Nedavno som zazil ohromnu vec. Boli sme na vyjazde na Havrane pri Piestanoch (smer 3 Obrazky), mierny zjazdik po lesnej cesticke a zrazu len zozadu pocujem praskot listia tiahnuci sa dopredu asi 15 m od cesty. Myslel som, ze spolubiker iduci za mnou zvolil novu skratku... Zastal som, cakam, pozeram a asi 10 m pred nami si to sekli cez chodnik 2 jeleniska a 1 srna. Kua ale dupali, az strach (uz sa aj stmievalo). Kebyze nezastanem, tak som sa mohol vozit v jelenich parohoch : D
Will vnimas to, ako sa radikalizujes? Na co je to dobre?
Medvede odjakziva chodia do sadov a pri dediny. Uz pred dobrymi 20-30 rokmi nam chodili okolo zahrady, ale vtedy ludia neboli az tak vymleti z internetov. Uprimne, keby ludia prestali tieto "sokujuce" spravy sledovat, tak ani nevedia ze tu nejake medvede su.
Za celu sledovanu historiu mame na SK JEDINE umrtie sposobene medvedom z minuleho roka. Dokonca aj obycajny jelen ich sposobil uz niekolko, cize nasobne viac ako medved. O psoch alebo vodicoch skoda hovorit (vystrielame?).
Ze sa medvede nestrielaju nie je pravda. Vybrane kusy striela uspavacimi puskami a nasledne utraca zasahovy tim. Akurat ze z toho sa niektori polovnici idu bez prepacenia posrat, lebo ich uz nemozu strielat oni a nemozu na tom zarabat. O tom to cele je, preto cela ta medialna masaz. Tupa tuzba strelit si medveda a predat povolenku. A samozrejme politika a vreskot hysteriek, ktore si musia stale hladat nepriatelov. Madarov, utecencov, gejov, ukrajincov, medvede, vlky, vakciny, cely svet im robi zle.
PS: Budaj je asi najlepsi minister žp v celej historii. Urobili tam kus roboty a nebyt tej krimi bandy zo Sme rodina, urobia este viac. Oproti smerackym rozkradacom dreva sa to vobec neda porovnat.
pekne si si to sam pre seba zdovodnil.. za vsetko mozu polovnici.. NIC SA VLASTNE NEDEJE..VSETKO JE LEN UMELE a SPOLITIZOVANE...
asi ti to aj pomaha aby si sa nebal chodit do lesa..lebo iny ucel takychto argumentov vytiahnutych z riti nevidim
Ja chodim do lesa ako do chramu. V lese sa nie je coho bat. Ale taka hlavna šťanica, to je rizikova oblast.
PS: otazka na expertov v straseni. Ake je nase statisticky najnebezpecnejsie zviera? Kliest... kiezby sa dal strielat, mozno by potom aj niekoho zaujimal. Bububu zle krvilacne medvede
regulácia prebieha katastrofálne,nehodné civilizovaného spoločenstva.
kks, uspatie, následne usmrtenie medveda je katastrofálne a nehodné civilizovaného spoločenstva, odbejat gulovnicou je to správne ... kamo, teba by som navrhol vystreliť naspat na Mars ...
Môj otec celý život behá. Posledných 10 rokov len takmer trailový beh/ultramartóny. Nonstop obieha celé Kremnické vrchy, kde je medveďov dosť. Pár krát stretol a nikdy sa mu nič nestalo. Momentálne ide Cestu hrdinov SNP a už prešiel takmer dve tretiny a žiadneho medveďa nestretol. Podľa toho kriku, ktorý sa tu robí by mal byť už dávno zožratý.
Ja som tiež za 15 rokov bajkovania ani raz nestretol medveďa a to tiež v Kremnických vrchoch. Ako spomínal vyššie, medveďov je viac, aj preto, že prežije viac mláďat. Ale to nie je problém medveďa...
Ale na Slovensku sa robia iné nelogické veci. Napr. vo veľkom prikrmovanie zveri v zime. Prečo? No aby si chlapci mohli zastrieľať...
On asi myslel nieco ine, kedze pisal ze ta regulacia uz prebieha. Vykope sa jama, potom viac krokov a posledny, ze sa zahrabe. Aspon tak som to pochopil ja
KE SA MOTA 150 M OD PANELAKU MEDVED to je podla vas OK?-su premnožene to je bez debaty--deti sa tam nemaly problem chodiť hrať teraz ich tam samozrejme nepustia--
Medveda beru mnohý ako posvätné zviera, napr takeho potkana by nikomu nevadilo zredukovat na nulu. A tiez je chlpaty a ma 4 nohy, a zabijem ho lopatou v jeho prirodzenom prostredi (vzadu pod chlievom)
Prirovnať medveďa k potkanovi, je ako by si prirovnal muchu k tomu roháčovi na fotke... Tiež by so asi nezabil, ale muchu áno.
Však nikto netvrdí, že medvede nie sú problém. Problémom je, že sa z toho robí politická téma a hystéria na základe prekrútených informácií...
