Tak som si narýchlo našiel: napr. enduro motorka Yamaha wr125x za 4200 euro váži 137 kg. Cena: 31 euro/kg. A napr. enduro bicykel Canyon Spectral AL stojí 2000 euro a váži 13 kg. Cena: 154 euro/kg.
Produkty sú porovnateľné. Dve gumové kolesá, hliník, podobné použitie, takže neporovnávam jablká s hruškami. Na motorku treba určite omnoho viac práce na jej vyhotovenie ako na bicykel.
Napriek tomu kilo bicykla je 5x /500%/ drahšie ako kilo motorky.
Myslím, že kamarát Fero má pravdu.
posledný komentár: 24. 3. 2023 o 3:04
posledný komentár: 13. 6. 2012 o 21:14
Zaujalo ma toto z diskusie:
"MikeAzBS (1 days ago) $14,333 USD. The Foxy Carbon XR is $9400. So you're telling me the motor and battery cost 5 grand?"
ak dobre chapem, ten clovek porovnal tento ebike s existujucim nie ebikom, ktory je rovnaky a rozdiel mu vysiel 5k. Ja som zobral ten lacnejsi R (nie XR), pozrel som bajky a cenovky u nas a tie som napisal.
Rozporujes, ze su rovnake /pre ucely porovnania ebike/non ebike ceny/. Ok, ram samozrejme nemoze byt uplne rovnaky, kedze je tam motor /zadna stavba ale vyzera byt rovnaka, zdvih tiez/. Ale ked sa blizsie pozries na ram, tak su rovnake, okrem modifikacie pre motor/baterku. Uznas dufam, ze nie je dovod, aby ten ram stal nejako vyrazne viac, co je pointa celeho prispevku.
Pozrel som aj letmo na vybavu, tak ebike ma lacnejsie kluky, vidlica vypada rovnaka podla specs, ma lacnejsi tlmic /velky rozdiel to ale nebude/, ebike ma drahsie naboje, asi aj celkovo kolesa lepsie, ale to nejaky extra velky rozdiel imho nie je. Ostatne veci som nepozeral, nepodstatne. Cize vlastne ebike celkovo je este zda sa lacnejsi v komponentoch a rozdiel v tom, ze ma motor este vyraznejsi. Mne to teda vychadza, ze som chapal celu problematiku predrazenia o motor a baterku spravne.
debilny priklad ...
spravny by mal byt:
v tom istom šenku stoji dvojite espresso 1,50€ a male espresso s mliekom 4,00€ (obe ceny už konecné, s marzou šenkára, nie ako v tvojom priklade kde miesas jablka s hruskami)
co je kua na tom mlieku take drahe alebo ake zvysene naklady na predaj kavy s mliekom sú, ze je tam taky rozdiel v cene, zvlast ked este aj káva je slabsia ?
Budem tu teraz pridavat viac linkov na tieto nehorazne predrazene bicykle, lebo sa s nimi teraz vrece pretrhlo.
https://www.mtbiker.sk/video/126254/video-je-bicykel-za-viac-ako-10-000-dokonaly-giant-tcr-advanced-sl-0.html
prispevky od vyrobcov, distributorov, predajcov, atd. su irelevantne.
Ale to sa bohuzial neda.
prispevky od vyrobcov, distributorov, predajcov, atd. su irelevantne.
Ked teda z tejto diskusie vylucime kazdeho, kto ma skutocnu predstavu o tom, co vyroba/preprava a predaj bicyklov naozaj obnasaju, tak dostaneme co? Preteky v dojmologii?
Hlupy je ten, co vie vyrobit a predat? Alebo ten, co vie zarobit a kupit?
Bez ohladu na to, ci na to ma, alebo nema.
/A teraz cakam otazku, ze co si predstavujem pod pojmom "nehorazne"/
To si musi spocitat a pochopit kazdy sam. Ked to nedokaze a kupi si ho, je hlupy. /alebo marnotratny ?/
Marnotratny= nerozvážne utrácajúci peniaze
Ziadna dojmologia,
predstava, ze vztah medzi vyrobcom, predajcom a kupujucim je harmonicke bratrickovanie je naivne.
To len masivne marketingove masirovanie sa nas o tom snazi presvedcit.
/a to nie len pri bicykloch/
Ale trochu zabudas, ze tato celosvetova "marnotratnost" tiez spoluvytvara novy kapital, prispieva k vedecko-technickemu pokroku a novym objavom, zamestnava ludi, plati dane... ale chapem, to je uz nad ramec bezneho chapania.
A ak niekto nechce podľahnúť “masívnemu marektingovému masírovaniu”, ergo nebyť podľa Teba “hlúpy a nekupovať nehorázne predražený bicykel”, má predsa slobodnú možnosť kúpiť si rám a komponenty, ktoré nepovažuje za drahé resp. predražené, a postaviť si bicykel podľa svojich predstáv.
“Márnotratnosť” je pomerne vágny pojem, a narábať s ním treba opatrne, keďže a priori vyjadruje Tvoj vzťah k nákupným rozhodnutiam iných spotrebiteľov. Maj na pamäti, že to, čo Ty považuješ za márnotratnosť iných ľudi, vidia oni sami ako splnenie túžby, potreby, prípadne len číročistý rozmar. Ale, kupujú si to za svoje peniaze, nie za Tvoje, preto s konceptom márnotratnosti opatrne, obsahuje v sebe skrytý odkaz odsudzovania a posudzovania iných.
Skutočne neviem povedať, čo všeobecne robí na svete väčšiu zlobu v medziľudských vzťahoch, či márnotratnosť tých, čo chcú a majú, alebo frustrácia tých, čo chcú a nemajú. Toto myslím všeobecne, nie konkrétne, teda neber to nijako osobne
Ale sak dobre pises, s vecsinou /nie vsetkym/, co si napisal s tebou suhlasim.
Kazdy ma na vyber. Nech si kupuje kazdy co chce, ja nikoho neodsudzujem, iba popisujem dany stav.
Ked je niekto "marnotratny", je to jeho vec.
Rozoberat tu nehorazne /neprimerane/ ceny z ekonomickeho hladiska je nad ramec moznosti tohto fora.
Skoncili by sme pri filozofickych temach, a to nechcem.