Skus si odpovedat na nasledujuce:
1) ako casto budem lietat (pises 2-3x do roka)
2) kam budem lietat a odkial (iba SAE a stale to iste letisko?)
3) aky typ vyletu to je:
- expedicia?
- byvam stale na tom istom mieste alebo vzdy ine mesto/iny hotel v meste
- je moznost uskladnit velke veci tam kde byvam; aky je poplatok za uskladnenie
- aka je preprava na/z letiska do pripadneho ubytovania

ked si skusim vycucat z prstu aka je asi tvoja situacia (odpovede na vyssie otazky), tak mi pride ze chodis iba/hlavne k rodine v SAE u ktorych byvas - i.e. nieje problem s miestom a ides stale na/z toho isteho letiska a prepravu mas "komfortnu" na/z letiska aj s pripadnou velkou batozinou. V tom pripade by som volil bud vyssie navrhovanu kupu poriadneho boxu, alebo kupu 2. bicykla. Vezmi si, ze 1 spiatocna letenka pre bike bude stat hocikde medzi 50-150€, takze aj slusny bike v SAE sa razom stava financne zaujimave riesenie.

Kartonovu krabicu by som v tvojom pripade na 99% neriesil kvoli nasledovnemu:
1) na letisku ti mozu (najskorej aj daju) vylozit/ukazat bike z krabice. Fakt sa ti nechce laborovat na letisku ako to tam vybrat a nasledne poskladat. Nehovoriac o tom ze kazda manipulacia s karton krabicou znamena o krok blizsie k jej smrti
2) kartonova krabica nieje pevna do lietadla - ked bude bike v takejto krabici, tak na nom moze skoncit "tona" dalsej batoziny a prakticke skusenosti su ze v krabici dojde skorej k poskodeniu ako v priehladnej folii.
3) v pripade cestovania inam, je mozne, ze natrafis na sposob dopravy kde ti nedovolia zobrat velku kartonovu krabicu, ale budes moct pouzit iba svoju/pozicanu spratnejsiu tasku ako navrhovane vyssie. Napr. europske rychlovlaky sem tusim spadaju (nemecke ICE, thalys, eurostar)

kartonove krabice/priehladne folie sa riesia ked ides fakt na najnizsi "1-razovy" rozpocet, nevadi ti poskodenie biku ktore skoro iste nejake nastane, alebo druh vyletu neumoznuje zobrat "profi kapsu" - odlietam z ineho letiska ako som priletel, idem "expediciu" (cykloturistiku) a nemam kde (za rozumne peniaze) uskladnit kapsu tak si nesiem foliu so sebou/dufam ze pri odlete najdem obchod kde mi daju staru krabicu...
08.02.2022 - 08:31:10
02
Navyse aerolinka sa bude vykrucat, ak sa bicykel poskodi, tak si najdu x dovodov preco nemal byt v obycajnej krabici ale obale na to urcenom. A odporucam si dokladne nastudovat v prepravnych podmienkach prepravu "sports equipment" mavaju tam aj uvedene v akom obale ma byt to ktore sportove nacinie, ake moze mat max. rozmery (sucet stran, s tym moze byt pri krabici dost problem) a vahu.

Dobre je si rezervovat sports equipment uz priamo pri rezervacii letenky, pripadne upravit uz existujucu rezervaciu. Vo vela pripadoch sa da takto usetrit velmi vela € za prepravu, ako ked tam na nu na letisku vyblafnes, ze mas bike a nedajboze v obyc. krabici :D Niektore aerolinky ti mozu pri checkine takuto batozinu bez rezervacie aj odmietnut.
09.02.2022 - 20:50:28
00
Tata1955 napísal:
Tiež som uvažoval napr. nad týmto. Ale do tej exotiky lietavam aj 2-3 krát do roka, tak by sami možno oplatil aj vlastný kufor. Alebo upravený kartón. Ešte je čas, tak sa možno pohrám s polystyrénovým jadrom a niečo "zmastím". Ale vďaka za tip.


