Viem, ze tu ma kazdy dvojkolesovaho milacika, no chcela som sa opytat, ci mate aj stvorkolesoveho, s ktorym ste nadmieru spokojni a na druhej strane, aky typ neodporucate ci uz z vlastnej alebo cudzej skusenosti.
súhlasím a ešte doplním, že presne rovnako nám to bolo prednášané na vysokej na predmete spaľovacie motory.. a celkom výnimočne to učil jeden z tých mála profesorov o ktorých sa dá povedať že pán profesor a nebolo to len také suché teoretizovanie ako na väčšine iných predmetov...
na okna pouzit kvalitny nano coat, pri nizkych teplotach okolo 0 kde sa normalne namraza uz vytvori sa so sealantom namraza nevytvori vobec, a pri tych minusovych sa lepsie okno roztapa/zoskrabuje a dovnutra pouzit anti fog + silicu
mam novy namet na diskusiu - nechavate motor "dobehnut" po dlhsej jazde na dialnici? (za predpokladu ze mate turbo.) ja jazdim na roznych autach, a niekedy sa mi stane ze zabudnem vypnut po starte funkciu Start-Stop. zastavim na benzinke pri dialnici povedzme po 400 km jazdy, a v tom momente mi vypne motor... na porazenie
fabian: novsie (alebo mozno aj starsie dizlaky?) mavaju nejake tocitko (elektromotorcek?), ktory po vypnuti motora este dochladzuje (asi pokracujucou cirkulaciou) turbo. Ale na dizlakoch turbo tolko netrpi ako u benzinu, kedze teplota vyfukovych plynov je (ak si dobre pamatam) skoro polovicna. Ale mari sa mi, ze auta s funkciou start-stop toto maju. Inak nejde o dlhu cestu po dialnici ale vysoku teplotu oleja, ked tomu davas.. ak ides dlho na pohodlne otacky, tak to nie je problem. Ono je pekne blbe, ze vyrobcovia prestali davat do aut merace teploty oleja ..
Bikejoring : v realite je to ale tak, ze nastartujes, pohnes sa a stojis na krizovatke alebo v kolone na volnobeh .. aspon tu v BA .. idealne je do mesta asi hybrid, kedy sa o toto stara elektromotor.
no ešte horšie podmienky máš niekde na kopci, na javorine alebo martinkách, tam ideš po štarte 7-10 km len dolu kopcom s úplne studeným autom a v tom zjazde na snehu má ten motor ešte menšiu záťaž ako na tom voľnobehu a výsledok je taký že zídeš celý kopec a ručička teploty vody sa takmer ani nepohne..
Ono je pekne blbe, ze vyrobcovia prestali davat do aut merace teploty oleja
Nie neprestali. Len to nie je vyvedene na pristrojovku. Ale taketo udaje sa daju zobrazit napr u vw group na climatronicu. Mal som niekde aj tabulku kodov s jednotlivymi udajmi teplot, tlakov, otacok.
U inych znaciek sa to da cez diagnostiku vytiahnut napr na obrazovku telefonu a pod. Bikejoring ak ides dole kopcom so studenym motorom nevadi to az tak ako ten volnobeh. Motor je sice v otackach, ale neodpaluje, cize ostava olejovy film. Taktiez nedochadza k nerovnomernemu ohrevu a teda aj opotrebenie je nizsie.
ked ste tu rozoberali to rozmrazovanie, zahmlievanie etc. mne sa nepodarilo najst ucinny recept v meste, aby sa mi nezahmlievali skla zvnutra. Sice ci uz sklo rozmrazim elektricky, alebo to nie je potrebne (nejaky prasan), po jazde, po par sto m sa to zacne zahmlievat. Klimu funkcnu nemam, ventilator moze ist aj na 100% ale napriek tomu sa to deje. Auto je viac menej, ale skor viac studene, cize teply vzduch to nefuka. Skla mam ciste, odmastene lebo som myslel, ze to pomoze, ale velmi nie. Pri jazde mimo obec to nie je take znatelene. Akurat ked stiahnem okno trosku sa to zlepsi... Ked som sedel v kolegovom mercedese, po starte tam zapol nejaky turbo ventilator, asi speci rezim na tuto prilezitost a to zahmlenie zmizlo pred ocami za 20sek.
Hej pustil ofuk skla s klimou. Automaticke klimy to tak maju, staci stlacit tlacidlo a o vsetko sa to postara same.
Mozno blba otazka ale mas vypnuty vnutorny okruh?
Aj zahnuseny kabinovy filter moze sposobovat zahmlievanie. A tiez som sa uz stretol s deravym radiatorom kurenia ktory toto sposoboval.
palo1707 : tak ano, tie co maju sofistikovanu riadiacu jednotku .. ja som zamrzol u aut, ktore ju este nemali a uz nemali merac
bikejoring: najlepsie je ked vyrazis a stojis v kolone hore Pristavnym
skusal som aj vnutorny, aj vonkajsi okruh, ak to spravne chapem, ale to je to same. Je pravda, auto oslavilo toho roku 20, ze ten filter moze byt povodny, ak tam nejaky je. Pelovy som vybral cez leto bez nahrady a teda take sracky som este nevidel
mam novy namet na diskusiu - nechavate motor "dobehnut" po dlhsej jazde na dialnici? (za predpokladu ze mate turbo.) ja jazdim na roznych autach, a niekedy sa mi stane ze zabudnem vypnut po starte funkciu Start-Stop. zastavim na benzinke pri dialnici povedzme po 400 km jazdy, a v tom momente mi vypne motor... na porazenie
Ak mám v pláne zastaviť na diaľnici, zvolním cca 2 km a dôjdem takmer na volnobeh. Myslím, že to stačí. (Turbodiesel)
66peter toto robim aj ja. Je to klasicke predvidanie, viem ze budem stat tak zbytocne nepridavam a len spomalujem. Je to mozno este lepsie ako nechat vrcat motor, spotrebuje to ovela menej paliva
Izzy68
zahmlievanie ... nemáš v aute náhodou prílišnú vlhkosť ?
