Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Cez poisťovne sa vieš dopátrať, že koľko toho bolo, teda máš celkom presnú štatistiku. Myslíš, že polícia + poisťovňa evidujú ročne aspoň 50 nehôd cyklista - cyklista/chodec?
Ja sa celkom smejem ze v poslednej alebo jednej z poslednych noviel o cestnej premavke pribudol pojem a dopravne znacenie "bicyklova cesta", podla zakona na nej mozu jazdit len cyklisti ak nie je znackou urcene inak a max povolena rychlost je 30 km/h. Povodna "cesticka pre cyklistov" a "cesticka pre cyklistov a chodcov" napodiv ale nema ziadny rychlostny limit.
Myslim ze to takto uplne nie je. Bicyklova cesta je sice pre bicykle ale nie vyhradne. Mozu na nu aj auta za predpokladu ze daju vzdy cyklistovi prednost a tych 30 myslim plati pre tie auta ale presne znenie som asi cital uz davno tak sa nechcem hadat
Osobitné ustanovenia o cestnej premávke na bicyklovej ceste
(1) Bicyklovú cestu môžu cyklisti používať v celej šírke určenej pre ich smer jazdy.
(2) Na bicyklovej ceste vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 30 km . h-1
.
(3) Motorovým vozidlám je jazda na bicyklovej ceste zakázaná, ak dopravnou značkou nie je
určené inak.
(4) Ak je dopravnou značkou umožnená jazda na bicyklovej ceste vodičom vozidiel, cyklisti majú
pred nimi prednosť, pričom tí ich nesmú ohroziť a predchádzať ich môžu iba pri dodržaní bočného
odstupu najmenej 1,5 m. Zastavenie a státie motorových vozidiel okrem motocyklov je na
bicyklovej ceste povolené len na vyznačených miestach.
(5) Ak v odsekoch 1 až 4 nie je ustanovené inak, platia pre premávku na bicyklovej ceste ostatné
ustanovenia tohto zákona.
to znenie ale nie je podla mna dobre napisane lebo sa to da chapat aj inak
A)
(4) Ak je dopravnou značkou umožnená jazda na bicyklovej ceste vodičom vozidiel (bicykel nie je vozidlo?), cyklisti majú
pred nimi prednosť, pričom tí (cyklisti) ich nesmú ohroziť a predchádzať ich (vodicocv aut) môžu iba pri dodržaní bočného odstupu najmenej 1,5 m.
B)
(4) Ak je dopravnou značkou umožnená jazda na bicyklovej ceste vodičom (motorovych) vozidiel, cyklisti majú
pred nimi prednosť, pričom tí (motorovi) ich nesmú ohroziť a predchádzať ich (cyklistov) môžu iba pri dodržaní bočného odstupu najmenej 1,5 m.
co je ale asi zle tak pod Lanfra mostom je zla dooravna znacka. Tvrdili ze to je Bicyklova cesta ale tam ma hranatu modru znacku. Umiestnena je ale gulata modra znacka ktora znaci Cesticku pre cyklistov
A)
(4) Ak je dopravnou značkou umožnená jazda na bicyklovej ceste vodičom vozidiel (bicykel nie je vozidlo?), cyklisti majú
pred nimi prednosť, pričom tí (cyklisti) ich nesmú ohroziť a predchádzať ich (vodicocv aut) môžu iba pri dodržaní bočného odstupu najmenej 1,5 m.
B)
(4) Ak je dopravnou značkou umožnená jazda na bicyklovej ceste vodičom (motorovych) vozidiel, cyklisti majú
pred nimi prednosť, pričom tí (motorovi) ich nesmú ohroziť a predchádzať ich (cyklistov) môžu iba pri dodržaní bočného odstupu najmenej 1,5 m.
co je ale asi zle tak pod Lanfra mostom je zla dooravna znacka. Tvrdili ze to je Bicyklova cesta ale tam ma hranatu modru znacku. Umiestnena je ale gulata modra znacka ktora znaci Cesticku pre cyklistov
Toto znenie je podľa mňa v pohode, pretože povolenie jazdy iných vozidiel sa dáva dodatkovou tabuľkou, na ktorej je konkréteny druh vozidla. Teda dodatočne sa nepovoľuje jazda všetkých vozidiel vrátane cyklistov, ale konkrétnych motorových vozidiel. Na tento povolený druh vozidel sa vzťahujú ustanovenia vyššie. Nehovorí to nič o tom, že by bicykle neboli vozidlá.
Lanfranconi, ak sa dobre pamätám, vzniklo ešte pred zavedením značky bicyklová cesta. Čiže nie je to bicyklová cesta, ale "bicyklová cesta", keďže výsledný efekt je podobný. Rozdiely sú, napr. tam môžu jazdiť len dvaja cyklisti vedľa seba, na bicyklovej ceste aj viacerí
Ebiky limitovane na 25 nie su, iba pomoc motora sa musi vypinat pri 25 km/h, takze v obci mozes ist 50, mimo 90 alebo si ako vodič "povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať".
