Ahojte,

vo februari sme kupili manzelke ebike CTM Ruby Pro v kamennej predajni v Kosiciach.

Az doma som zistil, ze baterka sa vybera velmi tazko (mne s velkym usilim, manzelka sama ani nedokazala vybrat). Preberanie bolo rychle a ked som sa na to pytal, servisak ma presviedcal ze to tak musi byt kvoli tesnosti.
Nasledne mi v predajni dali na skusku baterku z ineho kusu, no nepomohlo, tak som priniesol uplne novy bike na reklamaciu.

Predajca prijal reklamaciu prijal ochotne a o par dni vravel, ze dostaneme novy kus v priebnehu tyzdna. Aj som sa cudoval a pytal ci fakt novy, kedze to bol vypredajovy model 2022 a viaceri ini predajci mi pred kupou povedali, ze uz nie je na centralnom sklade, teda neda sa zohnat...

Z tyzdna boli vyse 2, ozval som sa co je s tym, tak ze clovek v CTM ma covid. Potom sa to stale natahovalo, ze uz o par dni, stale som ja volal co sa deje a den pred 30-dnovou lehotou ked som volal mi povedali, ze zial este bicykel nemaju, ze mi vedia vratit peniaze alebo dat 50€ zlavu ako kompenzaciu za omeskanie, ale ze bike je uz v preprave a dorazi kazdym dnom.
Ja som potreboval bike, nie naspat peniaze, tak som povedal, ze pockam.

Presiel dalsi tyzden (uz je cca 37.den), nikto sa neozval, tak volam a ze bike nedosiel, ze to prezistia. Volali naspat , ze zial mi vratia peniaze, lebo ze mali v CTM viac ramov a vsetky maju tento problem.
Pritom od zaciatku bolo komunikovane vymena kus za kus a najma pred tyzdnom uz bol na ceste na predajnu...

Vysvetlil som, ze peniaze nechcem, lebo sice v januari som si za ne mohol kupit aj iny podobny ebike ked boli vypredaje, medzicasom sa ale vsetko v danej velkosti vypredalo.

Tak predajca kontaktoval vyrobcu CTM a ze mi vedia dat uz len novsi model 2023 ale az koncom maja. Co ma nepotesilo, hovorim si ze zvazim, no potom dodali, ze s mojim doplatkom, lebo je to novsi model a stoji viac.
To ma uz dost vytocilo, ze mam byt vinou vyrobcu 3 mesiace bez uplne noveho bicykla (ani kilometer na nom manzelka nepresla) a po dlhej reklamacii a cakani este doplacat za novsi model, ktory pre nas ani nema ziaden realny benefit.

Vysvetlil som predajcovi ze toto pre mna nie je akceptovatelne, nakolko to nie je moja vina a problem, ze nemaju rovnaky, zo skusenosti a pokial sa nemylim aj podla zakona musi byt vymena za rovnaky alebo lepsi kus (v rodine tak bez problemov reklamovali Leader Fox za novsi aj Trek za novsi a dokonca o rad vyssi samozrejme bez doplatku).

Som negativne prekvapeny z postupu CTM, cakal som, ze slovenska firma bude v tom flexibilna... no namiesto ospravedlnenia ze prepacte, ze budete 3 mesiace bez bicykla ziadat doplatok? Nastudujem si to, ale nezda sa mi to ani v ramci zakona, kedze zakaznik si pri uznani reklamacie ma pravo vybrat ci chce vratenie penazi alebo vymenu tovaru.
Ocakaval by som pristup ze ok, tak si nechajte ten povodny zatial, kedze sa pouzivat s obmedzenim da a a potom vam ho zamenime za novy bezproblemovy ked pride.

Mate s niecim podobnym skusenosti? JA to povazujem za non-sense a maximalne neprozakaznicke.

Navyse cely cas zavadzanie, ze je na ceste, keby hned povedali ze nemaju, mohol som medzicasom kupit vo vypredaji za 1999 Radon s Bosch motorom a lepsou vybavou...
01.04.2023 - 00:34:46
00
Beiem peniaze a utekám preč.
Mne by stacilo čitanie trebars https://www.mtbiker.sk/forum/xc-am-en-bicykle/ctm-nefer-zaruka-t46823.html
Ze sa nedá vyberať baterka je ten menší problém,ten väčší je ze na rame ma byt správne napísané KTM?
01.04.2023 - 06:18:26
00
No tak dnes je opat nova informacia, bicykel je opat raz udajne na ceste ku predajcovi a zajtra ma dorazit.

