Joe70, myslel som obdobie 2030-35, nejako som to zle spočítal :-) Navyše môžeme predpokladať rôzne prechodné obdobia, výnimky, posuny, ale podstata ostáva - ak najneskôr niekedy v 2050-2060 nezastavíme nadprodukciu skleníkových plynov, tak sme ako civilizácia (o storočie-dve) skončili. Fyzika skrátka nepustí, to iba poslanci NRSR a dezoláti na internetoch si myslia, že môžu hlasovať aj o fyzikálnych zákonoch :-) .

Napriek tomu, čo píšeš, ja som v tomto technologický optimista. Možno preto, že slovenské pomery sledujem naozaj minimálne - a keď vidím, o čom je tu debata, tak je mi z toho grcno. Tu riešime Plavčana a žiadna slovenská univerzita nie je ani len v prvých stovkách technologických univerzít, vo zvyšku sveta zatiaľ riešia kvantové počítače. V normálnych európskych krajinách sa technológie a pravidlá, potrebné na prežitie civilizácie, riešia veľmi intenzívne aj v súkromnom a aj vo verejnom sektore, vrátane akademického. A zrejme si to na prvý pohľad neuvedomujeme (lebo namiesto dôležitých vecí sledujeme, či Borguľa zostrelí Mikulca a čo bolo na večeru vo Farme), ale ten pokrok sa deje. Pomalší, ako treba, ale oveľa rýchlejší, ako na Slovensku. V oblasti mobility nejde pritom iba o technologický pokrok (najmä zvyšovanie energetickej hustoty batérie, rozvoj OZE vrátane riešenia ich nestability a pod.), ale aj o pokrok spoločenský - dobrým príkladom je neustála snaha o (logistické aj legislatívne) zvyšovanie kvality verejnej dopravy, vytláčanie áut z miest, masívna podpora pešej a cyklistickej dopravy v mestách atď. To všetko nie sú výmysly nejakej liberálnej slniečkárskej hlavy, ale viac či menej vedomé úsilie vyspelých spoločností znížiť podiel individuálnej automobilovej dopravy na prepravnej práci a teda v kontexte témy, v ktorej sa nachádzame, aj o zníženie logistickej a produkčnej náročnosti individuálnej elektromobility. Kritická väčšina slovenskej spoločnosti - možno aj vďaka katastrofálnemu všeobecnému vzdelávaniu za ostatné desiatky rokov - toto vôbec nevníma a si to neuvedomuje. Je to pozitívne varenie žaby. Je jasné, že dnes nevieme odhadnúť technológie, ktoré tu budú o 5-10-15 rokov, môžeme iba predpokladať ich dopady.
Našťastie dnes už vývoj na Slovensku je determinovaný Európskou úniou a nie našimi potrimiskármi v politike, takže sme síce zaostalí, ale skôr či neskôr nás ten pokrok dobehne, i keď sa mu dosť úspešne bránime. Ak sa napríklad ukáže, že naozaj bude treba rozkopať ulice a vytvoriť vhodnú sieť nabíjacíc bodov, tak to bude jedna z tých jednoduchších úloh, ktorá nás v tomto čaká. Teda ak nás predtým ešte Fico nestihne hodiť do náručia Ruzka.

Mimochodom, z hľadiska odbornosti by som o Európsky parlament neobával - jeho plénum je pri prijímaní zákonov iba finálny krok zvyčajne niekoľkoročnej práce vo výboroch a tá vychádza nielen z politických záujmov frakcií a strán (ktoré samé o sebe majú expertné tímy), ale aj z odbornej práce expertov, univerzít, firiem, agentúr. Navyše, prijímanie európskej legislatívy ani zďaleka nezávisí iba od EP, ale ultimatívne aj od Európskej komisie a od členských štátov. To, že pritom Slovensko nemá v podstate žiadne expertné slovo (česť výnimkám) neznamená, že legislatíva sa nepripravuje na základe odbornosti - podobne ako v EP aj v EK a samozrejme aj v Európskej rade sa rozhoduje aj na zákalde politiky, aj na základe odbornosti.

