nedalo mi to sem nedat ked som zbadal ten dalsi Petov super vysledok...klobuk dolu a dufam ze mu to bude aj nadalej jazdit.
myslim ze v tejto teme mozeme rozoberat vsetko co sa tyka pretekov kde sa objavia nase nadeje
posledný komentár: 2. 9. 2025 o 13:24
myslim, ze juraj mal startovat v casovle len v pripade ucasti petra v cestnych pretekoch, co nakoniec padlo.
kubis bol zrejme nasadeny ako 2. najlepsi casovkar na majstraku, kedze kuba cestu zavodne prakticky nejazdi
https://www.procyclingstats.com/rider/ronald-kuba
https://www.procyclingstats.com/rider/anna-kiesenhofer
Ale nazad k cyklistike. Ako negativum vnimam, ze Frano a Privara ziju v sebaklame a ked ich clovek chvilu pocuva, ma pocit ze su mimo reality - aj ked to nemusia byt zli chalani. V hokeji si aspon uvedomili, ze maju velky problem. Ako pozitivum ale vnimam napriklad detsku Tour Petra Sagana. Plno rodicov sa nadchlo a decak zacalo bicyklovat az cca po roku 2012, lebo Peter. Cize teoreticky sa mozu niekde potulovat kvalitne mlade talenty, juniornejsie od Svrcka. Cize mozno to nemusi byt uplne zabite.
Btw zrusenie velodromu v BA a postavenie parku Jama vnimam ako velke plus - myslim, ze Park Jama pritiahol za par rokov sportovat ovela viac ludi ako velodrom za celu dobu existencie.
a po Saganovi vraj všetko toto skončí
Ja osobne sportujem od svojich 4 rokov, presiel som si vsetkym moznym, dokonca som bol v istom sporte v dorasteneckom veku v sirsom repre vybere. Ked vsak na to pozriem spatne, ziaden system tam nikde nebol. Par zanietenych ale nekvalifikovanych ludi a mnozstvo nasich rodicov ktori tomu obetovali pomaly vsetko. A popritom uz v tom case ine krajiny ktore ten system a kvalifikovanych ludi malo. Takze vieme kto uz vtedy mal brutalny naskok ktory sme stale v podstate ani nezacali stahovat. Sice pocuvam ako do sportu vratane cyklsitiky idu vacsie peniaze ako kedysi, ale to su skutocne len take drobne oproti svetu...najkrajsi dokaz toho je, ze nas konti tim Dukla BB si z rozpoctu nedokaze zaplatit ani poriadneho kvalifikovaneho trenera. To ze tu mame kluby ktore uz zacinaju mat ake take zazemie a sponzorov a ich niektori jazdci dostanu sponzorske bicykle a ine veci nic neznamena...s prepacenim taky kvalitny bicykel dnes dostane aj talentovany chalan z Burkini Faso. Material v podstate problem nie je uz nikde na svete, ide o ten system pripravy!
A tu mozeme prejst k Lukasovi Kubisovi ktory si toho za posledne dni po internetoch schytal az az... 21 rokov, jazdec nie prave najbohatsieho konti timu. Este pred piatimi rokmi robil bezecke lyzovanie a k biku ho postupne dotiahol starsi brat. Momentalne ma medzi slovenskymi cyklistami po Petovi nazbieranych najviac UCI bodov, myslim ze je jeden z tych perspektivnych chalanov do buducna a teda myslim ze jeho nominacia bola opravnena. Ze to vyslo prave tak ze isiel nakoniec aj casovku a prave na Tokyo ktore by profilovo nesedelo snad ziadnemu nasmu cyklistovi je uz dalsia vec. A Ronald Kuba? Vsetka cest k tomu co dokazal, ale Lukasa porazil na MSR len o par sekund a v Tokyu by fasol cca rovnaku latu ( a to sa vyhradne specializuje iba na ITT ). Takze pri setreni nakladov isli bohuzial iba dvaja cyklisti. A ked uz sme to pri tom setreni, tak vedzte ze vacsina slovenskych olympionikov letela do Tokya economy triediou co mi uz hlava vobec neberie hlavne ak si zoberieme ze je to top sportova udalost konajuca sa raz za styri roky ( niekedy aj pat ). Drviva vacsina sportovcov inych krajim tam cestovala v biznis triede, pripadne vladnymi specialmi nakolko tie lety tam su velmi dlhe a nasleduje vacsinou velky casovy posun s ktorym sa musi organizmus vyrovnat. Nasi sportovci vsak v eco s kolenami zatlacenymi na sedadlo pred nimi, ale zopar bafikov v biznis. Proste aj tu je vidiet ze ten system absolutne nefunguje a vlastne ze ziaden system ani len smerom k OH nemame ( teda az na ten top tim olympionikov...teda ak este vobec existuje ). Takze ked si to vsetko zhrnieme...co vlastne cakame od nasich sportovcov a preco?
ale poriadnu telesnu, nie take tie kde ucitel chce mat pokoj tak da deckam loptu ze hrajte futbal alebo co...
ja si pamatam ake sme mavali telesne na zakladke/gympli, takmer vsetky sporty (skok o tyci sme nemali
neviem ci to aj teraz tak je, ale skor ne
a k tomu ze kazdy kto mal talent/zaujem mohol robit co chcel, tak ja mam ine skusenosti. mozno par miest ostalo aj pre takych, ale urcite boli aj taki ktorych pretlacili rodicia aj ked mozno tie decka ani nemali zaujem. pamatam ako som robil testy na sportovy gympel a boli sme tam viaceri co sme sa poznali, a aj ked niektori mali skoro vo vsetkom horsie vysledky, tak ich zobrali a mna ne... netreba asi dlho hadat preco
Na zakl. skole boli 3 hod telesnej, potom prislo nabozko, ( to uz som bol po vsetkych skolach) tak jednu hod. zrusili. Telesne sme mali dobré, tesili sme sa a futbal bol za odmenu, asi len koncom juna.
@matt napísal:
"......Ked vsak na to pozriem spatne, ziaden system tam nikde nebol. Par zanietenych ale nekvalifikovanych ludi a mnozstvo nasich rodicov ktori tomu obetovali pomaly vsetko...."
S tým nesúhlasím, u nas to fungovalo, systém bol funkčný, od ml. ziakov , cez TSM, az po seniorov, boli pravidelne skolenia trenerov a rozhodcov. Zacal som 1976 a sutazne skoncil asi 1996. Na treningy sme chodil MHD. Bez rodicov. Treneri studovali popri zamestnani , aby mali trenerske jednicky. Za soc. bol sport jednym z frontov boja proti kapitalizmu. Motivacia pre sportovcov bola moznost vycestovat na sutaze do zahranicia, hoci aj do Madarska. Nehovorim , ze to bolo dobre, alebo zle, ale tak to fungovalo. Bola ina doba.
Koniec okienka spomienkoveho optimizmu.
p.s. pozeram olympiadu
este ku capulo-vi pocet hodin vo vyucovani je dany, ak chces dat telesnu kazdy den, musis nejake hodiny vyhodit
Ps : niekde to fungovalo/funguje lepšie, niekde horšie. Ja som opisoval svoju skúsenosť…a tam to bolo skôr horšie ( v podstate akýsi “freestyle” ako teraz