Dobra ti bude ta najdhsia ktora to vojde do ramu ... takze meraj kolko mas aktualne vysunutu sedlovku ...
10.08.2022 - 13:21:36
11
Velkost - musis vediet aku maximalne vysunutu sedlovku jazdis (vyska sedla od sedlovej trubky), kolko vies maximalne zasunut sedlovku do ramu, priemer sedlovej trubky. Podla roznych parametrov si zvolis si sedlovku ktoru chces (vaha, prevedenie mechanika/hydraulika, cena, design, spolahlivost, servis, ovladanie, ...). Velkost vyberas podla dostupnych parametrov sedlovky tak aby si mal vysunutu sedlovku vo vyske v ktorej ju chces mat, zasunutu v rame tak aby neprekocila maximalne ani minimalne zasunutie do ramu a aby zasunuta teleskopka bola v tej vyske v ktorej ti nebude zavadzat a v ktorej si na sedle budes vediet este oddychnut.
Za mna najdlhsi mozny zdvih sedlovky nemusi byt uplne najlepsia rada. Siel som tym smerom pri vybere poslednej a trochu sa popalil. Uplne zasunuta sedlovka je az moc nizko a mam pocit ako na dirtaku ked sediac na sedle poriadne neviem otocit nohami. Nastastie som s tym vopred pocital a zvolil moznost kde to zasunutie viem este upravit.
10.08.2022 - 13:48:59
00
tak sedlovku nemusis zasuvat na doraz ;)
rezerva sa moze hodit, ked ides dole kopcom a nepotrebujes slapat ...
10.08.2022 - 15:55:33
00
Ano cakal som takuto odpoved. O kolko jednoduchsie je zasunut sedlovku nadoraz a mat ju tak ako mi vyhovuje voci tomu nezasuvat ju nadoraz a mat ju zakazdym inak? Pokial mi nezavadzia v tej vyske tak ju nepotrebujem nizsie.
10.08.2022 - 16:40:03
01
Rob si čo chces ale hovadzinami ktoré nie sú na nič dobré tu nemusíš mýliť ... že existujú dvaja na svete ktorí nechcú teleskop až po koniec nikto kto tu hľadá radu vedieť nepotrebuje ...
10.08.2022 - 21:31:49
00
Napisem to inak. Ram ma 420mm sedlovu trubku v kazdej z troch velkosti, ja mam najvacsiu velkost so 485mm reachom a k tomu dlhsie nohy co znamena ze so sedlovkou s najdlhsim zdvihom ktoru by som tam vopchal (240) by som nedokazal otocit nohami lebo to bolo fyzicky nemozne - testil som to so sedlovkou z dirtaku so sedlom vo vyske v ktorom by bolo. S 210-tkou skratenou o 10mm som o 8cm vyssie oproti dirtaku, stale to strasne vadi a je to neprijemne ale aspon viem sediac zaslapnut a posunut sa na biku bez toho aby som musel vstat zo sedla. A skor ako sedlo zavadzia zadne koleso.
Pisem "Za mna najdlhsi mozny zdvih sedlovky nemusi byt uplne najlepsia rada" cize nemas dovod reagovat tak ako reagujes. A pises o dvoch ludoch takze ak je na svete este jeden clovek ktory sa s tym moze popalit tak je lepsie mysliet i na to a vyskusat si to, aby sa nestalo ze si niekto nahodou vytiahne toho cierneho petra.
10.08.2022 - 23:03:44
00
Vy ste sa podla mna nepochopili, teda vrabc0 ivast-a. ivast nemysli, ze tam ma dat max sedlovku aku mu dovoli ram, nema tam dat 340mm lebo mu to ram dovoli, ale max dlzku co dovoli jemu, dlzke noh tak aby mal vysku sedla nastavenu ked slape a golier sedlovky bol uplne dole na rame. Cize max zdvih co mu dovoli, jemu ako jazdcovi, nie ramu.
Napr. vpravo 150mm sedlovka, medzera k ramu este 6cm, vlavo 210mm a bez vysunuteho "tela sedlovky" takze vyuzity max zdvih. Mensi zdvih ak by chcel usetrit gramy, alebo eura keby boli rozdiely v cene.
Príloha:
tele.jpg
tele.jpg 215.67 KiB thumb_up0thumb_down


Mozes pozriet napr. OneUp sedlovky a podla rozmerov si vybrat ten spravny zdvih pre teba ked si to pomeras.
11.08.2022 - 08:07:24
10
Praveze sme sa pochopili. Ja pisem o tom ze v pripade vlavo s vyssim zdvihom by som uz sediac na uplne zasunutom sedle neotocil nohami alebo nimi otocil s problemami ale v pravo s nizsim zdvihom by to uz bolo uplne v pohode. Samozrejme vysunute sedlo by bolo v oboch pripadoch v rovnakej vzdialenosti od stredu. Len som chcel upozornit na to, ze s coraz nizsimi ramami ktore pojmu coraz vacsie sedlovky je i o tomto dobre vediet. A ako s tou info nalozite mi je uplne jedno. Hlavne posolstvo bolo v tom ako sa vybera teleskopka, ze si treba dat pozor na viac veci.
11.08.2022 - 08:21:14
01
neviem ako vy ale ak mam pustenu sedlovku uplne dole tak nezvyknem sedieť, akože su pripady na nejakych trailoch, že po zjazdovej pasáži si aj šlape do kopca na ďalší zjazd ale tak to vyšlapem aj v stoji, popripade si sedlovku zase zdvihnem, potom slzas spustim a podobne

