Hlavne, ze Baska chce aby ludia presadli na bicykle :-D
25.04.2023 - 15:49:38
01
komedia pokracuje :lol: navyse prave na tej strane nieje asfaltova hradza
25.04.2023 - 16:39:55
00
Ta cesta je nebezpecna aj bez obchadzky. Nechodil som tadial skoro vobec. Z mojho pohladu ako vodica aj z pohladu cyklistu to je samovrazda - uzka klukata cesta bez krajnice, navyse sa tam v lete prehanaju "motorkari", niekolko sa ich tam uz zabilo.
25.04.2023 - 16:56:33
04
Trencania prosim vas nepozical by mi niekto vozik za bicykel pre dieta ? Rad by som si kupil vlastny no musim vyskusat ci nasa mala sa v nom bude chciet vobec vozit
25.04.2023 - 20:51:07
00
yossarian napísal:
Na úseku od Beckova som si dnes všimol novo osadené tabule, zákaz vjazdu cyklistom a je tam aj 50 ka. Aj smerom od Stankoviec boli nejaké tabule ale z auta som si nestihol všimnúť aké. Predpokladam že celý ten úsek obchádzky bude uzavretý pre cyklistov.

Ide o cestu od Stankoviec po Beckov?

Tak to ma mrzí, je to jeden z mojich najobľúbenejších úsekov od detstva a každému som túto trasu odporúčal. Často zvyknem cez víkendy zájsť na zmrzlinu do Piešťan, cyklocesta je vtedy pre mňa ťažko prejazdná a cesta cez Beckov mávala (mimo Beckovské slávnosti) len minimálnu premávku. Obľúbené je aj pohostinstvo v Stankovciach, kde som sa skoro vždy zastavil cestou späť. 😕 Dúfam, že ide len o dočasné riešenie.
07.05.2023 - 06:50:02
00
Docasne na rok, kym postavia novy most :D
09.05.2023 - 14:47:30
00
Optimista :D
09.05.2023 - 15:48:22
01
Neviete prečo sú tieto tri cesty vo freemapách označené ako zákaz pre cyklistov? Myslím, že predtým to tam nebolo, či?
Všimol som si to keď som si chcel naklikať trasu len pre zaujímavosť, že koľko to bude kilometrov a ono mi to stále dávalo trasu po nejakých krkahájoch :-D A vtedy som si všimol to značenie krížikmi ako zákaz cyklistov.

Prílohy:

obrázok_2023-05-09_194440836.png
obrázok_2023-05-09_194440836.png 184.24 KiB thumb_up0thumb_down

09.05.2023 - 19:45:58
00
Je to tagovane vehicle:no a zjavne tade routing nepusti ani bicykel.
https://www.openstreetmap.org/way/142673768
https://www.openstreetmap.org/way/67080295
09.05.2023 - 20:32:51
00
Možhno off-topic. Ale cesta, smer na Soblahovské lúky, z Breziny, v týchto dňoch tam behajú traktore, tak bacha aby Vás nezobrali...
11.05.2023 - 09:45:09
00
V lesoparku Brezina budujú traily pre cyklistov. Problémy im robia vandali i nezodpovední návštevníci.

Čítajte viac: https://mytrencin.sme.sk/c/23174193/v-lesoparku-brezina-buduju-traily-pre-cyklistov-problemy-im-robia-vandali-i-nezodpovedni-navstevnici.html?ref=njctse

Cyklotrasy chcú spraviť okolo celého lesoparku.

Členovia občianskeho združenia DIVO už niekoľko mesiacov s podporou mesta budujú v Brezine lesné chodníky určené pre ľudí, ktorí jazdia na horských bicykloch.

V budúcnosti plánujú tieto trasy vybudovať okolo celého lesoparku, v súčasnosti niektoré chodníky vedú až k Trenčianskemu hradu.

Snahu dobrovoľníkov však častokrát maria nielen vandali, ktorí cyklotrasy poškodzujú, ale i nedorozumenia, ktoré vznikajú v prípade, že si cyklisti a chodci navzájom pomýlia chodníky.

S výstavbou cyklistických chodníkov, nazývaných aj traily, začali ešte v priebehu roka 2022.

„Traily sú úzke jednosmerné lesné chodníky určené pre jazdu na horských bicykloch. Spúšťačom budovania trailov bola pandémia koronavírusu. Lesopark Brezina sa v tej dobe stal miestom trávenia voľného času stále väčšieho počtu obyvateľov,“ uviedol Adam Babjak, predsedsa OZ DIVO.

Hlavným cieľom trailov je oddeliť cyklistov a chodcov. Zamedziť to má nebezpečným stretom.

„Aktuálne je vo výstavbe mierne náročný okruh pre cyklistov, ktorý by mal v budúcnosti viesť okolo celej Breziny. Ďalším cieľom našich členov je priniesť do Trenčína nový adrenalínový šport, takzvané trailové jazdenie,“ priblížil.

