Chodím tadiaľ často - a veru cez víkend sa (mimo skorého rána) tejto cykloceste vyhýbam, práve pre ten nátresk. Radšej idem po bežnej ceste. Keby ľudia aspoň rešpektovali základné pravidlá, ale často sa nedržia vo svojom pruhu, idú vedľa seba, korčuliari cez celú šírku.. Nehovorím o malých deťoch, tam to človek musí čakať, ale o dospelákoch. Zvonček využívam často na upozornenie, že idem, niektorých to však rozčuľuje, že si dovolím zacinkať.

No v týždni je to pohoda, hlavne dopoludnia prázdno (no... až na mamičky s kočíkmi, tie tam podľa mňa vôbec nemajú čo hľadať). Ono je to strašný mačkopes - oficiálne to nie je ani cyklocesta (len pár krátkych úsekov), ani kombinovaný chodník pre cyklistov a pre chodcov, ale je to normálna (hoc úzka) cesta, akurát má zákaz vjazdu motorových vozidiel (mimo výnimky). Čiže striktne podľa pravidiel, chodci by mali kráčať po ľavej strane. Neviem, prečo to takto domotali celé - hlavne to, že sa to ešte aj strieda rôzne, myslím celý úsek po Piešťany.

Nemyslím si, že sa vyťaženie nejako zvýši po prepoji na Púchov. Som z Novej Dubnice a už teraz sa bežne pripájam medzi Prílesom a Nemšovou a rovnako robia aj Dubničania. Ak chcem ísť na Púchov, je tam v pohode bočná cesta cez Bolešov - Pruské - Lednické Rovne. Aj podľa Strava heatmap najväčšiu premávku robia cyklisti z Trenčína idúci "na pivo" do Cyklozrubu za Horným Srním alebo pri hranice. 🙂 Skôr očakávam, že keď sa dokončí prepoj s ČR (chýba už len maličký kúsok v pohraničí), tak sa zvýši záťaž cesty na Valaské Klobouky. Aj keď asi nie príliš - súdim aj podľa druhej strany, kde väčšina Trenčanov nejde do Piešťan, ale len po niektorú cyklokrčmu.
18.07.2022 - 23:13:28
00
Zabudni. Jak je to asfatlove a nove tak to vlastnia mamicky, kociky, psiky, korcule atd nejake znacky su len na srandu.
18.07.2022 - 23:15:22
02
Na českom webe je k tým cyklotrasám dokonca článok:
https://www.kolotipy.cz/2021/11/27/tip-jak-prezit-jizdu-na-cyklostezce/

Celé tie úseky až po Piešťany sú prakticky len cesty so zákazom vjazdu motorovým vozidlám okrem výnimiek. Len po nich vedie cyklotrasa. Z takýchto cyklotrás nemôže chodcov nikto vyhodiť, keď je tam len zákaz vjazdu motorovým vozidlám. Cyklisti ani nemajú povinnosť tieto cesty použiť. Cyklotrasy však vedú aj po hlavných cestách, lesných aj poľných cestách. Úsek Sŕnie - cyklozrub - a ešte ďalej nemajú zákaz použiť ani autá. Teda by sa nemal cyklista rozčuľovať, keď tam stretne auto. Je tam len max. dovolená rýchlosť 30 km/h a tá platí pre všetkých, teda aj cyklistov. Tiež z H. Stredy na Piešťany po jazerá chodia autá, majú tam však značku pozor cyklisti. Keby to boli cesty pre bicykle, boli by označené modrou kruhovou značkou s bielym bicyklom vnútri a tam by bolo používanie pre iných účastníkov zakázané a cyklisti by mali povinnosť takto označenú cestu použiť.

To vyťaženie som myslel na ten úsek Trenčín - Púchov :), keď sa postaví, že bude dosť vyťažený, lebo medzi TN a PU žije na malom území veľa ludí. Medzi TN a Nemšovou by malo dôjsť k odľahčeniu, keďže Vážska cyklotrasa pôjde z TN priamo popri kanáli na Dubnicu a popri nej, Ilave, Beluši ďalej do Púchova. Tak sa to rozloží medzi TN - Nemšová a TN - Dubnica. Dubničania a Novodubničania už nebudú jazdiť cez Nemšovú, ale priamo TN popri kanáli, a tu čakám ten nátresk až do PU, lebo bude tá cyklotrasa zbierať cyklistov z tých miest a obcí, ktoré medzi TN - PU ležia, čo som vypísal, Začnú jazdiť aj ľudia, čo teraz nejazdia, lebo sa boja ísť po hlavnej medzi autami. Z úseku L. Rovne - Púchov po hlavnej mám aj ja rešpekt.
19.07.2022 - 00:43:37
02
robertp1996 napísal:
Na českom webe je k tým cyklotrasám dokonca článok:
https://www.kolotipy.cz/2021/11/27/tip-jak-prezit-jizdu-na-cyklostezce/



To vyťaženie som myslel na ten úsek Trenčín - Púchov :), keď sa postaví, že bude dosť vyťažený, lebo medzi TN a PU žije na malom území veľa ludí. Medzi TN a Nemšovou by malo dôjsť k odľahčeniu, keďže Vážska cyklotrasa pôjde z TN priamo popri kanáli na Dubnicu a popri nej, Ilave, Beluši ďalej do Púchova.

