A coze sa stalo? Vcera si uz od 11:00 stal v kolone a blokoval cyklistov pri pravom okraji vozovky, ze si doteraz nestihol pochopit co znamena "veta az do konca"? :D

P.S. Ospravedlnujem sa ostatnym. Uznavam, ze to nie je rovnocenny suboj. Uz koncim. :)
22.09.2023 - 07:31:33
00
8/2009 §10 ods. 11:
(11) Pri hustote cestnej premávky, ktorá vyvolá vznik kolóny stojacich vozidiel na diaľnici alebo na smerovo rozdelenej ceste mimo obce s najmenej dvomi jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy, je vodič vozidla povinný pri súbežnej jazde vykonať taký jazdný úkon, ktorý umožní vytvorenie záchranárskej uličky v strede medzi dvomi jazdnými pruhmi a v úsekoch s viac ako dvomi jazdnými pruhmi medzi ľavým jazdným pruhom a k nemu priliehajúcim jazdným pruhom. Pri vytváraní záchranárskej uličky je na nevyhnutne potrebný čas vodič vozidla oprávnený vojsť aj na miesta, kde je to inak zakázané, ak tým neohrozí iného účastníka cestnej premávky. Záchranársku uličku môže použiť len vodič vozidla podľa § 40 ods. 1 alebo vodič vozidla zabezpečujúci odstránenie následkov dopravnej nehody alebo inej mimoriadnej udalosti; vodičovi iného vozidla je použitie záchranárskej uličky zakázané.

Zákon treba vždy poznať a aplikovať ako celok, nie vytrhávať veci z kontextu, alebo miešať dohromady nesúvisiace zákony.

Zjednodušene: povinnosť vytvárať uličku máš na diaľnici, na smerovo rozdelenej ceste mimo obce, ... v obci a mimo diaľnic nemáš povinnosť vytvárať záchranársku uličku.
Ja sa snažím vytvárať uličku aj mimo zákonom stanovených prípadov vždy, ale zároveň tak, aby som neporušil iné ustanovenia zákona o cestnej premávke. Jednoducho auto dám maximálne k vodiacej čiare a pred sebou si nechám odstup cca 3-5 m, aby v prípade potreby som mohol s autom zájsť až na krajnicu resp. aj na trávnik, obrubník, ak je to fyzicky možné.

Zároveň cyklista nemôže poškodiť cudzí majetok, hoci je aj porušovaný zákon. To je tiež jeden z tých, ktorý kazí meno cyklistom.
22.09.2023 - 07:40:04
06
Marli napísal:
Odpoved pre takychto soferov je
Zakon 8/2009, paragraf 55

(5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.

https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-8


Prosim (ak ho nahodou poznate), skuste toto vysvetlit vodicovi
Bx-521 XJ, (x bud A alebo T, nepamatam a databaza komory poistovatelov mi nejde)


Krizovatka Karadzicova-Zahradnicka, nazorne búchaním na prave predne sklo svojho auta (biela/bleda Fabia/Felicia)...sprevadzanym kricanim 'Padaj dozadu' a pod. si nenechal nic vysvetlit.

