Lokalizácia
Formulár sa odosiela
najlepší servis je žiadny .... a potom sa nediviť.
mám kamaráta, ktorí chcel doniesť Rebu na servis (asi pol roka to nosil) s tým že chodí cca 2cm (vyskúšal som si v lese) našťastie to nedoniesol.
Vidlu som videl v servise a bolo mi povedané, že z nej vyliali vodu ... nohy v oblasti gufier a vrchného púzdra zoškrabané až na kov, hlboké ryhy, vnútrajšok hrdzavý v skratke, vidla na zahodenie.
príčina? jazdenie a vôbec žiaden servis. K tomu sa pridalo umývanie wapkou a dielo skazy dokonáno jesť :evil:
Zobraziť komentár 25.08.2008 - 16:07:11
00
roman: pokolkych km je podla teba notna bezna udrzba vidlice?
Zobraziť komentár 25.08.2008 - 16:13:55
00
Na mazanie noh ja asi najvhodnejsi Flouropolymer. Je to nieco ako "tekuty teflon" http://www.enduroforkseals.com/id79.html U nas je to ale problem zohnat. Vyrobcovia vidlic odporucaju Teflon alebo olej do vidlic.
Ja uz dlho pouzivam original RockShox. Vzdy mi daco zostane po vymene oleja.
Zobraziť komentár 25.08.2008 - 16:18:10
00
Teflon sa dokáže naviazať na materiál až pri dosť vysokej teplote, takže na bike nieje až taký vhodný. Okrem toho materiál musí byť čistý bez povrchových úprav, čo v prípade nitridu, laku ... nebude fungovať určite. Marketing pomáha .... TF2 používam len ak čistím pedále a čapy presmykača.
Ale o tom by nám mohol niekto vhodnejší porozprávať (alchymista)

ešte k návodu vo vele ... je tam uvedené
Nečistoty na kluzácích a kolem těsnění důkladně otřeme suchým a čistým hadrem. Nikdy!!! Handričkou sa ich nechytať ked sú spinavé. Len sa bordel zatlačí dovnútra a nezvratný proces deštrukcie môže začať.
Nastriekať prepružiť a utrieť bordel z nohy. On vylezie spod gufera sám. Až po tomto kroku sa dá utrieť gufero od prebytočného oleja. Skôr sa len dostane dovnútra bordel.
Niekto má paniku, ked zbadá na gufere náznak oleja. V tom prípade je jasné, že gufero nejde na sucho, je mazané, má vinikajúce klzné vlastnosti (malý odtrh) a ešte taká maličkosť .... nakolko olej ide smerom von, tak je 100% garancia že pod gufero sa nedostane žiadny bordel. Samozrejme s mierou, nie že otočím bike a vyteče.

to tomcad: áno je to jedno z najlepších možností, ale pri tej cene by som očakával vyššiu životnosť (malé balenie za tú cenu) .... dá sa zohnať tu ... vyskúšané a okolo teflonu to ani nechodilo
pomer cena/výkon zase vyhráva Silikon.
Zobraziť komentár 25.08.2008 - 16:32:58
00
to s tým "naviazaním sa na materiál" je zložitejšie, úplne stačí ak sa teflonové šupinky na materiáli "prednostne naorientujú" a je to...
aj "teflonové" mazivá obsahujú rôzne matrice v ktorých je ten teflon dispergovaný, a najčastejšie práve silikónový olej - príčina je jednoduchá, teflon je teplostály do cca. 900 °C, tak ho nebudem "rozmixovávať" v oleji ropného pôvodu, ktorý mi pri 160-250 °C začne horieť, ak mám poruke silikónový olej, ktorý si pri 400 °C pokojne bahní :twisted: a to je viacmenej zloženie TF-2, ak si dobre pamätám
"Flouropolymer" je iba marketingovo-zastierací názov "nejakého" lubrikantu na báze "niečoho" fluórovaného, lebo je to všeobecné pomenovanie pre akýkoľvek polymér na báze fluóru (vrátane vysokomolárneho PTFE, ktorý je všetko len nie tekutý :) )
Roman k tvojmu postupu utierania mám jednu modifikejšn - utieram mäkkým sracákom :) a najprv zotriem hrubú nečistotu SMEROM HORE, na guferá nesiaham, a potom streknem olej, prepružím a zotriem ako ty, prípadne aj opakovane
Zobraziť komentár 25.08.2008 - 16:50:22
00
najlepší servis je žiadny .... a potom sa nediviť.
mám kamaráta, ktorí chcel doniesť Rebu na servis (asi pol roka to nosil) s tým že chodí cca 2cm (vyskúšal som si v lese) našťastie to nedoniesol.
Vidlu som videl v servise a bolo mi povedané, že z nej vyliali vodu ... nohy v oblasti gufier a vrchného púzdra zoškrabané až na kov, hlboké ryhy, vnútrajšok hrdzavý v skratke, vidla na zahodenie.
príčina? jazdenie a vôbec žiaden servis. K tomu sa pridalo umývanie wapkou a dielo skazy dokonáno jesť :evil:

