Vo vidlach sa nevyznam (jazdim na nich rok), cely zivot som jazdil na neodpruzenych bicykloch, ale myslim, ze moj pocit z tychto vidiel nie je ok.
Kym RockShox Judy Silver sa sprava asi tak akoby som cakal od takejto vidly, tak Suntourka je taka...ani to neviem popisat dobre, ale nemam z nej dobry pocit, reaguje pomaly, pruzi akoby vetcho...a to som samozrejme skusal stelovat odskoky, ale nic extra sa nezmenilo. Na Judy mam nastaveny stred.
Bohuzial nemam cim doma zmerat tlak v Suntourke, ale predpokladam, ze je nafuknuta na nejaku beznu hmotnost 80-90kg, co zodpoveda zrovna mojim 85kg, Judy by mala byt priamo na moju vahu lebo mi ju nastavovali priamo v predajni.
Obe vidly su air, obe 100mm, ale spravaju sa uplne rozdielne.
Je to zlym nastavenim do vyroby, je to tym, ze porovnavam HT s elektrobajkom, ci su to proste rozdielne vidlice, kde je citit rozdiel?
Mozno som len zblbnuty, pretoze vzdy ked presadnem z elektra na HT mam pocit, ze mam zrazu pod rukami namiesto traktora nieco velmi hrave, co skace same od seba a chodi to neskutocne lahko, co je vsak sposobene len rozdielnym vnimanim hmotnosti urcite (pochybujem, ze geometriou).
26.04.2022 - 21:26:05
00
Moja stará RS išla oproti Suntour o dosť radšej do zdvihu, ale zase ním plynuješie preletela.

Začni tým, že si pozrieš sag, či máš na obidvoch rovnaký.

A daj si krúžok úplne dole aby si po výjazde videl, koľko zdvihu naozaj využiješ.

Potom budeš múdrejší
26.04.2022 - 21:28:26
00
1 - rozdielne vidlice, iny vyrobca
2 - mozu byt nastavene inak, jedna spravne na tvoju vahu a bicykel, druha uplne zle
3 - jedna moze byt nejakym sposobom "pokazena", vyzera ze by si to nespoznal

Daj si to pozriet niekomu kto sa do toho vyzna a komu s tym budes doverovat.

Ak to chces riesit tu tak ten popis je velmi slaby.
Ako uz matko predomnou pisal pozri si sag. Kolko mm sa vidlica zanori ked sedis ci stojis nabajku. Je jedno ci budes stat alebo sediet, ci budes obleceny alebo nie, dolezite je aby si to rovnakym sposobom skontroloval na oboch bikoch. Ta hodnota by mala byt velmi podobna ak to je len nastavene na tvoju vahu.

Skus viac rozpisat co sa deje s vidlicou, co ti na nej vadi.
a.) Pruzenie = to co robi pruzina, jej stlacanie a uvolnovanie, v tvojom pripade je pruzina = vzduch v komore
b.) Tlmenie = to co tlmi chod pruziny ci uz pri stlacani (kompresia) alebo navrate po stlaceni (rebound/odskok)

- Neutlmena vidlica bude moc aktivna a rychla, bude oscilovat a budes citit ze dostavas supy do ruk alebo bude predok biku skakat.
- Viac nafukanu vidlicu dobre nestlacis
- Malo nafukanu vidlicu stlacis az moc lahko
- rychly odskok nebude dobre tlmit navrat vidlice po stlaceni, to su tie supy do ruk a skakanie bicykla
- pomaly odskok bude az moc spomalovat navrat vidlice a budes z toho mat taky zvlastny pocit ze sice sa vidlica stlaci ale ako keby tam stlacena primrzla a vracala sa pomalsie. mozes to citit aj ako uder a mozes mat problem ze na dalsiu prekazku pojdes so stlacenou vidlicou takze po par prekazkach uz budes dostavat vacsie supy do ruk
- kompresiou mozes mat nastavenie tlmenie pri ceste do zdvihu. Uplne zavretie je lock, uplne otvorenie je citliva ale lahko zanarajuca sa vidlica
- vidlici moze chybat zakladny servis, olej, suche gufera atd. Moze ti to drhnut, chodit to sekavo namiesto plynulo
- vyteceny olej (ak to nejaky ma), prerazene tesnenie atd moze tiez zmenit chod vidlice aj jej zvukovy prejav. Moze cvachtat, nemusis ju vediet dostat na doraz, tlmenie nemusi fungovat bez ohladu na poziciu tocitok, moze sa zdat tvrdsia atd atd.