Je nejaký harmonogram, kedy sa má tento úsek budovať?
21.07.2022 - 09:29:25
00
Teraz by sa mal budovať úsek povazska-Žilinský kraj
21.07.2022 - 09:32:37
01
Isiel som prednedavnom autom smer Vsetin a zda sa, ze uz zacali stavat aj na useku od Horneho Lideca na Vsetin. https://www.bevlava.cz/
Som zvedavy, co vymyslia v tom uzkom useku (voda,cesta, zeleznica)
https://sk.mapy.cz/turisticka?x=18.0495112&y=49.2219844&z=16
https://goo.gl/maps/JSbRqivLeEJxLUmb8
533bba858b.clvaw-cdnwnd.com
21.07.2022 - 10:48:55
00
Áno začali ma to byt do konca bud roku hotové.. Cca10, 5 km. teraz robia polovičky chýbajúceho úseku sv stepan štátna hranica a asi pred dvoma týždňami odovzdali odbočku brumov - stitna nad vlari,smer šanov a horna Súča.
21.07.2022 - 10:52:47
00
Na FB: Peter Wolf - Primátor, sa v júnovom príspevku o zdieľaných bicykloch v Dubnici nachádza komentár aj o Vážskej cyklomagistrálale:

...Má aj svoju stránku www.cyklotrasytsk.sk, ale aktualít a ako postupuje výstavba, tam veľmi nie je. Chýba tu tá cyklotrasa ako soľ. Je tu veľa miest a obcí na malej vzdialenosti, na poliach sa stavajú firmy, máme enormne vyťaženú hlavnú cestu od TN až do IL, ale cyklotrasa nie je. A keď človek chce prefrčať na bicykli IL<->DCA 6 km, DCA <-> TN 11 km, musí ísť po hlavnej, kde ho obieha auto každých pár sekúnd. Je nelogické, že TSK najprv spraví úsek cyklotrasy PN - TN, kde je na trase len NMnV a malé dediny + nemajú tam dopravné zápchy, ako by mal radšej spraviť cyklotrasu TN - PU, (čo je ešte menej km ako PN - TN), a kde sú na trase mestá NDCA, DCA, T. Teplice, Nemšová (tam je), IL, a veľké obce T. Teplá, Pruské, L. Rovne, Ladce, Beluša, Košeca + ešte malé obce + ešte tu aj máme dopravné zápchy. A ak je to pravda, tak by mali čil riešiť úsek od PB po Žilinský kraj. Takže cez nás, aby to nestavali nakoniec, ako posledný úsek, čo to najviac potrebujeme. Lebo do roboty z NM do TN 20 km nepôjde netrénovaný človek, ale z IL do DCA 6 km, to by dal skôr. Ale nemá kade, veľa ľudí počúvam, že by išli bicyklom, ale sa boja áut a popri kanáli je to rozbité, na defekt, kaluže.

Odpovedal FB Dobré ráno Dubnica odkazom:
https://www.trencinregion.sk/44421/vah-ako-cyklisticka-tepna? fbclid=IwAR0NWc_DyruQNQeE2MBOLuj8UM_xRFOyUxKSFYud8ttE9P67BmjAM38-CDE

Výcuc z článku: Mnoho cyklistov čaká aj na prepojenie Trenčína s Dubnicou nad Váhom. Tento úsek Vážskej cyklotrasy má už vydané právoplatné stavebné povolenie. „Aktuálne so zástupcami ministerstva dopravy komunikujeme o možnosti financovať tento úsek z Plánu obnovy. Súčasne prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. Nakoľko tieto procesy nevieme ovplyvniť, je pomerne zložité definovať začiatok realizácie,“ uviedla hovorkyňa trenčianskej župy Lenka Kukučková.

- takže nevieme. Možno niekto ocení, že Dubnica stavia aspoň cyklotrasu do Prejty poza ZŤS okolo chatiek a kalvárie.

Keď sme už pri tých intenzitách vyťaženosti cyklotrás:
Júl 2021:
http://www.cyklotrasytsk.sk/hlavna-stranka/aktuality/rebricku-oblubenosti-kraluje-cyklotrasa-popod-skalku.html?page_id=2827

Rok 2021:
http://www.cyklotrasytsk.sk/hlavna-stranka/aktuality/svojho-favorita-medzi-cyklotrasami-maju-cyklisti-aj-chodci.html?page_id=2862
21.07.2022 - 11:13:54
00
"Mnoho cyklistov čaká aj na prepojenie Trenčína s Dubnicou nad Váhom." - ved to prejdes pekne po asfalte cele https://sk.mapy.cz/s/juzuzojuto - aj Ilavu by stacilo spravit asfalt okolo jazier. do Puchova tiez celkom pohoda az na par usekov. hlavne aby zacali robit aj napojenia na dediny nie tu nezmyselnu dialnicu TN-PN z ktorej ani do cachtic na cestaku neodbocis.

