arrow_leftblackpyros napísal:
A samotne vlakna su myslis, ze vyrabane kde? SVK a ba ani Europa to nebude :lol:

Neviem, je velmi pravdepodobne, ze z Azie (Japonsko). Tym ale chces povedat, ze tie ramy su aj tak "cinske"? Dodavatelsky retazec je pri vela produktoch komplexny, suroviny mas z roznych casti sveta, treba sa pozerat v ktorej krajine sa prida najvacsia hodnota finalnemu produktu. Ak kupujem vlakna z Azie a tu si z toho upletiem a upeciem ram, mozem to s cistym svedomim volat vyrobene na Slovensku. Ak si kupim kompletny ram cez Alibabu a na Slovensku si tam nalepim nalepky, tak to slovensky ram volat nebudem.
26.06.2024 - 17:36:18
07
Podstatou je, že keby neboli ázijské vlákna, tak nie sú európske karbónové rámy :) A čo je smutnejšie, tak keby som chcel napríklad od niekoho z fóra, aby som nekupoval mačku vo vreci ukázať napríklad spomínaný LAST, alebo Stoll, tak asi by nebolo veľa dobrovoľníkov na prezentáciu takéhoto EU bicykla z ázijských vlákien ?
26.06.2024 - 17:47:23
00
JakobSWE síce som porozumel, no netreba sa nechať príliš uniesť...;)

"Len sa pozrite na reklamne panely pri ME vo futbale. Vsetko su len cinske firmy."

vidím tam Booking, Lidl, Betano, Strauss, Atos,...visit Qatar airways
tak snáď aspoň niektoré sú necinske ;)
26.06.2024 - 18:13:56
02
arrow_leftcervo napísal:
Neviem, je velmi pravdepodobne, ze z Azie (Japonsko). Tym ale chces povedat, ze tie ramy su aj tak "cinske"? Dodavatelsky retazec je pri vela produktoch komplexny, suroviny mas z roznych casti sveta, treba sa pozerat v ktorej krajine sa prida najvacsia hodnota finalnemu produktu. Ak kupujem vlakna z Azie a tu si z toho upletiem a upeciem ram, mozem to s cistym svedomim volat vyrobene na Slovensku. Ak si kupim kompletny ram cez Alibabu a na Slovensku si tam nalepim nalepky, tak to slovensky ram volat nebudem.

Samozrejme, nechcel som tym v ziadnom pripade povedat, ze tie ramu su cinske/azijske. Chcel som tym povedat len tolko, ze bez tych nenavidenych Cinanov (v tomto konkretnom pripade dufam Japoncov, ktori vyrabaju naozaj kvalitne vlakna Toray) by ti Francuzi vyuzivajuci lacnu slovensku pracovnu silu nemali z coho vyrabat nepochybne inak velmi slusne a kvalitne ramy.
26.06.2024 - 22:41:30
00
Tak taky je uz globalizovany svet, vsetci od vsetkych zavisime do nejakej miery :). A uz to nevlastnia Francuzi, ale Americania :)
26.06.2024 - 22:46:11
01
Btw, nempredal nahodou time svoju diviziu bicyklov? A ponechal si len pedale a nejake dalsie veci. Ci to len mtb predali? Rossignolu?

A k cine - asi do istej miery rozumiem co chcel tazatel povedat, a rozni ludia budu mat rozne pohlady. Napr mne principialne az tak neprekaza ze tovar kt kupujem par (kilo)gramov rocne je z druhej strany zemegule - nie vsetko ma zmysel vyrabat v kazdej ritnej diere sveta, a ta preprava cez pol sveta na kg vahy je dost zanedbatelna zvycajne, oproti inym vplyvom.

Tiez sa ale snazim obmedzovat "podporovanie ciny" a podobnych rezimov. Avsak ako bolo povedane, v dnesnom svete casto ani nieze alternativa je drahsia / horsia, ona casto ani neexistuje, alebo je fakt zla, a fakt draha... Napr ked som riesil smart vypinace do domu - no pozriem legrand a ani zaboha sa neviem v nich vyznat - sem tam niekde zahrabane som nasiel ze ponukaju smart (zigbee), ale co, ake to ma vlastnosti, cenu, kde kupit.... Teraz kukam zasa elektricke rolety - a podobna story. No a potom si otvoris ali, a vidis 10 vyrobcov a 40 brandov co ponukaju to co hladas (a tym ze je to zigbee a bezim lokalne tak je to aj sukromie udrzujuce oproti nejakej alexe a pdobne).

