil doslovne, pasmo v ruke a nastavoal jeden podla druheho.
Ak chces jazdit hlavne strme tereny minimum roviny, isiel by som podla geo do Podium L, ak vseho chut tak Epic.
Pripájam link na bike: https://www.canyon.com/cs-sk/mountain-bikes/trail-bikes/stoic/stoic-2/2659.html
Bavime sa o HT, kratsi je viac uskakany. Je to ako jimny vs hummer. Vacsi razvor = menaj hopsania. Preto pohodlnejsi. A tiez dlhsi ma 29"kolesa.
To k comu referujes ty - Vzpriamenjsi posed je sice pravda, ale na kolko v terene len extremne zriedka sedis a tahas na vystretych rukach tak to povazujem za menej podstatny udaj. Nehovoriac o tom, ze ked das sedlo do predu mas efektiv toptube rovnaky. Tiez dosiahnes zaroven strmsi efektivny uhol sedlovej trubky. Co je dobre zvlast u 2 lebo tam su chybne udaje v geo na kolko dlzka SR vidlice je o 1cm vacsia ako maju zapocitane v geo.
Lucas189 M ma standover 768mm Co je pri tvojom rozkroku 800 dost na hrane. Asi by som to nesilil a isiel do S.
Lucas189 Z rychlika to na tom S-ku vyzera tak ze sedlo budes mat s tvojimi nohami celkom vysunute, mozno nebude stacit ta sedlovka co tam je. A na M-ku budes mozno viac natiahnuty a o moc kratsi predstavec uz nezozenies aby si to trochu fixol. S vysunutou sedlovkou na M-ku spolu s mensim zanorenim medzi kolesa ti to vo vyslapoch pojde lahsie na zadne. Najlepsie sadnut niekomu na bajk a zmerat v akej vyske mas sedlo od stredu a od osi pedalu (v tom S-ku su 165 kluky) a porovnat s tym co maju na stranke. Plus ked budes sediet na nejakom biku mozes si zmerat i C parameter podla tho obrazku geo (dlzka TT vo vyske hlavovej trubky vodorovne s podlozkou) a spolu s dlzkou predstavcu porovnat s tym stoicom.
Osobne by som na HT-cko bral urcite 29iny s velkymi plastami, ten stoic sice pojme i 2.8" pri mensich kolesach ale uz ti to nemusi sadnut na rovinkach. Cize mne ak by nesedela velkost s vacsimi kolesami tak by to bol bud velky kompromis nielen s mensimi kolesami alebo iny bajk.
Kenai celkom dost zavadzas. S pohodlnostou, s tym ako casto clovek sedi na bajku, so standoverom, ...
Mas pravdu v tom ze vacsie kolesa su pohodlnejsie (pri rovnakych plastoch) ale skus si niekedy napriklad odsledovat kolko casu stravis sedom na bicykli a kolko v stoji. Par minutovy trail dole kopcom mozno cely ustojis, ale musis sa k nemu nejak dostat a bude ti to trvat viac ako nasledny zjazd. Teda pokial sa nevyvazas alebo neslapes pesi. Alebo si pozri standover na tvojom bajku a porovnaj si to s dlzkou noh.
Ano, ak by niekto chcel pouzivat ten bike na turistiku, maratony... tak vsetko co pises 100% suhlas ale na to je kopec lepsich bikov. Predpokladam teda ze Lucas189 chce ten bike na gravitacne orientovane jazdenie, inak je to uplne zla volba. A ano musis aj vysliapat hore po zvaznici, ale stopky a kameru pustas az cestou dolu. Tak je ten stoic mysleny a v tom kontexte som to aj komentoval.
Este ku klukam lebo to je tiez dolesizte a opomenul som to. Kratsie kluky maju hromadu vyhod:
1. menej zachyteni pedalov o kamene a koroene
2. pre pruzenie na pedaloch v stoji v predklone treba mensiu pohyblivost na kratsich klukach. Cim mas nohy viac pri sebe, tym to ide lahsie a rozsah pohybu je vacsi, a namaha mensia
3. mali by byt proporcionalne k dlzke noh jazdca, ale kratke keluky neskodia nijako, naproti tomu dlhe pretazuju kolena, brania tahat kadencne a potom ludia kupuju ovlane prevodniky, aby to kompenzovali.
4. na kratich klukach kazdy dokaze urobit vacsiu kadenciu, ak ti stacia prevody, dava ti to vacsi dinamicky rozsah. Nemusus tak casto radit.
5. vacsia zivotnost pohonu
Nevyhoda je len vyssie tazisko a mensia mechanicka paka, ak ti nestacia prevody.
Ja mam inseam 88cm . Scandal v L ma standover 770mm to je 11cm a este som nezaratal hrubku podrazok. Co mam z toho vidiet ? Pre XC sa odporuca cca 5cm rezerva medzi trubkou a tym najcennejsim. Pre takyto bicykel by som chcel este viac, lebo trail nie je rovny a obcas musis zlozit nohu aj do jamy, alebo mas koleso na hrbe. Tiez ti to umoznuje agresivnejsie sklopit bike v zakrute.
A takto je to s vacsinou toho co pises. Mne sa na to vsetko vobec nechce reagovat tak len napisem ze vsetko co sa tu pise by mali ludia brat skutocne s rezervou lebo bez vyskusania skoncia s bajkom ktory im bud nebude sediet alebo nebude mat vlastnosti ktore podla fora mal mat.
Ináč je zaujímavé že ked som sa poohliadol na nete a youtube tak som našiel ľudí ktorí si kupili aj vačší rám pri nižšej velkosti, napr. 164 cm kupil S , alebo aj taký extrém že 177cm kupil až L. Tak ja neviem či tie velkosti su uplne mimo .