VTV napísal:
Policajti ti merajú rýchlosť podla "certifikovaného" tachaču v aute alebo certifikovaným radarom s vizualnym záznamom? Neviem či by si súhlasil s tak udelenou pokutou. Chlapci nemajte krvavé oči oháňate sa zákonom, ale aj kontrola musí byť zákonná. Či nie?

Ale tu sa nemeria rýchlosť. Motáš tu hrušky s jablkami. Tu sa iba jednoducho zistí či ten motor pomáha aj nad rámec toho obmedzenia a ukazovateľ je priamo na bicykli ako aj motor. Ak by merali rýchlosť tak asi každému na tej cykloceste a hlavne o s tým certifikovaným radarom. Ale ži si v presvedčení, že odčipovanie ZŤP nie je porušením predpisov a nelegálnou úpravou motora.
01.07.2023 - 19:13:38
10
sorcerer napísal:
prečo si myslíš, že všetci tu máme chipnuté ebajky? :)

Dlhodobo kritizujem cipovanie a rychlostne odbloky. Pokial bike sa chova podla zakona, som schopny to respektovat.
Ale je zaujimave, ze napriek tomuto tunajsie osadenstvo velice reaguje na komentare, cize mi z toho vychadza (trafena hus zagaga) ze to mate cipnute.

VTV - k tej rychlosti-ked si idem na krose za svoje 27-30 a okolo preleti bez pedalovania na mtb s hrubymi gumami, co akoze to znamena? No asi ze motor robi celu pracu za cloveka..

Kedze ebike maju pomoc pri tlaceni do kopca, by som sa nedivil keby to cipli tak ze to da plny vykon a extra packu by netrebalo...
slovac je vynaliezava, vid egr-off, dpf-off na autach (to je tiez vyblokovanie eu zakonom povinnych vlastnosti vozidla)... nejaky ebike je trt proti tomu.

JOLI presne tak, ebike musi mat tacho, aby vedel kedy ma prestat pomahat. takze tie valce su uplne dostatocna kontrola. Nic neni treba kalibrovat ako napr radary alebo dregre.
01.07.2023 - 19:27:36
00
Chlapci máte v tom hokej .
01.07.2023 - 19:37:39
02
Spešle, bajky s Boschom, Shimanom, Yamahou, asi aj Rocky Mountain so svojím motorom a iné systémy fungujú aj bez computra. ako zistí policajt pri kontrole s "valcovým trenažérom" že je motor v súlade so zákonom? :)
01.07.2023 - 20:35:25
01
Myslím, že jednoducho, okrem nejakého made in doma, všetky ebajky computer majú :)
ale nejak neverím, že sa policajti či už v čechách alebo u nás budú týmto pravidelne zaoberať, majú iné starosti, resp. vedia inde vybrať viac pokút
a toto bola len promo akcia.
01.07.2023 - 21:54:37
00
Štátny možno, ale tieto kompetencie kľudne môžu prejsť aj na mestských, keďže v mestách je tá cyklodoprava najhustejšia.
01.07.2023 - 22:09:39
00
to smrdí robotou, ťahať so sebou valce :)
mestský na parkovaní vytrieskajú viac
01.07.2023 - 22:18:04
01
Taaakze....bike je hnutelny majetok fyzickej osoby a podla ustavy majetok je okrem vynimiek upravenych zakonom nedotknutelny. Neviem o tom ze by v sucasnej dobe nejaka pravna uprava umoznovala aby policia vyziadala moju hnutelnu vec na ucely testovania na necertifikovanom a nekalibrovanom zariadeni na akekolvek ucely. Zastavit ma mozu....opytat sa ci mam cipnuty ebike mozu...a tu to konci pretoze nie som povinny vydat moj majetok ani na ucel vymyslenej kontroly. Ak by mi ho chceli otestovat proti mojej voli, nebodaj nasilu, jedna sa uz hruby natlak alebo pouzitim sily by mi ho vzali o lupez. Ale to je uz iny pribeh. Trestnopravny. Pokial legislativne nebudu upravene podmienky na kontrolu ebikov, ekolobeziek a inych hadraplanov a zaroven urcene sankcie za upravy v rozpore s EU normou a zakonmi, je to iba take strasenie. Moj nazor na cipy je negativny. Sam ho tiez nemam a nepaci sa mi ze ludia obchadzaju legislativu.
01.07.2023 - 22:32:36
01
ohľadom vyššieho že čo je to sakra rýchlo...
minule ideme peši so ženou po hrádzi,zrazu okolo nás frrr... so ženou až heglo a pýta sa : to čo malo byť? ja som videl čo...e-biker s kadenciou snáď 30 možno menej prefrčal tak 50km/h...
dva či tri dni nato ideme zas a teraz takých 50km/h jeden BEZ pedálovania..
niekoľko týždnov dozadu čakám peši na semafore,na 4-prúdovke stoja autá a jeden e-biker,naskočila im zelená,a e-biker frrrrr...kým sa autá rozbehli už bol fuč...vtedy som si ja povedal: to čo malo byť???
a raz si tak sedím na lavičke kto pozná červenú turistickú na Bankov-súbežne dolu je cesta...a po nej ide dedo na e-biku tiež tak že autobus čo chodí hore by za ním asi nestíhal
P.S. : mám aj cesťák a viem na ňom ísť po rovine 50km/h takže tie moje odhady opísané vyššie nie sú len tak vycucané z prsta
02.07.2023 - 06:18:26
05
Srsen napísal:
Myslím, že jednoducho, okrem nejakého made in doma, všetky ebajky computer majú :)


väščinou majú, ale nie je to podmienka pre ich fungovanie. týka sa to všetkých značiek, ktoré som vymenoval, žiadne čínske urob si sám :) taký Canyon na nové modely s Boschom computre nedáva, Spešl iba na topmodely, sú zabudované v hornej rámovej trubke, inak je to voliteľné príslušenstvo, a tak podobne by sa dalo pokračovať aj pri iných výrobcoch motorov a bicyklov.

