viete mi prosím poradiť aké nové diely by sa nato dali kúpiť? Je to starý favorit. Jediné čo viem je, že na plášťoch je 32-530 127x1 1/4, na ráfe kolesa 18x622, kolieska na prednom prehadzovači su 2 a na zadnom 4. chcel by som nechať pôvodnú len kostru ktorá prejde novým náterom. Neviem žiaľ nikde inde nájsť nejaké rozmery podľa ktorých by som kúpil nové a modernejšie diely. Ďakujem za všetky rady čo pomôžu.
Je to skratka favoritacka tema a kvoli drobnym opravam nebudeme predsa zakladat temu oprava favoritov. Urcite je lepsie aj krajsie, ak su na favorite povodne komponenty, ale mne ide skor o to, aby ten bicykel plnil ucel (tym su relativne kratke cesty do prace, do obchodu, atd), ako nejaku nostalgiu ani neviem za cim. Kvoli tomu som tam dal blatniky a nosic, bez nich vyzeral lepsie . Ale drzim jerenejovi palce, aby sa mu podarilo popredat co najviac originalnych komponentov.
Vdaka za typy inak. Skusim tam dat druhy prehadzovac, retaz ma dobru dlzku. K tej klatke a k tym zubom - mne sa zda, ze nie vsetky favoritacke klatky zadnych prehadzovacov mali vyslovene zuby - opravte ma pls ak sa mylim - a toto myslim bol ten pripad. Btw, zvysok nie je na sracky, toto je jedina citelna vada.
Opačne to má! Presne to kde je šípka má byť hore pri pastorkoch. Veď vyskúšaj.Robota na 5 minút...A rovno aj tú kladku s lepším ozubením daj dolu
keby to bol odfotil z opačnej strany aby to bolo lepšie vidno...
Opačne to má! Presne to kde je šípka má byť hore pri pastorkoch. Veď vyskúšaj.Robota na 5 minút...A rovno aj tú kladku s lepším ozubením daj dolu
Neskoro, uz ju dole davat nebudem - som rad, ze som ju predtym nevyhodil. Sadla perfetkne a bike radi este lepsie . Hoci som teda zhresil a asi si zasluzil ban na toto vlakno .
Inak asi mas pravdu ozaj, ze to bolo opacne. Ale takto to bolo na tom bajku od nepamati.
Este jeden point k originalnym komponentom na favorit. Na inom favorite predtym som mal stare original pedale, ktore som chcel vymenit. Ale ze si ich mam nechat, lebo tie stare vyzeraju cool. Tak som si ich nechal. Isiel som do roboty na bajku a chcel som stihnut na krizovatke pri Panorama city zelenu. Tak som sa zahral na sprint Caleba Ewana. A pred paskou sa pedal tam, kde je prichyteny ku kluke, zlomil. Zyvsok si viete domysliet. S original brzdami a rafikmi to tiez nie je ziadna slava - to poriadne nebrzdi ani za sucha, natoz ked sprchne. Cize ak aj niekto chce byt "stylovy" na favorite, musi pocitat s rizikom.
Zdravím, tak dnes som začal s rozoberaním Favorita, všetko sa podarilo relatívne bez problémov odmontovať až na ľavú stranu stredového zloženia tam mi to moc nešlo, lebo tam je dosť úzka hrana za ktorú sa to dá upnúť do kliešti, ale tak zajtra to skúsim nejakým francúzakom a var tým to pôjde. Ale mám ešte jeden dosť veľký problém a to predstavec s baranami sa nedá vytiahnúť z krku vidlice, nastriekal som tam aj WD 40, aj som to obrátil hore nohami a postavil sa na barany a skúsil to vytiahnúť tak, aj som zhora po predstavci cez dosku kladivom trochu pobúchal, ale nič ani sa to nepohlo, ten dlhý šrob na prestavci som úplne odkrútil a úplne povolil aj tú poistnú maticu. Tak sa chcem opýtať, či niekto z Vás má s tým skúsenosť a prípadne ako to mám dať dole. Vopred ďakujem za všetky vaše rady.
Robí sa to tak, že ten dlhý šrób sa nechá v predstavci, len sa čiastočne vyšróbuje, ak nemáš cit, tak na hlavičku šróbu dať nejaké drevo, alebo niečo aby si nepoškodil hlavičku a udrieť kladivom po šróbe.
Dá sa prosím napríklad podľa označenia na ráme zistiť, o aký model sa jedná? (F6 - F12)? Alebo medzi rámami nebol badateľný rozdiel a čísla modelov boli skôr o "výbave"? Existuje kľúč, podľa ktorého viem určiť model? ď.
Kľúč nanešťastie nie je
Označení dílů
Rámy
Číselné označení kol je vyraženo na spodní části rámu. První modely 1951–1953 byly označeny raznicí bez písmene f, 4–6 číslicemi.
Od roku 1954 jsou rámy označeny takto: První dvě čísla jsou rok výroby, následuje efko v kroužku, dál je pořadové výrobní číslo. Typ kola není.
V 50. letech je efko v kroužku malé psací, v 60. letech se mění na malé tiskací.
