V dôsledku ukrajinského raketového útoku zomrel ruský náčelník štábu 35. armády, generálmajor Sergej Gorjačov.
https://twitter.com/NOELreports/status/1668369362422493190
13.06.2023 - 06:49:31
01
https://blog.sme.sk/valchar/politika/ukrajinska-ofenziva-zacala
13.06.2023 - 07:57:10
01
čo si mladí rusi myslia o vojne....nič nové.po vojne postaviť plot a za ural.

https://meduza.io/en/feature/2023/06/03/the-only-thing-worse-than-war-is-losing-one

„Jediná vec, ktorá je horšia ako vojna, je prehrať jednu.“ Dokonca aj niektorí čitatelia Medúzy podporujú inváziu na Ukrajinu. Požiadali sme ich, aby vysvetlili prečo.
20:17, 3. júna 2023Zdroj: Meduza

Alexey Malgavko / Reuters / Scanpix / LETA
Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Meduza analyzuje – a vyvracia – ruskú vojenskú propagandu, ktorá sa snaží ospravedlniť vojnu (tu je jeden nedávny príklad ). Ale aj keď sa nám zdajú témy rozprávania Moskvy absurdné a nepresvedčivé, nemožno to poprieť: propaganda funguje. Dokonca aj medzi našimi čitateľmi sú ľudia, ktorí sa stále ospravedlňujú za inváziu, napriek tomu, že spôsobila nevýslovnú bolesť miliónom Ukrajincov a bola deštruktívna pre samotné Rusko. Rozhodli sme sa vypočuť si názor týchto ľudí: spýtali sme saaby vysvetlili, prečo podporujú Rusko viesť vojnu s Ukrajinou. Počas niekoľkých dní sme dostali stovky podrobných odpovedí, pozorne sme si ich prečítali a rozhodli sme sa niektoré z nich zverejniť s minimálnymi úpravami. Veríme, že tieto listy sú dôležitým záznamom a dúfame, že budú informatívne pre tých, ktorí pracujú na ukončení vojny, snažia sa zmeniť vládnuci režim v Rusku a premýšľajú, ako jednať s ľuďmi, ktorých myslenie sa možno nikdy nezmení.

Upozornenie : Autori týchto listov sa pokúšajú ospravedlniť nevyprovokovanú ruskú inváziu na Ukrajinu. Môžu byť mimoriadne nepríjemné alebo znepokojujúce pri čítaní. Postupujte opatrne.
Andrey
35 rokov, Volgograd

Vojna končí, keď jedna strana vyhrá. Porážka Ruska bude znamenať národné poníženie, ktoré nemôžeme dovoliť. Preto musíme vyhrať – už nemáme na výber.

Ukrajina nehľadá mier. Len žiadajú viac zbraní a ostreľovanie ruských miest. Prelialo sa príliš veľa krvi na to, aby sme povedali: "Ďakujem všetkým, je čas ísť každý svojou cestou."

Alexey
24 rokov, Jakutsk

Otázka [Medúzy] [o tom, prečo niektorí čitatelia podporujú vojnu] je vlastne nesprávne položená. Nepodporujem vojnu, ale tiež nechcem, aby Rusko prehralo. Ak sa to stane, bude to pre všetkých horšie a svet, na ktorý sme zvyknutí, sa bezpochyby zrúti – a príde ešte väčšia temnota. Vojna bola chyba, ale prehrať ju je neprijateľné.

Pavel
30 rokov, Nemecko

Nepodporujem vojnu, ale rozhodol som sa napísať reakciu, pretože ľudia, ktorí sa snažia nájsť ospravedlnenie pre vojnu, sú prirovnávaní k tým, ktorí ju podporujú.

Som nahnevaný na obe strany konfliktu. Som nahnevaný na Rusko, pretože začalo hlúpu, krvilačnú vojnu, ktorá vedie každý deň k nezmyselnému zabíjaniu. Som nahnevaný na krajiny, ktoré podporujú Ukrajinu, pretože netrvajú na okamžitom zastavení nepriateľstva, na ukončení nezmyselného zabíjania. Namiesto toho dodávajú krajine zbrane, pričom po celú dobu chápu, že to len zvyšuje počet obetí.

Sergey
38 rokov, mesto neuvedené

Nepodporujem vojnu. Ale bohužiaľ, v stávke je samotná existencia mojej vlasti (Ruska). Nechcem vidieť kolaps, zničenie mojej krajiny. Mám otázky pre iniciátorov špeciálnej vojenskej operácie . Najprv však musíme vyriešiť existenčnú otázku.

Anonymný
38 rokov, mesto neuvedené

Jediná vec horšia ako vojna je prehratá vojna. Začať to bola šialená chyba, ale teraz to musíme vyhrať; inak budeme v pozícii vae victis . Nepodporujem Putina – do čerta.


