že je tam rozdiel akurat v materialoch =váhe a cene...
čo si o tom myslíte vy ? aké argumenty by ste použili ?
samozrejme že na ceste prehodí aj moja stará SIS-ka 10ročná, ale v teréne už bude cítit rozdiel v plinulosti a presnosti
PS : vzniklo to tak, že moja Acera novučká prehadzuje biednejšie ako moja bývalá SIS-ka...
Acera je ale tuším konštruovaná na 8kolečko vzadu a ty máš asi 9, takže v dorazových polohách môže reťaz šúchať o vodítko (môže - nemusí, nemal som v ruke a podľa mňa by šlo nájsť nejakú kompromisnú polohu).
Nie je to iba o materiáloch a tým hmotnosti, ale aj životnosti, spoľahlivosti a dosť je rozdiel aj v rýchlosti a presnosti radenia. Čiže vyššie modely majú aj namakanejšiu mechaniku, zatiaľ čo tie nižšie sú realizované veľmi jednoducho. Aby to ale fungovalo musel by si mať aj radenie z vyššej rady (quasko má dobrý postreh že ak meníš len jedno, cítiť to veľmi nebude).
Ten rozdiel v kvalite radenia v smere Deore -> LX -> XT -> XTR je dosť citeľný, u Deore tlačííííš a až na konci dráhy sa ozve cvak a preradí, u XTčka potlačíš a cvak nasleduje skoro hneď. Niekedy po dlhej jazde s unavenými rukami mám s Deore problém hádzať na väčšie koliesko
2. radenie Alivio = NO COMENT
3. budem to mat zle nastavene
ale mam vaznejsi problem, ktori budem musiet co najskor riesit = hned v pondelok tam zbehnem
takze tu je problem :
prevod 1-3 (pred-zad) slapem pomali (napr. v terene) ale chystam akceleraciu tak chcem nahodit 2-3 ale kedze stale tocim pomali, proste sa retaz nejao zasprajcne a kolecko si ju vitiahne az po zadnu stavbu, kde uz salter je natiahnuty na doraz, takze to nejako silou strhne = zahrka a tvari sa ze nic, uz mi to aj poskrabalo lak pri strede a anvyse to skodi : klukam/prevodniku + salteru (ten to zatazuje asi najviac, lebo uz je v poslednej polohe, kde uz ziadna struna nepruzi a az potom sa to ztrhne...) + retazi to asi dava zabrat..
a teraz neviem ze ci to tam smykac nejako vadne nahodi, alebo su neje vykrivene zuby v prevodniku alebo ja neviem...
davnejsie sa mi stavalo nieco podobne ked som mal nit na retazi moc dotiahnuty a retaz nevyrovnavalo, potom mi to nejak podobne namotavalo...
to len ak by si ladil a ladil a ladil