ked som isiel vcera peso z Marianky, kde som bol pozriet Zimny maraton, a vracal som sa cez Malinsky vrch do Race... tak som si spomenul na jeden stary singletrack, ktory som poznal ako prejazdny cca z roku 1985. Chcel by som sa ist nan buduci vikend pozriet...
Otazka znie, su ochotni bratislavski bikeri v pripade, ze by sa dal spojazdnit, urobit na nom nejake brigady... asi bude treba pilit stromy, odpratavat spadnute haluze, mozno i mensie zemne prace - uprava chodnika...
Ak by bol zaujem o obnovu tohto singletracku, dajte mi vediet, a pozriem sa, v akom je stave, pripade urobim foto dokumentaciu.... Inak ten singletrack ma uctihodnu dlzku 7,9 km !!! Ak by sme ho dali dokopy, tak som ochotny ho i zlegalnit a vyznacit ako oficialnu cyklotrasu.....
posledný komentár: 18. 12. 2025 o 18:11
posledný komentár: 27. 10. 2025 o 20:30
posledný komentár: 15. 8. 2025 o 12:39
Trail ma mat myslienku IMHO. Je jedno aku, ale nejaku. Ak sataviam flowtrail, nedam do stredu rockgarden, alebo odklopeny korenovy usek. Ak robim trail ako 5bojar, nedam tam drop z nicoho nic. K trom jamam, ked som ich jazdil 3-4 roky spat, boli tie jamy podstate zjazdnejsie aj na HT. Nevedl som ani z polovice jazdit, ako viem teraz, ale nerobili problem, stacilo pustit brzdy. Teraz ked nemas techniku, alebo zdvihy tak sa tam zaseknes. Proste sa hlina spomedzi korenov vymelea. A teraz co ? Nechame to tak dalsie 3-4 roky, az to bude o skazckani z korena na koren, pripadne zachytavani pedalom o trciace slucky z korenov. Pre strom to tiez nie je dobre, tie korene sa poskodia, polamu. A to napr. plati aj o korenistych usekoch na CD. E-biky s ich vahou a vykonom bezne pretocia koleso v stupani a vyhrabu jarok. Potom tam stoji voda a pruser pokracuje.... Vybrzdene vlny v zakrutach....
V mojom ponimani je prirodny trail uzky chodnik vzniknuty odhrabanim s makkym podkladom, uzkou stopou. Nie tankodrom vytvoreny rokmi a rokmi pouzivania jazdcami. To uz tazko nazvat prirodnym trailom. Samozrejem vratit to spat je velike mnozstvo roboty. ale nemozem dalej argumentovat ze j to prirodny trail a nechajme ho aky je. On uz davno nie je aky bol a bude lne horsie.
Tail ma mat myslienku a tej sa drzat. Prirodny sa nerovna rokmi vyjazdeny bez ladu a skladu kde si kazdy upravi co chce.
Ale nikdy to už nebude v stave ako sa to vymyslelo a vybudovalo.
Viem kam tym smerujes. Bez akejkolvek snahy o konfrontaciu, si myslim, ze je to len ista forma vyhovorky aj ked uplne pravdiva. Je to ako ked moj staveny dozor prisiel na stavbu a povedal, jaj no stavba je zivy organizmus a to nikdy nebude ako v projekte to sa vyvija. Pre mna ako technika je to na kopnutie do zadku. Lebo jeho jedina uloha je postarat sa o to aby postavili, to co som im dal na vykrese. CD vykres asi nema, ale snazi sa niekto z myslinkovych rodicov toho diela aby si to zachovalo ich ideu, alebo to pustili z ruk?
tip: staci tam mat rychlost a nepotrebujes ani techniku, ani zdvihy
Ked nemas rychlost, potrebujes lepsiu techniku. Zdvihy su tam uplne zbytocne a nepotrebujes ich.
A k tej Cerovke, ona ani povodne nebola uplne vyhladena, vid stary clanok na SME:
https://cestovanie.sme.sk/c/5967024/cerova-draha-singletrack-vlastnymi-silami.html
Singletrack nie je technicky veľmi náročný.
Povrch tvorí zväčša tvrdý a rýchly podklad, na niektorých úsekoch sa nachádzajú pasáže s koreňmi, ktoré však v sedle zvládne aj technicky priemerne zdatný cyklista.
priemerne zdatny je podla mna nieco ine ako uplny zaciatocnik
...a aj v komentaroch pod clankom niekto pred 10timi rokmi napisal
a
Ked nemas rychlost, potrebujes lepsiu techniku. Zdvihy su tam uplne zbytocne a nepotrebujes ich.
Vyskusam, vdaka za typ. Mozno potom napisem z kramarov.
Uz som sa naucil aj ten korenovy zhup na zaver k potoku. Ked to zoberies vrchom, tak to preletis uplne bezpecne. Aj ked sa to zda, ze to je zle, ale nie je.
"Ake su vase silne stranky?"
-- "prejdem Cerovku bez zlozenia nohy na zem"
Ja nie