Je to zvlastne ale tak necham sa prekvapit, primarne chcem bicykel, kedze za 1900 € aktualne neviem najst damsky horsky ebike s Deore+vzduchovou vidlou.
03.04.2023 - 15:01:27
00
To je celé divné lebo však predajca je len komunikačná spojka medzi zákazníkom a výrobcom tak ako mohol mať info, že bike je v preprave ale nebol, potom, že to bola vada modelu a teraz zas, že bike vymenia. Tak kde ho našli? :) A áno, v lehote najviac 30 dní sa reklamácia rieši výmenou, opravou alebo vrátením peňazí. Ak sa to nedá opraviť a nie je nove6na vymenu, tak refundácia je bežný postup, aj keď často nevýhodný z dôvodov ako si spomínal.
03.04.2023 - 20:30:39
00
Quasimoto ja som od teba kúpil prvé ctmko ktoré si mal pre manželku a nesedelo jej velkostne. Bike funguje, vďaka Bohu. Ale opäť sa mi potvrdilo, že ctm je podpriemerná značka. To boli posledné peniaze ktoré som za značku ctm utratil. Mal som radšej priplatiť a kúpiť crusis. Rám na ctm je otrasne spracovaný, to je čistá čína. Baterka ide tiež natesno, ale je to ako tak v norme. Vzduchová vidlica je necitlivý šmejd. Zadné koleso hádže, že sa na to nedá pozerať. Battery info sa mi nezobrazuje na displeji. Atď. Pre mňa je to za tie peniaze veľké sklamanie.
04.04.2023 - 13:17:37
00
Hmm tak to si ma nepotesil.

Ale tak ked si to rozoberieme, vzduchova vidla je zakladna, no predpokladam ze pri spravnom dohusteni lepsia ako pruzinve v lacnejsich modeloch, nie? To by som za vinu vyrobcovi nedaval, kedze je problem najst v tejto cene cca 2000€ ebike so vzduchovou.

Inak ked koleso hadze, nie je to na reklamaciu?

Tiez som pozeral Crussis, okrem toho, ze maju podla mna vacsinou fakt hrozny dizajn je problem najst nieco co ma: vzduch, aspon deore, kazeta najvacsie koliesko aspon 46T (vpredu maju vsetky Bafangy 38T co som videl) a podobna cena.

Ale inak som netusil, ze Crussis je vo vseobecnsoti lepsia znacka, teda ja ju na rozdiel od CTM registrujem len par rokov.
04.04.2023 - 13:55:49
00
Tak nasiel som za cca +100€ vypredajovy Crussis s podobnou vybavou, zial Sram SX miesto Shimano Deore, no asi lepsia vidla Rock Shox Judy Silver Air, motor Oli.

Pytal som sa predajcu na skusenosti s reklamaciami, tak vravel, ze zo skusenosti to Crussis riesi promptne, pytal sa ma aj na moj aktualny problem (baterka sa len velmi tazko vybera) tak povedal, ze prave ma jeden taky pripad aj u Crussis v rieseni.
04.04.2023 - 15:27:15
00
Robim na reklamacnom uz dlhe roky a ten vymysel ze si zakaznik moze vybrat ci novy kus alebo peniaze ma vzdy dokaze uzasne rozosmiat. Nie az tak ako clovek co by si kupil bicykel crussis ale aj tak :D
04.04.2023 - 16:13:21
03
tiez ma vela krat prekvapujú ocakávania ludi a interpretácia toho co by mal predajca alebo výrobca robiť. žiaľ ešte sa mi neporadilo stretnúť tych ludi v opačnom garde
04.04.2023 - 16:54:46
01
Relyful napísal:
Robim na reklamacnom uz dlhe roky a ten vymysel ze si zakaznik moze vybrat ci novy kus alebo peniaze ma vzdy dokaze uzasne rozosmiat. Nie az tak ako clovek co by si kupil bicykel crussis ale aj tak :D
Z coho vychadzas? Vies prosim uviest zdroj na zakon alebo usmernenie, kde to je inak?
Vsade som nasiel len toto (rovnako aj v samotnom zakone):

Ak ide o neodstrániteľnú chybu (vadu) výrobku, ktorá bráni riadnemu užívaniu veci, ak sa po oprave vyskytne chyba (vada) opakovane alebo sa naraz vyskytne väčší počet chýb (vád) alebo ak predávajúci nevybaví reklamáciu do 30 dní od jej uplatnenia:

môže si spotrebiteľ vybrať medzi výmenou veci alebo vrátením kúpnej ceny (na základe odstúpenia od zmluvy),


Na druhej strane, jedna vec su zakony, ktore su akesi minimalne naroky, co musi splnit predajca voci spotrebitelovi.

V ramci prace tiez riesim aj staznosti zakaznikov pri problemoch (ano ide o specificky produkt - auta), no vzdy je to o ochote predajcu a vyrobcu/dovozcu najst riesenie a reagovat pripadne aj flexibilne nad ramec "nutneho" s cielom nestratit doveru zakaznika. Ako sa hovori, prve auto predava predajca, druhe servis.

