CraObs - a aky je to podiel? Dam ti priklad 2 konkretne technologie:
1) CO2 zachytavanie - zo vzduchu sa tazi CO2 a mozes ho napr. ukladat (CO2 capture + storage), alebo s nim mozes robit nieco ine -->
2) water-gas shift - z CO2+H2 vyrabas CO - priemyselny superplyn, vyrobis z neho uhlovodiky ake chces.... napriklad palivo, ktore si ulozis do zasobnika pri prebytku elektrickej energie (ktorou vyrobis H2, a pripadne pohanas cely proces), a pri nedostatku elektriky sa tato facility prepne do modu elektrarne (tzv plynova elektraren ktora ako iste vies je super na stabilizaciu siete) - a vyprodukovane CO2 si zase zachytia aby ho nemuseli narocne tazit z atmosferickeho vzduchu - a ze po europe mame uz dnes, toboz o 10-20r dost starych uholnych a inych tepelnych elektrarni na fosilne paliva, ktore principialne na taketo veci mozu byt vyuzite....

a napr., ja som dost zvedavy, ci/ako/kedy sa podari dostat napr. tzv perowskite alebo quantum dots solarne clanky na komercnu uroven - specialne pri prvych, ich vyvoj je enormny, https://www.energy.gov/sites/default/files/styles/full_article_width/public/2021-03/NREL%20Cell%20Efficiencies%20Chart.png?itok=mJws2Y-m , a co je zaujimave, tieto dokazu dobre zuzitkovavat aj difuzne ziarenie (cize pod mrakom, v tieni...).

a pravdaze, vyvija sa kopa dalsich veci, napriklad je vydobitkom poslednych rokov ze mozme jednoducho ficat DC vysoko-napatove vedenia, a mozno zasa raz budeme prechadzat na DC z AC... V autach spalujeme cenne suroviny s uzitocnou ucinnostou ~15%?, zatial co by sme ich mohli palit zrejme s ~2+ nasobnou uzitocnou ucinnostou v modernych elektrarnach + teplo zdarma....

Nehovoriac o tom, ze - kolko ludi co pouziva klimu poznas? V autach, domoch, kancelariach, obchodoch,.... A teraz - kolko ludi poznas co ma taku istu technologiu, akorat troska inak nastavenu - tzv tepelne cerpadlo - a pouziva ju na vykurovanie s potencialne taktiez aspon 2-nasobnou ucinnostou oproti kotlu?

cize, kolko bude ten podiel ktory takto mozu pokryt? 1-5-10-30%?
10.12.2022 - 10:50:11
00
No neviem. Fakt ze rano vyjde slnko je jednym z najstabilnejsich dejov na svete. Je na nom zalozeny a zavisli aj vsetok zivot na planete. Preto boli civilizacie take vysrate, ked raz za xy rokov prislo parminutove zatmenie. Staci na strechy naplacat fve panely a tie elektroauta uzivime aj bez atomiek. V zime zatial nie, ale casom aj to pride
10.12.2022 - 11:08:30
00
stanos4 kde sa to vyuziva, kolko MW energie v EU je aktualne? kto to vie zrealizovat (na kluc), za ako dlho?
to su tie vizionarske plany, ale realita zaostava :| a to je ten problem uradnikov
cokupit to je prave tej jednoduchy pohlad.. slnko sice vyjde ale kolko ti kedy da energie netusis.. a potom sa atomke oplati financne viac nevyrabat nez vyrabat, resp na poskytovani regulacii zarobi viac ako na vyrobenej energii.
10.12.2022 - 12:10:48
01
CraObs napísal:
lenze OZE mozu mat na trhu len isty podiel kvoli svojej nestabilite a nespolahlivosti.
o vela veciach rozhoduju uradnici od stola na zaklade cisel bez toho aby mali povedomie ako sa suvisiace veci spolu ovplyvnuju..
a z toho ako doteraz veci funguju a menia sa, ze 5min po 12tej, tak riesenie budu akurat tak restrickcie. tak ako ma madarsko teraz palivo na pridel (a uz tu stranu ci dve padlo ze tak budeme mat vsetci :D) tak bude aj elektrina na pridel, resp nebude sa nabijat huj buj :)
ale to zas potom snad konecne pomoze tomu naozajstnemu rieseniu, ze sa bude muset zmenit myslenie a spravanie ludi


Hej, hej, to všetko platí. Dnes. Zajtra. Pozajtra.