osobne som za takéto kontroly, ale nech sa robia na certifikovanom zariadení, podľa platnej legislatívy a porušenia nech sa trestajú mastnými pokutami. v západnej európe sú v tomto o pár rokov pred nami. nepochopiteľná vec je, že predaj chipov nie je zakázaný.
02.07.2023 - 06:37:08
00
Čo presne znamená computer......
Lebo aj v aute máš x "computrov" ECU, abs, airbag, vzájomne prepojených cez CAN bus, aj displeje/headunit/rádio by sa mohlo zdať že je to samostatný "computer" ale je to len slave napojený na zbernicu. Beh motora rieši ECU pod kapotou, a nejaký displej na to nemá vplyv.

Bike motor musí mať senzory a aspoň vykonovu elektroniku. Riadiaca elektronika musí byť v ňom alebo niekde inde ukrytá v bicykli. Ten displej je hovno nič.

Prílohy:

Screenshot_20230702-071403.png
Screenshot_20230702-071403.png 117.55 KiB thumb_up0thumb_down

02.07.2023 - 07:17:23
00
computrom sa v tomto prípade myslí displej so zobrazovaním aktuálnej rýchlosti (a ďaľších údajov o jazde, stave baterky atď.)
02.07.2023 - 07:46:45
00
Aj ebiky používaju zbernicu CAN.
02.07.2023 - 07:59:17
00
cipo11 napísal:
Taaakze....bike je hnutelny majetok fyzickej osoby a podla ustavy majetok je okrem vynimiek upravenych zakonom nedotknutelny. Neviem o tom ze by v sucasnej dobe nejaka pravna uprava umoznovala aby policia vyziadala moju hnutelnu vec na ucely testovania na necertifikovanom a nekalibrovanom zariadeni na akekolvek ucely. Zastavit ma mozu....opytat sa ci mam cipnuty ebike mozu...a tu to konci pretoze nie som povinny vydat moj majetok ani na ucel vymyslenej kontroly. Ak by mi ho chceli otestovat proti mojej voli, nebodaj nasilu, jedna sa uz hruby natlak alebo pouzitim sily by mi ho vzali o lupez. Ale to je uz iny pribeh. Trestnopravny. Pokial legislativne nebudu upravene podmienky na kontrolu ebikov, ekolobeziek a inych hadraplanov a zaroven urcene sankcie za upravy v rozpore s EU normou a zakonmi, je to iba take strasenie. Moj nazor na cipy je negativny. Sam ho tiez nemam a nepaci sa mi ze ludia obchadzaju
legislativu.


Legislativa je derava, to vyuzivaju cipnute ebabety. Nakoniec to dopadne tak ako s autami, kedy ti policajt moze vykonat emisnu a technicku kontrolu aj priamo na ceste - takzvanou mobilnou stanicou, alebo ti ju nariadi.

A ze ty o nejakej pravnej uprave nevies neznamena, ze neexistuje. Konkretne ak nieco (vaznejsie) urobis, takmer urcite ti tu ebabetu zaistia podla § 21 z.c. 171/93.
"Oprávnenie zaistiť vec


(1) Policajt je oprávnený zaistiť na vykonanie potrebných úkonov vec, ak má podozrenie, že tá súvisí so spáchaním trestného činu alebo priestupku a jej zaistenie je potrebné na zistenie skutkového stavu veci alebo na rozhodnutie orgánu činného v trestnom konaní, alebo na rozhodnutie orgánu v konaní o priestupku alebo ak ide o vec, po ktorej pátra polícia iného štátu. Policajt neodkladne vydá osobe, ktorej bola vec zaistená, potvrdenie o zaistení veci s presným opisom veci, ktorý umožní zaistenú vec identifikovať. Zaistenie veci môže trvať najviac 90 dní, ak tento zákon neustanovuje inak."
02.07.2023 - 08:10:45
07
LMS napísal:
K tomu čipovaniu, 2-3 skúsenosti to nie sú, len u nás v práci je to do 10 ľudí a podľa môjho prieskumu to čipnuté nemá len jeden a aj ten nad tým uvažuje.


Co ti mam na to povedat? Ak je to tak naozaj zmen zamestnanie (pohybujes sa v okruhu divnych ludi) pripadne aj pobyt (ved je to nelegalne, co robi policia v okoli?).

V mojom okoli sa pohybuje odhadujem okolo 10 e-bikov a cipnuty nie je ani jeden. Pardon - o jednom viem ale to nie je z mojho okolia.
02.07.2023 - 08:32:18
00
keyboard_arrow_up