Uz to tu ide do osobnej roviny. Tak len vysvetlim kratko svoj postoj a koncim.
Vyrastal som v Hrinovej, mam to v tych lesoch prejazdene vela. Viem ako sa spravat a ake su rizika a dlhodobo ich viem akceptovat.
Stav ale vidim tak, ze pocet medvedov narasta a riziko rastie. Kludne si pozrite aj najnovsi clanok v dennikun.
Co ma stve ale najviac je postoj a klamanie ministerstva. Pritom teraz urobilo pre ochranu zivotneho prostredia mnoho dobreho - od zberu bioodpadu, cez flase a plechovky, odstranovanie starych enviro zatazi....
Ale tato relativne mala agenda ich pracu kazi a bolo len vecou casu, kedy sa toho chytia politici. A mozno mozeme byt radi, ze to chytil Kolar a nie Fico.
A na zaver len, ze aj los je vegetarian a aj tak pred nim maju v severskych krajinach respekt.
Ako si prosim ta na zaklade tohto grafu https://www.datawrapper.de/_/YHGsO/ dospel k zaveru, ze riziko rastie?
"zásahový tím zaevidoval minulý rok osem útokov, rok predtým šesť. „Čísla kolíšu, mali sme roky, keď bolo útokov viac, napríklad v roku 2007, len toho neboli plné médiá, nebol ani Facebook. V roku 2014 bolo 7 útokov. Podľa odbornej literatúry tu bolo už v 80. rokoch priemerne 9 zranených ročne.“
Najviac útokov medveďa na človeka sa odohráva v lete, je teda možné, že do konca roka toto číslo stúpne. Michal Haring si zatiaľ nemyslí, že by sa dialo niečo extrémne, uvidí sa, ako sa bude situácia vyvíjať.
Kedze nemas rad osobne debaty, ocenim ked zareagujes uplne faktograficky a najlepsie statistikami, aby som konecne pochopil, ake zvysene riziko mi to v tom lese hrozi a na zaklade akych dat.
A tiez ocenim ked mi vysvetlis v com klame ministerstvo a aky ma postoj. Lebo fakt neviem o com v tychto narazkach pises.
Ano medved vs potkan je prehnane.
Ani netvrdim ze vystrielat ich do jednedneho, ...ale vystrielat ich primerane velkostosti uzemia ake maju k dispozicii by bolo vhodne aj pre ich vlastne pohodlie.
Medved ako symbol divokej prirody je super ale na slovensku sa to berie ze cim viac medvedov tym divokejsia priroda.
Ale idem na hriby a tam chladnicka v potoku, tam zimne gumy v malinčí, tam vreco plne pampersiek.
Ale mozme sa biť do pŕs aku mame divoku nedotknutu prirodu lebo mame najviac macíkov na kilometer štvorcovy vo vesmire.
Hoci ten clanok na facebooku zdielali a vyzyvali na jeho sirenie ocividni tupci, nahrava skor ochranarom ako polovnikom. Vyslovene sa tam uvadza, ze neexistuje ziadny vyznamny rozdiel medzi krajinami kde sa medveda poluje a kde nie. Rovnako sa tam pise, ze k utokom prichadzalo castejsie v oblastiach s nizkou hustotou zaludnenia (cize logicky v biotope medveda, nie cloveka). Takisto sa pise, ze utoky na dieta su velmi zriedkave (kedze dieta na rozdiel od premudrelych dobrodruhov instiktivne vie, ako sa v lese spravat). O tom, ze pomerne velka cast utokov sa podla toho clanku udiala pocas polovaciek asi nema zmysel diskutovat, len sa pousmiat. Dalej je tam uvedene, ze coraz viac ludi sa venuje volnocasovym outdoor aktivitam, pri ktorych aj najviach prichadza k stretom cloveka a medveda. Myslim, ze viaceri sa mozu zamysliet, kolko ludi bolo v horach 15 - 20 rokov dozazdu a teraz.
medvede, medvede ... ja som mal dnes zahryznuteho tretieho kliesta za tyzden. a to som ani nohu z pedala dole nedal poriadne. len ked som sa siel vychcat. sa im asi paci pocasie ake je teraz.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Medvede odjakziva chodia do sadov a pri dediny. Uz pred dobrymi 20-30 rokmi nam chodili okolo zahrady, ale vtedy ludia neboli az tak vymleti z internetov. Uprimne, keby ludia prestali tieto "sokujuce" spravy sledovat, tak ani nevedia ze tu nejake medvede su.
Za celu sledovanu historiu mame na SK JEDINE umrtie sposobene medvedom z minuleho roka. Dokonca aj obycajny jelen ich sposobil uz niekolko, cize nasobne viac ako medved. O psoch alebo vodicoch skoda hovorit (vystrielame?).