Tento kufor mám, nepoužitý s náhradným zámkom, kupoval som ho kvôli tomu, že som šiel na HR a plán bol letecky. Nakoniec sa išlo autom a kufor bol len skontrolovaný a stojí v garáži smutne v kúte, takže možno by som ho za nejaký peniaz pustil do sveta ;)
10.02.2022 - 11:59:47
00
Ahojte, cestujem lietadlom do zahraničia len s príručnou batožinou. Môžem si do nej zbaliť kotúče a brzdové platničky? Zatiaľ som nedostal od rôznych liniek a letísk jednoznačnú odpoveď. Ak máte niekto skúsenosť alebo viete či sa to smie budem vďačný za odpoveď. Ďakujem.
02.10.2022 - 23:49:44
00
v platničkách nevidím problém, ale stavím sa, že ak človek za skenerom nebude driemať, tak s kotúčom neprejdeš
ak by bol kotúč zabrúsený, tak sa dá použiť ako nôž možno keby si ich mal v originál obale a ešte pred skenerom ich ukážeš, že niesu upravené, tak by šanca bola, ale nespoliehal by som sa na to
odpoveď vopred ťažko dostaneš, určite tam nikto ani netuší, ako kotúč vyzerá
03.10.2022 - 01:14:59
10
Tie kotúče by som neriskoval…teda ak nechceš cestovať bez nich. Niekde by možno teoreticky prešli, inde ti ich vyhodia a proste to neuhadas. Ja som mal kedysi problém aj s di2 batériou, ale nakoniec po dlhšej argumentácii prešla…
03.10.2022 - 07:17:12
10
Môžeš to risknúť, als musíš počítať s moznostou, že neprejdeš.

Ja som to riskol a prešiel som s kľukami, ale bol som veľmi odhodlaný o ne bojovať a zároveň uzrozumený s tým, že môžu aj neprejsť.
03.10.2022 - 07:29:23
00
Je to už dávno, ale na letisku vo Viedni som videl vitrínku s výstavou "čo všetko si ľudia chceli zobrať na palubu" a hneď na vrchu boli kotúče :)
03.10.2022 - 10:19:48
10
Tie platničky zoberiem ale kotúče nechám zatiaľ doma nebudem to riskovať. 🙂 Ďakujem za odpovede. 🙂👍🏼
03.10.2022 - 10:45:39
00
a keby si to nechcel ako prirucnu batozinu, tak by to bolo ako ?
nerypem - neviem :)
03.10.2022 - 11:19:14
00
Ja, keď cestujem s malou batožinou a beriem aj veci, ktoré nesmú na palubu, beriem si aj malú kapsu cez plece, dám do nej iba to, čo potrebujem na palube a aj malú batožinu dám na checkin. Niektoré nízkonákladovky to majú dokonca v cene letenky.
03.10.2022 - 11:24:16
10
A niektore to maju ako spoplatnenu extra sluzbu.

EDIT: naozaj zalezi od spolocnosti a od momentu kedy tu batozinu ides dat dole. Niektore to maju ako "bezstarostnu" sluzbu, takze to odovzdas a mas klud. Niektore naopak chapu bezstarostnu sluzbu tak, ze na batozinu nemusis cakat a beries si ju so sebou.

Plus sa este dokazu spravat inak ak je lietadlo plne a inak ak je poloprazdne - pri plnom je snaha dat co najviac do podpalubia kvoli kapacite a stabilite, pri poloprazdnom to vacsinou neriesia.
03.10.2022 - 11:30:22
10
KinDo napísal:
a keby si to nechcel ako prirucnu batozinu, tak by to bolo ako ?
nerypem - neviem :)

Ak som dobre pochopil otázku tak moja odpoveď je že mi tie veci berie do zahraničia môj šéf a dal mi vedieť že batožinu berie na palubu. Tak nechcem mu rozkazovať aby si dal batožinu dolu 😀 takže je to komplikované a som rád že mi zoberie aspoň niečo 😀
03.10.2022 - 14:07:33
10
Ozaj a prečo práve kotúče a platničky? Oplatí sa Ti to riešiť?
03.10.2022 - 16:17:59
00
Áno oplatí,lebo žijem v južnej amerike a asi všetky komponenty sú tu tri krát drahšie ako u nás. ? a samozrejme si sem od nás nosím aj iné veci len teraz budem potrebujem zrovna toto. ?


Inak mi práve odpísali na mail zo Schwechatu že dané komponenty sa nenachádzajú na zozname zakázaných že si to môžem zobrať na palubu. Ale nebudem to riskovať dám si kotúče priniesť nabudúce ?
03.10.2022 - 17:06:15
00
keyboard_arrow_up