tiež by si mal pozrieť či ma miesto/priestor a otvory na vnutorne vedenie bowdenu k ovladaniu sedlovky alebo zvoliť vonkajšie vedenie (z fotiek vypada že by malo byť možne to viesť vnútrom rámu)
11.08.2022 - 09:32:37
00
Cize chces povedat ze ked jazdis cely den bikepark tak odmotnovane sedlo so sedlovkou si ani nevsimnes? Vsak uz len taka Kalnica aj ked si uplne odmyslim vlek na ktorom kazdy sedi v sedle a vlastne presedi vacsiu cast dna ako prejazdi, tak uz len ked sa chces trochu posunut ked si na rade na kotvu tak casto sedis a len spravis maly zaber nohami. Aj ked si pozries niektore DH-cky na svetaku kde maju rovnejsie useky tak tam vidis tych slabsich obcas sediet, oddychovat a zlahka pretacat nohami. Na treningoch urcite. Nakoniec ak by ho na DH-cku nebolo treba tak by ho na tie biky ani nedavali. Traily nejazdis stale na bomby takze obcas si v rovnejsom useku musis sadnut i ty, a urcite obcas popritom i pretocis par krat nohami. Nikoho nenutim sa tym co pisem zaoberat, ani na to mysliet. Napisal som to sem len ako info, netreba sa to snazit prekrutit a hladat dovody preco je to blbost. Proste su biky kde bude to sedlo nizsie ako je napriklad na tom stoicu v niektorych velkostiach cisto len sedlova trubka.
11.08.2022 - 09:52:36
00
pozri sa aky ma autor témy bajk, to nie je DHčko ani AM ale uplne zakladny trail ... autor asi nebude jazdiť Kalnicu ani trail parky ?
ja mam tiež len XC/Trail bajk a tel. sedlovku som kupil pre pohodlie na občasne zjazdy a na nejaký trail ... čize souhlasím s tebou ja som akurát napisal môj prípad, využitie a myslim si, že to využite bude veľmi podobné ako u autora témy
11.08.2022 - 10:10:08
00
neviem ako vy ale ja odpisujem na podobne otazky tak aby davali zmysel i ludom s rovnakym/podobnym problemom ktori danu temu spatne vyhladaju cize neodpisujem len tomu jednemu konkretnemu cloveku ale zamyslim sa nad tym co podobne este mozu ludia riesit a s cim sa mozu stretnut. Pokial je v mojej odpovedi nieco naviac alebo to nevyuzijete, nestretnete sa s tym tak to urcite mozete ignorovat
11.08.2022 - 10:23:03
01
No našlo sa tu veľa rád a odpovedí teda ?
Aby som to upresnil, jazdím len tak rekreačne, pre zábavu, žiadne bikeparky alebo pokročilejšie jazdenie.. Teleskopickú sedlovku by som rád mal preto, pretože sa mi ju nechce stále manuálne dávať hore, dole, schádzať stále z bicykla..
Preto som potreboval radu, akú veľkosť zvoliť. Z toho, čo som si prečítal je pre mňa fajn 150mm zdvih a sedlovku nedávať až na doraz, aby som vedel aj bicyklovať so sedlovkou sklopenou dole :)
Vďaka všetkým za rady ?
11.08.2022 - 11:23:59
01
Praveze to nie je az take uplne jednoduche. To dolezite co som pisal bolo to co bolo nad tou castou na ktoru ste sa vsetci zamerali. Oplati sa dva krat merat a raz objednavat. A ani ta cast co som pisal nemusi sediet prave na teba, vobec ti to nemusi vadit. Pisal som to preto ze i na to si je lepsie dat si pozor, nie preto ze automaticky objednas kratsi zdvih.

Najlepsie to je asi vidiet takze si poziciam takyto obrazok
cdn.shopify.com

Potrebujes taku sedlovku kde
- "D" je minimalne zasunutie sedlovky do ramu, cize minimalne D musis mat cele zasunute v rame
- "F" je maximalne zasunutie sedlovky do ramu, cize viac ako F do ramu nedas
- "C" je maximalna vyska v ktorej vies mat uchytene sedlo pri vysunutej sedlovke
- "B" je minimalna vyska v ktorej vies mat uchytene sedlo pri vysunutej sedlovke

Cize sa musis trafit zaroven medzi "C" a "B" tak aby si vysunute sedlo mal v pre teba spravnej slapacej polohe a zaroven aby si sa trafil medzi "D" a "F" tak aby si neprekrocil minimalne ani maximalne zasunutie sedlovky do ramu. Potom je ten "DROP" co je zdvih sedlovky a ten ti urci o kolko maximalne si vies znizit sedlo a to je to co ti pisali ze tu hodnotu je najlepsie mat najvacsiu.

PS: Minimalna vyska v ktorej vie byt v tomto pripade uchytene sedlo nad koncom sedlovej trubky je 33mm.

Pre predstavu potom mas taketo tabulky v ktorych to pozeras a vhodnu velkost zvolis
cdn.shopify.com
11.08.2022 - 12:05:56
00
Ešteže mám 8-pinu a nemusím sa trápiť takýmito vecami... :-D
11.08.2022 - 12:10:25
00
keyboard_arrow_up