Maratón na BikeFeste je po dlhých rokoch úplne nový. Všetky trasy sú nanovo natrasované a opäť ponúknu krásne prostredie Považského Inovca. Prechádzať sa bude známymi miestami, ale objavíme ich z iných smerov. Pribudnú i nové atraktívne lokality. Trasa maratónu prepája podhorie Považského Inovca s hrebeňom a ikonickou rozhľadňou na Panskej Javorine. Na trase sme ponechali známe singletrackové úseky, ktoré sú veľmi obľúbené v záverečnej fáze maratónu. Trasa spája krásne lokality v severnej časti pohoria s obcou Kálnica.
BikeFest Maratónu sa každoročne zúčastňujú stovky pretekárov všetkých vekových kategórií. Podobne ako na enduro pretekoch, ani na maratóne nechýba kategória elektrobicyklov, ktorá je rozdelená do dvoch kategórií.
Na tratiach budú mať súťažiaci k dispozícii občerstvovacie stanice s tekutinami, ovocím či tyčinkami. Na každej občerstvovačke bude k dispozícii servis a záchranár. Na maratóne sa bude tiež počas pretekov pohybovať pojazdný záchranár.
REGISTROVAŤ SA MÔŽETE NA TOMTO LINKU.
Registrácia:
Do 25. mája 2022 - online s menom
Do 1. júna 2022 - online bez mena
Do 5. júna 2022 do 9:30 - na mieste
Čo vás poteší v roku 2022?
Tento rok sme si pripravili tri vynovené okruhy: veľký, stredný a športový rodinný okruh.
- Vlastné meno na štartovom čísle, ak sa zaregistrujete online do 25. mája 2022.
- Každý štartujúci dostane darčekový balíček v hodnote 10 €.
- Jedlo a pitie zadarmo po dojazde do cieľa.
- Na tratiach budú mať súťažiaci k dispozícii občerstvovacie stanice s tekutinami, ovocím či tyčinkami.
- Na maratóne sa budú tiež počas pretekov pohybovať pojazdní záchranári a servisáci.
Štartovné:
20 € online
30 € na mieste
Kadeti a kadetky do 16 rokov na 23 km trati - ZADARMO
Harmonogram:
Nedeľa 5. júna 2022
ŠTART: 10:00 hod. Veľký okruh 49 km e-bike ŠTART: 10:05 hod. Veľký okruh 49 km
ŠTART: 11:00 hod Stredný okruh 34,5 km
ŠTART: 11:15 hod Športový rodinný okruh 7,2 km
BikeFest maratón organizačne zabezpečuje Slovenský cykloklub.
Trať:
Veľký okruh: 49,3 km / prevýšenie 1 595 metrov
Stredný okruh: 34,5 km / prevýšenie 1 130 metrov
Športový rodinný okruh: 7,2 km / prevýšenie 190 metrov
posledný komentár: 7. 9. 2025 o 11:16
Ked uz s tym misto zacal, tak sa vyjadrim. Dovody zmien chapem, navyse aj ucastnici maju rozne preferencie, niektori dupat debnu, inym staci uzit si trasu, pripadne prekonavat sam seba.
Co sa tyka trasovania, otazka je, ci je prepojenie cez Klenkov vrch kvoli povoleniam na maraton "no pasaran". To je hlavne obmedzenie, co sa tyka moznosti trasovania. Stale ale technicky existuje rozumna alternativna ist na Inovec zvaznicami vychodnym svahom (uvod podla tohtorocnej trasy).
Tohtorocna trasa je inak zaujmava, mierne by som upravil len priebeh stupania z Dolnych zliav - mimo asfalt a viac vyhladov.
Len tak zo zvedavosti som vyklikaj aj juznu alternativu - v prilohe. A prekvapivo to vyslo do 60km a viac ako 2000 vyskovych. Pridat km sa da jednoducho.
