K tomu bazaru som uz to uz spominal skor - mam pocit ze tak ako je nastaveny tak praje skor podvodnym predavajucim.

- tym ze predavajuci ma moznost tagnut kupujuceho a iba ak tak urobi, je moznost pridat feedback. V podstate staci vymazat inzerat a potom sa musia riesit podvodnici cez tuto temu vo fore (o ktorej urcite vela beznych pouzivatelov portalu ani nevie). Zdvovodnenie tohto systemu bolo, ze by to bolo nefer a ludia by si robili napriek a nechavali negativny feedback - ok, mozno by to tak bolo ale online bazar asi nikdy nebude 100% spravodlivy a dokonaly system neexistuje. Vzhladom na to, ze vacsina podvodov je zo strany predavajucich tak si myslim ze viac chraneny by mal byt kupujuci.

- nerozumiem napr. tomu ze v profile predavajuceho je obmedzenie hodnoteni na 5. Aj keby niekto dostal zly feedback tak sa to da rychlo obist tym ze si niekto nahadze fiktivne inzeraty a cez fejkovy profil si ich ohodnoti(nezobrazuje sa od koho je hodnotenie). Dasia vec je to, ze ak ako predavajuci necham hodnotenie kupujucemu - zobrazi sa to pod mojim profilom a uberie to jedno hodnotenie z mojho profilu. Tym padom nemam ziadny dovod hodnotit kupujucich - ak mam v bazare viac pozitivnych hodnoteni tak idem proti sebe.

Teraz som pre ilustraciu pridal feedback kupujucemu, vyzera to takto pod mojim inzeratom - zmizlo jedno hodnotenie a je tam teraz moj komentar ktory nema ziadnu pridanu hodnotu v mojom profile. A na prvy pohlad ani nie je jasne k s cim vlastne suvisi.
Príloha:
bazar.png
bazar.png 26.17 KiB thumb_up0thumb_down




- predpokladam ze bazar nie je pre MTBIKER realny biznis, skor sluzi ako prostriedok aby ludia chodili na portal. Stalo by za zvazenie aby sa dalo komunikovat iba cez interne profily a spravy, bazar by bol viac uzavrety iba pre miestnu komunitu. Tym padom by sa dal upravit system hodnotenia na obe strany a aspon ciastocne by sa tak dalo predist podvodom.

- co sa tyka smelinarov z RCZ a pod., tam sa asi neda vela robit okrem nahlasovania. Asi nikto nema prehlad o vsetkych zlavach ake existuju a neda sa realne dokazat kto si kolko prihodi v inzerate. Dvojite profily som viackrat nahlasoval v tejto teme alebo priamo cez bazar - niektore boli zmazane, niektore nie takze neviem aka tam existuje logika a ci ma niekto protekciu.

Chapem ze bazar nie je priorita tohto portalu a nejake planovane zmeny uz boli spomenute, ale tiez si asi MTBIKER nechce kazit meno podvodnikmi. Sorry ale potreboval som sa rozpisat kedze tieto veci som si uz dlhsie vsimal ako relativne aktivny pouzivatel bazaru (nie smelinar) :D
01.03.2024 - 13:23:33
02
Ak je inzerat nahlaseny ako fake a v inzerate nie je uvedene ze ide o repliku, alebo sa tvari ako original, je zmazany. Toto by si ale mal riesit vyrobca / dodavatel / drzitel ochrannej znamky, my to mozeme maximalne mazat a ak je to opakujuce sa, zablokovat pridavanie inzeratov.

Ak ide o jasnu komercnu inzerciu (novy tovar, fotky z predajne, zaruka a podobne veci), porusuje to pravidla a ide to dole (bazar je pre obciansku inzerciu, dokonca podla noveho zakona sa komercny predajca (SZCO / pravna entita) musi identifikovat, kedze kupujuci ma ine prava podla toho ci kupuje od fyzickej osoby alebo pravnickej osoby). Pri second hand tovare a predajcovi fyzickej osobe je osemetne zakazat inzerovat, lebo toho ma vela. Ak to je komercna cinnost (co tiez nie je jasne definovane) a nie je registrovany na uradoch, neodvadza dane a podobne, tak porusuje zakon a moze byt aj stihany. Ale o tom my velmi nevieme ani nechceme rozhodovat.

