len pripomeniem ze bikepacking je cestovanie na lahko. vezies so sebou len to najnutnejsie aby si prezil. henten nezmysel nema v tejto teme co hladat.
08.03.2024 - 13:49:17
06
Podla mna je v dnesnej dobe uz tazko rozlisitelne co je a co nie je bikepacking. To "len to najnutnejsie aby si prezil" je tak trochu prehnane. Ked to vezmem doslova tak vela ludi ma so sebou napriklad stan, varic atd a pritom by prezili i bez toho. Ale su rozne formy bikepackingu, kludne mozes so sebou brat lyze a komplet vystroj na ladovec (https://bikepacking.com/plog/ice-and-palms-film/, https://bikepacking.com/plog/ride-to-ski-film/, ...), surf (https://bikepacking.com/plog/tarka-in-search-of-surf-bikepacking-morocco-film/), rodinu (https://bikepacking.com/plog/family-bikepacking-jura-france/), psa (https://bikepacking.com/bikes/charlie-kemp-dogpacking-rig/) a tak dalej. Podla mna je to skor cestovanie na horskom alebo gravel bicykli. Je tam snaha byt co najlahsi ale to neznamena ze so sebou nemozes zobrat kempovu stolicku.
Bikepacking na ebiku by som uz ale nazval inak, napriklad ebikepacking.
08.03.2024 - 16:03:57
02
Bikepacking je, keď máš svoju bagáž zavesenu na biku, to je celé jadro.
08.03.2024 - 16:46:59
03
No mám čo doháňať 😉. Zatiaľ som bol iba na maďarskom ľadovci.
https://youtu.be/YO0c2Jih6ro?si=O4uEoNjOShyUt1U8
08.03.2024 - 16:52:32
00
To aký je rozdiel medzi bikepackingom a biketouringom je ťažko určiť, lebo je veľa rôznych definícií a každý sa drží tej svojej.

Ja osobne som to vždy bral tak, že biketouring je naťažko, keď máš na nosiči brašne tzv panniers. Bikepacking som si predstavoval naľahko - podsedadlová taška, bez stanu atď.

Ale napríklad na reddite ma američania buzerovali, že pre nich znamená biketouring na spevnenej ceste a bikepacking je offroad.

Myslím, že nejako sa krvopotne biť, že koho definícia je OK nemá zmysel riešiť.
08.03.2024 - 17:19:15
00
kazdy ma na to svoju definiciu, pridam aj ja :-D . Bikepacking je, ked si veci nesies na biku. Biketouring je podmnozina bikepackingu, ked cesta trva radovo tyzdne, az mesiace.
08.03.2024 - 17:28:51
01
ja som narazal na tu nezmyselnu dvojkorunkovu jazdnu supravu - krasny priklad plytvania

bikepacking = beznosicovo minimalisticky zbalena batozina, prevazne kratsie trasy na menej dni, menej obmedzujuci vo vybere terenu
biketouring = nosice, menej obmedzujuce balenie, prevazne dlhe trasy na vela dni, volba trasy prisposobena celkovej vahe supravy
08.03.2024 - 19:00:37
03
Zdá sa že každý má svoju verziu terminolôgie :)
Pre mňa je bikepacking zbalenie vecí a vypadnutie na bicykli na jeden menší vylet prevazne s niekoľkými prespaniami. A je jedno či mam veci na chrbte či na nosiči či na privese. Proste som si zpakoval veci a šup na bicykel.

Biketouring je skôr rozsiahle cestovanie krajinou na bicykli rozdelené na nejaké etapy - viď TDF. A tiež je jedno kde tie veci mám.

Takže ak si niekto myslí že na bikepacking ide len ten co má špeci vak 30 stupňov naklonený pod sedadlom tak je to jeho vec … :)
08.03.2024 - 19:35:40
00
Ked neviete co tie anglicke vyrazy znamenaju, tak pouzivajte radsej slovenske :lol:
08.03.2024 - 21:10:49
00
Tour de France, ze je biketouring?
media2.giphy.com
08.03.2024 - 21:32:42
08
Tour on the bike = biketouring. Packed on the bike = bikepacking. Obyčajné zložene slová :)

A to že si pod tým každý predstavuje kadečo je už iná vec. Aj keď sa povie napr. Brunetka, tak každeho predstava bude iná. ;)

Mysel človeka musí byť pružná a mala by sa vedieť pozerat na veci z rôzných hladin perspektivy. Vtedy sa prava podstata veci vyjaví.
Strnulý zaužívany pohľad vedie k skornateniu myslenia a prave taketo veci robia z ľudí starých ľudí….

