o vahu mi nejde a tie pouzite materialy...noo to asi tiez nie, ved namahane to az tak nie je, aby sa taka X.5 rozsypala. a X.0 som tu nedaval v dosledku mojich financnych moznosti
ta presnost radenia je az tak citelna? ci je to len o vsugerovani, ze ja mam X.9 tak mi to radi perfektne..
X-7 este nema loziskove kladky. X-9 uz ma. X-0 ma titanovu pruzinu. jeden znamy nadaval - zlomila sa mu. ja mam X-7 s novymi loziskovymi kladkami. (horne uchytenie som preto musel upravit - odbrusit vycnelky) na buduce kupujem jednoznacne X-9
to som nepovedal, že nekupuj.
neviem ako sú na tom najnovšie verzie sramiek... ja už ostanem (po zodraní X-7 s novými ložiskovými kladkami) pri X-9ne. drvivá väčšina prehadzovačiek všeobecne má kladky bez nejakých špeciálnych ložísk, čo je obrovská škoda. je tam rel. vysoké trenie a ak ti vydrží 10 000 km, tak sú tie kladky tak zodraté, že majú vôľu nie desatiny milimetra ale až celé milimetre. pritom telo prehadzovačky (hoci už tiež s veľkou vôľou) je plne funkčné. ja som preto skúsil kúpiť ložiskové náhradné kladky do X-0 za 600,- Sk. predávajú aj keramické ložiská, ale tie sú už prehnane drahé...
kúp to, na čo sa cítiš. odporúčam však pošetriť a kúpiť X-9nu
ťažko povedať, čo je lepšie.
ja som prešiel na sram z jediného dôvodu: OTOČNÉ radenie. prve som mal gripshift a potom rapidfire a teraz (otočné) sram - jediný typ na horskom, ktoré mi vyhovuje. nejaký čas som mal rapidfire, ale už nikdy viac. fungovalo to samozrejme vyborne ale nevedel som si na to za boha zvyknut a vzdy dolu kopcom som si o spodne packy do krvi rozbil posledny klb na palcoch z vrchu. a na hrboloch som sa casto netrafil do packy. otocne sram je v tomto uplne bez problemov. mimochodom radenie mam X-5.0 a prehadzovacku X-7 s kladkami na X-0 po uprave ako som uz spominal. ale uz sa iba opakujem. čaf!
zalezi aj od toho, aky styl jazdy preferujes: obycajne XC - 1. variant, drsnejsie jazdenie - 2. variant, ale aj tak si myslim, ze nemas nad cim rozmyslat, radsej sram
keby si pouzil vyhladavanie, nasiel by si ze X.9 je v porovnani so shimanom nieco medzi XT a XTR
v neposlednom rade to zavisi aj od zvyku ako uz pisal Lord Klaymen
hladal som uz hadam vsade, a stale to iste:
"mam XT shadow a spokojnost" / "mam X.9 a spokojnost" a potom par prispevkov kde jedemu vadi to, druhemu to...
dizajnovo sa mi paci XT, ci uz prehadzovacka alebo radenie, ten sramacky dizajn mi nejako nesedi..
este mam otazku ohladom radenia...u sramu sa radi LEN palcom? a u shimana je radenie mozne palcom a ukazovakom, alebo len palcom?
no ja mam prehadz. X.9 a radenie X.0 idealna konfiguracia. X.9 je pomerne odolna prehadz osobne som ju 2x ohol a stacilo ju rukou vyrovnat a funguje dalej... jedine co som urobil som vymenil koliecka, potom X.9 je pevnejsia a pri prejazde cez nerovnosti retaz neskace tak vela takze aj radenie na nerovnostiach je presnejsie. Ja rapidfire radenie nemam rad lebo vzdy som jazdil otocne radenie na sposob gripshift, rapidfire mi zavadza pod rajdami lebo vzdy si tam nejak prsty chytam o packy a ten to problem pri otocom radenie nie je takze sram je super. Jedina nevyhoda je snad iba pri radeni s mokrymi rukami ktore sa smykaju na radeni ale to len pri radeni na presmyku takze treba jazdit s rukavicami alebo pravidelne menit grip na radeni lebo potom problem nie je.
takze u shimana je mozne radenie ako pri starych modeloch, teda palec(hore-vacsi pastorok) ukazovak(dole-mensi pastorok) alebo radenie len palcom(hore/dole)
a u sramu je mozne radenie len palcom(hore/dole), ukazovak sa nepouziva
z toho vyplyva, ze shimano je univerzalnejsie, napr pre toho kto si nemoze zvyknut na radenie len palcom...
dobre som to pochopil?
to máš presne tak, ako so všetkým ostatným, niekomu sadne, niekomu nie
kamoška čo ma dokopala k MTB zas DC jazdí ku svojej plnej spokojnosti, a nie je zrovna čajová
10 min nestačilo... zvyk je možno o dňoch, a to na čokoľvek (hlavne pri takom rozdieli ako RF -> DC), ja som si skúšal DC aj twist shifter a zasa mi twist shifter sadol najmenej
inak to zavadzanie rapidfajru aj SRAMovských páčok, to poznám, ja som na to teda "zvyknutý", ale nepríjemné to je, práve preto ma napadol DC, lebo tam nie je ani problém so šmýkajúcimi sa gripmi (a nie je to také "z kvetu makového" ako sa zvykne vravieť, páčka sa pri kolízii uhne miesto toho aby sa ohýbala či lámala)
ferooo: u Shimana už neexistuje systém "len palce", to boli staré RapidFire
tie už ani nedostaneš, sa nerobia snáď 5 rokov?