Podľa mňa sa obmedzenie rýchlosti na 90 km/h týka len vodičov motorových vozidiel:
(2)
Vodič autobusu a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg smie jazdiť rýchlosťou najviac 90 km h-1. Na diaľnici vodič autobusu smie jazdiť rýchlosťou najviac 100 km h-1 a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg rýchlosťou najviac 130 km h-1.
(3)
Vodič iného motorového vozidla, ako sa uvádza v odseku 2, ako aj vodič autobusu s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť prevyšuje 750 kg, a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť prevyšuje 750 kg, smú jazdiť rýchlosťou najviac 90 km h-1.
Lanfranconi, ak sa dobre pamätám, vzniklo ešte pred zavedením značky bicyklová cesta. Čiže nie je to bicyklová cesta, ale "bicyklová cesta", keďže výsledný efekt je podobný. Rozdiely sú, napr. tam môžu jazdiť len dvaja cyklisti vedľa seba, na bicyklovej ceste aj viacerí
Tiež sa občas k jednej zvyknem pridať, ale skôr na výjazdy do Rakúska ako po hrádzi. A aj to som si už postupne vyselektoval, s ktorými áno a s ktorými nie aj podľa toho ako to vypadá v balíku. No aj tak najradšej mám skupinku 2-4 ľudia.
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Včera večer som sa vracal bikom z Devína po Devínska Cesta - Lanfranconi - hrádza až k čističke v Petržakje po 20tej. Na Devínskej ceste som stretol 13 cyklistov (6 ich bolo v peknom balíku, drahé biky, krásne čierne dresy) a len maník na skladačke z Dechathlonu mal svetlá, ostatný ani reflexný prvok. Od Vodárenského múzea po čističku som stretol 67 cyklistov, naschvál som to rátal a 9 mali svetlo. Hlavná vec, že Polícia SR už mala 2 statusy, ako treba nosiť reflexné prvky. Preto, keď som sa vracal z Pezinka domov so zastávkou v Senci a Sládkovičove, tak som si postál v rade na dychovú skúšku a cyklisti si veselo jazdili. Možno tak 1/15 mal svetlo. Polícia samozrejme ignor, ako by neexistovali. A to niektorý ozaj slušne zahrievali pneumatiky.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
(1) Bicyklovú cestu môžu cyklisti používať v celej šírke určenej pre ich smer jazdy.
(2) Na bicyklovej ceste vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 30 km . h-1
.
(3) Motorovým vozidlám je jazda na bicyklovej ceste zakázaná, ak dopravnou značkou nie je
určené inak.
(4) Ak je dopravnou značkou umožnená jazda na bicyklovej ceste vodičom vozidiel, cyklisti majú
pred nimi prednosť, pričom tí ich nesmú ohroziť a predchádzať ich môžu iba pri dodržaní bočného
odstupu najmenej 1,5 m. Zastavenie a státie motorových vozidiel okrem motocyklov je na
bicyklovej ceste povolené len na vyznačených miestach.
(5) Ak v odsekoch 1 až 4 nie je ustanovené inak, platia pre premávku na bicyklovej ceste ostatné
ustanovenia tohto zákona.
Je tam nieco inak ako som napisal?
A)
B)
A)
B)
Toto znenie je podľa mňa v pohode, pretože povolenie jazdy iných vozidiel sa dáva dodatkovou tabuľkou, na ktorej je konkréteny druh vozidla. Teda dodatočne sa nepovoľuje jazda všetkých vozidiel vrátane cyklistov, ale konkrétnych motorových vozidiel. Na tento povolený druh vozidel sa vzťahujú ustanovenia vyššie. Nehovorí to nič o tom, že by bicykle neboli vozidlá.
Podľa mňa sa obmedzenie rýchlosti na 90 km/h týka len vodičov motorových vozidiel:
Vodič autobusu a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg smie jazdiť rýchlosťou najviac 90 km h-1. Na diaľnici vodič autobusu smie jazdiť rýchlosťou najviac 100 km h-1 a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg rýchlosťou najviac 130 km h-1.
(3)
Vodič iného motorového vozidla, ako sa uvádza v odseku 2, ako aj vodič autobusu s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť prevyšuje 750 kg, a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť prevyšuje 750 kg, smú jazdiť rýchlosťou najviac 90 km h-1.
klasicka Cyklokoalicia, pamat ako zlate rybicky
https://z-upload.facebook.com/cyklokoalicia/posts/5463463810347480
btw "bicyklová cesta" co ty pises je oficialne "Cesticka pre cyklistov"
Od Priechodu do Seliec
Ja už nemám gule byť zaľahnutý keď to ide cez 70.
Pozerám, že aj na strave to majú ako segment https://www.strava.com/segments/5918491
Tak pardón hovoril som s bráchom do Seliec išiel max 80
niečo málo cez90 išiel práve zo Šachtičiek
A s ktorými teda chodíš?