Treba skúpiť ukrajinské pozemky, po vojne budú mať oveľa vyššiu cenu ako teraz...
02.10.2022 - 20:05:22
00
Niekedy koncom zimy uz budeme vidiet ze sme nepomrzli a to by malo stlacit ceny energii dole. Predikovat inflaciu sa ale neodvazim, lebo to je cisto spekulativna velicina zalozena na chamtivosti.
02.10.2022 - 21:04:53
00
ceny energii klesnu skor ak sa naplno "rozbehne" recesia (pri stale vysokej inflacii zacne konecne stupat aj nezamestnanost)
02.10.2022 - 21:08:38
00
No mňa všetci považujú skôr za pesimistu ale po 70 rokoch sú ľudia 5x menej trpezlivý ako v II svetovej vojne a technológie sa rozvíjajú 10x rýchlejšie.
...........
Zaujímavý nápad ale asi nevieš poslať aj nejaký konkrétny link na nejakú solídnu EU banku/burzu ktorá také UA nehnuteľnosti ponúka najlepšie v Librách alebo dolároch - alebo snáď áno ?
.............
Dnes sa podľa mňa nejedná len o zásadnú geopolitickú zmenu ale aj o zmenu zákonov ktoré podľa mňa eliminujú nadmerné zisky špekulantov a nadmerné ničenie planéty.
............
Súhlasím s tým že príliš malá nezamestnanosť a pomáhanie darebákom ničí efektivitu a teda udržuje infláciu ale recesia bude podľa mňa trvať max do marca takže sa to musí stihnúť v rámci tejto zimy.

Mne by sa najviac páčilo keď by štát/y vydali akési Maršálove a Zelené dlhopisy namiesto ďalšieho tlačenia papierikov a teda likvidácie úspor.
Ak je inflácia 13-18% tak im dám úspory ak mi zachránia aspoň polovicu.
03.10.2022 - 07:56:08
00
Nechcem tu zase rozduchávať vášne, ale tento rok si trochu upratujem "portfólio". Konečne som presunul jediný málo akciový fond do iného. Tie čo mi ostali si chcem nechať, maximálne znížiť príspevky pre novú vec. A tou by mal byť Finax. Máte nejaké skúsenosti? Vstupný 1,2% poplatok Finaxu by som vedel eliminovať menej častými vyššími sumami (alebo ako uvádzajú, že ho čoskoro zrušia aj pre malé vklady). Má Finax nejaký háčik, myslím že viete, že mi nejde o 0% poplatky za cenu neustáleho šnorchlovania vo finančnom svete.
16.02.2023 - 18:17:53
00
Vo Finaxe som par rokov. Ako nevyhodu vidim tie poplatky za spravu a za vklad pod 1000 Euro. Ked si chces sporit napriklad mesacne v nizsich sumach, tak ti to pekne zoskrta vynos. Vyhodou je, ze ti to kupuje ETF po zlomkoch a nemusis kupovat cele. Ja som Finax umrtvil a presiel som na XTB, kde su poplatky nizsie, resp. ziadne. Ale zasa musim kupovat cele ETF. Cize nejake ine nevyhody vo Finaxe nevidim. Vlozil som tam nejake peniaze a nestaram sa. Ak by zrusili poplatok za male vklady, tak by asi prilakali viac ludi. Mna tie poplatky odradzaju. Obzvlast ten za maly vklad.
16.02.2023 - 18:53:58
01
Ak naplnia čo deklarujú, tak vstupné zrušia aj na malé vklady (možno koncom tohto roka, priebežný poplatok samozrejme ostane), ale to sa dá teraz obísť napr. štvrťročný dávaním väčšej sumy (to v podielových neviem obísť). Som si preštudoval ročné správy niektorých podielových fondov. Tie ročné poplatky od pár miliónov až po desiatky miliónov € :lol: (ale v prepočte na celé hodnoty fondov to bolo 1-1.5%, nie je to fixný poplatok, mení sa rok od roka), čiže Finax ide štandard, som si myslel že aj v tomto budú lacnejší, takže v priebežných poplatkoch veľký rozdiel nie je, len vstupné by sa dali okresať (teraz v podielových mám 2,5% a kúsok menej [od budúceho mesiaca vďaka nasporenej sume 2% a kúsok menej], jeden fond mal posledný nákup len za 0,8%, posledné mesiace z nejakého dôvodu dosť zlacnel, pritom vstupný poplatok by mal byť rovnaký pre všetky akciové fondy čo mám). Mňa poplatky neodrádzajú, neverím že mi niekto nie čo dá zadarmo len tak z dobrej vôle.
16.02.2023 - 20:40:14
00
pri moznosti
a) takmer nulovych poplatkov bez nutnosti "snorchlovania vo financnom svete" (XTB, ETFko napr. MSCI World)
alebo
b) platenia vyrazne vyssich poplatkov bez nutnosti "snorchlovania vo financnom svete" (Finax, alebo nebodaj podielove fondy)