„Nespravodlivé takmer v každom možnom ohľade“ Filozofka Cécile Fabre o morálnych kritériách pre vojnu a o tom, či je ruský útok na Ukrajinu porovnateľný s americkou inváziou do Iraku
pred 14 dňami
Dmitrij
35 rokov, Moskva

Najprv som dôsledne vystupoval proti vojne. Ale postupom času som bol unavený z toho, čo sa deje, z neustáleho strachu o seba a svojich priateľov, z toho, že by som mohol byť povolaný [na front], keby som bol proti vojne, a z toho, že zahraničné médiá písali, že Rusi treba niečo urobiť so súčasným režimom a vojnou.

Uvedomil som si tiež, že ak Rusko nenájde spôsob, ako sa dostať z tejto situácie bez straty tváre alebo straty na globálnej scéne, život v Rusku sa drasticky zhorší. Vo svetových dejinách je množstvo príkladov, ktoré tomu nasvedčujú (napríklad Nemecko).

Vojna je však vždy zlá a neprináša nič iné ako krv, smrť a zmrzačené osudy. Rozhodnutie zaplatiť to bola chyba, to je fakt, ale teraz sa situácia dostala do štádia, že prehra neprichádza do úvahy.

Oleg
27 rokov, mesto neuvedené

[Podporujem vojnu], pretože podľa môjho názoru „mierový plán“ predložený Zelenským a podporovaný „kolektívnym Západom“ s vysokou pravdepodobnosťou spôsobí Rusku toľko škody, že si nemôžeme byť istí, že prežije. A veľmi si uvedomujem, že môj blahobyt, moja bezpečnosť a moje životné vyhliadky by sa zhoršili podstatne viac [v takom prípade], ako keby sa ruskej armáde podarilo Ukrajine narobiť toľko škody, že konečná mierová dohoda je skôr kompromisom. .

Anonymný
36 rokov, Tyumen

Nepodporujem vojnu v zmysle „ Z “. A čo viac, 24. februára [2022] som stratil rozum. Ale ako obyvateľ Ruska sa domnievam, že vyslanie vojakov na Ukrajinu bola chyba, no ich stiahnutie by bolo zločinom. Nemám v úmysle nasledujúcich 20 rokov platiť reparácie za chyby iných. Nikto nepočúva stranu, ktorá prehráva.

Nejdem brať zbrane. Dalo by sa povedať, že som pozorovateľ, ktorý nepodporuje Ukrajinu. Pred Majdanom som tam bol desiatky krát a viem, ako sa tam zmenila nálada a zákony. Ak sa tam buduje európsky štát, tak je to podobné ako frankistické Španielsko alebo Salazarovo Portugalsko, ničím sa nelíši od Putinovho Ruska.


„Televízia vyhráva“ Mnoho Ukrajincov má teraz spoločnú skúsenosť: ich príbuzní v Rusku odmietajú veriť ich správam o vojne.
pred rokom
Viktória
28 rokov, Petrohrad

Môj pohľad na [vojnu na Ukrajine] bol spočiatku negatívny, rovnako ako môj pohľad na všetky ozbrojené konflikty. Ale postupom času, keď som videl množstvo nenávisti k Rusku a Rusom, radosť z výbuchu Krymského mosta a aktívne vyzbrojovanie Ukrajiny Západom, som si začal uvedomovať, že rusofóbia a iné veci, o ktorých som si myslel, že sú len hlúpa propaganda nie sú všetky lži. Vojna vždy prináša smútok, no niekedy sú nepopulárne rozhodnutia tie správne.

Nikolaj
27 rokov, Rakúsko

Podľa môjho názoru nie je západný pohľad celkom správny; Súhlasím s Putinovou myšlienkou o unipolárnom svete s dvojitými metrami. Verím, že Západ rozkolísal čln sám a potom urobil ruskú vládu zodpovednou za následky. Okrem toho neustála finančná podpora a pumpovanie zbraní na Ukrajinu núti ukrajinský režim pokračovať vo vojne a nie vstúpiť do rokovaní.

Artyom
40 rokov, Berlín

To, čo v prvom rade podporujem, nie je vojna, ale ruský ľud a záujmy Ruska. Najprv som bol ostro proti tomu, ale ako sa veci vyvíjali, zmenil som názor.

Žijem v Nemecku 20 rokov a nikdy som nevidel toľko propagandy. Západní politici a médiá zaujali absolútne jednostranný postoj: Rusko je agresor a Ukrajina je hrdinský štát. Každý, kto sa prihlási k inému názoru, je vytlačený z informačného priestoru a „zrušený“.

Krajiny západnej Európy sa ukázali ako úplne slabo vôľové a plnia príkazy USA Ukrajinu priamo ovládajú Američania. Tento konflikt plne dokazuje, že v západnej Európe neexistujú nezávislé krajiny a že vo východnej Európe už prakticky žiadne nie sú.

Prečítajte si prosím túto správu od tímu Meduza:

Vážení čitatelia! Už takmer desať rokov poskytuje Meduza spoľahlivé informácie o Rusku a zvyšku sveta. Naše správy sú životne dôležité pre milióny ľudí v Rusku, na Ukrajine a mimo nej. V januári 2023 ruské úrady úplne zakázali našu prácu, ale spravodajstvo Meduza pokračuje vďaka podpore medzinárodných čitateľov, ako ste vy. Nedovoľte, aby nás „nežiaduci“ status v Rusku umlčal. Podporte prosím našu prácu .