Bavíme sa však o budúcnosti 10-20 rokov. Oveľa rozvinutejšie technológie, iné pravidlá a zákony a ich vymáhanie, iné povedomie populácie. Svet je vo vývoji klimatická kríza nás tlačí k stene :-) .
10.12.2022 - 12:27:20
00
CraObs napísal:
stanos4 kde sa to vyuziva, kolko MW energie v EU je aktualne? kto to vie zrealizovat (na kluc), za ako dlho?
to su tie vizionarske plany, ale realita zaostava :| a to je ten problem uradnikov
cokupit to je prave tej jednoduchy pohlad.. slnko sice vyjde ale kolko ti kedy da energie netusis.. a potom sa atomke oplati financne viac nevyrabat nez vyrabat, resp na poskytovani regulacii zarobi viac ako na vyrobenej energii.



co myslis kde sa vyuziva? carbon storage (a capture) robime uz dnes - vola sa to zasobniky plynu (a plynove potrubia) :D

vsetko zvysne je uz nasadene, akorat nie dostatocne, ale sak neboj, aj na svk ktore ma odpor k napr. solaru sa za posledny rok/rok a pol narastly predaje solarov o stovky percent tusim. Tepelne cerpadla tak isto. Zrazu to zacalo vychadzat aj ludom ktori este doslova par dni pred tym hovorili aka je to kravina a nikdy sa to nesplati, a dnes uz maju solar na streche :D
10.12.2022 - 12:58:23
00
jaroh - ved toto.. jako ja budem rad ked sa budem mylit.. ale o klimatickej krize sa vravi uz velmi dlho, na summitoch sa tajtrlici postazuju, potlapkaju po pleci, prislubia si a to je vsetko.. zmena v pristupe ziadna :)
ked sa clovek pozrie kde sme chceli byt pred 10-20 rokmi a kde sme naozaj teraz tak "vase" vizie o 10-20 rokov, sorry, ale fakt vidim skepticky.
rovnako za mna narazi elektromobilita, myslienka a zamer super, ale ide prilis v predstihu k suvisiacim veciam v masovom pouzivani.
nemci po fukusime si naplanovali odstavit atomky a chceli ich nahradit obnovitelnymi zdrojmi.. na kolko % plnia po 10 rokoch plan? nastavali rychlo plynovky aby mohli vobec svietit. a to su nemci.
stanos4 no ano, ludia sa s fotovoltikou zblaznili po ukrajine ked bola vysoka trhova cena a vsetci blaznili o 500% zdrazeni, tak im vysla kalkulacia navratnosti do par rokov.. teraz ked si to prerataju uz by do toho tak iniciativne nesli :) (ale ja ju planujem tiez, ale teda nie s vidinou navratnosti a uspory)
+ nevravim o rozdielnych podmienkach virt. baterii na ktorych to cele financne stoji a pada co sa tyka navratnosti
10.12.2022 - 13:05:01
03
Praveze za tie roky mame velmi presne zmapovane, kolko kde slnko svieti. Su na to aj mapy https://www.eco-byvanie.sk/solarna-energia-solarna-mapa-pre-dom/
Greendeal bol v eu schvaleny davno pred vojnou a jeho cas sa krati. Vojna to vsetko len urychlila. A imho rus tu vojnu spustil aj preto, lebo si myslel (asi ako aj ty) ze bez jeho ropy a plynu sa nezaobideme. Tak rychlo vyuzil poslednu sancu, kedy nas chcel cez energie drzat v sachu, ale zda sa, ze neskoro. Vojna to vsetko len urychlila a paradoxne nam pomoze, lebo uz skutocne iba mentalne znevyhodneni nechapu, ze spoliehat sa na energonosice z tretich krajin z druheho konca sveta nie je cesta.
Naopak placnut si na strechu fve, tepelne cerpadlo a nejaky krb znamena, ze aj keby nam rozmlatia pol krajiny ako UA alebo nam atomky exnu tak ako francuzom, ja aku taku elektrinu aj teplo stale mam. Nemusi to byt 100% spotreby 100% casu, aj 70/70 je stale lepsie ako nemat nic.
10.12.2022 - 14:09:00
02
ale takto to presne nefunguje, potrebujes tvrdy zdroj v sustave aby si ju udrzal.. sak ak chces experimentovat drbni si panely na strechu nepripoj sa do siete a funguj ;) za rok nam napises vysledok
keby nas rus chcel vytrapit tak stopne aj uran nie len plyn a ropu, to vieme zohnat inde relativne lahko a rychlo :)
poschvalovane a naplanovane mame kade co, to hej.. ale realita tomu nezodpoveda
10.12.2022 - 14:45:22
01
A na sk ci v eu snad tie tvrde zdroje nie su? Ci zase to stare zname vsetko alebo nic? Bud mi musi pokryt fve 100% spotreby, inak nema zmysel? No nemusi. Vola sa to energeticky mix a jeho podstatou je mat zdroje diverzifikovane a idealne v takom mnozstve, aby si ich vedel podla potreby a momentalnej cenovej vyhodnosti zapinat/vypinat.