Chapal by som, keby predajca nebol schopny ponuknut vymenu tovaru za novy (napr vyrobca produktu skrachoval a alternativa neexistuje).
V pripade ako u mna, ked ide len o to, ze medzitym sa vyraba novsia verzia, na to fakt dovod nevidim.

Aky je teda realny problem predajcu/vyrobcu vymenit bicykel za novsi model, ak nevedia dodat starsi? Ze novy sa medzicasom predava o 200€ viac a teda niekto z nich by mal o 200€ nizsiu marzu? Pripadne si to mozu medzi seba podelit. A to zanedbavam DPH a dan zo zisku, cize realny dopad je vyrazne nizsi ako 200 €.

Takze ked vinou chybneho vyrobku je zakaznik pri produkte za viac nez 2000 € vyse mesiac bez vyrobku a vyrobca potom riesi par desiatok €? Respektive na novy by potencialne zakaznik cakal dalsie dva mesiace a namiesto ospravedlnenia si pytat doplatok?

Mne teda tento pristup nepride rozumny ani z pohladu firmy. Zle meno sa siri rychlejsie ako dobre.

Inak robis pre CTM, ci nie? Ci len nahodou mas CTM bike?
04.04.2023 - 17:16:50
00
ja robim v IT firme sme dodavatel pomaly pre vsetko mozne + autorizovany distributor gigabyte a Apple. Keby som robil pre CTM asi by som nemal obycajny Hardtail :)
U nas je uplne normalne ze zakaznik (firemny) caka na doriesenie reklamacie v klude aj 2 mesiace a ked nam distributor da namiesto zariadenia dobropis tak mi ver ze sa nejdeme potrhat a zhana zakaznikovy do NAS pola rovnake disky ake mal len pretoze ze chudacik si nebude mat cim nahradit svoje disky. Jednoducho sa na to pozeras moc ruzovo, dostanes dobropis a mas vybavene. Nikoho netrapi ci si dokazes zohnat nahradu v dnesnej dobe v rovnakej cene alebo podobne. A tiez si myslim ze davat taketo naroky na predajcov je uplne uletene.

Edit: u nas vo firme by ti takisto nikto nevymenil kus za novsi model. Jedine ze by bol lacnejsi :) Ak by tam svietilo co len o 10 eur viac tak by nam vedenie nikdy nedovolilo dat zakaznikovy novsi drahsi model. Pekne dobropis a dovidenia.
04.04.2023 - 17:21:34
01
Su to z pohladu zakona ine pripady, obchodny vs obciansky zakonnik.
Obcan je ako spotrebitel viac chraneny, to sa neda porovnavat.

Ok a teda mas vedomost, ze zakaznik nema na vyber, ako som ja citoval vyssie? A vies to zdielat? Lebo fakt som to hladal a vzdy som sa len ku tejto textacii dostal, ale mozem sa mylit.

Ale naozaj si nemyslim, ze to co ziadam, je uletene - ze namiesto vratenia penazi chcem funkcny vyrobok, ktorym objektivne vyrobca disponuje, kedze ho propaguje (mne naozaj nezalezi, ci model 2022 alebo 2023).
04.04.2023 - 17:25:44
00
ak sa po oprave vyskytne chyba (vada) opakovane alebo sa naraz vyskytne väčší počet chýb (vád) alebo ak predávajúci nevybaví reklamáciu do 30 dní od jej uplatnenia:

môže si spotrebiteľ vybrať medzi výmenou veci alebo vrátením kúpnej ceny (na základe odstúpenia od zmluvy),


toto co si napisal plati ale len vtedy ako je napisane vyssie:

- pri opakovanej zavade (ta ista vada 3x na 1 vyrobku tj ak ti ho medzi tym raz vymenim za novy kus mozes suchat nohami alebo 4x rozne zavady na jednom vyrobku takisto plati ze ak ti to medzi tym raz vymenim za novy kus mozes sucha tnohami)

- ak predavajuci nevybavi reklamaciu do 30 dni ( fakt si myslis ze nemame alerty nastavene aby sa to nestalo?)

Inak nie nemozes si vyberat.
04.04.2023 - 17:38:10
00
To je moj pripad, necitoval som zaroven vsetko, to iste plati ak ide o neopravitelnu zavadu vyrobku do 12mes od kupy
04.04.2023 - 17:39:06
00
Ak by si dostal od servisu protokol s tym ze sa jedna o neopravitelnu zavadu tak ano mozes ziadat odstupenie od zmluvy.
Je tam ale loophole ktory tu na svk pouziva asi kazdy a to ze ti povedia ze je to opravitelne ale aby ti zlepsili den tak ti vratia peniaze aby si na to nemusel cakat :D


Naposledy upravil Relyful dňa 04.04.2023 - 17:46:18, celkovo upravené 1 krát.

04.04.2023 - 17:45:35
00
cron
keyboard_arrow_up