Traily v lesoparku však môžu využívať i cyklisti, ktorý jazdia skôr rekreačne.

„Rekreačne založení cyklisti majú stále možnosť využiť zelené a červené turistické cyklotrasy vedúce k Trenčianskemu hradu a smerom na rozhľadňu Dúbravka,“ uviedol Babjak.

Predseda občianskeho združenia zároveň vyzýva verejnosť, aby sa pri pohybe po trasách na Brezine vzájomne rešpektovali.

„To znamená využívať príslušné chodníky alebo traily určené k danej aktivite. Pravidelne organizujeme verejné brigády pre údržbu a postupnú výstavbu trailov,“ dodal.

Členovia Divo podpísali i dohodu o spolupráci s mestom. Vďaka tomu na tento účel získali dotáciu nielen od trenčianskej radnice, ale i od župy.

„Dostali sme približne tritisíc eur, za čo sme nakúpili drevo a rôzne kotvy. Nainštalovali sme ich do zeme, pretože sme tam nemohli betónovať, aby sme mohli spomínané trasy vyznačiť. Nechali sme si vyrobiť i značenie, ktoré sme osadili,“ informoval Babjak.

Hneď po týždni však niekto zo zeme vykopol päť až šesť drevených kolíkov.

„Niektorí ľudia si dajú i tú námahu, že to rozštiepili. Je to v Brezine niečo nové, ale myslel som si, že ľudia pochopia, že toto je trasa len pre cyklistov, keďže je tam aj tabuľa zakazujúca vstup chodcom. Ľudia by sa mali sústreďovať na kyslíkovú dráhu a náučný chodník, cyklisti by sa pre zmenu mali presunúť na svoj chodník. Asi tu ale panuje jedno veľké nedorozumenie,“ komentoval vandalizmus.

Na trailoch podľa neho vznikajú rôzne konflikty i kvôli tomu, že niektorí cyklisti i naďalej jazdia po dráhach, ktoré sú určené pre chodcov a naopak.

„Naopak chodci chodia po cyklistických trasách. Môžeme byť radi, že neprišlo k žiadnemu úrazu, keďže niektorí cyklisti tam jazdia i rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu,“ povedal.

Ako dodal, v rámci festivalu Fest Art pripravujú i verejnú diskusiu, na ktorej ľudia môžu pripomienkovať budúce úpravy trailov.

„Ak sú náročné, môžeme ich zjednodušiť, prípadne lepšie označiť, alebo vysvetliť, ak je ľuďom niečo nezrozumiteľné,“ doplnil Babjak.

Trasy vytýčili spoločne s mestom
V lesoparku sa minulý rok objavilo niekoľko nových cyklistických trás.

„Určené sú pre jazdu na horskom bicykli. Za ich vznikom stojí spolupráca komunity horských cyklistov združených okolo občianskeho združenia, ktoré si hovorí DIVO občasné združenie a mesta. Vytvárajú tak vhodný priestor pre cyklistov na Brezine, aby sa znížilo množstvo stretov chodcov a cyklistov,“ informovala Erika Ságová, hovorkyňa mesta Trenčín.

Brezina patrí podľa jej slov všetkým, aj chodcom, bežcom, rodinným prechádzkam s deťmi, či so štvornohými miláčikmi.

„Preto je dôležitý vzájomný rešpekt. Miesta určené na horskú cyklistiku sú viditeľne označené. Bikeri sa zjednotili do združenia DIVO Trail a po rozhovoroch sme našli spoločnú reč,“ vysvetlila.

Ako ďalej povedala, mestský lesný hospodár s bikermi prešiel Brezinu a vyznačil trasu budúceho chodníka.

„Určili sa podmienky jazdenia na Brezine a aj keď to bude ešte dlhá cesta naučiť všetkých, cyklistov aj chodcov ohľaduplnosti k sebe navzájom je vybudovanie cyklochodníkov dobrá cesta,“ podotkla hovorkyňa.

Práce vykonávajú Divotrailisti formou brigád.

„Mesto im poskytuje podporu na základe zmluvy medzi združením Divo, mestom a Mestským hospodárstvom a správou lesov. Mesto poskytuje aj dotácie na pokrytie časti nákladov spojených s projektom DIVO Trenčín. V tomto roku ide o takmer tisíc eur,“ dodala Ságová.

Cyklistika je na vzostupe
Prvé okruhové chodníky v Brezine začali stavať pred viac ako dvadsiatimi rokmi.

V tom čase však podľa Ivana Jančičku, lesného hospodára z Mestského hospodárstva a správy lesov v Trenčíne, cyklisti tieto trasy skoro vôbec nevyužívali.

„V posledných rokoch však cyklistika zaznamenala veľký nárast a úzke náučné chodníky sa stali častým stretom rýchlo jazdiacich cyklistov s chodcami,“ priblížil.

