Mne mechanici v cykloshpe tvrdili že reťaz sa roztrhne vtedy ak križujem prevody. Ale to platí keď je prevodník viackotúčový.

Jednoprevodníkové reťaze sú stavané na výrazné vyosenie a majú byť ešte lepšie na ebikoch aby k tomu nedošlo ani za plnej prípomoci. Osobne to vidím na chybu reťaze a reklamáciu. Otázkou je či si neprekročil celkovú max. hmotnosť bicykla udávanú výrobcom ...

Čísielka na prevody sú dobré pre rekreačných jazdcov a malé deti. Oni si moc nesledujú napríklad na akom prevode zastali pred cestou a potom sa divia že sa nevedia rozbehnúť a skúmajú čo majú zaradené. Prípadne keď rodič usmerňuje dieťa aký prevod si má dať.
26.04.2024 - 07:28:55
00
Toto je jednoprevodnik. Zaroven teda je to damsky bike, takze by tam teoreticka nosnost bola byt nizsia, kedze mam 100kg :) Tiez mi to napadlo no :)

Co sa tyka tych cisel, tak ja proste neviem. Na aute viem co mam zaradene a ked to neviem, dotknem sa paky a viem to. Na biku o tom popravde naozaj prehlad nemam a odcitavat si to z koliesok vs mat to na prehadzovacke ... moja volba je jasna. A paradoxne, mne by to davalo vacsi zmysel na klasickom bajku, pretoze tam sa da dost dobre riadit pocitom. Na Ebiku mi to pride hodne zlozite, kedze s vyssou urovnou podpory ten pocit odpada a ono to taha ako krava bez ohladu na to co je tam zaradene.
26.04.2024 - 07:47:27
00
pri systémoch 1x niečo označenie prevodov (pre niekoho rýchlostí) na radení nemá žiadny význam. podľa môjho názoru, je to tak intuitívne, že aj menej skúsený bajker si po krátkom čase pocitovo osvojí radenie a ak je dobre nastavená prehadzovačka, nepustí reťaz mimo spodného a vrchného pastorku kazety a netreba sa ničoho báť. paradoxne, v dávnejších dobách bola moja jediná roztrhnutá reťaz na biobajku, kde som mal 3x10. ale je pravda, že na ebajku treba mať trochu prax, začiatkami si každý prejde
26.04.2024 - 08:00:38
00
Ze je to otazka zvyku, o tom sa hadat nemozem ani nechcem, kedze ta skusenost bola jednorazova :) Len mi to na prvu dobru proste nedavalo zmysel. Zvyknut sa na to urcite da.

Co sa tyka tej retaze, ako som povedal, budem varovat nasich aby na to trochu mysleli, pretoze ked to praskne v nespravnej vzdialenosti od domu, moze to byt neprijemne :-D Ja som mal asi 8km prechadzku :-D
26.04.2024 - 08:25:31
00
Počkaj, ešte je tu otázka či je to doslovne prasknuté s odlomenou časťou, alebo sa reťaz rozpojila. Zvykne sa to nazývať rovnako - prasknutá reťaz. Ak je zlomená, tak je to chyba reťaze a môže to byť výrobná vada a tam by to bolo na reklamáciu. Pamätám si jednu šaržu (asi Sram?) čo praskali reťaze a niektoré ďalšie články mali pukliny. Skús sa na to pozrieť. Reťaz predsa musí mať silovú rezervu aspoň 100% kvôli bezpečnosti.

Ja osobne tiež som rád keď viem čo je zaradené, hlavn na trojprevodníku na biobiku, na ebiku mám len čiarky bez čísel a tak aspoň orientačne. Celkom som si zvykol pri zastavovaní podradiť o 3 stupne a po rozbehu to vrátim nazad. Zbytok je podľa pocitu a kadencie ktorú chcem. Takže to nevyužívam ani pohľadom.
26.04.2024 - 12:49:27
00
Retaz uz zial nemam a na toto naozaj odpovedat neviem :/
29.04.2024 - 06:34:11
00
keyboard_arrow_up