lto a marano ti dobre poradili. Podla mna tam je este jedna vec - geometria. Bicykle uz nie su take univerzaly ako v minulosti a je vyraznejsi rozdiel medzi XC a trail bikami. Velmi na "slapavost" posobi aj uhol hlavovaj trubky - nove stereo ma podla specky 67 stupnov. Nove XC
biky maju tak 68,3 - 69. Aj ten stupen je uz vela a prave pocitovo to vplyva na to, ze ked sa do toho opries tak sa ti zda, ze ten
bike nechce ist. Na druhu stranu - ten uhol vyrazne zlepsuje stabilitu v terene a zlahcuje a spresnuje ti handling v zakrutach a zrychluje ta na zjazdoch. Samozrejme, nie len ten uhol ale aj ine veci v geometrii, ale na tomto to je pekne vidiet. Cim viac zjazd tym mensi uhol. A rozdiel je citelny uz pri 0.5 stupni.
Je to na tebe - ak si chcel raketu, potrebujes zmenit bike na XC. Ak sa rad bavis na trailoch (a tych je aj v Karpatoch dost), tak si uzivaj traily - cim tazsi, tym viac ma trail geometria navrch.
Ja som presiel zo Sparku 740 (2014) na Luxa a uhol sa zmenil z 68.3 na 69.5 (co je na moj vkus uz dost, ale velmi som to vyriesit nevedel, Spark v podobnej vybave je o 1/3 drahsi a pocitovo bol pomalsi ako stary Spark). Uz stary Spark bol rychly, ale Lux je oproti nemu raketa. Ale na trailoch musim byt presnejsi. A dobrzdovanie do odklopenych zakrut - to je ovela vacsi problem ako som mal so Sparkom - tam to bolo akesi jednoduchsie a pohodovejsie. Tu musim byt fakt presny s taziskom a brzdami, aby som uz neutrhol predne
koleso a zadne brzdilo. Ale to je jazda na mojom limite - vykonnostnom aj technickom.)
Este jednu vec - mozno by este pomohlo pri zmene pneu zuzit ich z 2.35 na 2.25 - stratis trochu gripu na zakrutach ale zrychlis to na rovinkach. Alebo aspon vzadu.