Ahojte, pri prvom tohtoročnom výjazde som začal počuť pukanie zo stredu bicykla tak som ako prvé demontoval a premazal pedále a až pri ich spätnom nahadzovaní som si všimol, že s reťazou nie je niečo v poriadku - je prasknutá asi na 8-mich rôznych miestach po celej dĺžke.
Stretol sa už niekto s niečím podobným? Bude to výrobná vada?
Dodám, že bicykel a reťaz majú odjazdených prvých 200km a to rekreačne (šotoliny, cesta).
Stáva sa to pri brutálnom prehadzovaní cez niekoľko pastorkov a v záťaži. Buď to tak prehadzuješ častejšie, alebo je to výrobná vada.
Verím tomu že pri agresívnej jazde sa občas môže nejaký článok poškodiť, ale pri mojom jazdení po rovine/slabom stúpaní kde občas prehodím z 1 na 2 a z 2 na 3 je to zvláštne. Asi mám fakt smolu na poriadne vadný kus, inak si to vysvetliť neviem.
U mňa 2x takto nejako. Na jazdu v soli mám zimak a aj tak vlastne žiadna zima nebola. Pohodove jazdy OK, potom prišli prvé kopcovite chutky a prask. Doma som ju potom skontroloval nič ďalšie som nenašiel. Pár vyjazdov neskôr znovu.
Dovolim si o sebe povedať, že viem ako správne radit....
Asi tak. Dal som tam Shimano, do zásoby tiež. Jednu novú kmc čo ešte mám odkladam na neurcito.
Inak uvedomil som si koľko mám rôznych reťazi. Starý horak 10sp, cestaky 11sp, full 12sp. Z každého mám nejaké jazdene + nové...
Mne toto urobilo Shimano aj KMC, 3x, najazd mozno 200km vzdy, ale podozrievam cistenie, som pouzival cistic v spreji bez oplachu, zmenil som a zatial drzi, tak uvidim.
Stalo sa mi to pred 5 rokmi na KMC X11 retazi. Potom som mal o rok ci dva tiez myslim KMC a roztrhol som ju, ked mi bike zapruzil na obrubniku. Pri tejto som ale nepozoroval prasknute clanky
Mne stalo to isté s reťazou Shimano Deore CN-M6100 už druhý krát. Prvý raz mala reťaz za sebou okolo 900km, prvý vyjazd po dlhšom čase a roztrhla sa mi hneď pred bytovkou, spojil som ju a po pár metroch sa roztrhla znova, až potom som si všimol že je celá dopraskaná.
Dnes sa mi to stalo znova, rovnaká reťaz ktorá má najazdených asi necelých 300km, prvá jazda od jesene a znova celá dopraskaná.
Na čistenie používam Weldtite Dirtwash Citrus Degreaser, vytriem handrou a po vyschnutí mažem Muc-Off Dry lube.
Čím to môže byť že reťaz za pár mesiacov tak zdegraduje?
Možno nebudeš veriť, ale pozri sem, prípadne si prepni na anglickú verziu, kde je trochu viac info. Alebo aj tu alebo tu sa k tomu vyjadrujú. Tiež na reddite sa dá nájsť dosť info.
No neviem, ja som si bajocko tie linky pozrel a veľmi ma to nepresvedčilo, stále sa mi zdá pravdepodobnejšia mechanická príčina. A s ohľadom na používané materiály a bežné záťažové podmienky by som tipol chybu výrobného procesu alebo nevyhovujúce tolerancie ...
Samozrejme, bez nejakej podrobnejšej analýzy ťažko presne určiť príčinu, ale vodíková krehkosť je pomerne bežná a zrovna reťaze sú vyrobené z ocele, ktorá je dosť náchylná na tento jav. Ale aj mne už raz tiež podobne popraskala reťaz od SRAMu (po pár 100km). Som si istý, že tá žiaden čistiaci prostriedok nevidela, asi ani iné mazivo ako to originálne.
Ja ten čistič používam aj na ďalších dvoch bicykloch, aj keď nie tak často a reťaze sú v poriadku. Zaujímavé je, že sa mi to stalo na dvoch reťaziach, tá prvá bola pôvodná, ktorú som kúpil s bicyklom.
Tak akurat vcera bol u mna kamos,ktoremu som skladal bike.Daval som mu tam 10speed retaz a teraz bol u mna koli kolesu.Pozeram na retaz a dopraskana.Takze vyrobna chyba.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Popravde som reťaz ešte ani nestihol čistiť, 2x som ju premazal a jazdil som naposledy minulý rok koncom leta a prvýkrát tento rok minulý víkend.
Verím tomu že pri agresívnej jazde sa občas môže nejaký článok poškodiť, ale pri mojom jazdení po rovine/slabom stúpaní kde občas prehodím z 1 na 2 a z 2 na 3 je to zvláštne. Asi mám fakt smolu na poriadne vadný kus, inak si to vysvetliť neviem.
Dovolim si o sebe povedať, že viem ako správne radit....
Inak uvedomil som si koľko mám rôznych reťazi. Starý horak 10sp, cestaky 11sp, full 12sp. Z každého mám nejaké jazdene + nové...
Dnes sa mi to stalo znova, rovnaká reťaz ktorá má najazdených asi necelých 300km, prvá jazda od jesene a znova celá dopraskaná.
Na čistenie používam Weldtite Dirtwash Citrus Degreaser, vytriem handrou a po vyschnutí mažem Muc-Off Dry lube.
Čím to môže byť že reťaz za pár mesiacov tak zdegraduje?
Ako pise Jezus,tak urcite vyrobna chyba.Netrafili priemer capu,alebo otvoru.
Možno nebudeš veriť, ale pozri sem, prípadne si prepni na anglickú verziu, kde je trochu viac info. Alebo aj tu alebo tu sa k tomu vyjadrujú. Tiež na reddite sa dá nájsť dosť info.