Vidiš Marli, sú to predsudky, keďže si si ich vytvoril na základe iných tém a podľa toho reaguješ :)
Musíš vnímať realitu. Téma elektrohejteri je úlet a pokial ju ľudia brali vážne, môže to mať vážne následky na ich duševnom zdraví a vnímaní skutočnosti ;) A dosť to tam umrelo keď som tam prestal prispievať ...

Naviac sa mi zdá že si sa stal môj Follower, keď ma takto naprieč fórom sleduješ ... a to je veľmi nezvyčajné....

Každopádne človek je tiež živočích z prírody a bol v nej odjakživa, takže teória že zvieratá tam boli prvé je blud. A keď budeme veriť Darwinovi že sme z opíc, tak sme tam vlastne doma. A je dosť divné žeby srnka mala väčšie práva na prírodu ako človek. Kde je nejaká rovnoprávnosť? Interakcia ľudí s prírodou je v rámci ich duševného zdravia a rovnováhy nutná.

Pokiaľ bude LKTčko a devastujúca ťažba dreva v NP vpohode a turista na prechádzke nie, je chyba v nejakom rozmýšlaní čo je pre tú prírodu prospešné a čo nie. Z toho potom vyplýva otázka načo je nám národný park, keď s kúskom podpísaného papiera sa tam môže robiť čokolvek???

Ochranári totiž chcú mať prírodu bez ľudí a nech sa sama vyvýja a tým vzniká extrémizmus!!! Panenská príroda, tak ako bla (vraj) kedysi pred miliónmi rokov, je ich cieľom ... a to je blud. Naviac tú prírodu bez ľudí ani nedokážu zabezpečiť, lebo príde príkaz z hora, že tam sa bude stavať a basta... :) Potom si chudáčkovia musia vybiť zlosť na nás turistoch aby zase mali pocit že sú ochranári....

Double to vidí hodne realisticky. Je možné že by ebikeri mali nadčasové zmýšlanie??? Zaujímavá myšlienka ....
21.12.2023 - 07:46:46
01
Kto zakazuje turistom chodiť do chránených území? Práveže tí turisti a zvieratá tam chcú mať kľud a nie sa vyhýbať cyklistom. Bežné je to v európskych chránených územiach, kde majú cyklisti zopár vyhradených cyklociest.
A v chránených územiach sa ťaží pretože sa vytvorili často na súkromných pozemkoch, ktoré stále nie sú vykúpené. Tiež sa mení druhové zloženie lesa, aby v nich nerástli iba smrekové monokultúry. Táto ťažba sa však tlakom ľudí znižuje.
Takže keby niektorým cyklistom záležalo na ochrane prírody, tak budú tlačiť na ďalšie obmedzenie ťažby a nie znižovanie ochrany.
21.12.2023 - 08:17:18
00
No urobiť to zaroveň. Zastaviť ťažbu a rozšíriť možnosti pre ľudí či už peších alebo na bicykli.

A aby mali ochranari v Tatrách čisté svedomie tak vyznačia cyklotrasu na Brncalku alebo Plesnivec a vedia že kto sa tam raz vybral na bicykli už tam viac nepôjde a každého od toho odhovorí … :) aj to je spôsob…
21.12.2023 - 08:38:21
00
Na internetových fórach je blbé to, že nevieš, s kým sa bavíš a teda ako k nemu/nej pristupovať.
Napríklad ak niekto napíše
marseluspp napísal:
Ochranári totiž chcú mať prírodu bez ľudí a nech sa sama vyvýja a tým vzniká extrémizmus!!!

a má 13 rokov, tak si poviem, že super, chlapec síce ešte nevie o čom píše a má ešte gramatické problémy so složitejšími slovami, ale diskutuje a to sa počíta. Určite má zmysel s ním ďalej pracovať, vysvetlovať, objasňovať, postupne snáď pochopí, o čom je svet.
Ale ak je dotyčný dospelý, tak už je to asi zbytočné. Dá sa hádam použiť iba ako príklad pôsobenia nášho vzdelávacieho systému, ale že by malo zmysel nejaké vysvetľovanie, to už asi nie ... :-)
21.12.2023 - 08:51:25
03
ja mám zase problem identifikovat čo vlastne ludia jazdia lebo síce má napísané horska cyklistika ale nikdy v nejakom vysokohorskom teréne na bicykli nebol to sa tiež tažko diskutuje s niekym o problemoch s ochrnármi a IŽP. Ako hovorím skôr ako ochrana prírody su pre mna problem Lesy SR, sukromníci a ludia čo bonzujú. Ale tak dá sa to zatial čiastočne riešiť aspon pre mna.
21.12.2023 - 09:03:52
00
Aké máš problémy s Lesmi SR a súkromníkmi? Jazdím v prírodnom prostredí už 30 rokov a zatiaľ som ani s lesníkmi ani s vlastníkmi nemal žiaden problém.
"Problémy" s nimi majú zrejme značkári cyklotras, keď sa snažia získať povolenia, ale v teréne som ešte nič také nezažil.
???
21.12.2023 - 09:10:19
02
ja s konkrétnymi ludmi nemam problem ale vadí mi stále viacej masívnejšia a neštrnná tažba a tým zničene zvažnice , kamenná drť , zničené traily, lesné chodníky a to aj v národných parkoch . Nehovoriac presadit nejaku novú cyklotrasu alebo trail je velký problém ak teda nemáme jazdit po prírodných trailoch. Ako hovorím nechce sa mi tu písat s ludmi čo jazdia okolo domu. Svoj účel v tejto teme a to varovanie pred bonzovaním som si splnil. Zariadte sa ako chcete.
21.12.2023 - 09:26:04
00
double napísal:
ja mám zase problem identifikovat čo vlastne ludia jazdia lebo síce má napísané horska cyklistika ale nikdy v nejakom vysokohorskom teréne na bicykli nebol to sa tiež tažko diskutuje s niekym o problemoch s ochrnármi a IŽP. Ako hovorím skôr ako ochrana prírody su pre mna problem Lesy SR, sukromníci a ludia čo bonzujú. Ale tak dá sa to zatial čiastočne riešiť aspon pre mna.

