To je jasne ale to je len o zarastenosti vegetaciou. Ja.myslim skor take useky ktore su zaseknute do svahu a jazdenim sa ten chodnik resp jeho spodna hrana demoluje az je ten chodnik vlastne nakloneny od svahu. Neviem ci to spravne vysvetlujem.
Alebo casti kde kedysi korene vytrcali len lahko nad povrch su dnes kludne 10-20cm nad nim lebo hlina bola vyjazdena/vymyta/etc.
Mozno su nejake useky ktore boli kedysi technickejsie a dnes su uz upravene a lahsie ale to si velmi nepamatam. Niekto tu spominal nejake kamene.
24.11.2021 - 14:25:49
01
lto Uplny suhlas. Mam podobne skusenosti z inych trailov (trojstrom, pisnay kamen) Este pochopim chicken line. Ked si ale niekto skracuje zakruty, lebo su ploche, alebo reze klopky priamo, lebo je to na 170mm zdvihu rychlejise ako ist cele S :swear: . Na pisanom kameni je krasna zakruta, ma perfektny polomer na rychlost v danom miesta a nie je v nej nic co by vadilo, ale je to o 10m dlhsia trasa ako krizom. Ked sa tam daju dreva, aby to vizualne naviedlo na spravnu trasu, este sa stazuju, ze im drevo zavadzia a rozkopu to. Pritom paralelne ide zvaznicfa v tom istom sklone a je priama.

Trail ma mat myslienku IMHO. Je jedno aku, ale nejaku. Ak sataviam flowtrail, nedam do stredu rockgarden, alebo odklopeny korenovy usek. Ak robim trail ako 5bojar, nedam tam drop z nicoho nic. K trom jamam, ked som ich jazdil 3-4 roky spat, boli tie jamy podstate zjazdnejsie aj na HT. Nevedl som ani z polovice jazdit, ako viem teraz, ale nerobili problem, stacilo pustit brzdy. Teraz ked nemas techniku, alebo zdvihy tak sa tam zaseknes. Proste sa hlina spomedzi korenov vymelea. A teraz co ? Nechame to tak dalsie 3-4 roky, az to bude o skazckani z korena na koren, pripadne zachytavani pedalom o trciace slucky z korenov. Pre strom to tiez nie je dobre, tie korene sa poskodia, polamu. A to napr. plati aj o korenistych usekoch na CD. E-biky s ich vahou a vykonom bezne pretocia koleso v stupani a vyhrabu jarok. Potom tam stoji voda a pruser pokracuje.... Vybrzdene vlny v zakrutach....

V mojom ponimani je prirodny trail uzky chodnik vzniknuty odhrabanim s makkym podkladom, uzkou stopou. Nie tankodrom vytvoreny rokmi a rokmi pouzivania jazdcami. To uz tazko nazvat prirodnym trailom. Samozrejem vratit to spat je velike mnozstvo roboty. ale nemozem dalej argumentovat ze j to prirodny trail a nechajme ho aky je. On uz davno nie je aky bol a bude lne horsie.

Tail ma mat myslienku a tej sa drzat. Prirodny sa nerovna rokmi vyjazdeny bez ladu a skladu kde si kazdy upravi co chce.
24.11.2021 - 15:13:54
00
milsu napísal:
Je to prírodný chodník a tí čo to budovali mali nejakú predstavu. Treba si uvedomiť, že keď sa na Cerovke začalo jazdiť (a to platí o každom prírodnom traili) začala Cerovka žiť svojím vlastným životom. Niečo sa dá ovplyvniť údržbou, ale ona si nakoniec aj tak urobí sčasti po svojom. Dá sa prirovnať k živému organizmu. Keď sa bude používať, tak prežije a možno sa zmení na zvážnicu (neberte ma doslova) možno na nioečo iné. Keď sa prestane používať, tak zarastie a zanikne.
Ale nikdy to už nebude v stave ako sa to vymyslelo a vybudovalo. ;)


Viem kam tym smerujes. Bez akejkolvek snahy o konfrontaciu, si myslim, ze je to len ista forma vyhovorky aj ked uplne pravdiva. Je to ako ked moj staveny dozor prisiel na stavbu a povedal, jaj no stavba je zivy organizmus a to nikdy nebude ako v projekte to sa vyvija. Pre mna ako technika je to na kopnutie do zadku. Lebo jeho jedina uloha je postarat sa o to aby postavili, to co som im dal na vykrese. CD vykres asi nema, ale snazi sa niekto z myslinkovych rodicov toho diela aby si to zachovalo ich ideu, alebo to pustili z ruk?
24.11.2021 - 15:21:41
00
vsak CD ma myslienku a tej sa aj drzi - prirodny chodnicek s minimom zasahov...precital som desiatky litanii a stale neviem kde je problem - CD som som tento rok siel mozno 3-4x a ziadne technicky narocne miesto som tam nezaznamenal (okrem padnuteho stromu) - jediny problem mam s vlastnou kondickou, lebo ani zdaleka nevydrzim celu dlzku ist plne tempo. Skor som sportovny antitalent ale moj nazor je taky, ake ak niekto pravidelne jazdi MTB so schopnostatami spadajucimi do sirokeho priemeru, nema tam mat kde problem.
24.11.2021 - 15:32:29
04
Kenai napísal:
K trom jamam, ked som ich jazdil 3-4 roky spat, boli tie jamy podstate zjazdnejsie aj na HT. Nevedl som ani z polovice jazdit, ako viem teraz, ale nerobili problem, stacilo pustit brzdy. Teraz ked nemas techniku, alebo zdvihy tak sa tam zaseknes.


tip: staci tam mat rychlost a nepotrebujes ani techniku, ani zdvihy :lol:
Ked nemas rychlost, potrebujes lepsiu techniku. Zdvihy su tam uplne zbytocne a nepotrebujes ich.