Ze sa medvede nestrielaju nie je pravda. Vybrane kusy striela uspavacimi puskami a nasledne utraca zasahovy tim. Akurat ze z toho sa niektori polovnici idu bez prepacenia posrat, lebo ich uz nemozu strielat oni a nemozu na tom zarabat. O tom to cele je, preto cela ta medialna masaz. Tupa tuzba strelit si medveda a predat povolenku. A samozrejme politika a vreskot hysteriek, ktore si musia stale hladat nepriatelov. Madarov, utecencov, gejov, ukrajincov, medvede, vlky, vakciny, cely svet im robi zle.
PS: Budaj je asi najlepsi minister žp v celej historii. Urobili tam kus roboty a nebyt tej krimi bandy zo Sme rodina, urobia este viac. Oproti smerackym rozkradacom dreva sa to vobec neda porovnat.
pekne si si to sam pre seba zdovodnil.. za vsetko mozu polovnici.. NIC SA VLASTNE NEDEJE..VSETKO JE LEN UMELE a SPOLITIZOVANE...
asi ti to aj pomaha aby si sa nebal chodit do lesa..lebo iny ucel takychto argumentov vytiahnutych z riti nevidim
PS: otazka na expertov v straseni. Ake je nase statisticky najnebezpecnejsie zviera? Kliest... kiezby sa dal strielat, mozno by potom aj niekoho zaujimal. Bububu zle krvilacne medvede
kks, uspatie, následne usmrtenie medveda je katastrofálne a nehodné civilizovaného spoločenstva, odbejat gulovnicou je to správne ... kamo, teba by som navrhol vystreliť naspat na Mars ...
Ja som tiež za 15 rokov bajkovania ani raz nestretol medveďa a to tiež v Kremnických vrchoch. Ako spomínal vyššie, medveďov je viac, aj preto, že prežije viac mláďat. Ale to nie je problém medveďa...
Ale na Slovensku sa robia iné nelogické veci. Napr. vo veľkom prikrmovanie zveri v zime. Prečo? No aby si chlapci mohli zastrieľať...
Však nikto netvrdí, že medvede nie sú problém. Problémom je, že sa z toho robí politická téma a hystéria na základe prekrútených informácií...
Vyrastal som v Hrinovej, mam to v tych lesoch prejazdene vela. Viem ako sa spravat a ake su rizika a dlhodobo ich viem akceptovat.
Stav ale vidim tak, ze pocet medvedov narasta a riziko rastie. Kludne si pozrite aj najnovsi clanok v dennikun.
Co ma stve ale najviac je postoj a klamanie ministerstva. Pritom teraz urobilo pre ochranu zivotneho prostredia mnoho dobreho - od zberu bioodpadu, cez flase a plechovky, odstranovanie starych enviro zatazi....
Ale tato relativne mala agenda ich pracu kazi a bolo len vecou casu, kedy sa toho chytia politici. A mozno mozeme byt radi, ze to chytil Kolar a nie Fico.
A na zaver len, ze aj los je vegetarian a aj tak pred nim maju v severskych krajinach respekt.
https://dennikn.sk/2894831/ludia-na-proteste-ziadali-regulovat-medvede-ministerstvo-posilnuje-zasahovy-tim-o-polovnikov/
Mimochodom ten protest (a celu tuto hysteriu) organizoval Smer...
Ako si prosim ta na zaklade tohto grafu
https://www.datawrapper.de/_/YHGsO/ dospel k zaveru, ze riziko rastie?
"zásahový tím zaevidoval minulý rok osem útokov, rok predtým šesť. „Čísla kolíšu, mali sme roky, keď bolo útokov viac, napríklad v roku 2007, len toho neboli plné médiá, nebol ani Facebook. V roku 2014 bolo 7 útokov. Podľa odbornej literatúry tu bolo už v 80. rokoch priemerne 9 zranených ročne.“
Najviac útokov medveďa na človeka sa odohráva v lete, je teda možné, že do konca roka toto číslo stúpne. Michal Haring si zatiaľ nemyslí, že by sa dialo niečo extrémne, uvidí sa, ako sa bude situácia vyvíjať.
Rovnake cisla iny graf
Kedze nemas rad osobne debaty, ocenim ked zareagujes uplne faktograficky a najlepsie statistikami, aby som konecne pochopil, ake zvysene riziko mi to v tom lese hrozi a na zaklade akych dat.
A tiez ocenim ked mi vysvetlis v com klame ministerstvo a aky ma postoj. Lebo fakt neviem o com v tychto narazkach pises.
https://www.hikemates.com/blog/utok-medveda-je-raritou-turisti-sa-ich-aj-napriek-tomu-boja/
Ani netvrdim ze vystrielat ich do jednedneho, ...ale vystrielat ich primerane velkostosti uzemia ake maju k dispozicii by bolo vhodne aj pre ich vlastne pohodlie.
Medved ako symbol divokej prirody je super ale na slovensku sa to berie ze cim viac medvedov tym divokejsia priroda.
Ale idem na hriby a tam chladnicka v potoku, tam zimne gumy v malinčí, tam vreco plne pampersiek.
Ale mozme sa biť do pŕs aku mame divoku nedotknutu prirodu lebo mame najviac macíkov na kilometer štvorcovy vo vesmire.
https://www.youtube.com/watch?v=Ulqv72dBmI0