Často sa podľa neho stalo, že cyklisti v mokrom období rozryli náučný chodník a kazili snahu o ich vyštrkovanie.

„Štrk rýchlo vyhádzali kolesami bicyklov, dokonca si na internete spravili aplikáciu, kto rýchlejšie prejde cez náučný chodník, kde si písali časy,“ podotkol.

Z toho dôvodu hľadali spôsob, ktorý by tento problém vyriešil.

„Premýšľali sme nad zákazom vjazdu na bicykloch na náučné chodníky alebo nad spomaľovačmi. Prvoradý je relax v prírode a ten dosiahneme, len ak sa pri veľkom záujme na tak malom území naučíme spolu žiť a vychádzať,“ dodal Jančička.
29.05.2023 - 10:04:58
04
Akurat v piatok som tam bol prvý krát. Je to tam pekné ale všimol som si žial že značenia su povalane po zemi alebo chýbaju. Taktiež trail od štefanikovej vyhliadky Canada je velmi náročný chýba upozornenie ale tak možno nieje oficialny.
29.05.2023 - 11:09:46
00
Ľudia sú prasatá, česť výnimkám. Borci z DIVOtrailov , robia čo sa dá a spoločnosť sa im takto revanšuje....
30.05.2023 - 18:05:05
00
Diky za clanok, aj som sa prekvapil, ked som videl nove traily..
Ze nemam chodik po kyslikovej som ani netusil..
Len tou tazbou niektore cesty rozorali... 😭
30.05.2023 - 18:32:10
00
Ahojte, znacenie na trailoch vadi dost ludom, dokonca su tam uz jedinci ktori su na to vyslovene "alergicky". Znacenie ktore bolo osadene v podstate lahlo a bolo zlikvidovane. Behom mesiaca mame v plane osadit nove znacky aj info tabulu/e. Zial nieje sa comu divit, kedze dost "bajkerov" jazdi bezohladne kyslikovky. Vieme o niekolkych stretoch, takze sa netreba cudovat ze to ludia nicia a su agresivny (samozrejme ani tato doba tomu nepridava, ked si kazdy mysli ze vsetko moze). Ano ludia su prasata, ale bajkeri su take iste...
A ANO na kyslikovkach nikdy nebolo oficialne dovolene jazdit na bajkoch, takze ak Vas mozem poprosit prestante to jazdit. Myslim si ze tie nove singlace tzv. "XC" su dostacujuca nahrada na lepsej urovni, ako kyslikovky. A taktiez Vas chcem poprosit aby ste boli ohladuplnejsi k chodcom/turistom. Sam som videl niekolko situacii, kde by si dotycny "xckar" zasluzil solidny preplesk za spravanie/jazdu. A prave taketo spravanie nam, ako komunite meno nespravi, skor naopak...uskodi, teda uz uskodilo!
Co sa tyka trailov, Canada nieje cela. Je to najtahzsi trail co tu je, no chyba jej este vrch. A nepridalo jej ani to ze niaka "dobra" dusa tam vytvorila segment na Strave, ktori zacina od toho lesneho otoca. Na otazku ci je legalna, ano je to legal trail. Nasou myslienkou ale bude spravit cast po hrebeni, ako zdielany chodnik aj pre turistov. Takze ak tam niekoho stretnete, treba zastavit, pozdravit a zazelat pekny den.
Vsetky traily budovane o.z. Divo su uz v tejto faze legalne, tak isto budu aj nove traily alebo nove useky trailov. Vsetko je to prejdene so zastupcami mesta, preto by som chcel znova poprosit a ano stava sa to, NEMENTE trasovanie trailov vid. kaskady na Bezdaku, ktore boli pretrasovane skrz. Vitekov chodnik.
K narocnosti trailov, ak ma niekto vyhrady treba prist na verejne brigady, kde sa da o tom pokecat a dohodnut sa. A samozrejme spolu s nami chytit lopatu do ruky.
Prebiehajuca tazba na severnej strane Breziny nam robotu neulachcuje no je potrebna, nakolko je nutne odstranit chore a suche stromy. Zial nektore prvky sa poskodili a bude treba ich opravit.
Takze kto ma silu a chut je vitany na brigadke, datumy su zverejneme na FB a Insta oztka a trailov. Bolo by fajin keby tam uvidime nove tvare.
V pripade, ak nas stretnete robit na trailoch prosim netvarte sa...... pokecajte, pomozte aspon na hodku. Su pripady, ked si clovek robi a ide niekto akurat cez trail a nieje schopny ani pozdravit, div ze cloveka nezrazi.
Takze junaci vzajomny respekt a ohladuplnost, nenavisti je vsade dost a na Brezine ju ako Divo nechceme tolerovat!!!

Diky.
31.05.2023 - 11:12:03
018

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up