Aj ja mam takeho kamarata. Toto je jeho druhy SID. Tento mu vydrzal necely rok. Vylial som od tial poldeci vody, klzne puzdra, vnut. nohy po smrti. Predosly Sid dopadol rovnako. Mazanie/udrzbu biku neriesi. Len jazdi. :roll: A k teme, sice som to uz pisal v niekolkych podobnych, ja pouzivam vyhradne silikonovy olej Silkal 93 od Coyote. Nic lepsie som zatial nenasiel. Teflon sa mi lepsi nezdal..

Prílohy:

s.jpg
s.jpg 158.62 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 25.08.2008 - 19:34:18
00
taktiez pouzivam silikon (aj teflon, ale nie na vidlu : ) ), handricku a zubnu kefku

snad nemaju servisaci pred sebou taku hrozu aj po rozobrati mojej tory :cry: ... ono to obcas po brutalnom blate bez wapky nejde :?
Zobraziť komentár 25.08.2008 - 21:58:34
00
vidla .. bez wapky ? ale idee ..
Zobraziť komentár 26.08.2008 - 08:01:48
00
ja som raz moju rstcku namazal hydraulickym olejom a islo to ovela lepsie , ale na novej vidlici to uz nechcem skusat
Zobraziť komentár 26.08.2008 - 08:20:44
00
bikenur: nádhera .... moooc pjeknéé .... tiež používam Silkal od Coyote ...

tuleník: ja utieram papierovými utierkami :)

ak by mal niekto záujem o najlepšie mazanie vnútorností vidly, kde sa krúžky budú pohybovať bez odporu, špičkový odtrh .... na 90% sa to nachádza u vás doma. Neveríte? ide o SAVO. Blbý chlor ma také špičkové mazacie vlastnosti, že vidla sa bude správať akoby ani nemala guferá a chodila na guličkovom ložisku. Má to ale malinký háčik. Rýchlo viaže vodu a žerie tesnenia.
Vyskúšal som si jeden výjazd (Splice) na takejto úprave .... to bolo to pravé maslo, po ktorom tak túžim, ale urobiť to s normálnymi olejmi je nemožné. Ako referenčné hodnoty poslúžil aj jeden výjazd a po dojazde okamžité vyčistenie ....

:!: NESKUŠAJTE TO, zničíte vidlu !!!
Zobraziť komentár 26.08.2008 - 09:50:00
00
arrow_leftHosť napísal:
ja som raz moju rstcku namazal hydraulickym olejom a islo to ovela lepsie , ale na novej vidlici to uz nechcem skusat

Hydraulicky olej Madit OT HP32 sa moze pouzit na mazanie olejovej vidlice. Mal som ho v niekolkych. RS aj Marzocchi. V Z1 som ho mal 2 roky. Viskozitou moze byt niekde medzi 7.5W a 10W. Vidlice nijako neposkodil ani po roku a je pomerne lacny. 8)
Zobraziť komentár 26.08.2008 - 10:59:42
00
a mozem to mazat aj obycajnym silikonovym olejom co dostanes normalne v autosuciastkach?? http://sonax.sk/index.php?page=sortiment&category=7&PHPSESSID=d1be104a5f21d367a37c2cb89fa279c4
taketo nieco mam doma :roll:
Zobraziť komentár 29.08.2008 - 18:32:46
00
a mozem to mazat aj obycajnym silikonovym olejom co dostanes normalne v autosuciastkach?? http://sonax.sk/index.php?page=sortiment&category=7&PHPSESSID=d1be104a5f21d367a37c2cb89fa279c4
taketo nieco mam doma :roll:

v pohode :wink:
Zobraziť komentár 29.08.2008 - 18:45:19
00
ja si myslim ze mazat mozno aj teflonom aj silikonom .. sak rozumne je tak ci tak len streknut po chvilke pohybat a jemne zotriet ... nenechavat to tam

hlavne aby bolo ciste
Zobraziť komentár 29.08.2008 - 19:30:53
00
ako casto mam trosku silikonu streknut aj pod prachovku ?
lebo na povrchu mazem kazdu chvilu ale dole ? naposledy asi pred 40Km a pred tym asi 200Km nic...
ako casto treba rozobrat vidlu a pocistit ?
je to moja 1. normalna odpruzena vidla (tuRST pred tym neratm...) tak sa iba ucim ...
DAKUJEM
Zobraziť komentár 29.08.2008 - 22:03:34
00
keyboard_arrow_up