Potrebujem reklamovat cyclocomputer, ktory bol kupovany v case, ked som nemal konto na MTBikeri a tak mi ho kamoska pribalila do svojej objednavky.
Prekvapivo som sa dozvedel, ze reklamovat nemozem ja, ale musim to riesit cez nu a jej konto.
Moja otazka znie (hlavne na MTBiker) preco to takto funguje?
Nakupujem predovsetkym elektroniku a IT, ale kdekolvek som nieco reklamoval stacilo bud:
- seriove cislo zariadenia a predajca si vytiahol vsetky udaje, ktore potreboval z neho a nemusel som nic dokladovat
- alebo cislo faktury/dodacieho listu a predajca si vytiahol vsetky udaje, ktore potreboval
- alebo pokladnicny doklad a predajca si vytiahol vsetko ostatne, co potreboval
Nikde som nemusel preukazovat, ze ja som povodny kupujuci, ukazovat OP alebo nieco podobne.
Trosku mi vadi toto vykladanie OZ a zakonnej 2 rocnej zaruky na tovar takto v neprospech zakaznika, ktory vlastni vyrobok, na ktory si chcel uplatnit zakonnu zaruku...a ta je dana na vyrobok, nie na meno, ci osobu kupujuceho.
Nechcel by MTBiker prehodnotit svoj pristup k tomuto?
Predpokladam totizto, ze MTBiker posudzuje reklamacie v jednoduchsich pripadoch svojimi pracovnikmi, v zlozitejsich odosiela vyrobky vyrobcovi/dovozcovi/autorizovanemu servisu a ten reklamaciu uzna/neuzna a urcite sa nepyta MTBikera, ci slo o prveho majitela a kto im vyrobok na reklamaciu poslal.
Nechapem celkom preco, ked to funguje napriklad v IT, kde je svaty gral seriove cislo zariadenia preco to takto nemoze fungovat napriklad aj u MTBikera (a inych).
Velmi "kreativne' vykladanie Obcianskeho zakonnika a vytvorenie si pravidla a 1.kupujucom/vlastnikovi mi pride silne protizakaznicke a vrhe zle
svetlo na predajcu, ktory sa chce takto evidentne zbavit povinnosti rucit za vyrobok 2 roky bez ohladu na to kto ho momentalne vlastni/reklamuje.
P.S. Za mnou, ked pride clovek s vyrobkom, ktory som predal niekomu inemu a chce ho reklamovat bez problemov mu reklamaciu prijmem, pretoze tak ci tak posielam dany vyrobok k mojmu dodavetelovi pripadne autorizovanemu servisu a nevidim ziaden zakonny ani eticky dovod takyto vyrobok na reklamaciu neprijat.