A co sa tyka toho uranu, ked rus planoval vojnu urcite mu slo skor o tlak na nemcov, ako nejake zaprdene slovensko

"20% of EU uranium imports come from Russia

More precisely, they are in two reactors in Bulgaria, six in Czech Republic, two in Finland, four in Hungary and four in Slovakia."

Eu sama chcela rusky uran zabanovat v ramci sankcii, ale hadaj kto bol proti. Ale neboj sa, snad nepotrva dlho a vykasleme sa im nan.
10.12.2022 - 15:37:55
10
btw, až skončia zmluvy prejdu na dodavky aj dalšie krajiny.. https://www.teraz.sk/ekonomika/palivo-pre-cesku-jadrovu-elektraren/626318-clanok.html
10.12.2022 - 19:03:45
00
uz som nechcel reagovat lebo to je hrach na stenu, ale tak na zaver.
hore vymenovane krajiny beru hotove palivo.
westinghouse uz palivo v temeline mal a tak trochu bananovateli :) snad sa poucili.. pracuje sa aj na palive pre "nase" vver440 ale kym sa zlicencuje a moze zaviezt to bude aspon 5 rokov.. CEZ maju aspon zasobu na 3 roky dopredu, nase SE beru z roka na rok, takze mame vacsi problem (sak na jar zas poleti lietadlo)..
Francuzi robia palivo made in EU z komponentov mimo EU (z velkej casti od rusov) takze z blata do kaluze..
a westinghouse to bez ruskych zdrojov tiez nezvladne pokryt (aspon nie hned)
takze toto odstrihnutie bude este komplikovanejsie ako plyn a ropa.
10.12.2022 - 19:22:30
00
google hovorí niečo iné
"Where does France get their uranium from?
As France itself has limited uranium reserves (primarily concentrated in Limousin, Morvan, Fore-Madeleine in the Central French massif and the Vendee regions of the country), most of the country's uranium needs has been met mainly from Africa, in particular, its former colonies."

zo srandy som sa spýtal aj chatgpt

Prílohy:

sds55dsdsss.jpg
sds55dsdsss.jpg 27.44 KiB thumb_up0thumb_down

10.12.2022 - 19:36:10
00
Jaroh napísal:
Bude to fungovať. Netreba to totiž posudzovať z dnešného hľadiska, elektrické autá vrátane nákladných tu ešte dlho nebudú. Ale v priebehu 10-15 rokov, možno už skôr, s vysokou pravdepodobnosťou e-autá budú hrať (medzi novoregistrovanými) výrazný vplyv a do tej doby všetky tieto prevádzkové problémy vyriešime. ...