Samozrejme su to lacne vidlice takze uplne zazraky od toho necakaj ako napr uplne plynuly chod a super citlivost.
26.04.2022 - 23:56:24
00
Mne slo skor o to, ci sa vidly podobnych specifikacii maju spravat cca rovnako a ci nie je pocit z vidly na bajku a ebajku rozdielny...zatial chapem, ze nie a uvidime, co povie ten sag, pripadne ked odmeriam tlaky vo vidlach.
27.04.2022 - 12:42:40
00
Trochu to bude iné - preto majú vyššie modely veci ako nastavenie rýchlej a pomalej kompresie, tokeny a tak ďalej.
27.04.2022 - 18:04:15
00
Kazda znacka k tomu pristupuje trochu rozdielnym riesenim, jednotlive modely znacky mozu rozne casti medzi sebou zdielat. Rozdiel ti spravi hocico, ine tesnenia, pouzity olej, prevedenie tlmenia, velkost komory, material, tuhost, ... Proste to nebude to iste. Samozrejme to moze byt i inak nastavene, aj vyrobca biku si to moze nechat este upravit. Zavisi samozrejme i od biku, od geometrie a vahy, ale ten priebeh si upravis k najidealnejsiemu stavu tym nastavenim tocitok a tlaku.
27.04.2022 - 19:08:31
00
Ak sa už takáto téma otvorila, tak by som sa aj ja chcel podeliť o skúsenosť. Jedná sa o vidlu Suntour XCR 34, ale so zdvihom 140mm. Začal som s ňou jazdiť vo februári, vtedy šla strašne tuho, ale to aj zodpovedalo teplotným podmienkam (-3, -4 a podobne).
Dúfal som, že na jar ako sa postupne oteplí, tak vidlica pôjde ľahšie, ale ide strašne tuho.. Vážim 65 kíl, tú spodnú šrúbu z dolnej strany vidlice (sag) som stočil úplne, čiže odskok je okej, len keď idem niekam do lesa, do terénu, tak vidlica tlmí takmer nulovo a ide strašne tuho. Používam aj olej, keď ju namastím a popružím ňou, tak ide super, len po pár minutách jazdy to ide zase tuho.. Je to tým, že vidla patrí medzi tie lacnejšie alebo bude treba urobiť servis?
Dá sa povedať, že vidlica je skoro nová, na bajku jazdím aktívne dva mesiace..
02.05.2022 - 17:33:42
00
Ja som s tym stravil vcera asi 20min, skusal rozne tlaky, menili odskoky od kraja do kraja, porovnaval s Judy a este prisiel aj kamos s nejakou 150mm Foxou a spolu sme usudili, ze Suntourka ide ako jedina divne. Jak Foxa, tak Judy sa spravali tak akoby clovek cakal, ze sa bude vidla spravat.
02.05.2022 - 18:14:10
00
marekvojtila napísal:
Vážim 65 kíl, tú spodnú šrúbu z dolnej strany vidlice (sag) som stočil úplne, čiže odskok je okej, len keď idem niekam do lesa, do terénu, tak vidlica tlmí takmer nulovo a ide strašne tuho.

Sag sa nenastavuje odskokom ale zmenou tlaku vo vidlici, popripade ked som mal staru suntour xcr tak sa to nastavovalo na lavej nohe hore, lenze to bola pruzina.
03.05.2022 - 14:06:39
00
marekvojtila ak mas pruzinu tak maksiu pruzinu. Najskor mas vzduch takze bud mensi tlak alebo podla popisu skor chybajuci servis. Mozno malo mazacieho oleja, preto ti to moze zo zaciatku po premazani ist dobre, neskor drhnut. Pripadne znecisteny olej, tesnenia na vymenu. A ak je olej co pouzivas nieco ako wd40 tak to spravanie co popisujes je to co to ma vo vysledku spravit a chyba je v nespravnom oleji. Ak ti to netlmi tak ti moze chybat olej, ak ti to nepruzi tak mozes mat zteceny olej/vazelinu niekde kde nema byt. Zavisi ... podla popisu to moze byt cokolvek. Naviac nepoznam tu vidlicu tak pisem len vseobecne. Ono aj pri tych minusovych teplotach to moze dostavat kapky, tesnenia sa stiahnu a su tvrdsie, vazelina/olej stuhnu, takze sa i vidlica viac opotrebovava. Naviac este ak je k tomu blato, sneh.
03.05.2022 - 14:58:22
00
keyboard_arrow_up