skús dať do auta (na prístrojovku) večer mačaciu podstielku (napríklad zabalenú do starej ponožky)
ta by mala auto zbaviť vlhkosti (keď "stvrdne" treba ju vymeniť) ak nevieš občas zaparkovať niekde v o vykúrenej garáži a vysušiť interiér
Uz som to nasiel ako sa to vola "doběhové elektrické vodní čerpadlo, tedy pumpu, která zajistí oběh vody turbem, i když motor stojí" v http://dfens-cz.com/test-1-2tsi-seat-leon-ii/, takze dodatocne externe chladenie .. akurat, ze nevedel zistit, ci ma, alebo nema A nejake fajn citanie o turbach, kto to ma rad .. http://dfens-cz.com/turbo-mythbusting/ .. ma velmi dobre clanky o autach, vsak sa v tom vyzna.
tam nejde o vysoku teplotu oleja ale o to ze ked nakladas, tak moze mat turbo otacky az 300 000 ot/min (Wiki a ked zastavis a predtym islo na plny vykon, zhasnes motor a turbu trva hodnu chvilu kym sa z tych otacok zastavi....... no a kedze si vypol motor, nejde olejove cerpadlo takze v turbe nieje tlak oleja a toci sa "nasucho" ..... to je kamen urazu
No ano, napisal som to zle .. nie oleja, ale turba /dochladzuje sa turbo/ .. ono netrva dlho, kym zastane, turbo je malicke
Toto je dovod, tak som to dostal ako informaciu ja od mechanikov , teda to nie je z mojej hlavy:
"As they say, you need to let the turbo spool down as it spins excess of 100,000 RPM while doing this oil is used to lubricate it, if you shut it down immediately there are high chances of oil residue forming on the turbo lines and clogging it up." Oi. teplotny sok .. turbo v benzine ma skoro 900 stupnov (z vyfukovych plynov).
Ak by to bolo kvoli tomu, ze sa toci nasucho, nemontovalo by sa tam chladenie vodou.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
http://autobild.cas.sk/clanok/212498/rychle-zohriatie-motora-ako-sa-to-robi-spravne/
súhlasím a ešte doplním, že presne rovnako nám to bolo prednášané na vysokej na predmete spaľovacie motory.. a celkom výnimočne to učil jeden z tých mála profesorov o ktorých sa dá povedať že pán profesor a nebolo to len také suché teoretizovanie ako na väčšine iných predmetov...
(apropo zohrievanie na volnobehu)
Bikejoring : v realite je to ale tak, ze nastartujes, pohnes sa a stojis na krizovatke alebo v kolone na volnobeh
Nie neprestali. Len to nie je vyvedene na pristrojovku. Ale taketo udaje sa daju zobrazit napr u vw group na climatronicu. Mal som niekde aj tabulku kodov s jednotlivymi udajmi teplot, tlakov, otacok.
U inych znaciek sa to da cez diagnostiku vytiahnut napr na obrazovku telefonu a pod.
Bikejoring ak ides dole kopcom so studenym motorom nevadi to az tak ako ten volnobeh. Motor je sice v otackach, ale neodpaluje, cize ostava olejovy film. Taktiez nedochadza k nerovnomernemu ohrevu a teda aj opotrebenie je nizsie.
Mozno blba otazka ale mas vypnuty vnutorny okruh?
Aj zahnuseny kabinovy filter moze sposobovat zahmlievanie. A tiez som sa uz stretol s deravym radiatorom kurenia ktory toto sposoboval.
bikejoring: najlepsie je ked vyrazis a stojis v kolone hore Pristavnym
Ak mám v pláne zastaviť na diaľnici, zvolním cca 2 km a dôjdem takmer na volnobeh. Myslím, že to stačí. (Turbodiesel)
zahmlievanie ... nemáš v aute náhodou prílišnú vlhkosť ?
skús dať do auta (na prístrojovku) večer mačaciu podstielku (napríklad zabalenú do starej ponožky)
ta by mala auto zbaviť vlhkosti (keď "stvrdne" treba ju vymeniť) ak nevieš občas zaparkovať niekde v o vykúrenej garáži a vysušiť interiér
to mi je jasne, ale vacsinou nakladam na dialnici (Nemecko)
Toto je dovod, tak som to dostal ako informaciu ja od mechanikov , teda to nie je z mojej hlavy:
"As they say, you need to let the turbo spool down as it spins excess of 100,000 RPM while doing this oil is used to lubricate it, if you shut it down immediately there are high chances of oil residue forming on the turbo lines and clogging it up." Oi. teplotny sok .. turbo v benzine ma skoro 900 stupnov (z vyfukovych plynov).
Ak by to bolo kvoli tomu, ze sa toci nasucho, nemontovalo by sa tam chladenie vodou.