Panko zije v nevedomosti.
25.09.2023 - 07:56:01
01
SlavoSTL zákon hovorí, že sa vodič má jazdiť po pravej strane pruhu. Mnou opisovaná situácia sa stala na Mierovej, ktorá je pomerne úzka. Niekoľkokrát som tam už zažil sanitku a nebola šanca ju pustiť, lebo všetci boli v strede pruhu. Takže čo som mal robiť? Len som dodržiaval zákon.
25.09.2023 - 08:16:24
00
Mierová nieje ani náhodou úzka. Situácia ktorú opisuješ sa mi tam za 8 rokov čo tadiaľ denne chodím nestala. A sanitku som tam stretol veľa krát. Dokonca aj počas rannej špičky, keď sa tvorí kolóna pred križovatkou s Kaštieľskou, nebol s prejazdom sanitky problém.
Takže čo si mal robiť? Na začiatok by stačilo svoje (ak sú tvoje) príbehy nedomalovávať. Alebo začať pri vedení vozidla používať hlavu.
25.09.2023 - 08:59:46
04
Presne, Mierová je luxusne široká ulica. Jedine, kde sa trochu zužujú pruhy, tak to pred križovatkou s Kaštieľskou, ale aj tam sa vždy v pohode zmestí auto a cyklista, ktorý ho bez problémov dokáže po pravej strane míňať až na hranicu križovatky. Vždy to tak robím, že prídem až k semafóru pred prvé auto. Problémom sú skôr vodiči čo už roky parkujú pred Perlou a mestská polícia to roky ignoruje, pritom zaberajú celý chodník a navyše parkujú pred križovatkou v odbočovacom pruhu. Takže tento pruh zužujú natoľko, že ak stojí v priamom pruhu trolejbus, tak do odbočovacieho sa už nič širšie ako SUV nezmestí. Blokujú takto plynulosť premávky pred križovatkou a v jazdnom pruhu. A vrcholom sú umelci, ktorý to tam rovno odstavia na blikačkách v jazdnom pruhu vedľa tých parkujúcich áut.
25.09.2023 - 09:31:04
00
Stojím v zápche, viac vpravo, nie úplne na krajnici ale dosť miesta na to, že okolo mňa prešiel kuriér Boltu na elektrickej kolobežke od Boltu v plnej rýchlosti. Zrazu vedľa mňa zaflekuje cyklista, s gravelom, začne mi nadávať, že kvôli mne musel brzdiť, lebo si nebol istý, že sa vedľa mňa a obrubník vojde. Ja na to len to, že pred chvíľou tade prešiel Bolták, na to on kopanec do dverí spolujazdca, evidentne ho to neuspokojilo, keď som sa začal odopínať, kopanec do späťáku, šliapol do pedálov, o 4 či koľko áut dopredu tam stál BUS, tak si vyskočil hore na chodnik a už ho nebolo. Oproti celej rade vozidiel som trčal na bok možno cca šírka späťáku na Saxe, maximálne. Ale máte pravdu, cyklista v tom bol nevinne, lebo náhodou by musel spomaliť a použiť brzdu, ak sa na to necíti a to sa predsa nerobí.
25.09.2023 - 15:41:49
00
Daj fotku alebo sa to nestalo. Takú vec by si si určite odfotil
25.09.2023 - 18:20:04
00
zacina mi vadit ten odstup 1.5m. fakt kktske pravidlo proti ktoremu som bol odzaciatku, ktore nic neriesi, len pridalo dalsie neprijemne situacie.
ked ho (ne)vodic dodrzi velmi casto sa nestiha vratit do svojho pruhu a ten oproti ma par sedin navyse, mne stiska polky ci nezacnu lietat kusy skla a plastu.
druha pre cyklistu chrumkavejsia ked v tom protismere ide on - uzka cesta cyklista obiehany autom vo velkej vzdialenosti no ja co idem oproti mam pocit ze mam skakat do jarku, fakt mi to je neprijemne.
aj dnes - baba nalepena na volante a cumi ci sa zmesti - od toho ktoreho obieha ma obrovsky odstup, lebo nevie kde je na ceste a ku mne ktoreho ma oproti je blizsie ako k nemu.
taky nesvar ktory som si vsimol napr. aj na ceste k chate pod Inovcom. na pravej strane ma vyse metra ale tlaci sa na mna co idem oproti a vytlaca ma do tej sotoliny vela cesty. jednoducho nevedia kde su a kolko maju na pravej strane - stym asi suvisi aj ta jazda cez stredovu ciaru
25.09.2023 - 19:23:42
00
Takze v skratke, ludia, ktori nevedia predbiehat, predbiehaju nebezpecne? No nemyslim, ze by v tom malo prsty pravidlo o odstupe... Debili tu s nami budu vzdy, ale s tymto pravidlom osobne vnimam zlepsenie situacie. Volant mam v rukach na ceste neporovnatelne viac ako gripy, ale vidim, ze ovela castejsie ludia s predbiehanim pockaju do chvile, ked je to relativne bezpecne (rozumen ked mozu zachovat dany odstup).
25.09.2023 - 20:03:43
03
nuz stava sa mi to odkedy to pravidlo plati. vodic sa snazi co najdalej obiehat cyklistu a na toho oproti kasle. a popravde viac mi je neprijemne ked ma minie oprotiiduce auto z metra ako ked ma obieha na pol metra.
25.09.2023 - 20:11:55
00
Takze sa situacia zhorsila len v pripadoch, ked (ne)vodic predbieha cyklistu a zaroven ide cyklista aj v protismere? To mi stale pripada ako malo casty stret.
25.09.2023 - 20:16:24
01
casty ako casty. staci ak je na ceste viacero cyklistov a mas to. keby sa mi to nestavalo pravidelne tak na to nepindam. jednoducho - zavedenim dalsieho pravidla pribudla dalsia neprijemna situacia ktoru som dovtedy nezazival.
25.09.2023 - 20:20:22
00
Tipol by som, ze nasobne viac ludi do zavedenia tejto zmeny zazivalo neprijemnu situaciu pri tesnom predchadzani a ze nasobne menej ich po zavedeni tejto zmeny zaziva neprijemnu situaciu ako popisujes Ty.
25.09.2023 - 20:31:06
08
vy vazne citite zmenu? lebo ja len taku, ze ti co ma obchadzali s odstupom ma obchadzaju s vacsim. ale ze by ubudlo tesnych obchadzani nepocitujem.
25.09.2023 - 20:59:15
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up