Danove podvody maju celkom slusne sadzby. Prijemca zasielky ako aj odosielatel platby je identifikovatelny.

Neviem, ci tento pripad zrovna naplna skutkovu podstatu danoveho podvodu.
Kde konkretne dojde k danovemu uniku?
04.10.2022 - 07:00:19
00
Dovezies tovar bez DPH a nasledne nepriznas/neodvedies DPH, ak nemas narok na odpocet. Plus podvedena firma (falosny dovozca) by si mohla narokovat skodu za zneuzitie firemnych udajov.
04.10.2022 - 07:14:40
03
No ja som donedavna musel posielat potvrdenie o VAT ked som nakupoval u noveho dodavatela v zahranici takze to este funguje len ma tu prekvapilo ze si tu pisete ze staci canyonu poslat VAT cislo a oni su s tym Ok a hned vystavuju fakturu
04.10.2022 - 08:08:55
00
No ja som donedavna musel posielat potvrdenie o VAT ked som nakupoval u noveho dodavatela v zahranici takze to este funguje len ma tu prekvapilo ze si tu pisete ze staci canyonu poslat VAT cislo a oni su s tym Ok a hned vystavuju fakturu

Uz roky to funguje, ze ako kde. Niekde stacilo poslat DIC, niekde naskenovanu karticku, niekde im stacil nazov firmy a oni si to dohladali asi sami.
Navyse uz som sa stretol aj s tym, ze kreativna uctovnicka z CZ firmy mi odmietala vystavit fakturu bez DPH, pretoze ako tvrdila tovar som nemal urceny na dalsi predaj, ale osobnu spotrebu (neslo o bicykel).
Po zmene uctovnicky uz s danou firmou nemam ziaden problem;o).
04.10.2022 - 08:26:53
00
Podvody s nákupom akože na firmu bez DPH sa robia dlhé roky, najmä autá a podobné drahé a dobre predajné tovary. Roky som pre jednu firmu riešil kúpu a dovoz nákladných áut, bežná prax je že si sami overia či je kupec zo Slovenska naozaj reálna firma, či je platca DPH (voľakedy to robili telefonicky niekde u nich na finančnej správe, teraz online a aj keď ste riadny platca DPH väčšina si dá podmienku platby komplet vrátane DPH a po dovoze a prihlásení na naše značky treba poslať mail s kópiou TP kde je jasne vidno dané vozidlo prihlásené na toho platcu DPH komu predalo. Následne vráti predajca DPH prevodom. Volajú to že kaucia vo výške DPH. Toto som absolvoval desiatky krát. Dôvod je jasný, lebo sa tam hromadne nakupovalo akože na firmu ktorá je platcom DPH takže logicky bez DPH, a bazárnici a iný šikovný predávali autá fyzickým osobám bez prihlásenia na nejakú firmu, zisk mali minimálne na podobnej úrovni ako dph.. jasné že sa na to príde, vymožitelnosť práva je u nás a na západe dosť rozdielna, čo som počul nemeckých predajcov keď sme o tom debatovali väčšinou to končí tak že nemecký predajca musí doplatiť DPH a má čistú škodu, slovenská firma ktorá je platca DPH a akože kúpila ani nevie že niečo kúpila, splnomocnenia od konateľa sú falošné.
04.10.2022 - 08:59:17
01
A zabudol som ešte toto. Neviem ako Canyon, ale veľa predajcov ak je kupujúci platca DPH v inom štáte, odmieta poslať tovar na inú adresu firmu je sídlo firmy podľa OR (potenciálne problém ak je iná adresa v OR a iná adresa prevádky prípadne pobočky). Dokonca aj keď robíte objednávku a kontakt je iná ako mailová adresa čo sa aspoň tvári ako firemná tej firmy na ktorú chcete faktúru, tak môžu mať problém. Alebo požadujú platbu prevodom z firemného účtu a podobne. Canyon asi ešte nezažil povinné doplatenie DPH za akože zahraničnú firmu, najneskôr vtedy sa u nich celý proces objednávky a predaja platcovi DPH do zahraničia sprísni.
04.10.2022 - 09:12:19
02
no ved toto mi pride take naivne ak to robia len tak hop sup posli VAT a tu mas FA
04.10.2022 - 09:44:21
00
No napr aj bike discount to nejako dodatočne tuším neoveruje. Zadal som firemné údaje a v objednávke mi hneď odratalo DPH. Nemusel som nič posielať.
04.10.2022 - 11:31:15
00
no ved toto, to si tam naklikam co chcem, zaplatim a jediny pravy udaj bude telefonne cislo pre kuriera
to sa mi nejak nezda
04.10.2022 - 11:33:08
00
Dodávateľ v krajine X (člen EU) si klikne na https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/#/vat-validation , zadá krajinu odberateľa a jeho VAT number (u nás IČ DPH). Aj je dané IČ DPH registrované, je to o.k., fakturuje bez DPH. Na konci mesiaca (štvrťroka) podá na svojej správe daní súhrnný výkaz (u nás, inde sa to volá možno inak), kde sú uvedení všetci zahraniční odberatelia a sumy ich nákupov. Tým sa jeho zodpovednosť za DPH končí.

Na príslušnej správe daní sa to premieša a roztriedi (nie fyzicky ale počítačovo) a na slovenskú finančnú správu prídu súbory zo všetkých finančných správ EU, v ktorých sú roztriedení odberatelia a hodnoty ich nákupov od jednotlivých dodávateľov za dané obdobie.

No a nakoniec sa na finančnej správe porovnajú údaje v daňových priznaniach DPH s údajmi, ktoré prišli z cudziny. Pri určitej nezrovnalosti, ktorej minimálnu výšku daniari neprezradia (možno niekomu áno) im počítač zapíska, že je problém. Problém pre odberateľa, prečo DPH na vstupe nepriznal. Samozrejme, vie sa, aj od ktorého dodávateľa tú DPH nepriznal. No a keďže daňové doklady sa uchovávajú 10 rokov, nie je problém zistiť u dodávateľa, komu s daným IČ DPH v konkrétnom období čo dodal, kto objednával a na akú adresu išla zásielka. Toto je samozrejme problém odberateľa - ten sa musí vyviniť, že jeho IČ DPH bolo zneužité.

Napísal som to dosť zrozumiteľne, aby aj potencionálny daňový podvodník pochopil, že na neho prídu?
04.10.2022 - 14:55:49
08
Čaute ešte by som sa chcel opýtať že ako to je so zárukou na rám či platí tých 6 rokov aj keď kupuješ bez VAT?? A treba aj na canyone registrovať rám či nie??
07.10.2022 - 16:15:52
00
Kupujes ako B2B, takze zarucne podmienky si je nutne preverit.
07.10.2022 - 23:18:41
00
keyboard_arrow_up