JFE napísal:
presne tak - po nasadeni podnetu. ak ten podnet nie je dostatocne silny tak sa nic neudeje. v tomto pripade ten podnet musi trvat aspon dva tyzdne v zasadne vyssej nadmorskej vyske ako 1200m. linku na vedecku studiu som ti sem uz dal. ale chapem ze ty to vies opat najlepsie. tak ako si to tu uz x-krat ukazal a potom sa poopravil ze nie tak uplne. napriklad ake mas spolahlive vystupy z garminu :)

v kazdom pripade ten borec sa na rozdiel od teba vie bicyklovat...


hlúposť svetom vládne, a v kombinácii s iniciatívou je to hotová sodoma-gomora, vid stax, Stax, JFE :D
07.03.2024 - 20:46:54
00
Tata1955 napísal:
No, Ivan, nechaj "na hlave". Bol som nedávno na záťažovom teste a doktor mi tie mechanizmy vysvetlil. Veľkú úlohu tu zohráva adaptabilita srdcovocievneho aparátu na nárazovú (krátkodobú) a premanentnú (dlhodobú) záťaž. Jedno, aj druhé sa dá natrénovať (napr. aj v extrémnych podmienkach (hory, tropické oblasti a pod.). Takže táto schopnosť (natrénovaná) sa dá aj na dlhšiu dobu zachovať a klesá iba postupne. Ak by sa do takého kopca vydal netrénovaný, zrejme by ho vôbec nezdolal, alebo by niekde v polovici skolaboval práve v dôsledku "nasadenia" . Trénovaný však má šancu si hranice svojho výkonu posunúť na niekoľko týždňov aj celkom výrazne.
Keď som sa pred 3 mesiacmi v Ras al Khaime pozrel zdola, kam sa chcem s bicyklom vyštverať, pochyboval som, že to dokážem. Ale vďaka tomu, že som mal pred tým najazdených cez 6000km na našich slovenských kopcoch, zvládol som to relatívne v úplnej pohode. Nevylučujem, že sa pod to podpísalo aj prevýšenie cez 1300m. Ale skôr nie ako áno.


toto ked číta priemerne športovo vzdelaný človek tak zalamuje nad vami rukami, so staxom, Staxom, JFE (tri v jedom) aj gebulom furt nerozumieš o čom sa tu pri zlepšovaní vytrvalostného výkonu pôsobením vyššej nadmorskej výšky teda menšieho parciálneho tlaku kyslíka vo vzduchu bavíme, podstatou tohto zvyšovania výkonu nie je adaptácia na podávanie výkonu vo väčšej výške ale adaptácia srdcovo cievneho systému na horší prísun kyslíka pre jeho menší parciálny tlak vo vzduchu v tejto väčšej nadmorskej výške čo sa potom využije väčším výkonom po príchode do bežnej - menšej nadmorskej výšky prípadne lepším výkonom vo väčšej výške oproti príprave v bežnej - menšej nadmorskej výške, stax Stax JFE - už vieš aký rozdiel je medzi týmito dvomi adaptáciami ? už vieš aké hlúposti si tu doteraz tento posledný týždeň trepal pri zlepšovaní výkonu pôsobením väčšej výšky ?
07.03.2024 - 21:05:40
00
Naštuduj si najprv základy fyziky. Potom trochu základov logiky a v neposlednom rade niečo z biomechaniky. Menší parciálny tlak znamená, že srdce musí podávať vyšší výkon na udržanie oxidácie v požadovanej výške. Ak to dokáže, znamená to, že je v dobrej kondícii a je schopné podať vyšší výkon. Zjednodušene povedaní, telo si to zapamätá a následne dokáže o niečo vyšší ako bežný výkon podať aj v štandardných podmienkach. Čím častejšie alebo dlhšie podobné záťaže prekonáva, tým viac sa zlepšuje aj jeho výkon. V závere hovoríš presne to, čo ja, len inými slovami.
07.03.2024 - 21:13:50
00
niéééééééé :D :D :D :whew: :whew: :whew:???si tu vymenoval vedné odbory z ktorých nezistíš podstatu podávania vytrvalostného výkonu, hádaj aký jeden vedný odbor si máš preštudovať aby si v tom nemal hokej ale jasno, takto len tiež trepeš hlúposti, napr. že ,,srdce musí podávať vyšší výkon na udržanie oxidácie v požadovanej výške,, , srdce nemá so zmenami veľkosti oxidácie v priebehu 5 dní, 2 týždňov, troch týždňov takmer nič spoločné, je to len pumpa ktorá distribuuje v tele krv a tá je potom spolu s kapilarizáciou (sieťou vlásočníc vo svaloch celého tela) zodpovedná za 99 % adaptačných zmien celého srdcovo cievneho systému vo výške čo sa potom prejaví na jeho výkonnosti