mizaky ten system hodnotenia mozeme premysliet. Je spraveny takto, kedze realne dochadzalo k fake hodnoteniam medzi predavajucimi, aby si poskodili profily / inzeraty. Je predpoklad, ze ak nie si poctivy predajca, tak nebudes mat ziadne pozitivne hodnotenia a tym padom nebudes doveryhodny. Ak si poctivy predajca, tak budes mat pozitivne hodnotenia a si doveryhodny. Zobrazujeme 5 najnovsich, mame ale ulozene vsetky, teoreticky mozeme dorobit preklik na dalsie hodnotenia.
01.03.2024 - 13:30:21
14
Je pravda ze ak ma niekto v profile desiatky inzeratov a ziadne hodnotenia tak by to malo byt trochu podozrive. Aj ked nie stale sa kazdemu chce davat feedback alebo aj oznacovat kupujuceho.
01.03.2024 - 13:36:09
00
nehnevaj sa cervo ale to je trochu alibisticke nemyslis? ked ma niekto 800 inzeratov s tym ze fotky su vsetko este zabalene veci a text je nove, nepouzite atd tak akoze nemusim byt einstein aby som vedel ze tento clovek si tu z toho robi bokovku a privyraba si na ludoch. podporili ste to este tym ze ste zdvihli pocet inzeratov na konto lebo ved 10 veci naraz predavat je malo tak teraz uz je neviem ci nie 20 alebo 3O. viac krat som tu skusal cez bazar nieco a viac krat som sa popalil s ludmi co mi predali plaste s defektom, brzdy ktore mali problem atd a pri kontakte uz samozrejme nereaguju, alebo hraju mrtveho chrobaka a riesit nieco s nasimi uradmi koli 50 euram asi nemy zmysel.
01.03.2024 - 13:53:13
03
Nevnimam to ako alibisticke, ja priamo pisem ze my nevieme a nechceme rozhodovat o tom, ci ma clovek byt registrovany na zivnostenskom a danovom urade. Nemame na to kapacitu. Mame co robit s nasimi zakonnymi povinnostami a priestor na proaktivne riesenie ludi v bazare (a s tym spojene staznosti, zaskodnictvo, vytvaranie novych kont a podobne) je mimo nase moznosti. Spoliehame sa na to, ze kupujuci budu preferovat predajcov s dobrymi hodnoteniami a ti, co maju stovky inzeratov a ziadne hodnotenia im pridu podozrivi.

Skus sa zamysliet a napis mi ake systemove pravidlo by sme mali zaviest aby sme odradili smelinarov, ale zaroven neobmedzovali realnych predajcov (ktori mozu mat aj 10 veci naraz na predaj, lebo vela ludi si robi poriadky doma narazovo). Ak to vie byt systemove, ferove a nebude to vyzadovat ludsku kapacitu na rozhodovane a riesenie nasledkov, radi to implementujeme.
01.03.2024 - 14:36:35
04
Tak ja by som dal max 5 inzerátov na konto, na začiatok. A ak bude mať v každom inzeráte napísané nové alebo pár takých slov tak označiť farebne ten inzerát.
01.03.2024 - 14:43:23
01
Momentálne mám v ponuke asi 14 vecí, práve som predala dres, ktorý som tu mala zavesený asi 2-3 roky, bol raz oblečený, jednoducho mi nesadol. Neviem, prečo by niekto nemohol predávať viac, ako 10 vecí kvôli takým, ktorí tu špekulujú. Skôr nerozumiem ľuďom, čo si dajú foto z netu a napíšu, že to je ako nové jazdené len 2 500 km :D A tu prichádzame k tomu, že je asi na zhodnotení kupujúceho, či sa mu oplatí ušetriť, ak v inzeráte naozaj nie sú infošky a fotky sú nekvalitné, neostré a zdiaľky. Kúpil by si si bajk od niekoho, kto dá fotku ako ho má hodený na zemi v snehu? Ja nie. Ani by mi nestálo za to ho kontaktovať, lebo na prvý pohľad vidím, že mu nezáleží na prezentácii toho tovaru. Ono je to tak aj v iných oblastiach, že aby sme zabránili oklamom, tak si veci tak prekomplikujeme, že to často skončí otázkou A stojí nám to za to? Dobrý úmysel, ktorý má slúžiť ľuďom (čím asi aj Bazár na tomto webe je a v podstate tomuto e-shopu nič neprináša, už sa to raz dávno písalo - asi kliky na web ale tomu sa ja nerozumiem) sa často takýmto perfekcionizmom, aký možno aj ty vyžaduješ dostane do hrozne komplikovaného stavu a môže sa stať, že raz si niekto povie, že a dosť. A možno raz bude Scarinko na čele tímu cíesáj Hrádok :)
01.03.2024 - 14:51:40
311
Ja pridavam systemove pravidla:
-zobrazovat IP v inzeratoch
-zobrazovat IP v hodnoteniach

