Toto je úplná sila. Je iba marec a MTB so vzduchovou vidlicou je problém zohnať - hlinikáč za 900 - 1000 EUR skoro nemožné. Všade mi povedia to isté. Zháňal som manželke a dcére - výsledok = obe majú pánske bicykle. Čo to tu bude v máji potom?
vacsina ludi fakt nemeni bicykle kazde 2-3 roky. Z mojho okolia ti "ozajstni bikeri" menia zhruba kazdych 5 rokov (maju biky za ~3000 Euro). Bezni bikeri, ktorych je drviva vacsina, ma jeden bike minimalne 10 a viac rokov (maju biky za ~500 Euro). Ja mam biky uz 13 rokov a este ich menit nebudem. Aj po meste vidam ludi jazdit na bikoch 30 rokov starych. Cize ta studia mi pride celkom realna.
Aj s mobilmi je to podobne. Kopec ludi ich nepotrebuje menit kazdu chvilu. Zober si len, kolko je na Slovensku dochodcov a vacsinou im staci jeden mobil na 10 rokov, ak ho nerozbiju. Moj otec ma za 10 rokov druhy mobil, lebo prvy mu spadol. Mama este prednedavnom pouzivala tlacitkovy, ktory mala snad 15 rokov. Teraz ma uz smartfon odomna, ktory som zas ja mal od brata, model z roku 2015. A teraz mam mobil z roku 2017, ktory lezal 6 rokov nerozbaleny u znamych v skrini (dostali k pausalu, ale stale maju svoje stare).
Bolo to v nejakom českom podcaste, čo som počúval na YouTube v október/november. Dáta sú z Nemecka, čo tam prezentovali.
Prečo by to mala byť blbos Veľa ľudí tu, čo je na mtbikeri budú skôr aktívny cyklisti, čo pravidelne bicyklujú a majú to ako veľmi veľké hoby/šport. Ale to je tak vrchol ľadovca. V ČR čo prezentovali, tak niečo cez 80% cyklistov najazdí ročne do 1000km, čo sa robili rôzne prieskumy. Taký človek si nebude každý rok, či 2 kupovať nový bike. To isté aj pri mobiloch. Množstvo ľudí si koľkokrát nechá ten 2 ročný mobil a radšej si nechá pridať nejakú službu, či si nechá znížiť cenu za paušál. Väčšina mojich kamošov, bicykluje tak rekreačné. Bežne majú 8+ ročné biky. Okrem 2, tí kupovali v 2021, ale ich staré biky mali tak 10+ rokov.
Si zober, že pred 2 rokmi som si kúpil ako commuter/ cesťák cyklokross Felt f95x z 2014 jazdený za 400€.
CUADROFelt Cyclocross FLite Custom Butted aluminum
TALLAS47, 50, 53, 55, 57, 60cm
COLORSatin Dark Titanium (Bright Silver, Red, Flouro Blue)
HORQUILLAFelt Cyclocross UHC Advanced carbon fiber blades, ControlTaper 1.125" - 1.5" aluminum steer tube
DIRECCIÓNFSA NO.38/42, 1.125" - 1.5" sealed cartridge bearing
PEDALIERShimano Sora Hollowtech II
BIELASShimano Sora 47cm = 165mm 50cm = 170mm 53cm = 172.5mm 55 - 60cm = 175mm
CAMBIOShimano Sora short cage
MANDOS DE CAMBIOShimano Sora STI
DESVIADORShimano CX70 clamp-on, Ø34.9mm
FRENOSTektro RX1.0
LLANTASFelt CxR (tubeless ready)
BUJESShimano, sealed bearing, 32H
CUBIERTASVittoria Cross XL Pro, 700 x 33c
CASSETEShimano, 11-32T
CADENAKMC 9-speed
MANILLARFelt CXR SuperLite, 86mm reach, 130mm drop, Ø31.8mm
POTENCIAFelt CXR SuperLite, +/-7° rise, Ø31.8mm
SILLÍNFelt CxR
TIJAFelt CxR3, Ø27.2mm, 300mm length
PESO9.99kg
Ubehlo 10 rokov a pre bežného smrteľníka je to stále bike, ktorý mu bude stačiť, aby najazdil svojich cca 1000km za rok. Prečo by ho mal meniť? Jediný rozdiel, že nemá kotúče, ale rafikove brzdy.
Pohľad na cyklistiku je tu na fóre vo veľkej časti z pohľadu človeka, ktorého cyklistika zaujíma a venuje jej veľa času... bežný hobby jazdec, čo jazdí na piknik s rodinou netuší nič o tom, že má meniť bicykel každé 2 roky a že sú nejaké trendy v cyklistike
Od toho je marketing, aby tých bežných spotrebiteľov presvedčil. Dnes sa tlačia e-čka. Stačí pozrieť YT kanál jednej nemenovanej predajne u nás a posledné videa čisto e-biky (samozrejme za super ceny).
