citát z FB
"Niekoľko poznámok k vyhotoveniu a zverejneniu videonahrávky „rozhovoru“ so zadržaným Jurajom C. a jeho „priznaniu“ k motívu spáchaného zločinu voči poškodenému Ficovi.
Ak si niekto myslí, že sa fakticky nič nestalo, možno policajta disciplinárne potrestajú a vyriešené, tak ho ľahko vyvediem z omylu lebo táto záležitosť je závažnejšia a zložitejšia.
Po tom, čo bol Juraj C. zadržaný príslušníkmi polície priamo na mieste činu na námestí v Handlovej okamžite po pokuse úkladne zavraždiť pošk. R. Fica, tak bol eskortovaný do policajných priestorov, kde mal byť bez meškania odovzdaný k ďalším vyšetrovacím úkonom príslušnému vyšetrovateľovi PZ. Zadržaním podozrivej osoby bolo zároveň začaté trestné stíhanie vo veci daného zločinu.
Je nepodstatné, či pred alebo po jeho odovzdaní vyšetrovateľovi sa podozrivá osoba Juraj C. nachádzala na chodbe, kde s ním policajt vykonávajúci jeho stráženie vykonal rozhovor k spáchanému zločinu, z ktorého časť videonahrávky v dĺžke 21 sekúnd bola mediálne zverejnená. Základnou zásadou strážiaceho policajta je nenadväzovať s predvedenou osobou rečový kontakt a najmä neklásť mu k spáchanému skutku žiadne otázky.
Je preto možné vylúčiť, že by išlo o rozhovor ( napr. operatívne vyťažovanie), na ktorý dal predchádzajúci súhlas príslušný vyšetrovateľ, čo dokazuje aj fakt, že takéto úkony sa nevykonávajú na chodbe ale v úradných miestnostiach.
Z tohto dôvodu sa jedná o flagrantné porušenie povinností policajta, ktoré ešte zdôraznil tým, že si rozhovor nahral a následne ho (aspoň časť) poskytol na zverejnenie. Tento rozhovor bol vykonaný a zaznamenaný policajtom bez vyšetrovacích právomocí, mimo prípravného trestného konania, takže sa jedná o nezákonný dôkaz nepoužiteľný v trestnom konaní.
V danom prípade sa k osobe „neznámeho policajta“ nejedná len o podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa (§ 326 TZ), ale aj o trestný čin „porušovania dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy podľa § 377 ods. 1, 3, písm. a) Trestného zákona s trestom odňatia slobody od 6 mesiacov do 5 rokov (trestný čin spáchal ako verejný činiteľ).
Podstata trestnosti skutku spočíva v tom, že podozrivý policajt „porušil dôvernosť neverejne prednesených slov tým, že ho neoprávnene zachytil záznamovým zariadením a takto zhotovený záznam sprístupnil tretej osobe a inému (Jurajovi C.) tým spôsobil vážnu ujmu na právach“.
A aby toho nebolo dosť, tak tou „treťou osobou“, ktorej policajt protizákonne sprístupnil zhotovený videozáznam boli okrem médií, predpokladám aj jeho služobne nadriadení a informácie z neho (pokiaľ neobdržal aj videozáznam) dostal aj samotný minister vnútra SR Šutaj Eštok.
„Spôsobenie vážnej ujmy na právach“ Jurajovi C. predstavuje zverejnenie videonahrávky a informácií z nej, čo bol najmä značný zásah do jeho práva „na spravodlivý proces“, ktoré je jedným zo základných ľudských práv, ktoré je garantované každému jednotlivcovi v demokratickom právnom štáte t. j. rovnako nezaujato pristupovať k stranám sporu zo strany orgánov činných v trestnom konaní a súdov. V podmienkach slovenského právneho poriadku je toto ľudské právo garantované Ústavou SR, Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd, Listinou základných práv a slobôd a tiež Chartou základných práv Európskej únie.
Značná intenzita porušenia práva Juraja C. na spravodlivý proces dokazuje fakt, že nezákonne vyhotovená videonahrávka bola zverejnená len niekoľko hodín od spáchania zločinu a to tak v médiách ale aj ústne podanými informáciami z nej na tlačovej konferencii ministrom vnútra Šutaj Eštokom. Tieto negatívne následky už nie je možné v celom ich rozsahu napraviť.
Za tohto stavu tiež nemožno stopercentne vylúčiť, či ešte pred procesným výsluchom so zadržanou osobou Jurajom C. došlo zo strany policajtov k ovplyvňovaniu jeho výpovede týkajúcej sa motívu jeho konania."
zdroj: https://www.facebook.com/jozef.satek.14/posts/pfbid0qoYERqs4YdcRiHwryvmzd8rkTiSZdRsDKPYLcn97B1Y9Q2HwnZTHfkK3iwkzwLo4l
18.05.2024 - 19:59:15
314
Este z toho vyseka nizky trest a penazne odskodne. 🤟
18.05.2024 - 20:03:26
00
Ináč doteraz nevieme čo je naozaj s hranolom,
O jeho stave hlási len kovošroťák aj to len zahmlene a jemu aj tak nič neverím.
tam by sa hodil nejaký únik informácií, ba priam je nutný.
18.05.2024 - 20:03:47
05
Mali by otvorene komunikovat a nie, ze posluhovac 363 da embargo na informacie, Idi0t jeden.
18.05.2024 - 20:07:14
00
Ohladom nenavistnych komentarov este cosi...
Som sokovany, ked osoby na urovni, pracovnej aj vzdelanostnej sa vyjadria hanlivo (precedia cez zuby nejaky hejt) v smerackom style na Caputovu (aj ked mozno smer nevolili)..
Fakt neviem, co take strasne Caputova urobila slovakom... Tolko nenavisti v ludoch.
Ale je mi zrejme ze niekto to zacal... Ze by fico na namestiach, ako jej nadava do americkych paniciek a k*riev ?
Takto fekalne sa nevyjadroval ani slota.. smer sa zmenil na fasisticku latrinu, vsetky ciary boli prekrocene.
Ktokolvek sympatizuje s tymto, je odsudeniahodny rovnako ako volici nackov-kotlebu.
V slobodnej spolocnosti take nieco nema existovat.

