U mňa to bol na 100% kotúč. Po výmene bez najmenších problémov.
01.09.2021 - 18:53:36
01
Je to alchymia. Mal som brzdy SRAM LEVEL T a tiez to triaslo. Vyskusal som niekolko kotucov a dosticiek a ich kombinacii. Plus samozrejme nastavovanie strmena desiatky krat. Chcel som uz vymenit vidlicu RS REBA lebo som si myslel, ze je to tym, ze je makka (co aj teda je). Z ineho bajku mi ale este napadlo prehodit tam SHIMANO DEORE brzdy komplet. Hned to prestalo triast a nebrzdi to tak kusavo ako tie LEVELy.
05.09.2021 - 16:25:25
00
mne vibrovalo tiez a to kombinacia : deore 6120 vs smrt70 a metaliky. dal som kotuc BBB - bez hornych vyrezov a vibrovanie prestalo
06.09.2021 - 09:37:14
00
Vymenil som kotuce za sram centerline a je po probleme. Ked porovnam treciu stopu dosticiek u mna a u kolegu na povodnych kotucoch, tak je problem zrejmy, vnutorna hrana dosticiek sa mi prepadavala do otvorov... moj SLX brzdic by potreboval nizsi adapter (brusit som to nechcel).

Prílohy:

kotuce.jpg
kotuce.jpg 298.38 KiB thumb_up0thumb_down

27.09.2021 - 10:30:35
02
DannyL napísal:
Mal som to tiez a vyriesil som to vymenou kotuca. U mna bola kombinacia kotuca SM-RT54 a XT brzd. Nakoniec som v nejakych shimano dokumentoch nasiel, ze kotuce, ktore su urcene pre nizsie sady mozu v kombinacii s vyssou sadou brzd rezonovat. Nizsie a vyssie sady brzd (deore a vyssie) pouzivaju trochu odlisny tvar oblozenia a tam bude asi problem.

ABS efekt ten pocit popisuje asi najlepsie. Ked som tam dal nejaky Ice Tech kotuc, teda to co k XT patri, tak to prestalo.


DannyL diky za comment, kupil som Merida Big Nine XT, pozeram ze tam je tiez brzda XT a kotuc Shimano RT54. Je mi to uplne zvlastne, ze si sa docital ze to spolu neladi a samotna Merida to takto predava ako default setup .. pri brzdeni dole kopcom, som si par krat myslel ze mi odleti cela vidlica aj s kolesom tak to hadzalo dopredu dozadu .. az mi to pride zivotu nebezpecne vo vysokych rychlostiach. Takze zatial spokojnost a odporucas vymenit kotuc. S bikeom idem do servisu na garancku po mesiaci, tak sa ich opytam .. ak sem este chodis, dik za doplnkovu radu :)
08.06.2022 - 14:34:45
00
arnie Ak s tym ides na garancku a ten efekt sa da spolahlivo vyvolat, tak by som ich nechal nech pridu na to, cim to je. Povedal by som ze je tam taky problem a ze ho maju vyriesit. Nespominal by som, ze je to asi kvoli kombinacii brzd a kotuca. Som totiz zvedavy, na co pridu ti, co sa tym zivia (ak teda tu garancku bude robit niekto skuseny). Mozno na nieco uplne ine, co pomoze aj ostatnym. Ja som taku moznost nemal, pretoze to bol jazdeny bike a XT brzdy na nom boli nepovodne. Od vymeny kotuca je to ok, takze ziadnu doplnkovu radu nemam, neriesil som to odvtedy. To ze vyrobca dava kotuce nizsej rady povazujem za bezne. Setria, kde mozu a zrovna na kotuce sa diva malokto. Naviac predpokladam, ze sa pri tejto kombinacii vyskytne problem len na prilis malom pocte bikov na to, aby to vyrobca nejak riesil.
08.06.2022 - 15:29:03
02
DannyL rozmyslam ze tak ci tak si necham vymenit disky, lebo zo skusenosti z poslednych jazd su dost slabe dole kopcom. Ked som siel od Smolenickeho zamku dole (ak to poznas) a po mensom rozbehu chcem zastavit, no musim pekne dlho brzdit a neviem si predstavit ze nieco vyskoci predomna .. nemam sancu.