No za 15 rokov osobné auto so spaľovacím motorom zaregistrovať nebude dať a elektrické autá budú tvoriť 100% registrácií. Dokonca už za 12 rokov. A nie som taký optimista, že "sa to" vyrieši. Som fanúšik EU, ale rozhoduje o tom europarlament. Pozrime aké odborné skvosty sme tam poslali mi. Ďuriš, Šimečka nehovoriac Uhrík, Radačovský... A tak vyzerá celý europarlament. Dnes sa nové bytovky projektujú s parkovacími miestami a nabíjačkou. Ale čo staré bytovky? Ja v bytovke žijem. Elektromobil sa dnes oplatí, keď sa nabíja doma cez wallbox. Neverím, že za pár rokov rozkopú všetky mestá, dediny a pritiahnu každému majiteľovi nabíjačku. Nehovoriac o tých, čo parkujú na ulici. Nabíjať elektromobil na verejnej nabíjačke je často oveľa drahšie ako jazdiť na benzín. Tiež to dlho trvá. Plus sa bude musieť nejako vyriešiť spotrebná daň. Dnes sa za spotrebovanú elektriku pri nabíjaní elektromobilu neplatí. Už sa začali rušiť dotácie na nákup elektromobilov. Spotrebná daň bude nasledovať.
Nehovoriac, že už dnes je problém s elektrickou energiou, keď sa zamračí alebo prestane fúkať. Práve dnes to je aktuálny problém. Čo bude v roku 2035? Som fanúšik elektromobilov aj EU, ale toto je celé jeden veľký nezmysel. Zatiaľ tento ekoteroristický nezmysel viedol k tomu, že automobilky prestávajú vyrábať malé úsporné autá. Oplatí sa im vyrábať drahé elektromobily a veľké drahé SUV so spaľovacími motormi. A naozaj to skončí tým, že za 12 rokov si obyčajný človek nekúpi nové auto.
10.12.2022 - 23:12:23
00
taka technicka otazocka - nieje to nejak tak nahodou ze to ze vyrabat male auta s malou spotrebou sa nevyplati dosledok lobbingu prave tych automobiliek ked vyrokovali nastavenie pravidiel tak aby to bolo prave vyhodne pre tie velke auta?
10.12.2022 - 23:16:06
00
Joe verim, ze za tych 15r si aj ignorant ako ty o problematike nieco nastuduje a prestanes placat sto krat vyvratene nezmysly. Aj v tomto vlakne mas napisane co bude s nabijackami aspon 20x. Ale zopakujem:
Elektromobil ma sice 4 kolesa a zatial aj volant ako spalovak, ale nie je to spalovak. Tak isto ako horiaci gril nie je mikrovlnka. A preto treba s oboma zaobchadzat trochu inak, aj ked vo vysledku sluzia na to iste.
V prvom rade treba pri ev zabudnut na tankovanie. Bude sa nabijat. Vtedy ked stoji, co je v priemere tak 23h denne. Doma, v robote, pred obchodom, v principe vsade kde je elektrina.
NIE rychlonabijackami. Tie su nudzovka a robia sa dnes skor kvoli marketingu pre hlupakov, ktori si za boha nevedia predstavit nic ine ako cerpacky, kde prides a za 3 min natankujes plnu. A este pre papagajov ktori si nevedia predstavit, ako potiahnu svoju kazdorocnu triumfalnu jazdu na chorvatske pobrezie.
Nabijat sa bude vsade, nizkymi prudmi, dokonca s ohladom na co najnizsiu aktualnu cenu elektriny. Clanky o tych nabijackach som tu uz daval.
11.12.2022 - 08:20:52
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up