Kúpil som si dávnejšie úplne základný hardtail hlavne na cestu do práce ale začalo ma to baviť natoľko, že som postupne na ňom začal vymieňať všetko, až som sa pristihol pri tom, že pôvodný je na ňom už iba rám. Je to teraz celkom raketa a jediné čo neviem ovplyvniť sú kolesá na rýchloupinák. Premýšľam čo to znesie. Bajk je už naozaj súci aj na traily a ťažší terén, geometriu má tiež na to dobrú ale nerád by som sa zabil na tom, že mi odletí koleso. Mám ledva 80kg takže nie som žiadne hovado ale aj tak a bojím na tom skákať alebo dať tomu trochu na prdel. Zopár zahraničných článkov som o tom našiel ale rád by som poznal aj váš názor, poprípade nejaké skúsenosti z minulosti (dnes už nečakám že niekto pôjde do bike parku na QR oskách ako ja).
Dík za postrehy
zadná QR oska nieje až taký problém, môj kamarát dlhé roky jazdil na HT zadnej QR oske a to aj skákal, chodil bikeparky atď, a stále je medzi živými
https://www.youtube.com/watch?v=9ZCSaYIo8Ec
Koleso ti ale na QR neodleti, ak to upnes poriadne, pedna vidlica ma dokonca uchyt tak, ze aj uvolnena QR nevypadne z uchytov, je tam zliabik.
QR by sam o sebe nemal fungovat ako "oska" ktora nesie bicykel (a jeho uzivatela). Je to len kus dratu, ktory stiahne lavu a pravu vidlicu k sebe a tym mechanicky zosvorkuje osku kolesa (niekedy cez locknuty) k prednej/zadnej vidlici. Ohnute QR osky by som si skromne tipol su sposobene nejakym inym problemom.