Par slov o jednom nackovi https://humanprogress-org.translate.goog/the-truth-about-che-guevara-racist-homophobe-and-mass-murderer/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=sk&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=wapp
18.05.2024 - 20:17:06
15
Nenávisť k prezidentke jednoznačne v ľuďoch dlhodobo živí a stupňuje najviac Smer, a nielen Fico a Blaha.....
18.05.2024 - 20:21:48
017
a netreba zabudat, ze dost siry plul aj matovic, ked si dovolila nepodpisat niektory z jeho genialnych napadov alebo ho nebodaj kritizovat...
vtedy (okrem ineho) ju oznacil za klamarku, progresivnu liberalku, pripadne aspon siril reci, ze s americanmi "kuje pikle" poza jeho chrbat. vtedy stacilo ficovi len davat pozor a sledovat, na co ludia reaguju...
18.05.2024 - 20:39:59
09
Srsen napísal:
Ináč doteraz nevieme čo je naozaj s hranolom,
O jeho stave hlási len kovošroťák aj to len zahmlene a jemu aj tak nič neverím.
tam by sa hodil nejaký únik informácií, ba priam je nutný.

jpp je ze je na tom horsie ako nam vravia...
18.05.2024 - 20:59:33
00
A to môže byť Hranol v nemocnici pomenovanej po americkom prezidentovi?
18.05.2024 - 21:30:15
012
Jaroh napísal:
Začína ma opantávať beznádej.

Na toto fakticky niet obrany. Spoločenský systém, jeho pravidlá, nepočíta s tým, že niekto v takej pozícií sa bude takto správať a že existujú také nástroje ako je internet a najmä sociálne siete na ňom. Spoločenský systém na to nemá vytvorené obranné mechanizmy a spolieha sa na morálku. Samozrejme s vedomím, že ľudia štandardne porušujú morálku, mali by za to byť vhodne trestaní a sú na to štandardné postupy. Ale skrátka s takýmto porušovaním moráky ani spoločenský ani právny systém nepočíta.
Jedinou účinnou obranou by bolo vypnutie internetu, čo je samozrejme nereálne.

Preto ma začína opantávať beznádej.


Myslim, ze to povedal Havel...
Demokracia zvazuje ruky tym, co to s nou myslia vazne a velke moznosti dava tym, co to s nou vazne nemyslia.

Ci som ten vyrok odcitoval presne, neviem, ale pointa je hadam jasna.
18.05.2024 - 21:46:32
08
Celkovo sa u nás národno-konzervatívny politický blok vyvršuje často bez vecných argumentov na liberálnych stranách, pretože z toho profitujú u svojich voličov.
Pre najivného voliča je to ľahká návnada, pretože nemusia obhajovať svoje sračky, stačí iba útočiť, šíriť strach a dôchodcom raz za dekádu podhodiť 13te proso, nech sa nazobú.
Za mňa tu pomôže už fakt len to, že sa opozícia úplne stiahne a nech tento štát padne na hubu. Proste tvrdý reset, socky nech si hodia mašľu a zvyšok nech to berie ako nutnú obeť. Zlého sa bez zla nezbavíme.
18.05.2024 - 21:57:32
00
to iste si asi povedali aj Madari pred 15timi rokmi
18.05.2024 - 22:01:58
02
Kristina napísal:
citát z FB
"Niekoľko poznámok k vyhotoveniu a zverejneniu videonahrávky „rozhovoru“ so zadržaným Jurajom C. a jeho „priznaniu“ k motívu spáchaného zločinu voči poškodenému Ficovi.


Mal by som tiez niekolko poznamok. Je to uz dost rokov co som mal 71 rokov ale mam iste predstavy. Ten clovek neposobi dojmom supermana. Kludne ho mozeme povazovat za "podpriemerne trenovaneho teroristu". Pred par minutami spachal atentat na premiera. V zivote este na cloveka nevystrelil - ak ano uz by sa vedelo. Je v neskutocnom strese a napriek tomu vie odrecitovat kompletnu zbierku dovodov k atentatu - specialnu prokuraturu, RTVS ... ani si neviem na to cele spomenut. Smrdi dost konspirovanim to co pisem ale nie je tam dovod k zamysleniu?
18.05.2024 - 22:08:07
46
Este by som dodal prosbu. Sam som dochodca (uz pomaly s 20-rocnou praxou). Poznam mnozstvo dochodcov co nie su na predaj za 13. dochodok ci karafiat ku MDZ. Nehadzte nas vsetkych do jedneho vreca. Dakujem.
18.05.2024 - 22:11:37
832
Mne na tom videu pripadá ako sfetovaný.
18.05.2024 - 22:14:14
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up