Áno, ten popis na wiki mi je známy, ale v popise je častokrát "spotrebný tovar" ako omotávky, materiál sedla, či ráfikov. Alebo len že cestovný bicykel.
Aby som bol konkrétnejší, u ktorých bajkov ma zaujímalo, o ktorý model sa jedná, pridávam foto:
1. Modrý favorit je r.v. 1989 a neprešiel v podstate žiadnou renováciou, iba nevyhnutnými opravami a výmenami kompontentov, aby sa stal po x-rokoch opäť pojazdný. Má pomerne veľmi úzke barany.
2. Zelený favorit (pôvodne bol myslím strieborný) je r.v. 1990 a prešiel čiastočnou renováciou
Obidva sú F8. Určujem to podľa uchytenia vzpier zadnej vidly na sedlovú rúru, na pätkách vidiel očká pre blatníky, na prednej vidle navarené úchyty na dynamo. Teoreticky aj motýliky na kolesách, ale kolesá (osky) nemusia byť originálne. F1 a F12 boli už pretekárske bicykle (no, s tou F12 si koncom 80-tych rokov nie som si celkom istý), F8 skôr turistický. V 80-tych rokoch už celkom určite neboli na F1 a ani na F12 klinkové stredy. Zelený má na hornej rúre háčiky na pumpu, pri F1 a F12 sa pumpy dávali do rámu.
Super dakujem za info JoKo. Tiez som oba tipoval na F8, ale jeden servisak mi tvrdil, ze ten druhy bajk je "lepsi" a iny ram, ale neskumal som, ze preco. Ano, na prvom bicykli je original predstavec, na druhom nie.
Este by som sa opytal ohladne baranov. Myslim, ze tu uz par ludi riesilo, ako vyvliect barany z predstavca. Niekto radil roztiahnut predstavec, lenze ak by som v tom pokracoval, tak predpokladam ze by som ten predstavec zlomil (myslim, ze je to obycajny hlinik). Druha moznost je oholit tie barany od brzdovych paciek a tej paradnej omotavky. V tom pripade som si neni uplne isty, ci by sa to aj tak podarilo a nezaseklo v zahybe? Tretia moznost je uplne sa na to vykaslat a favoritacke rajdy menit vzdy dokopy aj s predstavcom.
Ak na tie predstavce teda ?
Inak tie barany mi pridu docela raritne, je sirka je len 30cm. Zvykli sa na favoritoch pouzivat taketo uzke rajdy?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Vdaka za typy inak. Skusim tam dat druhy prehadzovac, retaz ma dobru dlzku. K tej klatke a k tym zubom - mne sa zda, ze nie vsetky favoritacke klatky zadnych prehadzovacov mali vyslovene zuby - opravte ma pls ak sa mylim - a toto myslim bol ten pripad. Btw, zvysok nie je na sracky, toto je jedina citelna vada.
Neskoro, uz ju dole davat nebudem - som rad, ze som ju predtym nevyhodil. Sadla perfetkne a bike radi este lepsie
Inak asi mas pravdu ozaj, ze to bolo opacne. Ale takto to bolo na tom bajku od nepamati.
savings Shimano Tourney TY300 prehadzovačka 6/7-kolo, dlhé ramienko (GS)
8,79 € savings
MOC 17,99 €Označení dílů
Rámy
Číselné označení kol je vyraženo na spodní části rámu. První modely 1951–1953 byly označeny raznicí bez písmene f, 4–6 číslicemi.
Od roku 1954 jsou rámy označeny takto: První dvě čísla jsou rok výroby, následuje efko v kroužku, dál je pořadové výrobní číslo. Typ kola není.
V 50. letech je efko v kroužku malé psací, v 60. letech se mění na malé tiskací.
https://tinyurl.com/z6rbxw47
ale môžeš ešte skúsiť JoKo
Aby som bol konkrétnejší, u ktorých bajkov ma zaujímalo, o ktorý model sa jedná, pridávam foto:
1. Modrý favorit je r.v. 1989 a neprešiel v podstate žiadnou renováciou, iba nevyhnutnými opravami a výmenami kompontentov, aby sa stal po x-rokoch opäť pojazdný. Má pomerne veľmi úzke barany.
2. Zelený favorit (pôvodne bol myslím strieborný) je r.v. 1990 a prešiel čiastočnou renováciou
Zelený nemá originálny predstavec, modrý áno.
Este by som sa opytal ohladne baranov. Myslim, ze tu uz par ludi riesilo, ako vyvliect barany z predstavca. Niekto radil roztiahnut predstavec, lenze ak by som v tom pokracoval, tak predpokladam ze by som ten predstavec zlomil (myslim, ze je to obycajny hlinik). Druha moznost je oholit tie barany od brzdovych paciek a tej paradnej omotavky. V tom pripade som si neni uplne isty, ci by sa to aj tak podarilo a nezaseklo v zahybe? Tretia moznost je uplne sa na to vykaslat a favoritacke rajdy menit vzdy dokopy aj s predstavcom.
Ak na tie predstavce teda
Inak tie barany mi pridu docela raritne, je sirka je len 30cm. Zvykli sa na favoritoch pouzivat taketo uzke rajdy?