Ale celkovo - mnohi obchodnici mi pride akoby zaspali v 19-20. storoci - napr ja nemam chut kvoli 1 skrutke obehavat 17 obchodov a itak vyst naprazdno. Lenze potom si zadam ze "thule adapter na stresny nosic" a za 6 t-track adapterov zaplatim 30€ a itak je to najlacnejsie cez hnusny amazon z uk...
26.06.2024 - 23:32:00
02
Kdesi som dávnejšie čítal že bicykle kenzel sa zvárajú u nás? Viem že z ich portfólia si športovo naladený bajker moc nevyberie, ale čisto pre zaujímavosť, neviete niekto ako to je? A ešte by ma zaujímalo kde si dávajú robiť rámy bicykle koba. Alebo ich robia priamo vo Švajčiarsku? Tam je tá ponuka už o niečo zaujímavejšia.
27.06.2024 - 11:13:45
00
Kenzel podľa tohto vyrába oceľové rámy.

https://kenzel.sk/factory-tour/
27.06.2024 - 11:16:28
00
Ďalší...sa divím že sa na toto Sagi podpísal
Ak aj podpis nie je fejk :D

https://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle/cestne/4619212/specialized-s-works-tarmac-sl6-sagan-superstar-5865kg.html#questions
28.06.2024 - 09:41:59
00
V pravidlách bazára nedávno pribudlo pravidlo, že teda predaj "fejkov" je už zakázaný, takže podľa mňa všetci, ktorí to v texte inzerátov doteraz priznávali, či už pri rámoch, okuliaroch, oblečení,... to teraz nepriznajú aby zvýšili šancu, že inzerát sa tu istý čas udrží v ponuke a povedia to asi až kupujúcemu. To, či ide o repliku, napodobeninu, fejk alebo ako to chceme volať, teda ostáva na odhade toho, kto sa na ten inzerát pozerá ale nie každý to dokáže rozlíšiť. Čiže napríklad na tomto konkrétnom bicykli to má bežný človek ako rozlíšiť, že ten rám nie je originál?
28.06.2024 - 09:59:58
00
Ja som to rozlíšil len preto že som tento konkrétny model mal (teda originál), podľa malých detailov ktoré si bežný záujemca nemá šancu všimnúť.
Myslím že takých bajkov je v inzercii mraky
28.06.2024 - 10:04:22
00
Viete, mozno netreba hned niekoho obvinovat a hanit. Ja som predajca daneho biku a kupoval som ho tu na mtbikery ako original. Bike odnesiem do specialized Poprad s tym, ze mam podozrenie - pan ked pise, ze vidi podla nejakych detailov, ze to nieje ok, tak nevidim dovod mu neverit, inzerat som stiahol po jeho upozorneni.
Mozno staci napisat, ozvat sa - ja niesom ziaden priekupnik, alebo ja neviem co. Dakujem mu za upozornenie, samozrejme nadseny niesom, pretoze uz len podozrenie hovori o moznosti, ze ma niekto oklamal.
A vzhladom ku vymozitelnnosti prava na Slovensku som dost skepticky ku moznej naprave.
Mam este jeden Sworks. Pridam ho tu najblizsie dni. Ak vas to nebude obtazovat, pozrite sa na neho a mrknite, ci je to bez problemov.
Este raz vdaka.
Lukas
28.06.2024 - 10:57:30
114
Po poslednej akcii Specialized na rámy a bicykle je ťažké povedať čo je originál a čo je fejk. Sám Specialized predával rámy za ceny fejkov, takže fejk bolo zbytočné kupovať.
28.06.2024 - 11:12:28
00
arrow_leftLukasH napísal:
Viete, mozno netreba hned niekoho obvinovat a hanit. Ja som predajca daneho biku a kupoval som ho tu na mtbikery ako original. Bike odnesiem do specialized Poprad s tym, ze mam podozrenie - pan ked pise, ze vidi podla nejakych detailov, ze to nieje ok, tak nevidim dovod mu neverit, inzerat som stiahol po jeho upozorneni.
Mozno staci napisat, ozvat sa - ja niesom ziaden priekupnik, alebo ja neviem co. Dakujem mu za upozornenie, samozrejme nadseny niesom, pretoze uz len podozrenie hovori o moznosti, ze ma niekto oklamal.
A vzhladom ku vymozitelnnosti prava na Slovensku som dost skepticky ku moznej naprave.
Mam este jeden Sworks. Pridam ho tu najblizsie dni. Ak vas to nebude obtazovat, pozrite sa na neho a mrknite, ci je to bez problemov.
Este raz vdaka.
Lukas

Neberte to osobne aj ked nazov temy je aky je. Skor mi islo upozornit na fejk.
To ze ste boli oklamany ma mrzi a z nasej sukromnej komunikacie mam z vas dobry dojem, dufam ze peniaze dostanete naspat, za pokus to urcite stoji. Aj ked nie je vylucene ze aj predosly majitel bol oklamany.
28.06.2024 - 17:57:17
01
kupoval si ho z eshopu mtbiker alebo z bazaru na mtbikeri? to je velmi podstatna informacia….
28.06.2024 - 19:18:37
00
keyboard_arrow_up