Kategórie
Bike-techmoj sa uz sklada, zatial iba torzo...
Novinka -15% BMC Teammachine R 01 ONE bicykel, carbon/neon red
9 999 €
-15%
MOC 12 999 €
Výpredaj -22% Pinarello Dogma F Dura-Ace Di2 VISION METRON 45 SL DB bicykel, svetlomodrá/čierna
11 499 €
-22%
MOC 14 799 €
-18% Pinarello Dogma X Dura Ace Di2 GRT4540DB bicykel, xolar black
od 12 399 €
-18%
MOC 15 100 €
-13% Giant Propel Advanced 1 28 bicykel, orion nebula, testovací
4 199 €
-13%
MOC 4 799 €
Novinka -8% BMC Teammachine SLR 01 ONE bicykel, carbon/neon red
11 999 €
-8%
MOC 12 999 €
Si vtipná
Je ok že ako predajcovia si drukujete, ale nie je to potreba. Ja som sám napísal že mattovi s predajom držím palce, koniec koncov čím viac peňazí zostane ,,doma´´ tým lepšie. Ale reklama a PR okolo toho patria inam, nie do tohto vlákna.
Už samotný rám je len pár handier karbónových a epoxid...to je nič oproti formám. Aj keď teda z karbónu sa stáva nákladná komodita. Napríklad keď Airbus rozbehne výrobu A350 naplno, výroba nestíha. Za rok 2019 bol karbón vyrobený v množstve 80 000 ton. Dopyt? 200 000 ton....
Ešte k tým formám - sú oceľové, aby vydržali obrovské tepelné šoky, tlak do cca 20 bar, čo som sa stretol ja pri bicykloch. Presnosť foriem sú 10tiny. Povrchová úprava musí byť hladká a lesklá ako ,,psie gule", kvôli jednoduchému odformovaniu. A to sa je nspríklad iba RTM technológia....
Pri prepregoch - musí byť dokonalá logistika, skladovacie mraziaky, plotre, jadrá...
Jednoducho ani tie najväčšie firmy si nemôžu dovoliť vždy mať formy len pre seba. Ten vývoj, skladby tkanín, výrobu foriem treba nejako zaplatiť. Preto je cena karbónových bikov taká, aká je.
Ak by sme odrátali vyššie spomenuté náklady, teda - výskum, vývoj, formy, energie, bez marže, bez komponentov a bez najdrahšej komodity - ľudskej práce, dostali by sme ten jednoduchý cestný rám za 100 eur.
Presne tento mám aj ja, trochu iné prevodníky, ale tiež na Ultegre. Super bicykel za rozumné peniaze. A krásne vyzerá, najmä naživo, a keďže žijem pri TT, zladil ma do červeno čiernej celého. ?
Originál samozrejme
Pozadie pre fotku si dlho vyberal? 😊