Pozeral som posledné video J.Vencla z Kálnice v ktorom predstavoval biky chalanov čo tam prišli jazdiť. V drvivej väčšine custom kadejako prerobené staré modely. Ale u tých mladších ročníkov sa asi niet čomu čudovať. Oni možno aj menia bike každý rok
Ale tak zase, nie každý vidí zmysel vkuse niečo meniť. Keď to funguje a spĺňa, čo má, načo kupovať niečo nové? Len preto, že to je trend? V tomto sa mi páčil Peter Velits keď som a ním videl rozhovor na Faster then train, bol tam jediný, čo mal ešte rafikové brzdy, išiel na asi 10 ročnom či koľko to mal rokov ten bike a že je úplne v pohode a stačí. Pritom to je človek, čo určite vie posúdiť, čo má zmysel a čo nie.
Ja tiež mám rád rafikové V-brzdy. Ešte sa mi nestalo že by som spálil rafiky brzdením... Vo svojej technickej a funkčnej podstate je to veľká kotúčová brzda s priemerom 26" ...
A tiež mám biobike asi 20 ročný (Merida Matts) a som s ním nadmieru spokojný, jedine že nieje trendy lebo je to 26"... no a?
Ja mením cestak po 13 rokoch , jazdím 7-8kkm ročne.
Mením preto ,že už bolo viac zmien a tak nejak sa to naakumulovalo. Chcem kotúče,elektron.radenie ,30 gumy na 4 baroch , ľahšie prevody do kopca a zbaviť sa konečne galusiek.Rafikové brzdy boli v poho na hlinikoch ,na karbonoch je to vyslovene nebezpecne,každý kto mal tú česť na vode ,vie prečo.
Každý kto chcel vymeniť cez pandémiu bike, tak vymenil. Čo som videl štúdiu, tak 95% kupujúcich boli ľudia, ktorí si ďalší bike budú kupovať tak o 10-15 rokov.
Už aj pri mobiloch, čo dávali štúdiu, tak kedysi okolo 35% ľudí menilo mobil za nový model každý rokov a cca 60% ho menilo po 2 rokoch. Teraz si ľudia držia mobil v cca 50% prípadov minimálne 4 roky a len 14% kupuje každý rok nový mobil.
Zacinal som s androidom a htc.
Vtedy vykony boli mizerne (root a robit ficuriny bola nutnost), nie jak dnes ze za 200€ raketa.
Cize generacny narast vykonu bol citelny, tak ludia menili casto.. https://www.gsmarena.com/htc_hero-2861.php
To nikto nespochybňuje, Nokia 3310 vyšla v 2000 roku, Sony Xperia X1 vyšla v 2008. To bol obrovský skok za tých 8 rokov. X1 som mal, som ju kúpil ako 2 ročnú v 2010. V 2011 som prešiel na Sony X10 (vyšla v 2010), žiaľ X1 umrela na batériu. V 2013 vyšlo Sony Z1 (podedil som po bratrancovi z Anglicka po 2 rokoch v 20015, že to tam nikto nechce, lebo to je staré). Skok medzi X10 a Z1 nie je až tak markantný. Aj v súčasnej dobe by pre veľa ľudí bola tá X10 plne postačujúca. Ďalší mobil som mal Xiaomi Redmi Note 4 v 2017, tú som vymenil potom v 2023, ako nezobrala dobre haváriu na biku, ale stále fungoval, len bol celý krivý a baterka už končila a teraz mám Poco X5 Pro. Jasne, výkon určite narástol, na druhú stranu, aj parametre aplikácii išli neskutočne hore. Kým to Poco neumrie, nebudem ho meniť. Len sa skôr bojím, že mu skončí asi skôr podpora, ako že fyzicky odíde.
tak tak, s tymi telefomi to nejak stagnuje. Mam galaxy s10 a nemam najmensi dovod nic menit. Vsetko tam zatial funguje a vyrobcovia ma nepresvedcili, aby som upgradol. A to mam od zamestnavatela alza kupony v tisickach eur, ktore neviem minut
Bajk mam tiez uz nemoderny 2017, aj by som chcel novy - ale je to len taka roztopas. Aj ked na to prachy mam, neprinese mi to vacsi pozitok z jazdy, iba taku chvilkovu radost z novoty, ktora rychlo vyprcha.
Jeden z dovodov preco bicyklovy biznis narastol a je ich ovela viac uvediem na svojom kolegovi. Doteraz nemal paru o cyklistike a ani by ho nenapadlo kupit bicykel za 1000eur ale vyskusal e-bike a miesto za 1000 kupil bicykel za 3000.
Ale tych dovodov je viac napr aj gravelmania
Kedysi horolezci ťahali ťažkú výstroj a dnes máme free solo lezenie .... tak prečo nie sandále. Gravel už podla svojho názvu by mal hlavne jazdiť po kamienkoch. A keď sú kamienky v lese, tak aj tam ...