nové RapidFire (presne sa to volá RapidFire Plus, to Plus občas nenájdeš uvedené) radia palec/ukazovák (palec väčšie koliesko, ukazovák menšie), alebo XT a XTR "ako chceš", obe páčky majú záberový aj uvoľňovací chod
teraz som pozeral web Shimano, uvádzajú to aj u LXu a Deore?! ale to ak tak jedine '09
XTR vie ešte multi-release, teda radenie o 2 stupne
u dualcontrolu máš multi-release už pri XT
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ta presnost radenia je az tak citelna? ci je to len o vsugerovani, ze ja mam X.9 tak mi to radi perfektne..
neviem ako sú na tom najnovšie verzie sramiek... ja už ostanem (po zodraní X-7 s novými ložiskovými kladkami) pri X-9ne. drvivá väčšina prehadzovačiek všeobecne má kladky bez nejakých špeciálnych ložísk, čo je obrovská škoda. je tam rel. vysoké trenie a ak ti vydrží 10 000 km, tak sú tie kladky tak zodraté, že majú vôľu nie desatiny milimetra ale až celé milimetre. pritom telo prehadzovačky (hoci už tiež s veľkou vôľou) je plne funkčné. ja som preto skúsil kúpiť ložiskové náhradné kladky do X-0 za 600,- Sk. predávajú aj keramické ložiská, ale tie sú už prehnane drahé...
kúp to, na čo sa cítiš. odporúčam však pošetriť a kúpiť X-9nu
1. prehadzovacka XT shadow 08 + radenie XT 08
2. prehadzovacka X.9 08 + radenie X.9 07
uz tu boli porovnavane X.9 a XT, ale zaujimaju ma tieto dve kombinacie, ktora by bola lepsia?
ja som prešiel na sram z jediného dôvodu: OTOČNÉ radenie. prve som mal gripshift a potom rapidfire a teraz (otočné) sram - jediný typ na horskom, ktoré mi vyhovuje. nejaký čas som mal rapidfire, ale už nikdy viac. fungovalo to samozrejme vyborne ale nevedel som si na to za boha zvyknut a vzdy dolu kopcom som si o spodne packy do krvi rozbil posledny klb na palcoch z vrchu. a na hrboloch som sa casto netrafil do packy. otocne sram je v tomto uplne bez problemov. mimochodom radenie mam X-5.0 a prehadzovacku X-7 s kladkami na X-0 po uprave ako som uz spominal. ale uz sa iba opakujem. čaf!
keby si pouzil vyhladavanie, nasiel by si ze X.9 je v porovnani so shimanom nieco medzi XT a XTR
v neposlednom rade to zavisi aj od zvyku ako uz pisal Lord Klaymen
"mam XT shadow a spokojnost" / "mam X.9 a spokojnost" a potom par prispevkov kde jedemu vadi to, druhemu to...
dizajnovo sa mi paci XT, ci uz prehadzovacka alebo radenie, ten sramacky dizajn mi nejako nesedi..
este mam otazku ohladom radenia...u sramu sa radi LEN palcom? a u shimana je radenie mozne palcom a ukazovakom, alebo len palcom?
že tu ešte nikto nespomenul dualcontroly
a u sramu je mozne radenie len palcom(hore/dole), ukazovak sa nepouziva
z toho vyplyva, ze shimano je univerzalnejsie, napr pre toho kto si nemoze zvyknut na radenie len palcom...
dobre som to pochopil?
kamoška čo ma dokopala k MTB zas DC jazdí ku svojej plnej spokojnosti, a nie je zrovna čajová
10 min nestačilo... zvyk je možno o dňoch, a to na čokoľvek (hlavne pri takom rozdieli ako RF -> DC), ja som si skúšal DC aj twist shifter a zasa mi twist shifter sadol najmenej
inak to zavadzanie rapidfajru aj SRAMovských páčok, to poznám, ja som na to teda "zvyknutý", ale nepríjemné to je, práve preto ma napadol DC, lebo tam nie je ani problém so šmýkajúcimi sa gripmi (a nie je to také "z kvetu makového" ako sa zvykne vravieť, páčka sa pri kolízii uhne miesto toho aby sa ohýbala či lámala)
tie už ani nedostaneš, sa nerobia snáď 5 rokov?
nové RapidFire (presne sa to volá RapidFire Plus, to Plus občas nenájdeš uvedené) radia palec/ukazovák (palec väčšie koliesko, ukazovák menšie), alebo XT a XTR "ako chceš", obe páčky majú záberový aj uvoľňovací chod
teraz som pozeral web Shimano, uvádzajú to aj u LXu a Deore?! ale to ak tak jedine '09
XTR vie ešte multi-release, teda radenie o 2 stupne
aj na aliviu som vedel radit o 2 stupne, aky je medzi tym rozdiel?