IngVisitor Každý watt odporu na bicykli musíš prekonať vlastnou silou, s tým valivým odporom na bicykli je to trochu zložitejšie ako uvádza wikipédia a zabralo by to niekoľko strán OT, ja som sa vyjadril v skratke, keďže nie sme ani vo vlákne na to určenom. Je veľa faktorov ktoré majú vplyv na valivý odpor plášťa (veľkosť, šírka, tlak, dezén, vnút. šírka ráfika atď.) a typ duše je len jednou z nich. V žiadnom prípade nie zanedbateľnou, ale s citeľným vplyvom na výsledok.
Do extrémov ako niektorí fóristi, určite nejdem, nemienim vyhodiť stovky eur za napr. OSPW kladku, alebo mazivo čo ušetria v najlepšom prípade 0.5 W, ak vôbec.
Ale ak ušetrí latex iba 5w (čo je v praxi určite viac), vzhľadom na cenu duše ide o watty zadarmo, nehovoriac o väčšej odolnosti voči defektom a citeľne vyššom pohodlí. To sú watty, čo reálne cítiť aj pri nižšej rýchlosti ako 45km/h a netvrdím to len ja. Valivý odpor je síce podstatne menšia sila ako aero odpor, ale je nezanedbateľný aj z hľadiska hobíka (pre info, test je s GP4000s II s butyl dušou).
Sám píšeš že latex si nikdy nejazdil, skús a porovnaj rozdiel minimálne v komforte. Mne osobne je jedno čo kto jazdí a nikoho nepresviedčam, reagoval som len na zvláštne tvrdenia čo sa tu objavili. Najviac ľudí čo poznám a sú proti latexu je len z dôvodu potreby hustenia každý deň.
Týmto končím s OT a keď tak prosím o presunutie celej debaty do príslušnej témy.
Pekne a zajimavo ste sa rozpisali, este ma zaujima, porovnavate butyl vs. latex... a kde je TPU? Mozem ho zahrnut do skupiny latex, co sa vlastnosti tyka? Niekde som postrehol, ze TPU ma sancu vytlacit latex, vyjadrit sa neviem. Jezus sup to tu upratat, tieto info o dusiach su zaujimave
Dudo Nie je TPU ako TPU. Najrýchlejšie zaostávajú iba cca 1 W za latexom, ale najpomalšie sú na tom podobne ako butyl. 24g TPU dušu RideNow vozím ako rezervu, nezaberie skoro nič miesta. Všeobecne nie sú veľmi doporučované na ráfikové brzdy (to ani Latex nie, ale ten má vyššiu tepelnú odolnosť). Síce viem ako brzdiť, ale nemám 50kg a na 20g duši by som strmší technický zjazd radšej neriskoval.
Z miestneho shopu, castelli perfetto ros 2 convertible, u castelli doteraz nepredstaviteľné, veľkosť L mi sadla perfektne, brynje a ešte jedna vrstva pohodlne vojdú. Ďakujem zwARO za pomoc pri výbere vhodnej veľkosti. Doterajšie perfetto som v l-ku na hrudníku nezapol.
Prilba kupovaná pred 1,5r tu na miestnom shope úspešne reklamovana. Aretacne koliesko sa rozpadlo a už sa nedala zaistiť. Vraj častá vada všetkých bell. Koliesko je iné, tak sa už asi poučili. V USA posielajú rovno novú prilbu:D
dudo: spomenul som si,polyuretanove duse to boli, teda TPU. lahke,rychle ,ale probkem s lepenim ale najhorsie .. utrhavali sa ventily
edit: este doplnim, uz je to par rokov, tak 7-8 (mtb)
- panaracer , zelene tpu, 100g (nic take ako kondom tubolito),cena 20e, slo to lepit parktool rychlozaplatami, inak spesl lepidlo, problem s ventilmi (lubili sa utrhnut, mozno to ide zalepit, ale neviem ako), rychle, v porovnani so 100g light dusou vyrazne odolnejsie, myslim, ze aj drzali tlak, v terene si nepamatam
- vittoria/geax - cervene latexove, kazdy den dofukovat, obcas sa spravili vybuleniny, ale vnutri plasta nevadili, cena 10-13e, vaha 130g, v terene sa to chovalo ako bezdusak (aj na ceste), lepit to slo klasickym lepenim, velmi citlive na olej/slnko, krivy pohlad, v plasti ak to bolo ciste ok, pri zlozeni a opnechani na vzduchu po nejakom case (rok) sa zacali rozsypat na zlozeninach, odolna, ak este duse, tak tieto. 30g naviac nevadi, aj su celkom objemne. Akurat to dofukovanie, no.