A nebude problem v tom, ze vo vysokohorskom prostredi nemas co s bikom hladat? Ved sa aj volaju horske a nie vysokohorske.
21.12.2023 - 10:20:23
10
Asi najlepšie je vybaviť si všemocný preukaz a potom môžeš tvrdiť že si tam služobne ...
21.12.2023 - 11:32:01
00
Chce se mi blejt. Nebudem to tu kopirovat, ale v jednej vete mrncite, ako chcu ochranari vyhnat ludi, v dalsej ze sa tam stavia a tazi, v dalsej ze je tam ludi ako na vaclavaku a preto treba viac chodnikov. A to sa akoze stale bavime o narodnych parkoch, piaty stupen ochrany?! Tieto sa chrania preto, aby aj deti a vnuci takych egoistickych narcisov ako ste vy mohli tu prirodu aspon z dialky uvidiet. Inak by tam nebolo nic a absolutne by ste tam ist nechceli, tak ako sa nechcete ist vozit na haldy za Novakmi alebo Jelsavou. Tu ale zjavne chyba trosku sirsie vnimanie a chapanie suvislosti. Niekedy mi pripada, ze poniektori skutocne este nedospeli a neuspeli by v marshmallowom teste, kedy deckam davali na vyber jeden cukrik hned, alebo dva neskor a zistovali, ktore je ako vyspele a dokaze si odopriet okamzite potesenie a spocitat 1+1. Tu mi to chyba. Dookola iba ja ja ja, chcem teraz hned a po mne potopa...
Mimochodom nove zonacie a pristup k turizmu boli aj o zmene paradigmy a vyhladovo aj o sprevadzani turistov v np mimo chodnikov. Ale to uz je pase. Bude sa rubat a strielat, ako uz nasi otcovia a dedovia rubali a strielali. Lebo nedokazali prejst marshmallow testom a chcu prachy teraz a hned.
21.12.2023 - 12:57:23
06
Ale ale, turista či cyklista môže aj 100 rokov chodiť po lese a tomu lesu sa nič nestane. Dokonca les v duši pookreje že má návštevu a je rad že niekto ho potrebuje a darí sa mu potom lepšie. Ak ho zatvoríš aby si ho chránil, zahynie. Málo toho vieš o energii sveta.

Môžeš si urobiť pokus. Zavri sa na 5 rokov do pivnice aby si sa ochranil pred zlým svetom a zachoval sa v skvelom stave aj pre pravnukov a uvidíš ako sa budeš cítiť… :)

Za cvíľu tu budeš tvrdiť že nebyť turistov na kráľovej holi by bol krásny les :D
21.12.2023 - 17:49:37
00
Podľa mňa si z nás marseluspp robí srandu.
21.12.2023 - 18:18:01
20
Asi máš pravdu, v elektohejterskej téme to aj potvrdil, s tým,že chce rozprúdiť zamrznutu debatu v tej neškodnej vtipnej téme (parafrázujem, z pamäti, bez hľadania). Spočiatku tam mal podobne psychedelicke úlety, občas aj vtipné.
Toto je ale 'vážna' téma,žiaden Vtipkar, pre veľkú časť prispievajúcich.

Žiaden following marcela, tu to ani nejde (aspoň myslim),stačí čítať a nezabudnut
21.12.2023 - 19:57:49
10
Zase konšpirujete páni miesto toho aby ste sa snažili porozumieť mojim slovám.
21.12.2023 - 21:03:28
00
Iste, my konspirujeme. A potom je tu príspevok z 17:49:37, ktorý keď si prečítas, bez toho, aby si skúmal, kto je autor, tak sa oprávnene budeš pýtať,že na čom fičí. Pri všetkej snahe, na tamtie slová formulované do myšlienok sme my prachsprosti smrteľníci nedozreli. Kde asi bude chyba?Možno nám ich osvetlí ten pookriaty les po nasom storocnom jazdení.;)

Stručne, prvý odstavec, po vetách: 1. nie úplne pravda, 2. úlet, 3. nepravda, 4. máš pravdu,o tom viem houbeles

2. odsek bez komentára, 3. je tvoja konšpirácia,presnejšie presviedčanie o tom,
čo by robil niekto iný (čiže podsuvanie vlastných predstáv)

Skrytie príspevkov čosi napovedá.
Ak budú skryté aj budúce, nakuknem, ale reagovať nebudem, z rôznych dúfam pochopiteľných dôvodov.
22.12.2023 - 01:10:33
03
keyboard_arrow_up