Este som pozoroval tu prednu, mam tu taky pocit ze mozno to zacina triast ked su brzdy prilis zahriate - ale nedokazem to vysvetlit na zaklade fyzikalnych zakonov ci by to mohlo byt ..

Spozoroval som to vcera ked som jazdil, nepouzival som ich vobec a prvy krat som skusal len pri tom zamku a vobec to nezatriaslo .. este si to musim overit ak to stiham pred servisom, ale tie disky tak ci tak menim kvoli slabej ucinnosti, necitim sa bezpecne s tymito ..
12.06.2022 - 21:17:51
00
@arnie ak to brzdi slabo kvoli tomu ABS effektu tak vymen, je to najistejsie riesenie. Jasne ze ked ti trasie predok, tak nemozes brzdit naplno. Z toho co si napisal si nie som trochu isty, ci nechces vacsie kotuce. Ak mas 180 vpredu a 160 vzadu ako predpokladam, tak to je ok. Vacsi kotuc predpokladam nebude zvladat vidla. Zadny by som nemenil ak si nim nie je problem. Je to kus ocele ako kazdy iny kotuc. Zadna brzda nikdy nebude moc ucinna a uz vobec nie dole kopcom.
Tazke je poradit cez net. Kotuce su len cast systemu. Mas samotne brzdy, ktore mozu byt zavzdusnene. Neviem posudit na dialku, mozes pozriet inde do fora. Dosticky mozu byt nejak zaspinene. Pripadne sa daju vymenit za metalicke, ktore su vhodnejsie na dlhe zjazdy. Stale si myslim, ze pri novom biku je to problem, co nemas riesit ty, ale obchod. Snazil by som sa o riesenie, co by ma nic nestalo. Ked predali bike s problemom, tak nech ho riesia.
13.06.2022 - 11:21:35
01
@arnie - fakt by ma zaujímalo, ako si dopadol na tej garančnej prehliadke a či oprava pomohla vyriešiť problém. Ďakujem za čas a info
12.09.2022 - 13:17:15
00
@Jarosik45 bol som, povedal som im problem, nevedeli to vobec nasimulovat zial :( (aj som im hovoril ze to musia testovat dole kopcom vo vyssej rychlosti .. ale pred predajnou na parkovisku to nema sancu simulovat) medzicasom som ajtak kupil tie IceTech brzdy, dali to tam, teraz to netrasie. Je pravda ze som odvtedy nesiel taky dlhy a strmy zjazd ale aspon zatial co brzdim, tak to netrasie.
12.09.2022 - 13:27:05
01
@arnie - Ďakujem moc za info. Ja som kúpil jazdený bike a asi 100 km sa bike choval normálne, ale teraz to trasie neznesiteľne. Tiež je to tak, že na slabších brzdách ostali pôvodné slabšie kotúče a je vymenená sada za XT. Tak idem aj ja do výmeny kotúča... skúsim to najprv zanalyzovať a potom kúpim nejaký poriadny kotúč.
12.09.2022 - 13:36:53
01
Este sa pridam do diskusie a skusenost. Mal som starsi bike u decathlonu, vymenil som povodne brzdy za SLX (2 piesty), traslo s vidlou dopredu/dozadu jedna rodost ako tu popisujes. Toho casu som mal povodnu vidlicu Suntour XCR s 30mm nohami (jednoducha pruznova low-cost vidla). Vymenou vidlice za RS Recon s 32mm nohami sa to nakomplet vyriesilo.
16.09.2022 - 10:07:28
01
keyboard_arrow_up