Aby som však tak veľmi nehanil Slovensko, tak vidím v tomto smere aj pozitívne veci. Napríklad spôsob, akým sa pripravil Plán obnovy a odolnosti a jeho obsah mi (aj napriek niektorým mojim výhradám) ukazuje, že máme aj na Slovensku pochopenie a kapacitu pre ako-tak moderný vývoj. Podobne aj tých niekoľko málo technologických firiem, ktoré tu ešte máme. I keď tiež len dovtedy, kým tých šikovných ľudí nevyženieme, čo sa bohužiaľ v podstate deje.
11.12.2022 - 13:29:41
05
CraObs napísal:
ale tu elektrinu treba dakde vyrobit aby ten nabijaci bod nebol na okrasu ( v roku 40 ked sa bavime o SR tak budeme napr na konci zivotnosti Bohunic, EU neni na tom o nic lepsie) a aby to cele malo eko zmysel tak rozhodne nie uhlie ci plynovky. Za mna cena lacnej elektriny uz je prec a s jej dostupnostou to prave casom bude tiez horsie
pozri sa,na tyzden si TNR zohrejes na 475C,nechas tyzden vydrze,a mas +20rokov k dobru,a jede sa dalej s prevadzkou, vsak BOHU v 93om sa vyzihali oba reaktory a ziadny problem :lol:
dalej nas uz nebude toto trapit.
kebyze ta FVE nestala tolko prachov,tak by si ju dali vsetci.Ale kedze za tie vyhodene prachy na FVE mozes palit elektrinu snad do dochodku
11.12.2022 - 20:10:59
00
cokupit napísal:
Joe verim, ze za tych 15r si aj ignorant ako ty o problematike nieco nastuduje a prestanes placat sto krat vyvratene nezmysly. ... Bude sa nabijat. Vtedy ked stoji, co je v priemere tak 23h denne. Doma, v robote, pred obchodom, v principe vsade kde je elektrina.
NIE rychlonabijackami. ...

Presne o tom som písal. Rozhodujú o tom ľudia žijúci mimo reality. Pred obchodom, na pumpe, na parkovisku, často aj v práci sa bude nabíjať "draho". Nie ako doma na wallboxe. Navyše predstava, že do 12 rokov bude mať každé parkovacie miesto pred obchoďákom nabíjačku, je úplne mimo reality. V UK má každý obchoďák pár nabíjačiek. Každá pumpa či odpočívadlo na diaľnici. Veľa firiem má parkovacie miesta s nabíjačkami. Stretám elektromobily dosť často. Veľa Tesiel. Pred obchodmi Morrisons, Tesco vždy okupujú nabíjačky dodávky DPD. Osobák tam vidím výnimočne. Dnes kupujú elektromobily ľudia, čo si ich nabíjajú doma cez noc prípadne v práci. To ale nie sú bežní zamestnávatelia, čo majú pre zamestnancov nabíjačky. Za pár rokov to budú musieť kupovať ľudia v bytovkách bez nabíjačiek pracujúci v Lidli, v malých slovenských firmách, školách, nemocniciach etc. Nemocnice teraz celý rozpočet minú na platy lekárov, nemajú na toaleťák, ale každá vybuduje stovky nabíjačiek pre zamestnancov a pacientov? V UK je drvivá časť domov radoviek, bez garáže, parkovacieho miesta. Tí ľudia doma v noci za "lacno" na ulici nenabijú. Často ani v práci. Predstava, že malí a strední zamestnávatelia vybudujú za tisíce peňazí nabíjačku každému zamestnancovi je scestná. Ono raz to bude realita. Ale nie v roku 2035. Spomeňme si, čo sa zmenilo za posledných 12 rokov. Ani len tá diaľnica do Košíc, čo mala byť pred 20 rokmi neexistuje. A kto postaví tie elektrárne, keď už dnes je málo elektriky? Plánuje Slovensko novú elektráreň pre elektromobily od roku 2035?
11.12.2022 - 23:58:53
00
Zase v 2035 nebudu vsetky auta alektromobily. Iba nove.
Predpokladam, ze aj ten zakaz fosilov sa zmeni na nevyhodu.
Ale do 2035 sme urcite schopni dat na polia na nizine, kde fuci, veterne elektrarne. Rakusania maju 3 GW vo vetre tak u nas urcite potencial na podobne cisla je.
A potom nejake precerpavacky na ukladanie. Ked bude cena elektriny vyssia, tak sa oplatia aj tam, kde predtym nevychadzali.
12.12.2022 - 07:42:25
00
Joe prepadas sa stale hlbsie. A toto je zvlast perla "Pred obchodom, na pumpe, na parkovisku, často aj v práci sa bude nabíjať "draho". " Ty mas aku krystalovu gulu prosim ta?! Uz dnes vies, aka bude cena na nabijacke o 12r? :D
Bezny domaci wallbox DNES stoji cca 600/700 eur, najlacnejsie 500. Aj keby ich ceny uz neklesali (co ale imho budu) mozeme ich tu nasekat miliony a zapojit ich kdekolvek, kde je dnes prud. Prioritne ich ale budu imho spajat s platenym parkovanim, ktore je dnes uz v mestach bezne.
12.12.2022 - 10:58:25
00
Nemecky Lidl + infraštruktura v Nórsku
static.jedewoche-rabatte.de
thumb_up0thumb_down
12.12.2022 - 16:48:21
10
Príloha:
Screenshot_20221212-220157_Firefox.jpg
Screenshot_20221212-220157_Firefox.jpg 107.22 KiB thumb_up0thumb_down


Nieco aktualne. V Europe teraz po vypadku Francuzskych atomiek tak chyba elektrina, ze dnes o osmej bola v UK cena 1 MWh cez 3000 Eur. Jasne, ze v spicke. Ale aj tak je to sialene cislo.