Alexey
31 rokov, Moskva

Aké máme možnosti, chlapci? Vojna už začala, niet cesty späť. Vzhľadom na okolnosti nie som pripravený odísť; Nechcem sa cítiť ako migrujúci pracovník, ani ako vzdelaný (som programátor). Milujem Rusko a Moskva bola pre mňa vždy tým najpohodlnejším miestom. Ako môžem teraz oponovať, keď všetci dokonale chápu, čo sa stane, ak súčasný režim prehrá?

Je príliš neskoro vrátiť sa späť. Nech bojujú, pokiaľ je obojstranný záujem, a po zmene režimu (ktorá je nevyhnutná) uvidíme, čo sa stane. Medzitým to, čo sa stalo, aké to malo dôvody a či to stálo za to, sú teraz zbytočné súdy. Za čo to stojí, postavil som sa proti vojne od samého začiatku. Ale teraz som proti radikálnym „libtardom“, západnému pokrytectvu a všetkému, čo túto vojnu naďalej živí.

Sergey
27 rokov, Perm

Podporujem činy môjho prezidenta a mojej krajiny. Áno, pôvodne som nechápal účel celej tejto „operácie“, ale po nejakom čase som videl rusofóbne vyhlásenia z Európskej únie aj USA. Každý so schopnosťou kritického myslenia a trochou inteligencie chápe: Rusko „teroristický štát“, len chránime naše záujmy a našu suverenitu. Takže ako väčšina ruských občanov plne podporujem špeciálnu vojenskú operáciu , a ak bude potrebné, aby som išiel bojovať, urobím to.
13.06.2023 - 12:08:21
00
život v Ruzku je super :^)
Putin podpísal zákon o odoberaní pasov brancom.
https://dennikn.sk/minuta/3423346/?ref=mwat
13.06.2023 - 15:58:35
00
Dano5 napísal:
život v Ruzku je super :^)
Putin podpísal zákon o odoberaní pasov brancom.
https://dennikn.sk/minuta/3423346/?ref=mwat

Cestovný pas musia odovzdať do piatich dní odo dňa rozhodnutia, po skončení služby ho môžu získať späť
ale aj nemusia 😆
13.06.2023 - 16:01:19
00
tzv. passport in memoriam...
13.06.2023 - 16:32:54
04
kam by cestovali veď rasiji ňet analoga.
13.06.2023 - 17:09:24
00
Turecko, Gruzinsko, Egypt vychytené destinácie
13.06.2023 - 19:03:40
00
chudák žralok egyptský.čo si počne s takým davom.
13.06.2023 - 19:35:03
00
Mne je len trochu divne, ze ich Gruzinci tak akceptuju. Ti rusaci im odfaklili kus krajiny ( Abchazko, Osetsko) .
Tymto kaukazkym narodom je z pohladu europana pomerne tazko porozumiet.
13.06.2023 - 21:11:10
00
neakceptujú ,ale ich vláda je problém.rusáci sa v gruzínsku správajú ako drzé opice.
13.06.2023 - 21:17:19
00
https://www.donio.sk/podporte-kupu-dronu-pre-gruzinsku-legiu-bojujucu-na-ukrajine
14.06.2023 - 07:50:09
01
jaro1 napísal:
Mne je len trochu divne, ze ich Gruzinci tak akceptuju. Ti rusaci im odfaklili kus krajiny ( Abchazko, Osetsko) .
Tymto kaukazkym narodom je z pohladu europana pomerne tazko porozumiet.

vláda je prorusky orientovaná a doplácajú na to bežní ľudia, prišla ruZZka "lúza" mierne bohatá, oproti domácim automaticky išly hore ceny, domáci na to doplácajú a prišelci sú ešte primerane ruzzky arogantne drzí
14.06.2023 - 09:52:46
01
Zažil som na lyžovačke v Gudauri. Arogancia "novorusov" je nekonečná. Ťažko sa človeku hľadá podobne odporná sebránka. Pritom som bol na Kaukaze aj z ruskej strany a tam boli tí ľudia celkom fajn. Asi to nebolo mierni zbohatlíci.
14.06.2023 - 10:13:30
01
ked je chora hlava, tak trpi cele telo. Riadny sialenec ; Ruský prezident Putin naznačil, že sa znova pokúsi dobyť Kyjev, a vyhrážal sa novou ofenzívou. Povedal to počas odpovedania na otázky ruských vojnových dopisovateľov a blogerov. Jeho slová o Kyjeve odvysielala štátna televízia.
Ruskí vojaci "už boli blízko Kyjeva", povedal ruský prezident. "Mali by sme sa tam vrátiť alebo nie? Na to môžem dať odpoveď len ja sám," povedal.
14.06.2023 - 12:07:25
01
keyboard_arrow_up