davas prednost moznosti b) lebo ved teba poplatky neodradzaju 8)

akoze sorry, ale :facepalm:
16.02.2023 - 21:11:22
00
tak tak. Navyse, ani ti brokeri ako xtb, interactive brokers, alebo degiro niesu bez poplatkov. Ale pytaju si "rozumnejsie" poplatky v style "par centov" za kazdu nakupenu "akciu" + nejaky fixny poplatok za tranzakciu. Neviem co robi finax, na ich stranke som sa toho po 5-10 minutach moc nedozvedel, vyzera to akoze ze ti v lepsom pripade "namixuju" coctail ETF "vhodnych" pre teba a ty to potom nakupujes dokola. V horsom pripade ten coctail ne-updateuuju a pripadne to ani nieje coctail ale len 1 etf... A pytaju si za to priebezny, celkom slusny poplatok, pravdaze este navrch danych etf
16.02.2023 - 21:36:37
00
Nebude problém aj to, že kúpou cez týchto brokerov nevlastníš nič a tvoj finančný kapitál je odkázaný na ich milosť v prípade finančných problémov? Napríklad v podielových fondoch akcie/ETF (fungujúcich na SK) je hádam všade uvedené že majetok investorov je oddelení od majetku správcov a väčšinou sú súčasťou pod garanciou investícii do 50tis €? A preto môžu mať nízke poplatky, lebo za nič neručia, že keď si budeš chcieť peniaze vybrať, tak sa k ním nemusíš dostať (ako extrémna forma "poplatku" pre brokera aby sa mu to oplatilo). Ale toto je už pre mňa iná liga, nevidím moc do hĺbky.

Ochrana peňažných prostriedkov

Bezpečnosť Vašich peňazí je pre nás prvoradou záležitosťou. Naša spoločnosť je regulovaná Národnou bankou Slovenska (NBS) a s finančnými prostriedkami nakladáme v súlade so všetkými reguláciami NBS. Váš kapitál je chránený až do výšky 22 000 EUR v prípade platobnej neschopnosti.


stanos4 ja som sa tam dočítal, že urobia kokteil ETF ktorý menia podľa trhu...

PS: možno som pesimista, ale žijem vo svete kde nikto nič zadarmo nedá a ak áno, tak cenu toho “zadarmo” sa dozvie s odstupom čadu :(

PS2: moje zadarmo v téme “Darujem” je naozaj zadarmo :lol:


Naposledy upravil milos21 dňa 16.02.2023 - 22:57:47, celkovo upravené 1 krát.

16.02.2023 - 21:47:39
00
milos21 napísal:
Nebude problém aj to, že kúpou cez týchto brokerov nevlastníš nič a tvoj finančný kapitál je odkázaný na ich milosť v prípade finančných problémov?

ak pod "tychto" myslis priklady brokerov co som napisal ja a skorpion, tak nie. Teda, XTB nemam nastudovaneho len som velmi confident ze u nich je to tak isto, u IB a degiro mam ucty, a je to presne tak isto ako si to popisal, a podla pravidiel tak musi fungovat kazdy broker (alebo minimalne ti pre "beznych" smrtelnikov) (ale napr. robinhood som schvalne nepisal, lebo tam su stale tusim niektore veci dost shady). Vysku krytia maju tiez rovnaku, a zaklada sa na vyske krytia bankovych vkladov (bacha, nemylit si to s tym, ze investovanim mozes prist o vsetky prachy).


milos21 napísal:
stanos4 ja som sa tam dočítal, že urobia kokteil ETF ktorý menia podľa trhu...

moze byt, vravim, ja som ich stranku len rychlo preletel kedze si to sem dal, ale okrem kvetnatych reci a tvare nejakeho "slavneho" loptickara, som na rychle klikanie nic nenasiel. Potom je na tvojom zvazeni, ci extra 1+% rocnych poplatkov ti stoji za "nanovo odporucany investicny mix". Ak vies ako to pocitali, tak si to vsak sam porovnaj s nejakymi beznymi indexami (ktore vies kupovat velmi lacno ako niektore konkretne etf) - SP500, msci world index, europske indexy...
16.02.2023 - 22:09:42
00
a este - fractional shares moze byt fajn vec, ale zasa treba si uvedomit/rozmysliet co kupujes a naco chces vyuzivat fractional shares. Ak nakupovavas po (nizkych) jednotkach akcii, tak ano, vtedy to moze byt zaujimave (napr. sporenie 50e mesacne, pripadne drahe akcie), a nechces robit kvartalne/pol rocne/rocne nakupy (ale to si treba uvedomit aj vplyv zvysnych poplatkov).