Takže TDF je najlepším prikladom biketouringu, ktorý je naviac so súťažnou zápletkou :)
09.03.2024 - 07:34:02
00
Gusto0 napísal:
len pripomeniem ze bikepacking je cestovanie na lahko. vezies so sebou len to najnutnejsie aby si prezil. henten nezmysel nema v tejto teme co hladat.

Toto je tiez nie uplne pravda, pretoze bikepacknig nema ziadne pravidla o tom, kolko toho so sebou mas mat.. To nie su zavody, kde potrebujes byt lahky. Nalozil si si vela? Nabuduce si das menej. Chybalo ti nieco? Nabuduce si to pribalis, ak ti nevadi kus vyssia hmotnost.. Cele je to o tebe.

Ohladom najnutnejsieho, aby si prezil, to potom nepotrebujes takmer nic, najest sa mozes v restike, na pumpe, pri Jednote, so sebou ak tak veceru a vodu..spat tiez mozes zabaleny len do al folie...
Orientovat sa treba podla seba a svojich potrieb a nie podla nejakych vymyslenych definicii..

Slovensky bikepacking trend je tiez kus iny od zvysku sveta by som povedal, tu si da biker na chrbat velky ruksak a na biku takmer nic, proti comu nic namam, len ked mi to uz pomaly kazdy tunajsi bikepacker predhadzuje pred oci ako nejaky standard, tak prevraciam oci..

Bikepacking je hlavne o volnosti a to aj ideovej — proste cestujes na biku, spoznavas svet, prekonavas seba, zazivas dobrodruzstvo..a neriesis hluposti
09.03.2024 - 18:08:22
212
„Ale napríklad na reddite ma američania buzerovali, že pre nich znamená biketouring na spevnenej ceste a bikepacking je offroad.“

Pretože to tak je.

Biketouring ako subdžáner všetci poznáme odnepamäti z obrázkov aj z ciest. Najtypickejším prostredím sú bežné komunikácie resp. zbudované cyklotrasy. Neraz aj seniori v sedle;)

Bikepacking vystúpil do povedomia keď sa začalo jazdiť s “batožinou“ výdatnejšie alebo primárne off-road. Nerozhoduje dĺžka trasy (bikepacking podujatia majú aj tisícky km) a nutne ani typ zabalenia (trendy sa menia, aj v drsnom bikepackingu pribúdajú špeciálne nosiče/”racks“...).

„The primary distinction is a focus on off-pavement riding.“
(Bikepacking.com)

https://bikepacking.com/bikepacking-101/
12.03.2024 - 12:35:06
00
(Bi)cyklotouring. Ak sa nepouzivali ruksaky tak nosice s kapsami nad prednym a zadnym kolesom. S prichodom mtb a pouzivanim tychto bikov na cestovanie (bikepacking -> biking + backpacking) ludia ale prisli na to ze v terene, kde tie bicykle vynikali, nosice sposobovali problemy. Horsie ovladanie, udrziavanie rovnovahy, vyssia vaha, odolnost nosicov v terene. Preto prisli brasne ktore trochu lepsie rozhadzali hmotnost, neboli tak velke a zniesli natriasanie terenom. Teraz sa uz pouzivaju nosice i brasne ako na ceste tak i v terene. Ale stale plati ze bikepacking v terene a cyklotouring na cestach. Uz je to ale podobne ako so skialpinizmom a skitouringom, skialp je cool tak sa vsetko vola skialp. Rovnako je bikepacking cool tak sa vsetko vola bikepacking.

z netu:

Bikepacking is a type of cycling that combines the freedom of mountain biking with the convenience and lightness of backpacking

Bikepacking involves carrying the essential gear—and not much more—on an off-road-capable bike for an overnight or multi-day ride.

Bikepacking involves multi-day cycling primarily on dirt roads, trails, and gravel.

Simply put, bikepacking is the synthesis of all-terrain cycling and self-supported backpacking.

Bikepacking generally refers of multi-day, off road touring
12.03.2024 - 13:07:54
01
A ked niekto ide 2000km na cestaku s minimom batoziny a spi v hoteloch - to ma nejaky sub-nazov? :)
12.03.2024 - 13:16:25
01
keyboard_arrow_up