Aktualne su lepsie benzinaky a diesle.
12.12.2022 - 22:09:38
01
cokupit napísal:
Joe prepadas sa stale hlbsie. A toto je zvlast perla "Pred obchodom, na pumpe, na parkovisku, často aj v práci sa bude nabíjať "draho". " Ty mas aku krystalovu gulu prosim ta?! Uz dnes vies, aka bude cena na nabijacke o 12r? :D
Bezny domaci wallbox DNES stoji cca 600/700 eur, najlacnejsie 500. Aj keby ich ceny uz neklesali (co ale imho budu) mozeme ich tu nasekat miliony a zapojit ich kdekolvek, kde je dnes prud. Prioritne ich ale budu imho spajat s platenym parkovanim, ktore je dnes uz v mestach bezne.

Ja píšem stále jedno a to isté. Elektromobil sa primárne nabíja doma, vtedy je to lacné. (80% pripadá na neverejné nabíjanie) Nabíjanie na verejných nabíjačkách je núdzovka, rsp. pri dlhších cestách. Je to až niekoľkonásobne drahšie ako domáce nabíjanie. Preto sa musí vyriešiť nabíjanie na domácich nabíjačkách pre obyvateľov starších obytných domov. Dnes to problém nie je. Elektroauto si kupujú ľudia, čo možnosť nabíjať majú. Ale čo potom? To povedia chudobnejším ľuďom, čo nemajú domy alebo nežijú v novopostavených bytovkách, že budú platiť výrazne viac na verejných nabíjačkách, ako ich bohatší spoluobčania?
A predstava, že Mikuláš nakúpi wallboxy, rozvešia ich po republike a bude ponúkať nabíjanie za domáci tarif je úsmevná. Ale hej, eroposlanci to tak možno vidia.
https://www.garaz.cz/clanek/novinky-cena-za-nabijeni-elektromobilu-u-verejnych-stanic-roste-kdo-nenabiji-doma-neusetri-21008907
https://auto.pravda.sk/poradna/clanok/588453-kolko-stoji-nabijanie-elektromobilu-od-0-aj-do-viac-ako-10-eur-na-100-km/
12.12.2022 - 22:47:55
00
"Aktualne su lepsie benzinaky a diesle."
Tak to si sa musel velmi hlboko zamysliet, kym si toto napisal.

Ja nabijam stale za tu istu cenu ako 1.1.2022. Cez vikend som na verejnej nabijacke nabijal na AC za 0.15e/kWh.
Mudrlantov co videli elektromobil iba na obrazku je tu plna .....
13.12.2022 - 06:49:38
12
Achjaj. Pokial mas fotovoltaiku, tak si ok. Ale ak nabijas zo siete, tak nezabudaj, ze teraz sa elektrina sa teraz robi vyznamne z uhlia.
Ja som nepovedal, ze elektro neni cesta. Ale ze aktualne - pri aktualnom mixe a nedostatku elektriny - je lepsie, ked mas usporne fosilne auto.
Co myslis, preco japonci nerobia primarne plug-in hybridy ale iba "samodobijatelne". Lebo z pohladu uspor energie su vyhodnejsie.
Plug-in budu aj elektro bude - ked bude dostatok energie a nebude sa (aspon mimo spiciek) robit v sieti, kde odoberas z uhlia a plynu. Toto bude este chvilu trvat.
13.12.2022 - 07:15:21
01
Fotovolktiku nemam.
O akej krajne ty vlastne pises? Aktualny energeticky mix Slovenska:
https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiNGEwNzI3N2EtODc0MC00ODEyLTgwZTgtOWNmMGNjYTk5ZjZhIiwidCI6ImJmMDcyMDFhLTEzMDctNGYxMy04NWYwLTcxMTEyY2M5NmUzZCIsImMiOjl9&fbclid=IwAR3UaoLER8OcxA2AQcN9xJXL4K14hjhU8m0XPuAS4tvcRIYSjgVLQ_VZDMo

Fosilne zdroje 12.25% (ulhlie 3.5%).

Chlapi, serte uz na tie bulvarne Nove Casy a sracky v co pisu na weboch typu Autoforum a zistite si najprv fakty a nebluznite tu.
13.12.2022 - 07:37:01
15
will napísal:
Ale ak nabijas zo siete, tak nezabudaj, ze teraz sa elektrina sa teraz robi vyznamne z uhlia.


