Nehnuteľnosti, prenájmy nehnuteľností, akcie, akciové fondy, ETF fondy, dlhopisy, dlhopisové fondy, ... ?
Napriamo, alebo cez nejakého finančného poradcu, banku, investičnú spoločnosť, ...?
Sporíte si na dôchodok? Ako?
... atď, atď.
VYMEŇME SI NAVZÁJOM SKÚSENOSTI.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 9:08
vo februari planuje prikupit dalsie
osobne si nemyslim, ze investovat do zlata je to najlepsie. myslel som si to, kym som sa tomu nezacal trochu venovat. indexy ako S&P500, nasdaq a pod ti dlhodobo vynesu ovela viac nez zlato.
cena zlata:
Takze vlastne clovek bud casto strati, alebo sa o tom musi zaujimat viac, ako ked sa "nechce" zaujimat ze kam je vhodne investovat - a investoval by do niektoreho z lacnych index trackerov.
napr. ked som pozeral na "zelene" investicne fondy (veterne parky v severnom mori), tak vdaka poplatkom sa ich rocny vynos dostal z urovne porovnatelnej/rozumnej voci napr. S&P500 na nieco co pomaly ani nezarobi.
tým že si nedáš par hodín prace zistiť čo je broker, etf/akcie tak za tých 40r môžeš prísť o skoro 50% z celkovej sumy a to ešte neberieme do úvahy zdanenie (etf a akcie su oslobodené po 1r držanie)
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
iron.hide
porovnanie ceny zlata a akumulačného ETFka kopirujuci index S&P 500 na 10r horizonte.
Myslíš že o 40 rokov budú rovnaké podmienky aj pre tvoje investície a štát ich nebude chcieť zdaniť? Daňove zaťaženie v minulosti sa nerovná zaťaženie v súčastnosti a nepredikuje zaťaženie v budúcnosti. Apropo, ak to bude stále nad infláciu tak som svoj investičný cieľ splnil
trionq myslíš že to neviem, že nemám nič naštudované, myslíš že ani zrovna presne to video som si v minulosti nepozrel, aj iné, aj iné články a grafy, že mi moja kedysi obľúbená matematika nič nehovorí? Zrovna ja čo som urobil dávno najlepšiu investíciu v živote - do vzdelania?
"tak za tých 40r môžeš prísť o skoro 50% z celkovej sumy" to znie hrôzostrašne takto napísane, bóžinku, tak pasívnym ničnerobením zarobím namiesto 200k "len" 100k €, kvôli tomu si isto slučku na krk nedám
PS: Jasne ze sa podmienky mozu pocas 40r menit. Preto je vhodne sa o investicie starat a zaujimat, a prisposobovat okolnostiam. Cize presny opak "nechcenia". Ale to vsetko vies, takze tvoja vec ako sa rozhodnes.
Len taky detail, ak by ti v buducnosti stat zobral peniaze, ktore vlozis do tych podielovych fondov, tak zrejme nebudes na nule ale v hlbokom minuse, ze?
Jedine, ze by si si tam sporil peniaze niekoho ineho.
Inak super pristup, presne takychto ovcanov vlady potrebuju. Hotovy mokry sen "socialnych demokratov"
Apropo, hádam už nie v ďalekej budúcnosti za zruší daňové zaťaženie podielových fondov, ako je to už na stole. Pri zlej vláde bude skôr opačná tendencia - zdaniť každého aby bolo v štátnom rozpočte, takže by som sa moc netešil že ste od daní oslobodení
Kto má čas a chuť nech optimalizuje, ja som väčšinu času v práci alebo na biku.
PS: potrebujem jeden fond presunúť do iného a to je presne ten typ problému ktorý nechcem riešiť. Dajako to budem musieť vymyslieť a zavolať im. A na jednom mám otáznik, ako Európe som veril viac a furt nás tu zmieta jedna kríza za druhou. Ale očakávam rast a obnovu Ukrainy a hádam sme si svoje už odsrali…
Bodaj by si mal pravdu, vsetcia budeme radi.
Nechajme sa ale prekvapit Eernings callmy a prognozami firiem na dalsie obdobia. Ja to ruzovo nevidim hlavne co sa tyka firiem s vysokym zadlznenim, ktorych je vacsina. Podla mna sa pozrieme na urovne pred Covid krizou a tlacenim peniazi, cca. 3300
Mám nasledovné otázky :
1. Prečo banky neposkytujú sporenie s úrokmi 2% keď dávajú už hypotéky za 4% ?
2. Bude v roku 2013 inflácia v EU stále rásť ak sa vojna skonči do konca roku 2022 a Rusi budú splácať reparácie veľmi lacnými fosílnymi palivami ?
Veľký optimista....🤔