niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: 10. 12. 2025 o 21:27
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: 10. 12. 2025 o 21:27
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
Vec sa ma ale tak, ze kazdy sulin si mysli ze je jeho zakl ludske pravo precestovat a prezrat buducnost 5+nasledujucich generacii. A vidime to aj v politike....
Na tom istom svk kde stale len pocuvam ako ludia ledva preziju z ruky do huby a nemozu si dovolit viac ako par tisicove auto a aj to len na uver?
Nebudes skorej ty na fore kde bezna cena bicykla je cez 1000€ vymykanim sa z beznej populacie? (4 biky up-to karbonovy ibis ripley
no tu je vidno aký máš prehlad
zopakujem moju otázku vyššie.. kde je tá ekologická záchrana? Keďže výroba EV má väčšiu eko stopu (s tým tu súhlasí snáď každý) a na jej zmazanie potrebuje čas a kilometre, lenže kým ich nabehá priemerný európan už zháňa nové?
keď to v príkladom preženiem a hneď od dnes vymením všetky nové spalováky za EV tak vzniká EKO-sekera ktorú musím zmazávať X rokov. Lenže keď sa už blížim k 0 tak vzniká sekera nová lebo mením zas auto, konzum nepustí.. ale hej je možné že do toho roku 35 a ďalej sa zmení aj myslenie ludí a už budú potom svoje EV užívať aj viac ako 15-20 rokov..
či mám dakde chybu?
Na tom istom svk kde stale len pocuvam ako ludia ledva preziju z ruky do huby a nemozu si dovolit viac ako par tisicove auto a aj to len na uver?
Nebudes skorej ty na fore kde bezna cena bicykla je cez 1000€ vymykanim sa z beznej populacie? (4 biky up-to karbonovy ibis ripley
Ty mas asi nejake selektivne vnimanie ci co.
Pisal som o tebe, tak co tu poukazujes na Pala. Sam si sa zmienil, ze nie si vodic, necestujes po vyletoch autom, len co je v dosahu verejnej dopravy.
Normalne si ma dostal, pojdem si klaknut do kuta a hanbit sa, ze som si dovolil vyskladat karbonovy bike a mame doma benzinoveho Focusa.
Mimochodom si v teme, ktora sa tyka povacsinou aut, tak preco sa vyjadrujs k niecomu, na com nejazdis a nemas priamu skusenost?
A smiem sa spytat kolko ze to mas rokov? Reagujes totiz ako decko.
jednoduché počty, nazývajme si to ako chceme, ja tomu hovorím eko-výpalné z Bruselu... áno platíme ho aj cene elektriny (ale to je hooodne zdeformovaný a regulovaný trh, aj s emisnými povolenkami), ale nebojte sa únia myslí aj na elektromobily, nakoľko ich hromadným nasadením štáty prídu o ohromné príjmy z daní palivových a iných daní a poplatkov, tak budú aj dane na elektromobily, od kilometra, alebo ako, oni to už vymyslia
teraz je to v stave riekanky: keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú...
a nerobte sa taký blbý, že nechápete rozdiel medzi káblikom, ktorý napája 25 - 100 W LED-lampu a "káblikom", ktorý bude napájať 20 automobilov po 5 - 10 kW na tom sídliskovom parkovisku... plus všetko čo s tým súvisí, trafostanice, rozvody atď. až po výrobu (ale to je už ošetrené postupnými úsporami atď)
v panelákoch je problém jednej fázy, hliníkových rozvodov a pod. prechod od plynových sporákov k elektrickým, kde treba minimálne 2 x 240 V vetvu, alebo rovno 3 fázu (aby sme sa zbavili toho zlého plynu, resp. po 40 rokoch končí životnosť plynového potrubia- resp. revízie), keď vymení varnú dosku jeden dvaja nič sa nedeje, ak to spravia všetci, hotovo tma...
či mám chápať, že je problém tých 230? naposledy čo som doma meral mi ukazovalo 232 alebo 234 V už nepamätám... môžem skúsiť zmerať 🤣 cez deň a v noci, či je rozdiel... už dávno som nemeral napätie... na chalupe sme mávali tak 15 rokov dozadu problém, jedna fáza padala pod 180 V, sa potom myslím menilo trafo pri družstve...
ofc je 230V a 400V
Az sa tomu nechce verit, pri beznom isteni verejneho osvetlenia 3x50 A.
https://teslaclub.sk/node/70108
https://teslaclub.sk/node/70110
každá lampa má 2x22kw, zatiaľ je v meste 6 lámp s nabíjačkami.
ale 2x22kw zdielaných, čiže 22kw na lampu
Alebo je to stále pod napätím a každá lampa má stmievacie čidlo?
Nevyzera zle, ale len aby nebol za 30k kym sa zacne predavat.
Rozmermi je to totozne s Polom, co ale problem nie je, sucasne Polo je uplne v pohode pre 4 dospelych aj s vyskou 185cm.
https://www.volkswagen-newsroom.com/en/press-releases/world-premiere-of-the-id-2all-concept-the-electric-car-from-volkswagen-costing-less-than-25000-euros-15625
Dúfam, že nebudem hádzať hrach na stenu lebo viac polopatisticky sa to už asi nedá vysvetliť.
https://www.mojelektromobil.sk/stala-sa-nafta-skutocne-lacnejsou-ako-elektrina/
Ako s e-up! sa viem v specifickych mestkych podmienkac dostat aj na cca 10, ale pri beznej premavke aj mimo mesta a dialnica nepoznam vela BEV co by dosahovali 18kWh.
A samozrejme tiez tie predplatene programy mali uviest.
Dojazd je pisany "up to 450 kilometres". Co by ale pri tomto modeli nemusel byt problem.
Ak niekto chce ako druhe auto do rodiny, tak tam nie je treba spalovak. Spalovak ostava na dlhe trasy a obcas a toto je na kazdodenne jazdenie tam, kde nie je mhd vyhodnejsia. Zmysel to ma a tu ten ekologicky prinos vidim. Najma, ak to dokaze clovek nabijat doma zo solaru.