zaujíma ma, či pociťujete neustále zdražovanie potravín, ak áno, ako to riešite a ktorý obch. reťazec sa oplatí? Či už ste slobodní, alebo ako pár, či ste komplet rodina aj s deťmi + ešte keď robíte šport, tak to sú ďalšie nároky na stravu, čo do kvantity, aj kvality.
Za vaše, dúfam, že aj pre viacerých zaujímavé odpovede a názory ďakujem!
Na ZŠ som býval chorý každú zimu, aj to na 50% z toho, že som to už od niekoho dostal doma. Od SŠ, keď som začal jazdiť (aj v zime), som málokedy ochorel, mal som z triedy najmenej vymeškaných hodín, kľudne aj pod 10 (aj to kvôli prehliadke u zubárky). Tak asi je lepšia prevencia pred ochorením otužovanie, ako jesť O-Z. Teraz si viem dať zo zeleniny aspoň ľad. šalát a z ovocia tie banány, jahody, mandarínku a jablko/čerešne keď sú v koláči. Ale nemá to takú chuť, aby som to vyhľadával.
Či variť viem? Čo potrebujem, si uvariť viem (cestoviny, vajcia, o. kaša, pudingy), aj syr vysmažiť. Mäso keď nejedávam, tak by som ho nevedel, ani ostatné bežné jedlá. Max. tak ešte vysmažiť palacinky, langoše, šišky. Uprednostňujem potraviny, ktoré sa dajú jesť/nasypať z balenia, resp. sa nemusia variť. Aspoň nezabordelujem celú linku od riadu a hrncov. Čo však viem, je piecť (nie tak dokonalo a profesionálne, ako v Pečie celé SK), ale vždy mi pečenie vyšlo, aj v rodine si pochvaľujú.
Inak ďalšie zdražovanie O-Z a kto vie, akú to má kvalitu (keď sa to sem dováža a je známe, že na Slovensko sa dovážajú potraviny s nižšou kvalitou):
https://www.topky.sk/cl/10/2476247/Zelenina-nad-zlato--Zakladny-bod-vasho-zdravia-sa-stava-luxusom--Za-narastom-cien-nestoji-len-inflacia-ci-ceny-energii
Radšej do lokálnych potravín podporiť miestnych... To isté platí aj o farme čo beriem mäso, to je chuťovo iný level... Zaujímavé že žiadne vernostné karty nemajú. Bezeckova slanina z kaufu bola katastrofa, pachuť... Mäso ani nevravím. Šetriť na strave sa vypomstí v zdraví.
Vyskúšal som u nás čapované drogérie, cena fajn aj sa mi zdá lepší.
Mám negatívny postoj k vernostnym kartám, z dôvodu súkromia.
január 2022 vs. január 2023 výdavky na potraviny + 33 %
mäso, zeleninu, ovocie sa snažíme kupovať slovenské, ak sa dá... a pomaličky začíname riešiť množstvo, ako rodina... (čo nám vlastne len prospeje
https://dohliadac.dnes24.sk/#/
Čapované skúšam už vyše 45 rokov. Celkom fajn.
Akurát s tým rozdielom, že toto nie je plošné štátne nariadenie, ale len súkromná iniciatíva (reklama) jedného reťazca... Takže keď bude problém, bude to problém len Billy...