Celkovo viac davat pozor na zakladanie novych duplicitnych uctov, co je tu beznou praxou. Nejde len o tych smelinarov. Tunajsi bazar je casto aj miesto kde sa predavaju komponenty z rozobranych kradnutych bajkov. Tazko sa to dokazuje, ale treba im pracu stazit.
01.03.2024 - 15:01:00
02
scarinko : tak si tak nabruseny na ten bazar, ale tak nekupuj po bazaroch , ale tam, kde mozes reklamovat. Slovenske bazary su vsade dost risk, dokonca aj na ebay som parkrat videl veci podobneho charakteru. Nevyriesis to tak ako chces, ani to nemozes vyriesit. Proste je to bazar bez zaruky.
01.03.2024 - 15:04:02
03
Chalani, ale tieto veci treba domysliet. Nemozeme robit riesenia, ktore obmedzia a odradia normalnych inzerujucich, ktorych je urcite absolutna vacsina. To je ako dat 50ku na siroku rovnu cestu (a idealne aj policajta s radarom), lebo sa tam niekto vybural v 120ke ked cumel do mobilu.

- Ak obmedzime pocet inzeratov, obmedzime najma regulernych predajcov. Vid aj prispevok od fixsky.
- Smelinari si budu vytvarat nove konta, aby obmedzenia obisli. Mame zavedenu verifikaciu podla telefonneho cisla (co konto to cislo), napriek tomu sa stane, ze naraz funguju viacere konta toho isteho cloveka s roznymi cislami (ked to zistime a dokazeme, dostava ban).
- Filtrovanie podla slov v inzerate funguje chvilku, potom sa smelinari naucia ako to obist a bude to hnevat beznych bazaristov. Mame s tym vela skusenosti pri blokovani spambotov. Co ak napisem "Predavam tento jazdeny bike, lebo som si kupil novy"? Nemozeme to flagnut ako podozrive. Viem si predstavit nejak naucit AI model na analyzovanie textov inzeratov, ale to je vela prace a opat, motivovany smelinar to bude vediet obchadzat.

My sme nad tym naozaj rozmyslali a stale nam pride ako najlepsie riesenie (v kontexte nasej kapacity, priorit a podobne) nechat na komunite, nech takychto ludi nahlasuje (nam a pripadne aj policii) a vypudi ich odtialto (alebo ich proste ignoruje a nekupuje od nich a oni odidu sami). My na to vieme poskytnut nastroje a sucinnost, ale nechceme sa pustat do priamych subojov.

potkanko007 IP adresa je osobny udaj, nemozeme ju zobrazovat. Nema to ani realne vyznam, vacsina ludi nema staticke IP a ak ma, je za nou zvacsa vela ludi (napr. v office). Nemozeme penalizovat 2 kolegov z jednej firmy, ktori maju rovnaku IPcku.
01.03.2024 - 15:09:41
06
Da sa inak celkom dost identifikovat PC z odtlackov, reklamne agentury to maju dost premakane uz :D
01.03.2024 - 15:18:21
00
hej a chces mi povedat ze toto je normalny clovek ktory si stale kupuje a predava bicykle, haha
https://www.mtbiker.sk/bikeri/caferacer68/inzeraty?show_deleted=1
01.03.2024 - 15:23:40
03
Ja by som dal free listings pre tých čo sú na mtbiker aspoň pol roka, ostatní buď "zahlen sie bitte" alebo no way...
Inak osobne mi na bazári nič nevadí. Vždy nakúpim dobre.
01.03.2024 - 15:44:56
01
A ja by som nič nemenil.
Je to bazár, so všetkým čo ku tomu patrí. Načo komplikovat fungujucu vec. Nikto nikoho nenuti tam kupovať.
Snaha ochranit pred neopatrnostou, niekedy až hlupostou dopadne aj tak vo vysledku len ako ďalšia prekazka pre vsetkych.
01.03.2024 - 15:51:02
05
Tlacenie na pilu sposobi ze prevadzkovatel bazar zrusi a nam zostanu oci pre plac. Scarinko bude spokojny ze nalozil smelinarom, zatialco ti sa obratom presunu na inu platformu, vsetci vieme ktoru a my co sme obcas potrebovali kupit alebo predat zanovny komponent zostaneme skratka. Alebo mozno u konkurencie zalozia kategoriu "bicyklove suciatky" LOL.
01.03.2024 - 15:56:37
06
keyboard_arrow_up