máš na dôchodku kopu času tak si naštuduj aj tuto s kamarátmi fyziológiu, nech nemusíme zalamovat rukami
07.03.2024 - 21:14:28
00
Hosť napísal:
...srdce nemá so zmenami veľkosti oxidácie v priebehu 5 dní, 2 týždňov, troch týždňov takmer nič spoločné...
To snáď nemyslíš vážne!
Ak v priebehu 5 dní, , 2 týždňov, troch týždňov podávaš náročné výkony, nútiš srdce pracovať viac ako bežne. Tým zvyšuješ jeho kondíciu, zvyšuješ elasticitu srdcového svalu i ciev, ktorá je základom tvojej celkovej kondície i výbušnosti.
Prečo inak by športovci absolvovali sústredenia v extrémnych podmienkach? Z rozkoše?
A prepáč, že som si dovolil na teba zase reagovať. Ale neodolal som a vstúpil do tvojho vyhradeného priestoru s iným názorom. Zase som raz premárnil pár minút.
07.03.2024 - 22:01:08
00
myslím to vážne že je najvyšší čas aby si prestal trepať hlúposti a preštudoval si fyziológiu, názor na fyziológiu je len jeden takže ako si ju naštuduješ tak budeme mat rovnaké názory a nebude žiadny problém, ešte je taká možnosť aby sme mali rovnaké názory že ja na ňu zabudnem, ale to by som nerád :D
07.03.2024 - 22:02:48
00
Hosť napísal:
asi nemám rovnako nastavené FTP v training peaks a garminconnect


prosím prosím nastaviť to FTP rovnako v oboch (napriklad počas prestávky na regeneráciu)
07.03.2024 - 22:31:21
00
šak si nastav ked potrebuješ :D
07.03.2024 - 22:39:37
00
nepotrebujem, používam len jednu aplikaciu a mam to nastavené správne, ale je tu Istý Východný Atletický Natrénovač, ktory bude ohurovať rečami a písať siahodlhe litánie, no nenastavi si zakladne veci/rovnake udaje v dvoch roznych aplikáciách

preco??
07.03.2024 - 23:48:54
01
pretoze netusi o com rozprava, tak ako vzdy
07.03.2024 - 23:52:18
00
Je to jednoduché. Jedna aplikácia je "private" a slúži na sledovanie reálnych výsledkov. Druhá je "public" a slúži na zverejňovanie výsledkov po WMAF prepočte. Občas sa tie aplikácie popletú a omylom sa zverejnia tie reálne výsledky. A následne sa komentujú a upravujú. Ale to úporné nutkanie sústavne zverejňovať niečo, čo ostatných možno ani nezaujíma, alebo je im to dokonca na smiech je impozantné.
07.03.2024 - 23:56:42
02
No však nepredbiehajme a nechajme ho priamo chlapsky dospelo odpovedať ;)

(nech tu zase nie je výpočet tých, čo mu nerozumejú alebo žonglovanie s číslami)
08.03.2024 - 00:12:59
00
konšpirácie - tie vám idú :D tata, tu nie si v karčme
08.03.2024 - 07:49:04
00
"Obsedantno-kompulzívna porucha (OCD) je bežné, chronické a dlhotrvajúce duševné ochorenie, ktoré spôsobuje opakované nežiaduce myšlienky alebo pocity (tzv. obsesie), či opakovanú potrebu vykonávať isté činnosti znova a znova (nutkania). Jej nástup je nenápadný a individuálny, preto je ťažké ju načas zachytiť."
08.03.2024 - 07:55:37
00
čas najvyšší aby si sa dal liečiť, najlepšia na to je balneologicko - fyziologická
08.03.2024 - 07:58:20
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika)
keyboard_arrow_up