A k tej Cerovke, ona ani povodne nebola uplne vyhladena, vid stary clanok na SME:

https://cestovanie.sme.sk/c/5967024/cerova-draha-singletrack-vlastnymi-silami.html

Náročnosť: 2
Singletrack nie je technicky veľmi náročný.
Povrch tvorí zväčša tvrdý a rýchly podklad, na niektorých úsekoch sa nachádzajú pasáže s koreňmi, ktoré však v sedle zvládne aj technicky priemerne zdatný cyklista.


priemerne zdatny je podla mna nieco ine ako uplny zaciatocnik

...a aj v komentaroch pod clankom niekto pred 10timi rokmi napisal

Co sa tyka narocnosti, nie je to uplne jednoduche jazdenie, vyzaduje si urcitu znalost techniky jazdy a prace s taziskom.

a
presne tak, nie je to vobec jednoducha trasa, cloveka to zvadza rozbehnut to, ale su tam neprijemne vynasave zakruty a da sa tam slusne vydr...t)))
24.11.2021 - 15:37:00
12
Ak je myslienka CD, minimum udrzby a uvidime kam sa to vyvinie, tak, OK, to ste mohli hned napisat, miesto tvrdenia mi, ze som mimo a moje napady sa nedaju realizovat. V takom pirpade nema chybu a vyvyja sa to nad mieru dobre. :rock: Pojazdim to kym to este trocha pripomina singel a az sa to zmeni na nieco pripominajuce pomocnu drahu na stahovanie dreva, alebo offroad park pre stvorkolky, hadam uz tam bude iny paralelny singel :facepalm:


Naposledy upravil Kenai dňa 24.11.2021 - 15:57:17, celkovo upravené 1 krát.

24.11.2021 - 15:41:38
00
foobar napísal:
tip: staci tam mat rychlost a nepotrebujes ani techniku, ani zdvihy :lol:
Ked nemas rychlost, potrebujes lepsiu techniku. Zdvihy su tam uplne zbytocne a nepotrebujes ich.


Vyskusam, vdaka za typ. Mozno potom napisem z kramarov. :lol: Just send it! :rock:
24.11.2021 - 15:47:19
00
ide o prejazd po korenoch normalnou rychlostou (nie krokom), tam nemas co sendovat :facepalm:
24.11.2021 - 15:52:16
10
Lol, sledujem že korene sú problém…koľko ľudí, toľko chutí. Koreňová pasáž je napríklad asi moja najobľúbenejšia sekcia Cerovky. Čím sú odkrytejšie, tým lepšie. A to som technicky slabý jazdec, len dva krát v živote som dal TBK3 so všetkými prvkami čo na ňom sú. Potom som sa zj..al a odvtedy mám blok. Ale na korene sa vždy teším.
24.11.2021 - 19:21:05
04
Tie korene su parada. Tiez som sa to chvilu ucil ale teraz to ide jedna basen. Aj ked mas minimalne zdvihy.
Uz som sa naucil aj ten korenovy zhup na zaver k potoku. Ked to zoberies vrchom, tak to preletis uplne bezpecne. Aj ked sa to zda, ze to je zle, ale nie je.
24.11.2021 - 21:14:55
01
To pises o CD ? Aha Viem. No z druhej strany je to zabavnejsie. Z hentej naozaj malina ak nechytis rajdami. Ale do stupana s mokrymi plastami z potoka a bez rychlosti je to viac sranada. Skus si to aj opacne. Ja som to minule jazdil hore dole 3x. Kamos vyhlasil ze on sa vykotit nechce a zablokoval ma tam, A podla hesla trail nebol prejdeny ak isla noha na zem, som sa tam musel trocha povozit. az na treti som to dal v tempe bez spomalenia. Je to sranada mohlo by tam takeho byt viac. Ale celkom by ma zaujimalo ako sa to jazdi s >800mm rajdami. Ja mma 780 a ten stom som pravidelne strajchol.
25.11.2021 - 11:46:03
00
na pohovore:
"Ake su vase silne stranky?"
-- "prejdem Cerovku bez zlozenia nohy na zem"
25.11.2021 - 12:31:23
02
In full confidence.
25.11.2021 - 15:58:12
00
foobar LOL. To by bola prjemna zmena po tych blaboloch co mi ludia bezne hovoria. Keby si konecne prestali mysliet, ze vedia co schcem pocut a radsej povedali pravdu. Radsej vezmem uprimenho blbca ako sikovneho spekulanta. S tym prvy sa da pracovat.
25.11.2021 - 16:56:27
00
Na vyvazenie nezmyslov z poslednych stran by som chcel podakovat ZLATAKsvk za vyfukanie a aj vsetkym nadsenym povodnym budovatelom vdaka ktorym je Cerovka jazditelna ... nie je to moj "domaci" trail a ani nie najoblubenejsi, ale je super fasa ... dnes som sa bol inpirovany tym co sa tu pise po nej previezt a pacilo sa mi ... prosim, neasfaltujte ju ;-] ... aj ten obsypany strom moze zostat ako je ...
25.11.2021 - 17:21:08
04
keyboard_arrow_up