Inak to ma casto zmysel napr. pre "dividend reinvestment" a podobne, ked nejde ani tak o samotne "fractional shares" ako o "nepiplanie sa s danami" (lebo dividend reinvestment moze/je oslobodeny od dani - resp. dane platis az pri predaji akcii, v zavislosti od miestnych danovych zakonov) a neplatenie poplatkov za vyplatenie dividend/nakup akcii danej firmy z dividend...
16.02.2023 - 22:17:51
00
Samozrejme že som nenarážal na to, že môžeš prísť o financie pri páde trhu, to je niečo úplne iné a nezávisle na type nákupu... Mne išlo o to napr. aj o to, že u takého brokera by chcelo odkúpiť akcie/ETF naraz viac ľudí a nedokázal by to v ten moment finančne pokryť, tak investor má proste smolu (nešlo mi len o to že by zbankrotoval z nejakého iného dôvodu).

Ale neviem či ťa chápem dobre, ale potvrdil si moju vedomosť o tom že kúpou akcií/ETF cez "lacných" brokerov (naozaj nepíšem všetkých lebo neviem), tak majiteľom nie som ja ako investor? Je to niečo ako poskytnutie financií brokerovi ktorý si za ne kúpi pre seba akcie, len ich "formálne" označí že sú tvoje ale v skutočnosti sú jeho majetkom?
16.02.2023 - 22:21:51
00
nie, zle si ma chapal, este raz - aj pri lacnych brokeroch (ktorych som napisal) si ty majitelom (na burze si/mal by si byt napisany na akciach/etf ako ich vlastnik), a ako si pisal, tak majetok investorov je vedeny pod separatnym pravnym subjektom od operacii brokera.
p.s. - odporucam si pozriet ze co su vlastne zac interactive brokers alebo degiro. Obraty/objemy/zisky co sa spravia cez nejaky finax predpokladam mozno za rok sa u nich spravia mozno za den/par dni... a ked kukam ich trzby, tak aj to som asi nadhodnotil finax
16.02.2023 - 22:45:38
01
Ja mam len bezne uzivatelske znalosti, ale chapem to zjednodusene tak, ze broker je len sprostredkovatel, ktory ti umozni vstup na burzu, lebo ma licenciu. Nakupene ETF, akcie su tvoje. Tak, ako ti poskytovatel internetu umozni pristup do eshopu (napr. mtbiker), ale neznamena to, ze ked si nieco kupis, zaplatis to poskytovatelovi internetu. Zaplatis to mtbiker-u. Len ta financna transakcia "prelezie" cez internet toho poskytovatela.

Za mna ma Finax 2 vyhody: namixuju ti ETF-ka, nemusis sa s tym babrat. Aj ked to zas tolko prace nie je. Teoreticky ti staci jedno ETF aspon na zaciatok (napr. S&P500). Druha vyhoda, podla mna vacsia, ze ti kupuje frakcie ETF a tym padom mozes investovat nizsie sumy. Ak sa rozhodnes investovat mesacne 100, na niektore ETF by si musel setrit par mesiacov, lebo stoja povedzme 300-400-500-... Euro za kus. Napriklad iShares Core S&P 500 stoji okolo 400 Euro/kus. Ale je aj Vanguard S&P 500 UCITS, ktory stoji 70 Euro/kus. Cize ak sa rozhodnes pre to druhe, tak namiesto 100 Euro investujes mesacne len 70. Alebo si musis najst ine perspektivne ETF, ktore stoji 30, alebo 20+10, alebo ..., ak chces dodrzat svoju investicnu "normu" 100 Euro mesacne. Alebo si kazdy mesiac tych 30 nechas na ucte a kazdy treti mesiac kupis po 2 kusy, lebo sa ti nazbiera volnych 90 Euro. Od tohto ta Finax oslobodi, lebo nakupi frakcie za tych 100 Euro kazdy mesiac. Ale je to vykupene tymi poplatkami.

Inak za mna su tie poplatky dost vysoke. Je jasne, ze nikto to nebude robit zadarmo, Ale ked vezmem 1.2% za spravu a 1.2% za male vklady, tak to je dokopy 2.4%. Ak ocakavam vynos povedzme 6%, tak realne ti zostane 3.6%.

Tu si to spocitaj, ked si das mesacne 100 euro, dobu 20 rokov, vynos 6% a spravcovsky poplatok 2.4% (1.2% za vklady + 1.2% za spravu). Ostatne nechaj pre jednoduchost 0.

https://www.financnykompas.sk/investovanie-pravidelne/profesionalna-kalkulacka

tu sa da pozriet, ake ETF nakupuje Finax:

https://www.finax.eu/sk/accounts/120016401
17.02.2023 - 06:56:20
00
keyboard_arrow_up