Btw. menil sa organizator bikefestu? (kedze je to teraz na domene https://bikefest.biker.sk/)
Zdar. Áno, problém je od Klenkovho vrchu smerom na Bohušovu studničku. Vyznačená trasa je tam zatiaľ trpená, ale značenia je ničené a uvidíme, čo ďalej. Čakáme aj na nový zákon, snáď nám pomôže. Avšak nepomôže pri organizovaní maratónu. Každopádne som už aj cítil, že treba nejakú zmenu. Ale ťažko som niesol "stratu" hrebeňového úseku.
Východné zvážnice sú varianty nad ktorými som uvažoval, ale opäť by sme ťahali trasu dlhé km po zvážniciach, čo aj tento rok niektorí kritizovali. Plus musíme riešiť aj malý okruh. Snažili sme trasu navrhovať aj tak, aby sme dokázali logisticky dobre zabezpečiť občerstvovačky + regulovčíkov. Každý rok je problém, že presuny trvajú dosť dlho a len rozvoz regulovčíkov je na hodiny.
GPS som mrkol, ale ako by si riešil to, že by hrozili kolízne situácie jazdou v protismere? Od Javorového vrchu po Maliníštia by šli oproti sebe. Aj tento rok bol ten úsek dosť rozbahnený a vždy sme sa snažili vyhnúť trasovaniu tak, aby jazdci šli oproti sebe. Ale je pravda, že keby sme rovnakou trasou neťahali aj krátky okruh, tak by to nemal byť problém. Inak sa mi tvoj návrh páči.
Nemenil sa organizátor bikefestu, prečo? Však doména sedí, či?
Ten vychodny svah je miestami zvaznica, na ktorej sa mozu aj V3S predbiehat, ale hreben sa potom ide spat a to sa pocita
Problemov v protismere sa neobavam, pokial sa kratka neodstartuje velmi neskoro za dlhou. V ramci dlhej je tam velka casova rezerva. Okrem toho ta zvaznica je dost siroka. Dlha by sa dala poslat na Pansku od razcestia Nad izbou aj po modrej TZT, nech si trochu po starte aj potlacia.
Ten juh su tiez vacsinou zvaznice (trail len na TZT okolo Bezovca), ale je to pekna trasa, dobre dostupna. Pri velkych teplotach naopak nevyhoda priameho slnka na vela usekoch. Ako alternativa na striedacku k severu urcite pouzitelne. Ani ziadny iny maraton tam posledne roky uz nebyva.
Zabezpecit vychodne svahy, ak start je v Kalnici, je naozaj organizacne zaberak. Ale croossoverom/SUV sa da prejst relativne dobre z Novej Lehoty, pokial sa teda vybavi povolenie.
Domena bola reprezentativnejsia - http://bikefest.sk , teraz je len presmerovana na poddomenu na biker.sk
Take marketingovo zvlastne, teda aspon pre mna.
To sa lahko obist aj spodnou zvaznicou. Problem od Klenkovho na vychod/sever uz nie je?
Okolo Uhradu sa da aj mensia slucka spravit. pripadne takto.
Klenkov vrch - spodná zvážnica má rovnakého vlastníka. Na sever neviem, už som s nimi o tom dlhšie nehovoril. Ale smer sever bol problém s trvalým značením - na preteky problém nemali, čiže vedeli by sme veľký okruh aj tadiaľ viesť.
Len teda po starte chvilu protismer hlavnej pristupovej ceste, ale ta by sa dala nachvilu uzavriet - aj tak je hlavne parkovisko hned pri odbocke trasy z nej.
https://www.mtbiker.sk/video/125710/video-kross-bikefest-maraton-2022-raketovy-den-nad-kalnicou.html
Ta aktulna trat je fajn (tie useky jazdim), len teda top uroven trasy hrebenom Inovca, na co boli ucastnici zvyknuti, sa inde na Inovci dosiahnut neda. Na druhej strane, zmena je zivot. Pripadne striedanie trati po roku (co je urcite pre organizatora narocnejsia ako jedna stabilna), by bolo idealne.
Video som nepozeral, ale v uvode mi stvorkolka padla do oka
https://www.youtube.com/watch?v=hbdp_fOgcOk&t=80s
Veru máš pravdu, ja som sa vždy snažil zvyšovať počty na dlhých, ale už keď som teraz 60+ , tak je to trápenie pre záverečnú ostudu