Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
4 ak nepočítam ECM Puristu . Pi*copresso , Flair, Cafflano kompresso, nanopresso … dnes v službe tuningujem úvodnými pressičkami . ⬇️
tuto https://becafe.sk/product/cuba-serrano-lavado/ mam vyskusanu ,nie je sice tmavo prazena
Pravdepodobne si to “ pretlakoval “ . Skus ešte ten filter vyskrutkovať , umyť a uvidis … keď bude “vynechavat “ tak asi povolilo tesnenie použitím prílišného tlaku . *****sso som optimalizoval stredne prazenou kávou aj s miernou ovocnou aciditou / nie uholnym prazenim / na 18,6 gramu pri použití Puc screen Premium line . Gramaz v košíku som znizil , pretože puc screen ma svoju výšku a už to bolo po expanzii puku na hranici ideálnej extrakcie a nedarilo sa mi aj napriek vysokému tlaku pretlačiť vodu naplnenými kosikom a hrozilo , že to djbem ako Maroš svoj nanopresso . Mletie na Kinu M47 trosku hrubšie ako na Kompresso . Vysledny produkt tak na 90% zhodný s domácim espressom /Londinium R24 a Rocket R58 FlowControl / … čomu sa nedá nikdy pri takej príprave espressa vyhnúť , je prudký pokles teploty v “tele” takého to kavovaru . Proste aj napriek predhrievaniu , ohrevu šálok a rýchlosti prace baristu , tak ten rozdiel bude cítiť vo výsledku . Ale však v pohode , je to ďaleko lepšie ako Vám pripravia v ktorejkoľvek komerčnej kaviarni . Ja som spokojný , tých 18-19 gramov je už cítiť 😜 . Dnes dom ujbal 2x20 ako ranný štartér pred službou a v nej doteraz 5x19 gr. Zatiaľ …
aj by som to rozmontoval ale na tej casti ziadne skrutky nie je vidno tak neviem ako to rozobrat.
je to ale dobra masinka, v chorvastku sa neda pit to co oni povazuju za kavu takze jedina sanca je doniest si svoje
Neni to malo, Antone Pavlovici?
Teda skor opacne sa spytam, ziadne 'negativne reakcie' tela, napr tlak, tep, zaludok,nespanok,cokolvek? Ci telo si uz zvyklo, nakalibrovalo sa
EDIT: nasiel som navod, rozobral, nic som tam nevidel, takze vsetko asi tak ako ma byt, zlozil. Otestoval len s vodou a tlak to robilo, voda isla. Uvidime zajtra pri mori co to povie
Neni to malo, Antone Pavlovici?
Teda skor opacne sa spytam, ziadne 'negativne reakcie' tela, napr tlak, tep, zaludok,nespanok,cokolvek? Ci telo si uz zvyklo, nakalibrovalo sa
Pozitívny vplyv pitia kavy na kardiovaskulárny, nervový , nezrohumoralny a cievny systém je už vedecky dokázaný … netreba o tom polemizovať . Gastrointestinalne problémy v zmysle nevoľnosti , plného žalúdka som mal iba pri pití “ koťogo “ . Tam mi to proste zle robí … klasicky pripravené espresso , ristretto ani kapučíno z espresso dávky mi nikdy žiadne mnou spomenuté obtiaze nepriniesli . A absolútna *****a je, keď prídem ako lekar na výjazd k pacientovi s hypertenziou , odoberám anamnézu a on mi povie , že nepije kávu , bo mu to lekar zakázal bo bude mať vysoký tlak … a ja reku , no a čo teraz keď ho máte a kávu nepijete ? Niektorí lekári sú fakt glupi kkci .
https://www.youtube.com/watch?v=RD8JWeaY2TI
Ty vole, rešpekt. To ja, keď si dám 3 filtre denne (Aeropress) po cca 14g kávy, tak si myslím, ze som to prehnal a trasem sa aby som zaspal v normálnom čase😁