Nie je to tak. Podiel uhlia na výrobe elektrickej energie na Slovensku je 4.36% (rok 2021).
13.12.2022 - 07:42:09
00
Chalani, vidim, ze moja poznamka nebola pochopena, tak sem dam moj pohlad a argumenty, aby som to vysvetlil.

Nejde o to, ze sa u nas nevyraba elektrina z uhlia. Nasa krajina je prepojena v sieti EU a tu sa elektrina z uhlia vyraba vo vyznamnej miere. Najma u nasich severnych a zapadnych susedov. A Slovensko transferuje kopec energie zo serveru Europy na juh.
Pekne to zobrazuje https://app.electricitymaps.com/map . Tu si mozete pozriet nielen "production" ale aj "consumption" jednotlivych krajin. Ta nam uz tak pekne nevychadza - kvoli spinavemu Polsku a Cesku. Aktualne transferujeme cca 1 GW spinavej elektriny z Polska a Ceska a tlacime zhruba rovnako nasej cistejsej do Madarska. Tak su prepojene siete a tak je produkovana energia v Europe.

Trh s elektrinou v EU je nastaveny tak, aby sa pripajali primarne ciste zdroje. Len teraz je nedostatok elektriny a zial nefuci tak, ako by sme potrebovali, takze bezia fosilne zalohy. Zial, este par rokov bude uhlie velmi vyznamne, kedze Rusky plyn sme odpiskali (co je spravne). Zmeny v energetike trvaju dlhsie. Ale prebiehaju.

A moj pohlad na produkciu CO2. Casto sa prezentuje ze tvoja spotreba sa pocita z priemeru produkcie (energeticky mix). to je dobre pre nevyhnutnu spotrebu. Pokial sa vsak niecomu mozes vyhnut (autu hej, mozes jazdit hromadnou dopravou), tak je vhodnejsie pocitat tak, ze tvoj doplnok pripaja dalsi fosilny zdroj - cize ked si pustis spotrebic, tak niekde (obrazne povedane) hodia lopatu uhlia do pece. Ja sa divam na moju spotrebu v aute takto.

Mna tiez zaujima to, aby som neprodukoval zbytocne CO2. Mne aktualne vychadzaju najlepsie naozaj klasicke hybridne motory so spotrebou cca 5l/100km a dlhou zivotnostou.
Alebo co najuspornejsi klasicky motor so spotrebou okolo 5-5,5 l benzinu alebo pod 5l nafty. To je produkcia cca 15-18 kgCO2/100km. Elektromobil ma pri nabijani v sieti s vyznamnym podielom uhlia spotrebu porovnatelnu, mozno kusok vyssiu (16-20 kWh/100km pri produkcii cca 1kgCO2/kWh). Prave kvoli tomu, ze dodavky elektriny na nabitie u nas vykryvaju teraz uholne elektrarne z Polska a Ceska. Navyse, zabudovane emisie z vyroby sa vo fosilnom aute rozlozia na cca 20 rokov, v elektromobile na mozno 10 rokov (zatial).

Neberte ma tak, ze hejtujem elektro. Je to cesta a ma zmysel. A ak niekto chce kupit elektro, nech si ho kupi. Pokial ma kde dobijat z cisteho zdroja (mimo gridu), tak na Slovensku ma zmysel aj pri mensej zivotnosti BEV ako klasickeho fosilu.

Moja poznamka o aktualnej vyhode bola prave o aktualnom stave. Ked nemame dostatok elektriny v Europe, ale problem s benzinom a naftou nie je (alebo, lepsie povedane, je ovela mensi).
Moje argumenty by neplatili v krajinach ako je Spanielsko, Norsko, Svedsko. A ked sa daju dokopy Frantici, tak ani u nich. Tam vsade vie vykryvat dodatocnu spotrebu iny zdroj ako uhlie a ich siete neimportuju energiu primarne zo "spinavych" krajin.
13.12.2022 - 08:48:48
00
Veľmi zaujímavá mapa, díky! Ešte by som síce pozrel na zdroje a team, ale fakt je to zaujímavé.
13.12.2022 - 09:00:08
00
Ked zoberiem electricitymap a hodnotu intenzita uhlika spotrebovanej elektriny 354g/kWh, tak mi na mojom e-Golfe vychadza produkcia 5.7kg CO2 na 100km To je aj ta elektrina z PL a CZ. Vidis ten rozdiel oproti tvojmu benzinu? Ty evidentne strielas od boku bez rozmyslu.
A kde si prosim ta zobral zivotnost ele. auta 10 rokov. To by ma zaujimalo.
13.12.2022 - 09:03:07
03

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up