Brzdy su zakladne Sram level a kotuc je 1,8 mm siroky 180 mm Galfer.
Je to vpredu, na vidle, uz pri montazi nebolo lahke brzu ,,vycentrovat" aby dosticky nesuchali ( novy kotuc + nove platnicky ).
Dotahoval som podla navodu momentom 8 nm.
Po odjazdeni asi 50 km, kedze platnicky stale suchali mierne o kotuc som ich chcel nanovo vycentrovat, no uz pri povolovani som zistil, ze pri toceni imbusom sa skrutka cela hybe ( ohnuta tesne za zavitom vo vrchnej casti ).
Ta dlhsia bola ohnuta riadne a ta kratsia sice menej, ale tiez.
Stalo sa to uz niekomu ?
Spravil som nieco zle?
Netreba to dotiahnut viac?
Celkove mi to pride s tymto adapterom problematickejsie ako v pripade prechodu zo 160 na 200 mm, kde sa montuje adapter na uchyt na vidlici zvlast dvoma skrutkami a potom brzda na adapter dalsim parom kratsich skrutiek.
Tento sposob predlzenia zo 160 na 180 mm je trochu divny tym, ze sroby su dost dlhe a vnutorny priemer dier na adapteri je vacsi ako hrubka srobov a ma to tam volu a 4 ,,klzne" plochy, kde sa to asi moze hybat.
Dakujem za akykolvek komentar, radu skusenost...
Pridal som aj fotku, ako to tam bolo nahodene, podlozky boli spravne, adapter tiez a aj na kotuci je vidno, ze dosticky dosadali tam, kam mali.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 17:05
podla mna ten adapter nieje kompatibilny stym strmenom - viac nevymyslis.
edit: to co som napisal je mozno blbost a mozno nie.
ale ked som blizsie pozrel fotky - ako mas tie podlozky? jedna je polgulova a druha ma polgulu v sebe - a tie polgule maju ist do seba - ja mam pocit je tu na strmeni mas opacne
podla mna ten adapter nieje kompatibilny stym strmenom - viac nevymyslis.
edit: to co som napisal je mozno blbost a mozno nie.
ale ked som blizsie pozrel fotky - ako mas tie podlozky? jedna je polgulova a druha ma polgulu v sebe - a tie polgule maju ist do seba - ja mam pocit je tu na strmeni mas opacne
Na tych troch fotkach som to tam dal bez jednej z tych podloziek, aby to lepsie ukazalo, ako to ide ,,kolmo" 🙈
Aktualne uz nahodene na komplet, vycentrovane a dotiahnute na 9 Nm.
Vyzera to ako na fotke.
Na tom hornom, dlhsom srobe to naozaj tie podlozky riadne dorovnavaju.
Dotahoval som to pomalicky na striedacku od 6 az po 9 Nm po jednom Nm.
Dosticky sedia presne.
Uvidime, kolko budu sediet sroby.
Cele som to totiz pri utahovani drzal smerom ,,hore" - kam kotuc taha platnicky pri brzdeni, aby to uz v zatazi nemalo kam uhnut ,,hore".
Cez vikend to odskusam a uvidime.
Prinajhorsom sa vratim k starej 160-tke na kratke sroby. 200-ku uz na Judy Gold dat nemozem.
Ak sa na druhej "nesvieti",tak je to v poriadku.
V opacnom pripade dam podlozku aj medzi strmen a adapter
Ak sa na druhej "nesvieti",tak je to v poriadku.
V opacnom pripade dam podlozku aj medzi strmen a adapter
Toto licuje, vsetky plochy su pekne rovne a dosada to.
Akurat tym, ze ten adapter ma rozne vysky na kazdej strane je jedina ,,nerovnost" v tej ploche, kde dosada hlavicka skrutky na samotny strmen.
Pojazdim trosku a skusim to zase dat dole, ako budu skrutky vyzerat.
Pripadne - ak by to zase bolo zle - aku podlozku mas na mysli konkretne?
Uz teraz mi to pride ze tam je prilis vela ,,medzikusov".
No, nieco na tom bude - ked som tie ohnute daval dolu imbusakom a cele sa hybali do uplne vsetkych smerov spolu so strmenom, tiez som mal z toho taky ,,blatovy" pocit.
No, posobi to tak. Ale ked to povolim, skrutka je stale rovna.
Zatial.
Mal som to nahodene a vybrane asi 5 krat, pozoroval som, ako sa to chova pri zatahovani.
Teraz su sroby rovne.
Pri odtahovani sa strmen ani nepohne teraz.
Pri tych ohnutych to uz pri sebemensom pohybe lietalo dookola - cela hlavicka aj strmen, a samozrejme uz cinkali aj platnicky o kotuc.
Pochybujem, že závit v tej vidle bude tak mimo kolmosti. Aj keby fotka trochu klamala a netrafil som presne uhly, stále je to veľmi veľa. Celá brzda by najskôr mala ísť trochu vyššie oproti adaptéru, ak môže.
Opacne sa to zalozit neda.
Nezmesti sa kotuc do prasiatka, ked sa to otoci.
Lepšiu foto už nemám...
Lepšiu foto už nemám...
Kiezby to slo. Ale Rockshox pise, ze na Judy Gold moze ist max. 180. A ja nie som zrovna lahka vaha, ze by som to mohol risknut 🙈
Paradoxne je adapter zo 160 na 203 ovela ,,blbovzdornejsie" skonstruovany.
Mozno vyssia vaha a viac skrutiek, ale vsetko ide v normalnych uhloch a bez podloziek a zrejme nafest.
Inac - na tejto Tvojej fotke krasne vidno rozdiel uhlov tych skrutiek - kolko musia kompenzovat tie podlozky. Poriadny naklad.
Ok, a co to je a od koho? 😁
Lebo u nas bezne okrem Shimana nikto nic ine neponuka. Ani len Sram.