- michelin, zelene, vaha podobne, asi 140g, ventilek bez aretacnej skrutky , mali tusim byt potiahnute este butylom, aby drzali tlak, ale obcas z nicoho nic uplne sfukli, defekt som nenasiel, problematicke duse, ked nesfukovala, tak bola ok.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Podľa mňa bude dosť tvrdá a až tak veľmi pružiť nebude....
Si skusal, ze?
Do extrémov ako niektorí fóristi, určite nejdem, nemienim vyhodiť stovky eur za napr. OSPW kladku, alebo mazivo čo ušetria v najlepšom prípade 0.5 W, ak vôbec.
Ale ak ušetrí latex iba 5w (čo je v praxi určite viac), vzhľadom na cenu duše ide o watty zadarmo, nehovoriac o väčšej odolnosti voči defektom a citeľne vyššom pohodlí. To sú watty, čo reálne cítiť aj pri nižšej rýchlosti ako 45km/h a netvrdím to len ja. Valivý odpor je síce podstatne menšia sila ako aero odpor, ale je nezanedbateľný aj z hľadiska hobíka (pre info, test je s GP4000s II s butyl dušou).
Sám píšeš že latex si nikdy nejazdil, skús a porovnaj rozdiel minimálne v komforte. Mne osobne je jedno čo kto jazdí a nikoho nepresviedčam, reagoval som len na zvláštne tvrdenia čo sa tu objavili. Najviac ľudí čo poznám a sú proti latexu je len z dôvodu potreby hustenia každý deň.
Týmto končím s OT a keď tak prosím o presunutie celej debaty do príslušnej témy.
Jezus sup to tu upratat, tieto info o dusiach su zaujimave
A nemal si uz nahodou nejake take kupene?
edit: este doplnim, uz je to par rokov, tak 7-8 (mtb)
- panaracer , zelene tpu, 100g (nic take ako kondom tubolito),cena 20e, slo to lepit parktool rychlozaplatami, inak spesl lepidlo, problem s ventilmi (lubili sa utrhnut, mozno to ide zalepit, ale neviem ako), rychle, v porovnani so 100g light dusou vyrazne odolnejsie, myslim, ze aj drzali tlak, v terene si nepamatam
- vittoria/geax - cervene latexove, kazdy den dofukovat, obcas sa spravili vybuleniny, ale vnutri plasta nevadili, cena 10-13e, vaha 130g, v terene sa to chovalo ako bezdusak (aj na ceste), lepit to slo klasickym lepenim, velmi citlive na olej/slnko, krivy pohlad, v plasti ak to bolo ciste ok, pri zlozeni a opnechani na vzduchu po nejakom case (rok) sa zacali rozsypat na zlozeninach, odolna, ak este duse, tak tieto. 30g naviac nevadi, aj su celkom objemne. Akurat to dofukovanie, no.
- michelin, zelene, vaha podobne, asi 140g, ventilek bez aretacnej skrutky , mali tusim byt potiahnute este butylom, aby drzali tlak, ale obcas z nicoho nic uplne sfukli, defekt som nenasiel, problematicke duse, ked nesfukovala, tak bola ok.