Aj DH sa da na HTcku, ak to clovek vie ale moc pohodlne to nie je. Sandal neni problem, az do momentu, ked palec najde svoj kamienok Na jednej strane si ludia ulahcuju bajkovanie jednoprevodnikom a roznymi vychytavkami a na druhej strane si ho komplikuju uzkymi plastami a baranmi v terene. Holt, taky je zivot Kto nespekuluje, ako keby nezil
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Aj s mobilmi je to podobne. Kopec ludi ich nepotrebuje menit kazdu chvilu. Zober si len, kolko je na Slovensku dochodcov a vacsinou im staci jeden mobil na 10 rokov, ak ho nerozbiju. Moj otec ma za 10 rokov druhy mobil, lebo prvy mu spadol. Mama este prednedavnom pouzivala tlacitkovy, ktory mala snad 15 rokov. Teraz ma uz smartfon odomna, ktory som zas ja mal od brata, model z roku 2015. A teraz mam mobil z roku 2017, ktory lezal 6 rokov nerozbaleny u znamych v skrini (dostali k pausalu, ale stale maju svoje stare).
Prečo by to mala byť blbos Veľa ľudí tu, čo je na mtbikeri budú skôr aktívny cyklisti, čo pravidelne bicyklujú a majú to ako veľmi veľké hoby/šport. Ale to je tak vrchol ľadovca. V ČR čo prezentovali, tak niečo cez 80% cyklistov najazdí ročne do 1000km, čo sa robili rôzne prieskumy. Taký človek si nebude každý rok, či 2 kupovať nový bike. To isté aj pri mobiloch. Množstvo ľudí si koľkokrát nechá ten 2 ročný mobil a radšej si nechá pridať nejakú službu, či si nechá znížiť cenu za paušál. Väčšina mojich kamošov, bicykluje tak rekreačné. Bežne majú 8+ ročné biky. Okrem 2, tí kupovali v 2021, ale ich staré biky mali tak 10+ rokov.
Si zober, že pred 2 rokmi som si kúpil ako commuter/ cesťák cyklokross Felt f95x z 2014 jazdený za 400€.
CUADROFelt Cyclocross FLite Custom Butted aluminum
TALLAS47, 50, 53, 55, 57, 60cm
COLORSatin Dark Titanium (Bright Silver, Red, Flouro Blue)
HORQUILLAFelt Cyclocross UHC Advanced carbon fiber blades, ControlTaper 1.125" - 1.5" aluminum steer tube
DIRECCIÓNFSA NO.38/42, 1.125" - 1.5" sealed cartridge bearing
PEDALIERShimano Sora Hollowtech II
BIELASShimano Sora 47cm = 165mm 50cm = 170mm 53cm = 172.5mm 55 - 60cm = 175mm
CAMBIOShimano Sora short cage
MANDOS DE CAMBIOShimano Sora STI
DESVIADORShimano CX70 clamp-on, Ø34.9mm
FRENOSTektro RX1.0
LLANTASFelt CxR (tubeless ready)
BUJESShimano, sealed bearing, 32H
CUBIERTASVittoria Cross XL Pro, 700 x 33c
CASSETEShimano, 11-32T
CADENAKMC 9-speed
MANILLARFelt CXR SuperLite, 86mm reach, 130mm drop, Ø31.8mm
POTENCIAFelt CXR SuperLite, +/-7° rise, Ø31.8mm
SILLÍNFelt CxR
TIJAFelt CxR3, Ø27.2mm, 300mm length
PESO9.99kg
Ubehlo 10 rokov a pre bežného smrteľníka je to stále bike, ktorý mu bude stačiť, aby najazdil svojich cca 1000km za rok. Prečo by ho mal meniť? Jediný rozdiel, že nemá kotúče, ale rafikove brzdy.
Pozeral som posledné video J.Vencla z Kálnice v ktorom predstavoval biky chalanov čo tam prišli jazdiť. V drvivej väčšine custom kadejako prerobené staré modely. Ale u tých mladších ročníkov sa asi niet čomu čudovať. Oni možno aj menia bike každý rok
A tiež mám biobike asi 20 ročný (Merida Matts) a som s ním nadmieru spokojný, jedine že nieje trendy lebo je to 26"... no a?
Mením preto ,že už bolo viac zmien a tak nejak sa to naakumulovalo. Chcem kotúče,elektron.radenie ,30 gumy na 4 baroch , ľahšie prevody do kopca a zbaviť sa konečne galusiek.Rafikové brzdy boli v poho na hlinikoch ,na karbonoch je to vyslovene nebezpecne,každý kto mal tú česť na vode ,vie prečo.
Už aj pri mobiloch, čo dávali štúdiu, tak kedysi okolo 35% ľudí menilo mobil za nový model každý rokov a cca 60% ho menilo po 2 rokoch. Teraz si ľudia držia mobil v cca 50% prípadov minimálne 4 roky a len 14% kupuje každý rok nový mobil.
Zacinal som s androidom a htc.
Vtedy vykony boli mizerne (root a robit ficuriny bola nutnost), nie jak dnes ze za 200€ raketa.
Cize generacny narast vykonu bol citelny, tak ludia menili casto..
https://www.gsmarena.com/htc_hero-2861.php
Bajk mam tiez uz nemoderny 2017, aj by som chcel novy - ale je to len taka roztopas. Aj ked na to prachy mam, neprinese mi to vacsi pozitok z jazdy, iba taku chvilkovu radost z novoty, ktora rychlo vyprcha.
Ale tych dovodov je viac napr aj gravelmania