a netreba mat velke oci ze dnes je niekde na hradzi horsi asfalt a bude lepsi - bude ale dokedy? narobia stovky km cyklociest a udrzovat ich budu kolko a kedy?
21.07.2022 - 11:57:29
02
No, ja hlavne stále čakám na prepojenie Novej Dubnice s cyklotrasou pri Váhu ;)
21.07.2022 - 12:07:01
02
Prepoj vás najprv s teplicami
21.07.2022 - 12:12:08
00
Cyklotrasa PN cachtice už sa plánuje, tak ako aj zilina - trenčiansky kraj má 3 úseky rozpracované dokonca jeden už stávajú. Začala stavať aj časť pod strecnom. A zilina terchova je už skoro vybudovaná, len v jednej dedine to poslanci zarezali tak neviem kedy dokoncia
21.07.2022 - 12:15:33
01
Gusto0

Hej, my jazdci prejdeme :) . Ja si tam často zachádzam. Iba keď mám diaľkovú dlhú trasu, robím si koliečko, alebo sa ponáhľam, či som v stave, keď si hovorím nech to už konečne došlapem a nech som už doma - vtedy jazdím DCA - TN hlavnou.

Zas niekto bez kondície, nešportovec, čo len chce presadnúť z auta, či autobusu na bicykel, dopraviť sa do práce napr. - ten bude hľadať najkratšiu a najrýchlejšiu cestu. Ten ti z DCA, Kolačína, Novej nepôjde do TN cez Nemšovú. A po hlavnej sa bojí ísť, preto nejazdí a chodí autom alebo autobusom.

Preto by sa mali cyklotrasy stavať tak, aby: 1. stiahli jazdiacich cyklistov z hlavných ciest na cyklotrasy, 2. aby ľudia vymenili autá, autobusy za bicykel, 3. aby začali jazdiť aj tí, čo teraz nejazdia, lebo zväčša nemajú kade.

Popri tom kanáli to ujde, pokiaľ je človek unavený, ide pomaly, má čas, fúka, necvičí tempo. No ja si radšej výjdem v Ilave pod basou na hlavnú, lebo som v Dubnici rýchlejšie po hlavnej, aj keď je to viac km, ako popri kanáli, a to bývam v Ilave dolu za koľajami pri kanáli. Brat chodí do práce do Kolačína na bicykli tiež po hlavnej.
21.07.2022 - 23:11:44
06
robertp1996 napísal:
Asi možno neviete, no žiaľ v júni sa stala nehoda na cyklotrase TN - Nemšová, pod kostolom na Skalke, ku ktorej bola privolaná RZP a polícia. Zrovna som tade išiel do Trenčína, dokonca jeden človek išiel a zrejme varoval prichádzajúcich cyklistov, aby spomalili a nevleteli tam. Najprv som nevedel, že čo, a potom o kúsok ďalej ležal cyklista na ceste s podopretou hlavou, okolo neho hlúčik ľudí, v tráve bicykel. O chvíľu išla oproti po cyklotrase sanitka, tak som naspäť šiel radšej po hlavnej z TN. Policajti tam ešte neboli. Určite sa tam stali už nejaké pády a kolízie, ale pri tomto som sa cítil ako keby som prechádzal okolo vážnej autonehody.


Tak ten cyklista som bol ja. Išiel som z Nemšovej do TN, pred lezeckou stenou som spomalil ako normálny človek a potom si pamätám až príchod sanitky. Mladý chalanko korčuliar = bezvedomie, otras mozgu, nejaká plastika lícnej kosti. Ja cyklistka = bezvedomie, ľahký otras mozgu, inak pohoda, žiadne zlomeniny, voceloví chlapi, poškodený držiak popruhov na prilbe, trochu roztrhnutý dres a trochu oškrené sedlo. Nejaká tá výpoveď na polícii. Priateľka korčuliara vypovedala, že som šiel normálne a že chalan sa nevie dobre korčuľovať a že často padá. Aj sám mi to povedal v nemocnici. Znalec našiel moje brzdné stopy v mojom pruhu, asi reflex, nepamätám si nič. Pravdepodobne to dostal mojim ramenom (ktoré ma ešte bolí) do hlavy. Takže predbežný záver vyšetrovania: na 99 percent za to môže korčuliar, okrem operácie ešte vyfasuje aj pokutu. Odvtedy chodím po hlavnej ceste. Dávajte si pozor. Howgh.
22.07.2022 - 11:07:13
012
robertp1996 napísal:
Na českom webe je k tým cyklotrasám dokonca článok:
https://www.kolotipy.cz/2021/11/27/tip-jak-prezit-jizdu-na-cyklostezce/


Mne sa páči to úhrnné pravidlo č. 1: cyklista, vyhni sa cykloceste a nájdi si alternatívnu cestu :lol:

Ale už som opakovane zachytil názory o zbytočnosti cyklociest a peniaze sa majú využiť aby ľudia nehladovali a nebolo im zima...
22.07.2022 - 12:43:59
00
keyboard_arrow_up